31/7/10

Ενημέρωση για τους διορισμούς θεολόγων – Δήλωση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου

Είναι εύλογη η αγωνία των συναδέλφων θεολόγων που αναμένουν το μόνιμο διορισμό τους και μας ζητούν πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Για πρώτη φορά φέτος η κυβέρνηση αποφεύγει την σαφή και επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διορίσει. Ωστόσο μέσω των στελεχών της διαρρέει κάποιες πληροφορίες που μάλλον δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση και αγωνία παρά δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα όσων αναμένουν το διορισμό τους.
Σύμφωνα με δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στις 27.7.2010 φέτος θα διοριστούν μόνο 2.879 εκπαιδευτικοί. Αν τελικά τηρηθεί ο αριθμός τον οποίο αναφέρει η κ. Χριστοφιλοπούλου τότε πρόκειται για μείωση διορισμών μεγαλύτερη από το 50%. Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα, με ποιο κριτήριο θα γίνουν οι διορισμοί, τι θα γίνει τελικά με τους διοριστέους του ΑΣΕΠ, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός θεολόγων που θα διοριστούν. Εν τω μεταξύ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι οριστικοί Ενιαίοι Πίνακες Διορισμών, από τους οποίους θα γίνει ο διορισμός του 40% των εκπαιδευτικών.
Μεταφέρουμε παρακάτω τη δήλωση της υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου στο ΣΚΑΙ όπως δημοσιεύεται στην προσωπική της ιστοσελίδα.....
Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, αναφορικά με τις προσλήψεις και τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά (2010-11), στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΣΚΑΪ τώρα» με τη δημοσιογράφο Πόπη Τσοπανίδου, 27.07.10
«Με χειρουργική ακρίβεια οι προσλήψεις»
Η Υφυπουργός Παιδείας, Ευη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι «θα γνωρίζουμε περισσότερα στις 10 Αυγούστου, όταν οι εκπαιδευτικοί θα έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους. Στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για να ανοίξουν σωστά τα σχολεία και θα έχουμε μόλις 2.879 προσλήψεις. Αυτές θα γίνουν πάνω σε εκπαιδευτικά κενά, καθώς φέτος έχουμε πολύ καλή γνώση των κενών. Σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, οι προσλήψεις θα γίνουν, ει δυνατόν, με χειρουργική ακρίβεια. Από εκεί και πέρα ακλουθούν οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο και οι αναπληρώσεις. Το προφίλ των τάξεων θα μείνει το ίδιο, δηλαδή 25 παιδιά σε κάθε τάξη. Σε περιπτώσεις υπεραριθμίας, τα κενά θα καλυφθούν με μετακινήσεις σε κοντινά σχολεία και με δεύτερες αναθέσεις. Υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και σε αυτό το κομμάτι
»

Περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: Έγκυρες οι βαπτίσεις των αιρετικών

πηγή:Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον
Στον ΕΦΗΜΕΡΙΟ του Απριλίου 2010 διαβάζουμε άρθρο του π. Παύλου Κουμαριανού με τίτλο: "Το Βάπτισμα: Ποιμαντικά και λειτουργικά προβλήματα σήμερα(δ’)", όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε και τα εξής:
"To πρόβλημα αυτό έχει και σοβαρές δογματικές διαστάσεις. Η πίστη σε ένα Βάπτισμα είναι άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως. Το Βάπτισμα δίδεται μία και μόνη φορά στην ζωή του κάθε πι­στού. Και επειδή αυτό ακριβώς αποτε­λεί θεμελιώδη και αρχαιότατη διδασκα­λία της Εκκλησίας, γι’ αυτό η Εκκλησία ήταν πάντα φειδωλή και επιφυλακτική στην καθιέρωση κανόνων πού θα επέβα­λαν επανάληψη Βαπτίσματος.
Ακόμη και αιρετικούς προσερχόμενους από αιρέσεις πού έθιγαν καίρια βασικά κε­φάλαια της πίστεως (όπως π.χ. το Τρια­δικό δόγμα) η Εκκλησία τούς απεδέχθη δια Χρίσματος μόνον, προφανώς επειδή είχε τηρηθεί λεκτικά ο ορθός τύπος του Βαπτίσματος στο όνομα της Αγίας Τριάδος παρά το γεγονός ότι η ορθή λε­κτική διατύπωση συνδεόταν με μία αιρετική και ανορθόδοξη ερμηνεία! Τό­ση ήταν η φροντίδα της Εκκλησίας να τελεσθεί το Βάπτισμα μία και μόνο φορά στη ζωή ενός ανθρώπου!"
Αυτό που καταλαβαίνουμε σαν πρώην αιρετικοί είναι πως το βάπτισμά μας από τους δαιμονόπληκτους πεντηκοστιανούς ήταν έγκυρο και εμείς κακώς αμφιβάλαμε! Και κακώς βεβαίως βαπτισθήκαμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σύμφωνα με τα γραφόμενα του π.Παυλου: είχε τηρηθεί λεκτικά ο ορθός τύπος του Βαπτίσματος στο όνομα της Αγίας Τριάδος (!!!)......
Αυτό, πρακτικά τουλάχιστον σημαίνει πως οι φορείς δαιμονικών ψευτοχαρισμάτων πεντηκοστιανοί, επειδή ψιθύρισαν το «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» κατά την ‘βάπτιση’ αυτομάτως την καθιέρωσαν γνήσια! Παραβλέπουμε τον αποκρυφισμό του σκεπτικού αυτού και αναρωτιόμαστε αν ένας άθεος ή σατανιστής τηρήσει ‘λεκτικά’ τον τύπο, το βάπτισμα που θα τελέσει θα είναι έγκυρο; Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
Μπράβο στον ΕΦΗΜΕΡΙΟ που συνεχίζει ακάθεκτος προς την αίρεση. Τους αφιερώνουμε το ακόλουθο κείμενο του Μεγάλου Αθανασίου ο οποίος θεωρούσε την ορθή πίστη ως απαραίτητη για την εκπλήρωση ενός γνησίου βαπτίσματος. Τα λόγια του περιεκτικά εκφράζουν την πατερική ομοφωνία:
«Διά τούτο γούν και ο Σωτήρ ουκ απλώς ενετείλατο βαπτίζειν, αλλά πρώτον φησι, Μαθητεύσατε είθ’ ούτω. Βαπτίζετε εις όνομα Πατρός, και Υιού, και αγίου Πνεύματος, ίν εκ της μαθήσεως η πίστις ορθή γένηται, και μετά πίστεως η του βαπτίσματος τελείωσις προστεθή. Πολλαί γουν και άλλαι αιρέσεις λέγουσαι τα ονόματα μόνον, μη φρονούσαι δε ορθώς, ως είρηται, μηδέ την πίστιν υγιαίνουσα έχουσαι, αλυσιτελές έχουσι και το παρ’ αυτών διδόμενον ύδωρ, λειπόμενον ευσεβεία ή λυτρούσθαι».

Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/7/2010
Προστασία του δικαιώματος της θρησκείας και των πεποιθήσεων του ατόμου (ΕΔΔΑ Grzelak κατά Πολωνίας, απόφ. της 15/6/2010)
Οι δύο προσφεύγοντες που δηλώνουν «αγνωστικιστές» είναι σύζυγοι και ο τρίτος τέκνο τους· και είναι το παιδί (γεννήθηκε το 1991) που φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο από το 1998 και από το έτος 2004 σε σχολείο μέσης παιδείας, σε πόλη της Πολωνίας, όπου κατά την επιθυμία των γονέων του δεν παρακολουθούσε μαθήματα Θρησκευτικών και ήταν ο μόνος μαθητής στην τάξη του που δεν έπαιρνε αυτό το μάθημα. Το σχολείο, παρ’ όλο που ζητήθηκε από τους γονείς, δεν προσέφερε στον γιο τους εναλλακτικό μάθημα «ηθικής». Ετσι, όταν οι άλλοι μαθητές παρακολουθούσαν στην τάξη Θρησκευτικά, το παιδί είτε αφηνόταν ανεπιτήρητο στον διάδρομο είτε περνούσε την ώρα του στη βιβλιοθήκη ή στη λέσχη του σχολείου. Επίσης, αφού δεν παρακολουθούσε το παιδί το μάθημα στη θέση του βαθμού για το μάθημα «θρησκεία/ηθική» το σχολείο σημείωνε μια ευθεία γραμμή και μετέπειτα η λέξη «ηθική» διαγραφόταν και έμενε η λέξη «θρησκεία» και αντί βαθμού η ευθεία γραμμή......
Κατά τους γονείς, το παιδί ήταν εκτεθειμένο σε διακριτική μεταχείριση και σε φυσικές και ψυχολογικές προσβολές από τα άλλα παιδιά, για τον λόγο ότι δεν παρακολουθούσε θρησκευτική διδασκαλία. Παρά τις διαμαρτυρίες του όμως το σχολείο δεν έδωσε λύση στο ζήτημα. Αλλαξαν διαδοχικά σχολεία για το παιδί, αλλά το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου απευθύνθηκαν οι γονείς έδωσε λύση στο πρόβλημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των γονέων, δεχόμενο ότι με το να μην διατίθεται μάθημα «ηθικής» στο τέκνο τους δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου, κατά το οποίο κάθε κράτος επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν τη μόρφωση και την εκπαίδευση αυτή, σύμφωνα προς τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

Ενώ, δέχθηκε την προσφυγή του τρίτου (τέκνου), με το σκεπτικό ότι η απουσία βαθμών για μάθημα «θρησκεία/ηθική» στους τίτλους του για όλη τη σχολική περίοδο εκτιμάται ως μορφή αδικαιολόγητου στιγματισμού του, που αποτελεί παραβίαση του δικαιώματός του να μην φανερώνει τη θρησκεία του ή τις πεποιθήσεις του, που προστατεύεται από το άρθρο 9 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν επιδικάζει όμως χρηματική ικανοποίηση, δεχόμενο ότι η διαπίστωση της παραβίασης καθ’ εαυτή συνιστά επαρκή δίκαιη ικανοποίηση.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής Ι΄ Ματθαίου

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ι΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Α΄ Κορ. δ΄ 9-16

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Ας έχει δόξα ο Θεός αδελφοί μου, διότι μέσα από τα θεόπνευστα κείμενα της Αγίας Γραφής, μας δίνεται η δυνατότητα, να δούμε, μεταξύ των άλλων, τον ιερό αγώνα των Αγίων Αποστόλων και συνάμα να δούμε και να ρυθμίσουμε τη δική μας συμπεριφορά στον χώρο της Εκκλησίας αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζούμε, γενικότερα.
Το Αποστολικό ανάγνωσμα που θα αναγνωστεί την δεκάτη Κυριακή, πραγματικά συγκλονίζει. Και συγκλονίζει διότι συνειδητοποιεί ο Χριστιανός, τι θα πει να μένει κανείς εδραίος και αμετακίνητος στο ύψος της Ορθοδόξου πνευματικότητος. Τι θα πει Αποστολική διδαχή και συνέπεια στη ζωή που άφησαν ως παρακαταθήκη στην Εκκλησία μας οι προσωπικότητες που μας καλούν να τους μιμηθούμε «Παρακαλώ ουν υμάς, μιμηταί μου γίνεσθε» (Α΄ Κορ. δ΄ 16).......
Πράγματι, από την ευλογημένη στιγμή που οι Άγιοι Απόστολοι ακολούθησαν τον Χριστό, όλη τους η ζωή ήταν ένα «θέατρο». «...θέατρον εγενήθημεν τω κόσμω και αγγέλοις και ανθρώποις» (Α΄ Κορ. 4-9). Ήταν ζωή χλευασμών και διωγμών. Ζωή γεμάτη απερίγραπτες θλίψεις και φοβερές δοκιμασίες. Το βιβλίο των «Πράξεων των Αποστόλων» είναι μάρτυρας της συγκλονιστικής αυτής αλήθειας. Και για το λόγο αυτό, οπωσδήποτε θα πρέπει να το μελετήσουμε, ώστε να θαυμάσουμε μα προπαντός να εμπνευστούμε.
Αλλά η σημερινή μας περικοπή, έχει να μας διδάξει πολλά, για το ψυχικό μεγαλείο των Αγίων Αποστόλων, όπως το εκφράζει κατά μοναδικό τρόπο ο κήρυκας της οικουμένης, ο Παύλος.
Ναι, θα πρέπει να μάθουμε κι εμείς να δείχνουμε αγάπη και ανεξικακία στα πρόσωπα με τα οποία καθημερινώς ερχόμαστε σε συναναστροφή και ως εκ τούτου είναι δυνατόν, τουλάχιστον κάποιες φορές να έρθουμε σε στιγμές πίκρας και αδυναμίας.
Βεβαίως, το να δείχνει κανείς ανεξικακία και κυρίως αγάπη , τούτο είναι η Χριστιανική οδός, πλην όμως, δεν είναι πάντοτε και τόσο εύκολο, ακριβώς λόγω της ηθικής αδυναμίας που μας διακρίνει. Όταν μάλιστα το κεφάλαιο αυτό το δούμε και το συγκρίνουμε στα ύψη της Αποστολικής αγάπης, τότε ομολογουμένως η συνείδησίς μας ιλιγγιά μπροστά στα δυσθεώρητα Ευαγγελικά ύψη! Και εν προκειμένω έχει μεγάλη δόση αληθείας ο λόγος που είπε κάποιος ότι «ευκολότερα πεθαίνεις για τον άλλον, παρά συμβιώνεις ή συνεργάζεσαι μαζί του...». Όμως, αυτό θα πει Χριστιανισμός, και μάλιστα Ορθοδοξία και Oρθοπραξία!
Καλούμαστε, σύμφωνα βέβαια με την κλήση που μας έκανε ο Χριστός, να λησμονούμε τον πόνο που μας έδωσε η άσχημη συμπεριφορά του αδερφού μας (ενδεχομένως το ίδιο και εμείς, ασυνείδητα, να τον πληγώνουμε), και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθούμε ώστε να νικούμε την πίκρα και την εσωτερική θλίψη που προσπαθεί να φωλιάσει και να δημιουργήσει «γάγγραινα» μέσα στην καρδιά μας.
Με πόσο, πράγματι, όμορφο και συγκινητικό τρόπο εκφράζει την αλήθεια αυτή, που αποδεικνύει αν βρισκόμαστε στην οδό της αληθείας ή στην ατραπό της πλάνης, ένας εκ των νεοτέρων Αγίων της Εκκλησίας μας, ο Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (+ 1938). «Το Άγιον Πνεύμα είναι αγάπη και δίνει στην ψυχή τη δύναμη να αγαπά τους εχθρούς- κι όποιος δεν αγαπά τους εχθρούς, δεν ξέρει ακόμα τον Θεό»!
Λόγια όντως συγκλονιστικά που οι Άγιοί μας τα βιώνουν σε αφάνταστο βαθμό. Γι’ αυτό και στο κεφάλαιο «Για τους μοναχούς», ο ίδιος ο Όσιος Σιλουανός, τονίζει ξεκάθαρα, αλλά και με πόνο «Ο Κύριος δίνει στο μοναχό την αγάπη του Αγίου Πνεύματος κι η αγάπη αυτή γεμίζει με λύπη την καρδιά του μοναχού για το λαό, επειδή δεν σώζονται όλοι. Ο ίδιος ο Κύριος ήταν τόσο περίλυπος για το λαό, ώστε παρέδωσε τον εαυτό του στο Σταυρικό θάνατο. Και η Παναγία είχε την ίδια λύπη στην καρδιά της για τους ανθρώπους και όπως και ο αγαπημένος υιός της, ποθούσε «εις τέλος» τη σωτηρία όλου του κόσμου. Ο Κύριος έδωσε το ίδιο Άγιο Πνεύμα στους Αποστόλους καις τους Αγίους Πατέρες μας και στους ποιμένες της Εκκλησίας»
Άνευ αντιλογίας, τα τόσα και τόσα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα, μας βοηθούν ώστε, αν μη τι άλλο, ν’ αποδείξουμε στον εαυτό μας, σε ποιο πνευματικό σημείο βρισκόμαστε. Και σίγουρα στο βάθος της καρδίας μας, οι «πικρίες» θα πρέπει να μας χαροποιούν, ακριβώς διότι αποτελούν τα «πνευματικά τεστ» για περισσότερη πρόοδο.
Και επιτέλους, αυτός είναι, θα πρέπει να είναι ο σκοπός μας. Η πνευματική δηλ. προκοπή και ο προσωπικός εξαγιασμός μέσα από τα ποικίλα περιστατικά που μας έρχονται. Που έρχονται και φυσικά δεν θα παύσουν να υφίστανται , για να μην πούμε ότι όσο θα διέρχεται ο καιρός της παρουσίας μας στην πρόσκαιρη αυτή ζωή, τόσο και περισσότερο οι πειρασμοί θα μας πολιορκούν... (Άρα, και περισσότερες δυνατότητες για Χριστιανική πρόοδο).
Δεν αρκεί λοιπόν, όπως κατανοούμε, μόνο να θαυμάζουμε το μεγαλείο της ανεξικακίας των αναμορφωτών της οικουμένης (των Αγίων Αποστόλων), καθίσταται επιτακτική ανάγκη να μάθουμε να το ερμηνεύουμε σε πράξη, στην δική μας, προσωπική ζωή.
Το λοιπόν αδελφοί, με την Χάρη του Θεού, ας συνεχίσουμε τον πλέον όμορφο και περισσότερο ευλογημένο αγώνα που θα μπορούσε να αναλάβει ο άνθρωπος, η έμψυχη αυτή εικόνα του Θεού.Αμήν.
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ο πόνος εις την ζωήν μας (Κυριακή Ι΄ Ματθαίου)

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 23/7/2010
Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΜΑΣ
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Τάτσης
Ὁ Χριστὸς ἄκουγε πάντα μὲ ἰδιαίτερη προσοχὴ τοὺς πονεμένους ἀνθρώπους. Πολλὲς φορὲς ὁ ἴδιος τοὺς ἔβρισκε καὶ συνομιλοῦσε μαζί τους, γιὰ νὰ τοὺς δώσει τὴν εὐκαιρία νὰ ἐξωτερικεύσουν τὸν πόνο τους καὶ νὰ δεχτοῦν τὸν παρηγορητικό Του λόγο.
Κάποτε Τὸν πλησίασε ἕνα ἄνθρωπος, ποὺ εἶχε ἄρρωστο τὸ παιδί του καὶ Τοῦ ζήτησε νὰ τὸ βοηθήσει, γιατὶ σεληνιαζόταν καὶ ὑπέφερε πολύ. Πολλὲς φορὲς μάλιστα κινδύνευε καὶ ἡ ζωή του, καθὼς ἔπεφτε ἄλλοτε στὸ νερὸ καὶ ἄλλοτε στὴ φωτιά. Μαρτυρικὴ ἦταν ἡ ζωὴ τοῦ παιδιοῦ. Μαρτυρικὴ ἦταν καὶ τοῦ πατέρα. Καθημερινὰ βίωνε φρικτὲς καταστάσεις, καθὼς δὲν μποροῦσε νὰ παρέμβει ἀποτελεσματικά. Τὸ δράμα τοῦ πατέρα αὐτοῦ μόνο ἐκεῖνος ποὺ βιώνει παρόμοια κατάσταση μπορεῖ νὰ τὸ κατανοήσει......
Ὅλοι οἱ ἄλλοι τὸ βλέπουν σὰν κάτι δυσάρεστο, ἀλλὰ τὸ ἀντιπαρέρχονται εὔκολα. Ὁ Χριστός, βέβαια, δὲν ἀδιαφόρησε. Ἄκουσε τὸν πονεμένο πατέρα, εἶδε καὶ τὸ παιδί, ποὺ ἔπασχε, καὶ ἀμέσως τὸ θεράπευσε.
Τὸ καθῆκον τῶν χριστιανῶν εἶναι νὰ συμμετέχουν στὸ πόνο τῶν ἀδελφῶν τους καὶ νὰ βοηθοῦν διακριτικά, ἔμπρακτα καὶ μὲ ἀληθινὴ ἀγάπη. Ποτὲ δὲ δὲν πρέπει νὰ ἐξηγήσουν τὶς αἰτίες τοῦ πόνου ποὺ ἔχουν, γιατὶ εἶναι βέβαιο ὅτι θὰ κάνουν λάθος καὶ θὰ αὐξήσουν τὸν πόνο τῶν ἀδελφῶν τους. Τὸ καθῆκον τους εἶναι νὰ συμπαρασταθοῦν. Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ ξέρει, γιατὶ ὁ Θεὸς ἐπιτρέπει τὰ δυσάρεστα στὴ ζωὴ καὶ ποῦ στοχεύουν. Καὶ δὲν ἰσχύουν γιὰ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους τὰ ἴδια. Οἱ χριστιανοὶ ἂς ἔχουν ἐμπιστοσύνη στὴν πρόνοια τοῦ Θεοῦ καὶ ταπεινὰ ἂς ὑποφέρουν τὸν πόνο στὴ ζωή τους. Ἡ πνευματικὴ ὠφέλεια, ποὺ θὰ ἀποκομίσουν, θὰ εἶναι πολὺ μεγάλη.

30/7/10

Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, «Άλλο πράγμα είναι η υιοθέτησις ετεροδιδασκαλίας και άλλο η επίδειξις ανοχής προς πρόσωπα ετεροδιδασκαλούντα»

πηγή: Αρχιμ. Επαφανίου Ι. Θεοδωροπούλου, Τα δύο άκρα (οικουμενισμός και ζηλωτισμός), εκδ. Ι.Ησυχ. Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας
Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από το κείμενο με τίτλο «Ζηλωτικών ακροτήτων έλεγχος» που είναι Επιστολή του π. Επιφανίου προς τον μοναχό Θεοδώρητο Μαύρο, στον Άγιον Όρος, την 23η Νοεμβρίου 1969.
“Άλλο πράγμα το να υιοθετήση η Εκκλησία, χάριν οικονομίας, ετεροδιδασκαλίαν τινά και να περιλάβη αυτήν εις τα δόγματα αυτής ως αλήθειαν και τελείως άλλο πράγμα η επίδειξις ανοχής προς πρόσωπα κακοδοξούντα και ετεροδιδασκαλούντα. Το πρώτον είναι αδιανόητον και ουδέποτε εγένετο, ούτε ήταν δυνατόν να γένηται, εφ’όσον η Εκκλησία είναι «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α΄Τιμ. γ΄, 15) και ουχί ταμείον πλανών και αιρέσεων. Το δεύτερον όμως, η επίδειξις, δηλαδή ανοχής προς πρόσωπα κακοδοξούντα, πολλάκις εγένετο. Ερωτάς «πόθεν αρύομαι την πληροφορίαν»;
Εκ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, φίλτατε! Μελέτησον αυτήν και θα ίδης αν η Εκκλησία γνωρίζη ή όχι «χρονικά όρια αναμονής»”......
Στη συνέχεια του κειμένου ο π. Επιφάνιος αναφέρει παραδείγματα «ανοχής προς πρόσωπα κακοδοξούντα» πολλές φορές μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή όμως την αναφορά θα μεταφέρουμε άλλη φορά στο ιστολόγιό μας.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας μετά τη σημερινή τους συνάντηση

πηγή: ΑΠΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ- Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και της Υπουργού Παιδείας, μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο
Δελτίο Τύπου 30/07/2010
Δηλώσεις του Mακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Παιδείας

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου:
Χρωστούσα μια εθιμοτυπική επίσκεψη στην κα Υπουργό και συγχρόνως συζητήσαμε θέματα που απασχολούν όλους μας. Η συζήτηση ήταν θερμή και ενδιαφέρουσα, ανταλλάξαμε απόψεις και πιστεύω ότι πήγαμε μερικά βήματα πιο μπροστά......
Μας απασχόλησε κυρίως το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως, δηλαδή των Σχολών εκείνων που βγάζουν παιδιά που θα γίνουν κληρικοί. Μας απασχόλησε το θέμα της Δια Βίου Επιμορφώσεως από πλευράς Εκκλησίας, των στελεχών μας , των εθελοντών - όλων εκείνων που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό έργο.
Συζητήσαμε πολύ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και περισσότερο για τα παιδιά που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, για την παιδεία τους, την εκπαίδευση τους . Μετέφερα μερικές εμπειρίες που απεκόμισα από ένα σχετικό ταξίδι στη Γερμανία για αυτά τα παιδιά.
Ήταν χρήσιμες οι απόψεις που ακούστηκαν από τις δύο πλευρές και δεν μένει παρά να συναντηθούμε πάλι, να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συγχωνεύσεις Εκκλησιαστικών Σχολών:
Δεν συζητήσαμε για τις συγχωνεύσεις Εκκλησιαστικών Σχολών.
Δηλώσεις Υπουργού:
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα, που υποδεχτήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο . Νομίζω ότι έγινε κατανοητό, ότι η Εκκλησία και το Κράτος με διακριτούς ρόλους, μπορούν να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελος του λαού μας.
Ο χώρος της Εκκλησιαστικής Παιδείας, στο σύνολο του, από τα λύκεια μέχρι τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες , ο χώρος της Δια Βίου Μάθησης- που είναι και η μεγάλη αλλαγή που παρουσιάσαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο- αλλά και η συνεργασία της Εκκλησίας και του Υπουργείου Παιδείας, σε θέματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, την εκπαίδευση παιδιών στο χώρο της παραβατικότητας και των ναρκωτικών, είναι χώροι που μπορεί να υπάρχει πολύ σοβαρή συνεργασία.
Το οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα με τον εθελοντισμό της Εκκλησίας, μπορούν να έχουν άριστα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι η Παρουσία του Αρχιεπισκόπου και σε αυτό το χώρο είναι μια εγγύηση για μια νέα εποχή στη σχέση Εκκλησίας και Κράτους.

Ευθυμία μοναχή, Ο άγιος Κοσμάς, ο Πάπας και το άναλον άλας

Το άρθρο – μελέτη της μοναχής Ευθυμίας, Ηγουμένης της Ι.Μονής Αγίου Κοσμά Θέρμου Αιτωλ/νιας αποτελεί απάντηση σε όσους αμφισβητούν την διδαχή του αγίου Κοσμά «τον Πάπα να καταράσθε».
πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 30/7/2010
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΝ ΑΛΑΣ
Ὑπὸ Εὐθυμίας Μοναχῆς, Ἡγουμένης Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, Θέρμου Αἰτωλοακαρνανίας
Ἂν ἀπὸ ὁποιοδήποτε ὑμνολόγημα πρὸς τὸν Ἅγιο Κοσμᾶ τὸν Αἰτωλὸ ἀφαιρεθῆ ἡ δύναμις τῆς ὀρθοδόξου βιωτῆς καὶ ὁμολογίας του, τὸ ὑμνολόγημα τοῦτο καὶ ὁ ἔπαινος πρὸς αὐτὸν καταντᾶ ἕνας ἀνάλατος ἄρτος ἢ ὅπως λέγει τὸ Εὐαγγέλιο “ἄναλον ἅλας” (Μᾶρκ. θ´ 50). Πρὸ ὀλίγων ἡμερῶν ἔλαβα γνῶσι γιὰ δύο ἐπιστολές, ποὺ εἶναι καταχωρημένες στὸ περιοδικὸ “Τὰ Νιάτα” ποὺ ἐκδίδεται στὴν Ἀθήνα (φ. Σεπτ. – Ὀκτ. 2009, σελ. 168) καὶ διαλέγονται διὰ τὴν μὴ ἐγκυρότητα τῆς προφητείας τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ “τὸν Πάπαν νὰ καταρᾶσθε, διότι αὐτὸς θὰ εἶναι ἡ αἰτία” (Συλλογὴ Καντ. 90). Τὶς ἐπιστολὲς αὐτὲς ἀναδημοσίευσε τὸ περιοδικὸ “Σπίθα” (φ. 683/Ἀπρίλιος 2010). Κάποιος γνωστός μου μοῦ ἔδωσε τὸ φύλλο τοῦτο καὶ μὲ ὤθησε νὰ γράψω ἕνα ἄρθρο σχετικὰ μὲ αὐτὸ τὸ θέμα, διότι γνωρίζει ὅτι ἔχω ἀσχοληθῆ ἰδιαίτερα μὲ τὶς Προφητεῖες τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ στὴ μελέτη μου "Οἱ Προφητεῖες τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ μέσα στὴν Ἱστορία" (2004, ἐκδ. “Τῆνος”).....
Σκέφθηκα μάλιστα νὰ στείλω τὸ παρὸν ἄρθρο νὰ δημοσιευθῆ στὸ περ. “Χριστιανικὴ Βιβλιογραφία” (ἕνεκα τῆς συνεργασίας μου διὰ τὶς ἐκδόσεις τῶν βιβλίων μου μὲ τὸν ἐκδ. οἶκο “Τῆνος”) ἀλλὰ καὶ σὲ ἄλλες χριστιανικὲς ἐφημερίδες καὶ περιοδικά• καὶ τοῦτο, διότι αἰσθάνομαι τὸν ἑαυτό μου ὑποχρεωμένο ἀπέναντι τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, τοῦ Ἰσαποστόλου καὶ Διδάχου.
Κατ᾽ ἀρχὴν ὁ π. Εἰρηναῖος, προκειμένου νὰ ἀμφισβήτηση τὴν ἐγκυρότητα τῆς προφητείας αὐτῆς τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, κάνει μιὰ ἀναφορὰ στοὺς λόγους τοῦ Κυρίου, ὅταν συμπλήρωνε τὸν παλαιὸ νόμο: “Ἠκούσατε τί ἐρρέθη τοῖς ἀρχαίοις ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς...” (Ματθ. ε´ 4)• καὶ στοῦ Ἀποστόλου Παύλου τὴν διδαχὴ πρὸς Ρωμαίους (ιβ´ 14): “εὐλογεῖτε τοὺς διώκοντας ὑμᾶς, εὐλογεῖτε καὶ μὴ καταρᾶσθε”. Ὅμως ξεχνᾶ ὁ π. Εἰρηναῖος ὅτι καὶ στὶς δύο αὐτὲς περιπτώσεις θίγονται οἱ διαπροσωπικὲς σχέσεις τῶν χριστιανῶν μετὰ τῶν συνανθρώπων τους. Ἀφοροῦν ἀκόμα καὶ στὴ στάσι τῶν χριστιανῶν κατὰ τοὺς διωγμοὺς ἐναντίον τους, ὅταν θὰ ἄγωνται μπρός σὲ βασιλεῖς καὶ ἡγεμόνες, γιὰ νὰ ὁμολογήσουν Χριστόν. Τὰ ἴδια λέγει στὴν διδαχή του καὶ ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς. Τονίζει τὴν ὀφειλομένη ἀγάπη πρὸς ὅλους, Ἕλληνες, Τούρκους, πρὸς κάθε ἄνθρωπο, ἄλλα καὶ τὴν ὑποχρέωση τῆς τηρήσεως τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως, ἔστω κι ἂν ὁδηγηθοῦν στὸ μαρτύριο οἱ χριστιανοὶ γιὰ τὴν πίστι τους.
Ὅταν ὅμως πρόκειται καθ᾽ οἱονδήποτε τρόπο νὰ βλαβῆ, νὰ ἀλλοιωθῆ, νὰ δεχθῆ παραφθορά, νὰ νοθευθῆ τὸ ἀποστολικὸ κήρυγμα, τὸ Εὐαγγέλιο δηλ. τῆς Ἀληθείας, τὰ πράγματα ἀλλάζουν. Μήπως δὲν γνωρίζη ὁ ἐπιστολογράφος τί ἔκανε ὁ ὑμνογράφος τῆς ἀγάπης (Α´ Κορ. ιβ´ 1 κ.ἑ.) Ἀπόστολος Παῦλος, ὅταν εἶδε ὅτι κάποιοι ἐπεδίωκαν “μεταστρέψαι τὸ Εὐαγγέλιον τοῦ Χριστοῦ”; Ἔγραψε στοὺς Γαλάτες (Γαλ. Α´ 7–10): “εἴ τις ὑμᾶς εὐαγγελίζεται παρ᾽ ὃ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω”. Ἀναθεμάτισε.Τὴν ἀγάπη ἔλυσε ἢ μήπως διεφύλαξε τὴν ἀκεραιότητα τῆς πίστεως δι᾽ ἀναθέματος; Μόνο κατάρα εἶναι τὸ ἀνάθεμα; Καὶ τοῦτο διότι τὸ κήρυγμα τῶν Ἀποστόλων ἦταν Πνευματέμφορον “...ἡ δὲ τοῦ Πνεύματος βλασφημία οὐκ ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις” (Ματθ. ιβ´ 31). “Οὐκ ἀφεθήσεται” ἡ διαστροφὴ τῆς Ἀληθείας.
Ὁ ἴδιος πάλι Ἀπόστολος δίδει ἐντολὴ στὸν μαθητή του Ἀπόστολο Τίτο: “αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὢν αὐτοκατάκριτος” (Τίτ. ι´ 10). “Οὐκ ἀνέγνωτε τί ἐποίησε” ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, ὅταν Ἐλύμας ὁ Μάγος ἐμπόδιζε τοὺς Ἀποστόλους Βαρνάβα καὶ Παῦλον νὰ κηρύξουν τὸ Εὐαγγέλιο στὸν ἀνθύπατο Σέργιο Παῦλο, ποὺ ἐζήτησε νὰ ἀκούση τὸν λόγο τοῦ Εὐαγγελικοῦ κηρύγματος; Ἀφοῦ τὸν ἤλεγξε πρῶτα ὅτι “διαστρέφει τὰς ὁδοὺς τοῦ Κυρίου τὰς εὐθείας” προσέθεσε: “καὶ νῦν ἰδοὺ χεὶρ τοῦ Κυρίου ἐπί σε καὶ ἔσῃ τυφλός, μὴ βλέπων τὸν ἥλιον… καὶ ἔπεσεν ἐπ᾽ αὐτὸν ἀχλὺς καὶ σκότος...” (Πρ. ιγ´ 4–13).
Καὶ ὁ Ἀπόστολος Πέτρος, ὅταν κατεδίκασε εἰς ἀπώλειαν τὸν Σίμωνα τὸν μάγο, διότι τὴν δωρεὰν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐθεώρησε “διὰ χρημάτων κτᾶσθαι” (Πρ. η´ 20 κ.ἑ.), ἀγάπη δὲν εἶχε ἢ ὤφειλε νὰ διαφύλαξη ἀλώβητη τὴν Κυριακὴ ἐντολὴ πρὸς τοὺς Ἀποστόλους; (Ματθ. ι´ 9κ.ἑ.).
Προηγεῖται πάντα ἡ ἀκεραιότης τῶν δογμάτων τῆς Πίστεως. Ἢ, ὅταν ὁ ἴδιος ἐτιμώρησε διὰ θανάτου τὸ ζεῦγος Ἀνανία καὶ Σαπφείρας, ἐπειδὴ ἐψεύσθησαν εἰς τὸ Ἅγιον Πνεῦμα, (Πρ. ε´ 1–12) τὸ ἔκανε ἀπὸ ἔλλειψι ἀγάπης;
Διὰ τὴ διαφύλαξι τῆς Ἀλήθειας οἱ Ἅγιοι Ἀπόστολοι κατεδίκασαν τοὺς αἱρετικοὺς τῆς ἐποχῆς τους. Διὰ τὴν διαφύλαξι τῆς Ἀληθείας (Ὀρθοδόξου Πίστεως) κατεδίκασαν οἱ Ἱ.Σύνοδοι ὅλους τοὺς Αἱρετικοὺς (Διόσκουρο, Σαβέλλιο, Σεβῆρο, Νεστόριο, Ἄρειο καὶ λοιπούς). Ἀκόμα καὶ συγγραφὲς ἀποκλίνουσες ἀπὸ τὴν Ὀρθόδοξο Ἀλήθεια, διάφορες διδασκαλίες, ποὺ νόθευαν τὴν παραδοθεῖσα διὰ τῶν Ἁγίων Ἀπόστολων πίστι, κατεδίκασαν οἱ Οἰκουμενικὲς ἢ καὶ οἱ τοπικὲς Σύνοδοι.
Εἶναι γνωστὸ ὅτι ὁ Ἅγιος Νικόλαος κατὰ τὴν Α´ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο ἐρράπισε τὸν Ἄρειο. Τὸ μεγαλύτερο ράπισμα ὅμως τοῦ τὸ ἔδωσε ὁ Θεὸς μὲ τὸν τρόπο, ποὺ ἐτελείωσε τὴ ζωή του. Ἡ “κατάρα” λοιπὸν διὰ τὸν Πάπα, ποὺ δίδαξε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς, δὲν εἶναι ἔλλειψι ἀγάπης ἀλλὰ ὤθησι διαφυλάξεως ἀλωβήτου τοῦ Ἀποστολικοῦ Εὐαγγελικοῦ κηρύγματος τῆς Ὀρθόδοξου Πίστεως τῆς Μιᾶς Ἐκκλησίας. Αὐτὲς οἱ ἐνστάσεις δείχνουν μόνο φιλοπαπικίζοντα φρονήματα, τὰ ὁποῖα ἐξ ἄλλου τὰ γνωρίσαμε σὲ διάφορες καταστάσεις, τῶν προμηνυμάτων “τοῦ χαλασμοῦ”...
Ἄλλο ἕνα σημεῖο, ποὺ ἐνόχλησε τὸν πρῶτο ἐπιστολογράφο, εἶναι ἡ καταγραφὴ τοῦ χειρογράφου τῆς Διδαχῆς τοῦ Κώδικος 29 τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης, στὸ ὁποῖον ἀναφέρεται ὅτι ὁ ἕνας Ἀντίχριστος εἶναι ὁ Πάπας καὶ ὁ ἄλλος “αὐτὸς ποὺ εἶναι πάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι μας”, δηλ. ὁ Μωάμεθ– Τοῦρκος. Καὶ δὲν ἀποδέχεται τὸ πρῶτο μέρος τῆς προτάσεως, διότι δῆθεν ἔχει προστεθῆ ἐκ τῶν ὑστέρων, διότι ὅπως σημειώνει, ἡ διδαχὴ ἔχει ἀπὸ μνήμης γραφῆ μετὰ 30–40 χρόνια. Δὲν μοῦ λέτε, τὰ ἱστορικὰ γεγονότα, ποὺ κατεγράφησαν στὴν ὁποιαδήποτε ἱστορία, κατεγράφησαν τὴν ὥρα τῆς ἐξελίξεως τῶν διαφόρων γεγονότων (πολέμων κ.λπ.) ἢ ἐκ τῶν ὑστέρων; Ἡ Ἱστορία λοιπὸν βασίζεται στὴ μνήμη καὶ στὴν παράδοσι τῶν γεγονότων, ποὺ γράφτηκαν λίγο ἢ πολὺ μεταγενέστερα ἀπὸ μνήμης ἢ ἀπὸ παράδοσι ἢ ἀπὸ κάποια στοιχεῖα ποὺ διαφυλάχτηκαν σὲ ἀρχεῖα κ.λπ.. Ἔτσι γράφτηκε ἡ Ἱστορία ἀπὸ ἀρχαιοτάτων χρόνων. Τὸ ἴδιο συνέβη καὶ μὲ τὴν συγγραφὴ τῶν τεσσάρων Ἱερῶν Εὐαγγελίων.
Σαράντα χρόνια μετὰ τὴν Ἀνάστασι τοῦ Κυρίου ἐγράφη ἕνα ἐξ αὐτῶν καὶ ἀκολούθησε ἡ συγγραφὴ καὶ τῶν λοιπῶν Εὐαγγελίων, διὰ τῆς Πνευματοκίνητης γραφίδος τῶν Ἁγίων Εὐαγγελιστῶν, αὐτοπτῶν μαρτύρων τῆς Ἀλήθειας. Σχετικὰ πρὸς τὴν συγγραφὴ ἢ, καλύτερα, καταγραφὴ τῶν διδαχῶν τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ θέλω νὰ σημειώσω ὅτι αὐτὴ ἔγινε ἀπὸ τοὺς ἄμεσους μαθητὲς τοῦ Μεγάλου Διδάχου, ἐνόσω αὐτὸς δίδασκε. Εἶναι γνωστὸ δὲ ὅτι τὸ ἱεραποστολικὸ “καραβάνι” τῆς ὀργανωμένης ἱεραποστολῆς τοῦ Ἰσαποστόλου, μαζὶ μὲ ὅσα ἄλλα πράγματα μετέφερε, χρήσιμα γιὰ τὴν ἀποστολικὴ ἐργασία τοῦ Πατροκοσμᾶ, μετέφερε καὶ χαρτιὰ καὶ μολύβια, ποὺ ὁ Ἅγιος τὰ ἔδινε σὲ μαθητές του γιὰ τὴν καταγραφή. Ζηλευτὴ ὀργάνωσι ἱεραποστολικοῦ σταθμοῦ! Πρέπει δὲ ὁ ἴδιος νὰ ἔλεγχε τὶς ἄμεσες αὐτὲς καταγραφές, οἱ ὅποιες στέλνονταν γιὰ νὰ διαβαστοῦν σὲ διάφορους Ἱ. Ναοὺς τῆς Στερεᾶς καὶ τῆς Πελοποννήσου, ὅπως μᾶς πληροφορεῖ ὁ Σάθας.
Μάλιστα ἀπὸ τὰ Γενικὰ Ἀρχεῖα τοῦ Βενετικοῦ Κράτους μαθαίνομε πὼς ἕνα τέτοιο γραπτὸ κήρυγμα τοῦ Διδάχου κάποιας καταγραφῆς κατόρθωσε ὁ Προβλεπτὴς τῶν Ἰονίων νήσων νὰ μὴ διαβαστῆ σὲ Ἱ. Ναὸ τῆς Πρέβεζας. Οἱ Βενετοὶ δὲν ἐπέτρεπαν στὸν Διδάχο νὰ πλησίαση στὶς κτήσεις τους, εἶχαν μάλιστα βάλει κατάσκοπο, τὸν Ἀνδρέα Μαμωνᾶ τὸν Κερκυραῖο, νὰ τὸν δολοφονήση. Προσπάθησε ἐπὶ διετία, ἄλλα δὲν τὸ κατάφερε, μόνο βρῆκε καὶ παρέδωσε μιὰ καταγεγραμμένη διδαχὴ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ στοὺς Βενετούς, ποὺ εἶναι καταχωρημένη στὸ ἐν λόγῳ Ἀρχεῖο. Μᾶλλον τοὺς ἐνοχλοῦσε ἡ περὶ Πάπα προφητεία–διδαχὴ τοῦ Ἰσαποστόλου.
Ἀπὸ τὰ ἴδια Ἀρχεῖα ἀντλοῦμε πληροφορίες διὰ τὴν ἐξαιρετικῆς τέχνης διδαχικὴ ἱκανότητα τοῦ Ἁγίου, γιὰ τὸν μεγάλο ἀριθμὸ ἀκροατῶν τοῦ (6.000, 10.000, 11.000, 15.000 ἄνθρωποι) καὶ γιὰ τὴν ἐπίδραση ποὺ εἶχε στὰ πλήθη. Τὰ σαγήνευε. Ὅ,τι τοὺς ζητοῦσε τὸ ἔκαναν παρευθύς. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς συντηροῦσε πάντα κοντά του μιὰ ἄτυπη Σχολὴ Ἱεροκηρύκων, τὰ μέλη τῆς ὁποίας μόνιμα τὸν ἀκολουθοῦσαν, γιὰ νὰ μαθαίνουν νὰ κηρύττουν. Αὐτοὺς τοὺς ἔστελνε νὰ κηρύττουν ἢ νὰ διαβάζουν στοὺς Ἱ. Ναοὺς τὶς διάφορες καταγραφόμενες διδαχές. Αὐτὰ ποὺ σημειώνω εἶναι τεκμηριωμένα1.
Ἐπανέρχομαι στὴ διδαχὴ τοῦ Κώδικα 29 τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης. Πιστεύω πὼς ὁ πάπα–Στάμος ἐκ Κλαποῦς Καλαμπάκας διάβασε, μετὰ τὸ θάνατο τοῦ Ἁγίου, κήρυγμα–διδαχὴ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ ἀπὸ καταγραφή, ποὺ εἶχε γίνει κατὰ τὴν διάρκεια τῆς διδαχῆς, ποὺ ἔκανε ὁ Διδάχος, ὅταν πέρασε ἀπὸ κεῖνα τὰ μέρη. Ἡ καταγραφὴ ἔγινε εἴτε ἀπὸ τὸν πάπα-Στάμο εἴτε ἀπὸ καταγραφέα μαθητὴ τοῦ Ἁγίου. Τὰ δύο σημειώματα ἀνήκουν στὸν πάπα–Στάμο2.
Ἀπὸ τὴν ὡραία φιλολογικὴ ἐργασία τοῦ κ. Ἰωάννου Μενούνου βλέπομε πὼς ἡ διδαχὴ αὐτὴ συγγενεύει μὲ τὴν δ´ διδαχὴ ἐκδόσεως Ἀποστολιᾶ, μὲ τὸ χειρόγρ. 12 Λευκοπηγῆς καὶ ἄλλους κώδικες. Τὴν φιλολογικὴ ἐργασία τοῦ Ἰω. Μενούνου “Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ βιογραφία” (2002 Ἀθήνα, ἐκδ. “Ἀκρίτας”) χρησιμοποιήσαμε καὶ ἐμεῖς στὴ βιβλιογραφία μας γιὰ τὶς ἐργασίες, ποὺ κάναμε γιὰ τὸν Ἅγιο Κοσμᾶ τὸν Αἰτωλό. Ὅμως ξαφνικὰ ὁ β´ ἐπιστολογράφος, ὁ κ. Ἰωάννης Μενοῦνος μᾶς ἐκπλήττει, διότι μᾶς λέγει ὅτι σχετικὰ μὲ τὴ διδαχὴ τοῦ Ἁγίου περὶ Πάπα [δηλ. ὅτι ὁ ἕνας ἀντίχριστος εἶναι ὁ Πάπας καὶ περὶ τῆς Προφητείας “τὸν Πάπα νὰ καταριέστε” κ.λπ.] ὑποψιάζεται ὅτι φέρει ἐπιπρόσθετα μεταγενέστερα στοιχεῖα καὶ μάλιστα πιθανολογεῖ παρέμβασι στὸ κείμενο τοῦ Ἀρχιμανδρίτη (τότε) πατρὸς Αὐγουστίνου Καντιώτη, τοῦ μετέπειτα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης. Καὶ ὅμως δὲν εἶναι ἔτσι.
Ἡ προφητεία αὐτὴ ὑπάρχει σὲ πολὺ παλαιὰ συλλογὴ προφητειῶν τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ. Εἶναι καταχωρημένη καὶ μάλιστα περισσότερο ὁλοκληρωμένη ἀπὸ τὴν ἐν λόγῳ προφητεία τῆς συλλογῆς 90 Καντ. Βρίσκεται στὴ συλλογὴ τοῦ Ἀλβανικοῦ χειρογράφου 6(δ) Ἀλβ: “Τὸν Πάπα νὰ τὸν καταριέστε, γιατί αὐτὸς θὰ εἶναι αἴτιος τοῦ χαλασμοῦ τοῦ τόπου”.
Τὶς προφητεῖες τοῦ Ἀλβανικοῦ χειρογράφου τὶς ἀνακάλυψαν σ᾽ ἕνα Ἀλβανικὸ σπίτι στὸ Προγονάτι τοῦ Κουρβελεσίου τῆς Β. Ἠπείρου, τὸ 1941 δύο ἀξιωματικοὶ ἔφεδροι, δάσκαλοι (Ἰω. Τσακαλῶζος ἐκ Μεσολογγίου καὶ Θ. Ἀναστασίου βορειοηπειρωτικῆς καταγωγῆς), ὅταν εἶχαν ἐγκαταστήσει στὸ σπίτι αὐτὸ τὸ τηλεγραφικὸ συνεργεῖο τοῦ Ἑλληνικοῦ στρατοῦ. Ἦταν χειρογράφως καταχωρημένες στὰ ὀπισθόφυλλα ἑνὸς βιβλιοδετημένου παλαιοῦ τόμου Κορανίου, ποὺ ἀνῆκε στὴ μουσουλμανική, Ἀλβανικὴ οἰκογένεια τοῦ Φερὰτ Ζώλη. Τὸ κείμενο τοῦ Κορανίου ἦταν χωρισμένο σὲ δύο στῆλες: ἡ μία εἶχε τὸ κείμενο σὲ παλιὰ τουρκικὴ γλῶσσα καὶ ἡ ἄλλη εἶχε τὴ μετάφρασί του στὴν ἀλβανικὴ γλῶσσα.
Οἱ δύο ἀξιωματικοὶ ρώτησαν τὸν Ζώλη γιὰ τὸ χειρόγραφο τῶν ὀπισθόφυλλων καὶ τοὺς εἶπε πὼς εἶναι προφητεῖες τοῦ Τζιομπὰν–Μπαμπὰ Κοσμᾶ (=τοῦ Μεγάλου Ἀφέντη Κοσμᾶ). Ἀμέσως οἱ δύο ἀξιωματικοὶ ἔκαναν τὴν μετάφρασι τῶν προφητειῶν αὐτῶν ἀπὸ τὴν ἀλβανικὴ στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα (ὁ Θ. Ἀναστασίου γνώριζε τέλεια τὴν ἀλβανικὴ) καὶ τὶς πῆραν μαζί τους ὡς πολύτιμο θησαυρό. Παρέδωσαν τὴ μετάφρασι τῶν χειρογράφων τους στὸν καθηγητὴ Κ. Κώνστα, ὁ ὅποιος τὰ δημοσίευσε στὸ περιοδικὸ τῶν Ἰωαννίνων “Ἠπειρωτικὴ Ἑστία” τὸ 1956 (τεῦχος 51–53, σελ. 678–682)3. Ἡ καταγραφὴ τοῦ Ἀλβανικοῦ τούτου χειρογράφου πρέπει νὰ ἔγινε στὶς μέρες, ποὺ δίδασκε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς. Ἕλληνες, Τοῦρκοι, Ἀλβανοὶ χριστιανοὶ καὶ μουσουλμάνοι σέβονταν πολὺ τὸν “Τζιομπὰν– Μπαμπὰ Κοσμᾶ” τὸν πίστευαν, τὸν θαύμαζαν. Ποιὸς μεταγενέστερος μουσουλμάνος θὰ κατέγραφε στὸ ἱερὸ βιβλίο του, τὸ Κοράνιο, τὶς προφητεῖες ἑνὸς χριστιανοῦ δασκάλου–προφήτη, ὁ ὁποῖος μάλιστα εἶχε προφητέψει καὶ καταστάσεις ἐναντίον τῶν μουσουλμάνων Τούρκων, ποὺ εἶναι καταχωρημένες στὸ Ἀλβανικὸ χειρόγραφο; Ἰδοὺ πόσο παλιότερα ἔχει καταγραφεῖ ἡ προφητεία αὐτὴ [6(δ) Ἄλβ.] ἀπὸ τὴν 90 Κάντ., ἡ ὁποία βέβαια καὶ αὐτὴ βασίζεται σὲ κώδικες κ.λπ. Ἀκόμη, πῶς λέγει ὁ κ. Μενοῦνος πὼς στὶς Διδαχὲς τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, τὶς ὁποῖες ἔχει καταχωρήσει στὸ βιβλίο του, δὲν βρῆκε τίποτε περὶ Πάπα;
Ὅταν ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς δίδασκε ὅτι γιὰ τὶς ἁμαρτίες τῶν χριστιανῶν τοῦ Βυζαντινοῦ κράτους, ὁ Θεὸς ἀφαίρεσε τὸ βασίλειο ἀπὸ αὐτοὺς καὶ τὸ ἔδωσε στὸν Τοῦρκο, συμπληρώνει τὸ ἑξῆς στὴν Ε´ διδαχή του (Ἰω. Μενοῦνος, ἐ.ἀ., σελ. 186): ≪...Καὶ τί; Ἄξιος ἦτον ὁ Τοῦρκος νὰ ἔχη βασίλειον; Ἀλλὰ ὁ Θεὸς τοῦ τὸ ἔδωκε διὰ τὸ καλό μας. Καὶ διατὶ δὲν ἤφερεν ὁ Θεὸς ἄλλον βασιλέα, ποὺ ἦτον τόσα ρηγᾶτα ἐδῶ κοντὰ νὰ τοὺς τὸ δώση, μόνον ἤφερε τὸν Τοῦρκον μέσαθε ἀπὸ τὴν Κόκκινην Μηλιὰ4 καὶ τοῦ τὸ ἐχάρισε; Διατὶ ἤξευρεν ὁ Θεὸς πὼς τὰ ἄλλα ρηγᾶτα μᾶς βλάπτουν εἰς τὴν πίστιν καὶ ὁ Τοῦρκοςδὲν μᾶς βλάπτει, ἄσπρα (= χρήματα) δῶσ᾽ του καὶ καβαλίκευσέ τον ἀπὸ τὸ κεφάλι. Καὶ διὰ νὰ μὴ κολασθοῦμεν, τὸ ἔδωκε τοῦ Τούρκου καὶ τὸν ἔχει ὁ Θεὸς ὡσὰν σκύλον νὰ μᾶς φυλάη”. Δηλαδή, φυλάγοντας τὶς κτήσεις του, προστατεύει τὴν πίστι μας, ὅσο κι ἂν αὐτὸ φαίνεται παράξενο. Τὸν Τοῦρκο τὸν ἐνδιέφερε ἡ φορολογία. Ἂν ἐξισλαμίζονταν καὶ τούρκευαν οἱ ὑπόδουλοι, μὲ τί χρήματα θὰ ζοῦσαν οἱ κατακτητές; Παρὰ ταῦτα ὑπῆρξε μεγάλος ἐξισλαμισμός. Κυρίως ἦταν ὑποχώρησι τῶν χριστιανῶν ἕνεκα τῶν φόρων. Βεβαίως ὑπῆρξε καὶ ἡ πίεσι ἡ φανατικὴ πρὸς ἀσπασμὸν τοῦ Μωαμεθανισμοῦ. Ἕνεκα τούτου ἔχομε καὶ τόσους Νεομάρτυρες. Ἀλλὰ μεγάλο πλῆθος ἐξ αὐτῶν εἶχαν ἐξωμόσει γενόμενοι μωαμεθανοὶ οἰκειοθε λῶς, ἀλλά, ἐπειδὴ μετενόησαν καὶ ἐπανῆλθαν στὴν ὀρθόδοξη χριστιανική τους πίστι, τὸ ἐδήλωσαν μάλιστα στοὺς Τούρκους, διὰ τοῦτο ὡδηγήθηκαν στὸ μαρτύριο.
Ἦταν ἕνα θαῦμα τῆς Θείας Χάριτος πῶς κρατήθηκε ἡ Ὀρθόδοξη Πίστι κατὰ τὰ 400 χρόνια δουλείας στὸν Τοῦρκο. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς σαφῶς λέγει πώς τὰ ἄλλα ρηγᾶτα, τὰ κοντινά μας, θὰ μᾶς ἔβλαπταν στὴν πίστι. Ποιὰ ὅμως ἦταν αὐτὰ τὰ κοντινὰ “ρηγᾶτα”;Ἦταν τὰ Ρωμαιοκαθολικὰ ἔθνη, τὰ ὑπὸ τὴν θρησκευτικὴ ἐξουσία τοῦ Πάπα, ποὺ θὰ ἀλλοίωναν τὴν Ὀρθόδοξη πίστι τῶν Ὀρθοδόξων, ποὺ θὰ ἦταν κάτω ἀπὸ τὴν ἐξουσία τους.
Ἡ Ἱστορία ἔχει καταγράψει σὲ τι ἀπέβλεπαν οἱ Σταυροφορίες καὶ τὰ ἐγκλήματά τους. Στὴ συνέχεια βλέπομε πώς, ὅταν ἀπέτυχε ἡ βία, ὁ Πάπας ἐξαπέστειλε τὰ ρωμαιοκαθολικὰ μοναχικὰ τάγματα νὰ ἱδρύουν σχολεῖα, νοσοκομεῖα, ἱδρύματα διάφορα στὶς Ὀρθόδοξες χῶρες. Π.χ. στὶς Κυκλάδες διὰ τῆς Παιδείας ἔγινε μεγάλη διάβρωσι τῶν Ὀρθοδόξων πληθυσμῶν, χωρὶς νὰ γίνεται ὁ κίνδυνος ἄμεσα ἀντιληπτός. Σὲ μιὰ τέτοια κατάστασι ἦρθε ἀντιμέτωπος πρὸς τοὺς “πτωχοὺς Λατίνους”, ὁ Ἅγιος Χρύσανθος ὁ Αἰτωλός, ὁ ἀδελφὸς τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, στὴ Νάξο ἱδρύοντας ὀρθόδοξα Σχολεῖα καὶ προστατεύοντας δι᾽ αὐτῶν τὶς Κυκλάδες. Μάλιστα οἱ “πτωχοὶ Λατῖνοι” ἀντέδρασαν ἐναντίον του5.
Ἀλλοῦ κόλλαγαν τὸ δικό τους ναὸ πλάϊ στὸν Ὀρθόδοξο (“Δίδυμοι ναοί”), ὥστε νὰ μπερδεύωνται οἱ Ὀρθόδοξοι καὶ νὰ νομίζουν πὼς ἦταν ὀρθόδοξη ἡ λατρεία. Παράδειγμα διδύμων ναῶν ἔχομε στὴν Παλιὰ Χώρα Αἰγίνης. Ἐξ ἄλλου οἱ Οὑνίτες ἱερεῖς φοροῦν ἄμφια, ὅπως οἱ Ὀρθόδοξοι, γιὰ νὰ παραπλανοῦν ὅσους δὲν τὸ γνωρίζουν. Τὸ πόσο μᾶς βλάπτουν τὴν πίστι τὰ δυτικὰ ρωμαιοκαθολικὰ “ρηγᾶτα” φαίνεται ἔντονα στὴν ἑξῆς ἐνέργεια τῶν Βενετῶν, ποὺ ἔλαβε χώρα στὴ Λευκάδα (Βενετικὴ κτῆσι): Ὁ κατακτητὴς ἐπέβαλε τὸν γάμο ὀρθοδόξου ἀνδρὸς μετὰ καθολικῆς γυναικὸς καὶ ὤφειλε ὁ ἄνδρας νὰ γίνη καθολικός• καὶ τὸν γάμο ὀρθοδόξου γυναικὸς μετὰ καθολικοῦ ἀνδρὸς καὶ ὤφειλε ἡ γυναίκα νὰ γίνη καθολική. Καὶ τὰ παιδιὰ ὁπωσδήποτε καθολικά. Ἀκόμα, ἐὰν ἕνας νέος ὀρθόδοξος ἤθελε νὰ γίνη ἱερεύς, ἔπρεπε πρῶτα νὰ ἀναγνωρίση τὸν Πάπα ὡς ἀρχηγὸ τῆς Ἐκκλησίας6.
Δηλαδὴ γιὰ ὅλα τοῦτα δὲν εὐθύνεται ὁ Πάπας; Τίνος ἐργασία εἶναι αὐτὰ ἐναντίον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας; Ἤξερε τὶ ἔλεγε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς καὶ ἡ ἀναφορά του αὐτή, γιὰ τὴ βλάβη τῆς Ὀρθόδοξου Πίστεως ἀπὸ τὰ ρηγᾶτα, ποὺ κατευθύνει ὁ Πάπας, εἶναι βέβαια καταχωρημένη μέσα στὴν Ε´ διδαχὴ τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Μενούνου.
Ὁ κ. Μενοῦνος ἀκόμα ἀναφέρεται στὴ διδαχὴ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ: “...τώρα δὲν καρτεροῦμε μήτε προφήτην Ἠλίαν μήτε ἀντίχριστον. Ὁ ἀντίχριστος εἶναι(τος)• ὁ ἕνας εἶναι ὁ Πάπας καὶ ὁ ἕτερος εἶναι αὐτὸς ὁπού εἶναι εἰς τὸ κεφάλι μας”. Ναὶ βέβαια, ἔτσι εἶναι. Ὁ Ἅγιος τοὺς διδάσκει ὅτι στὴν ἐποχὴ τὴ δική τους (ΙΗ´ αἰῶνα) δὲν περιμένουν τὸν ἐσχατολογικὸ Ἠλία οὔτε τὸν ἐσχατολογικὸ Ἀντίχριστο. Ἦταν πολὺ φυσικό, ἕνεκα καταστάσεων, νὰ ἐφοβοῦντο οἱ ραγιάδες πὼς ἦρθε τὸ τέλος τοῦ κόσμου καὶ νὰ περίμεναν τὰ δυὸ αὐτὰ ἐσχατολογικὰ πρόσωπα.
–Ὄχι, λέγει ὁ Διδάχος. Μὴ τοὺς περιμένετε τώρα. Τώρα ὁ ἀντίχριστος εἶναι ἄλλος: ὁ ἕνας εἶναι ὁ Πάπας• ὁ ἄλλος εἶναι αὐτὸς ποὺ ἔχομε πάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι μας. Τοὺς ἐξηγεῖ πὼς κατὰ τὴν ἐσχατολογικὴ ἐποχὴ καὶ ὁ προφήτης Ἠλίας τὰ ἴδια θὰ διδάσκη ὅπως τώρα αὐτός• δηλ. νὰ μὴ ἀρνηθοῦν τὴν ὀρθόδοξη πίστι τους. Καὶ τοὺς ὑπογραμμίζει νὰ τηροῦν αὐτά, ποὺ τώρα αὐτὸς τοὺς διδάσκει. Γιατί νὰ περιμένωμε νὰ διαβάσωμε τὸ ὄνομα ΕΝΟΣ ἀντίχριστου; Καὶ πόσο ἀσύνταχτος εἶναι πιὰ αὐτὸς ὁ προφορικὸς λόγος, ὥστε νὰ χρειαζόμαστε συντακτικὸ γιὰ νὰ τὸν
ἐννοήσωμε; Συχνὰ σὲ προφητικὰ βιβλία τῆς Ἁγίας Γραφῆς παρατηροῦμε ἀσυνταξίες, ὅπως π.χ. στὸ βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου.
Ὅσον ἀφορᾶ γιὰ τὸ θέμα περισσότερων ἀντιχρίστων τοῦ ΕΝΟΣ, μήπως ὁ κ. Μενοῦνος δὲν διάβασε στὴν Α´ Ἐπιστολὴ τοῦ Ἀποστόλου καὶ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου ὅτι “ὁ ἀντίχριστος ἔρχεται (= θὰ ἔρθη - ἐνεστὼς μὲ σημασία μέλλοντος• – γίνεται ἐδῶ ἀναφορὰ στὸν ἐσχατολογικὸ Ἀντίχριστο) καὶ νῦν ἀντίχριστοι πολλοὶ” (Α´, β´, 18)7. Ἑπομένως ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς μιλάει γιὰ τὴν ἐσχατολογικὴ ἐποχὴ τῆς Τουρκοκρατίας (ἔβλεπε ὅτι αὐτὴ τελειώνει), μέσα στὴν ὁποία δροῦν ὁ Πάπας καὶ τὸ Ἰσλάμ.
Γιατί κακοφαίνεται σὲ κάποιους, ὅταν ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὀνοματίζη τὸν Πάπα ἀντίχριστο; Κανεὶς αἱρετικὸς δὲν τόλμησε νὰ θεσπίση διὰ τὸν ἑαυτό του, ὅσα ἐθέσπισε ὁ Πάπας δι᾽ ἑαυτόν. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς τὸν ὠνομάτισε ἀντίχριστο 200 χρόνια, πρὶν ὁ ἴδιος ὁ Πάπας διὰ τῶν δύο Βατικανίων Συνόδων καθιερώση τὸν ἑαυτό του ὡς τὸ μοναδικὸ πρόσωπο, τὸ ὅποιο φέρει τὰ χαρακτηριστικὰ καὶ τὸ ἔργο τοῦ Ἀντιχρίστου. Ἄρα ὁ ἴδιος ὁ Πάπας ἐπικύρωσε στὴν πρᾶξι τὴν περὶ τοῦ ἑαυτοῦ του προφητεία τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ.
Ἰδοὺ ἡ ἀπόδειξι διὰ τῶν ἄρθρων τῶν Βατικανίων δογματικῶν Συνοδικῶν ἀποφάσεων:
“Ὁ Πάπας... εἶναι ἄνθρωπος Θεός... ἡ δὲ ἐξουσία του εἶναι ἀπεριόριστη... (ἡ ὁποία) ἐκτείνεται στὰ οὐράνια, τὰ γήϊνα καὶ τὰ καταχθόνια...”.
“Ὁ Πάπας... εἶναι ἀλάθητος ὅπως ὁ Θεός... ἔχει τὴ δύναμη νὰ κάνει καθετί, ποὺ ὁ Θεὸς κάνει... Τοποτηρητὴς τοῦ Θεοῦ”.
“Ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ διορθώνει καθετί, τὸ ὁποῖον θεωρεῖ ἀναγκαῖο μέσα στὴν Καινὴ Διαθήκη. Δύναται νὰ μεταβάλλει καὶ τὰ ἴδια τὰ Μυστήρια, ποὺ ἔχουν ὁριστεῖ ἀπὸ τὸν Ἰησοῦ Χριστό”.
“ Ὁ Πάπας εἶναι πιὸ ψηλὰ ἀπ’ ὅλους τοὺς νόμους”.
“Ἂν ὁ Πάπας ἀποφασίσει ἐνάνtια στὴν κρίση τοῦ Θεοῦ, τότε ἡ κρίση τοῦ Θεοῦ πρέπει νὰ διορθωθεῖ, νὰ μεταβληθεῖ”.
“Ὁ Πάπας εἶναι τὸ φῶς τῆς ἀλήθειας καὶ ἀνταύγειά της. Ὁ Πάπας εἶναι τὸ πᾶν ἐπὶ πάντων καὶ πάντα δύναται”8. (!)
Μήπως εἴπατε τίποτα;
Σημειώσεις:
1. Οἱ πηγὲς καταχωροῦνται στὸ βιβλίο μου «Τῶν Πανελλήνων ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλὸς» (2009), Κεφ. Ἀπόπειρα δολοφονίας, σελ. 176. Στὸ κεφ. «Κινητὴ Σχολὴ Ἱεροκηρύκων», σελ. 59 βλ. μερικὰ ὀνόματα μαθητῶν ἱεροκηρύκων, σελ. 64. Διεσώθησαν καὶ κάποια ὀνόματα τέτοιων ἱεροκηρύκων.
2. Βλ. λεπτομέρειες καὶ πηγές, ἐ.ἀ., σελ. 63.
3. Εὐθυμίας Μοναχῆς «Οἱ Προφητεῖες τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ μέσα στὴν Ἱστορία» (2004 Ἀθῆναι), σελ 25 κ.ἑ.
4. δηλ. ἀπὸ τὴν κοιτίδα του στὰ βάθη τῆς Ἀσίας.
5. Εὐθυμίας Μοναχῆς, «Ἱερὸς Χρύσανθος ὁ Αἰτωλός, ὁ Διδάσκαλος τοῦ Γένους» (2002 Ἀθῆναι).
6. περιοδ. «Ἐφημέριος», 1–15 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 251. –βλ. σχετικὰ καὶ στὸ βιβλίο τοῦ Νικολάου Παραλίκα «Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, ὁ ἀδικημένος τῆς Ἱστορίας καὶ ὁ περιφρονημένος τῆς Πολιτείας», Ἀθήνα 2005, σελ. 130.
7. Ἐπὶ αὐτοῦ τοῦ θέματος ἀσχολοῦμαι ἀρκετὰ στὸ ὑπὸ ἔκδοσι βιβλίο μου «Ὁ Ἀποστολικὸς Ἄμβωνας τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ», στὸ κεφ.: «Ἡ ἐσχατολογία τοῦ νῦν» καὶ σὲ ἄλλα κεφάλαια.
8. –Σ. Νόσωφ, «Ὁ Παπισμὸς καὶ οἱ ἀγῶνες του κατὰ τῆς Ὀρθοδοξίας». Μετάφρ. Χαρ. Ἰ. Ἀσιώτη 1997, σελ. 23, 24, 25, 27. –Ἀρχιμ. Σπυρίδωνος Μπιλάλη, «Ὀρθοδοξία καὶ Παπισμός», Ἀθῆναι 1988, βλ. τὰ κεφάλαια περὶ τῶν δύο Βατικανίων Συνόδων – Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνοῦ, «Πῶς ἔγινε ὁ Πάπας ἀλάθητος», Ἀθῆναι–Τρίκαλα 2002. Εἶναι λάθος μας ποὺ δὲν μεταφράστηκαν στὰ Ἑλληνικὰ ὅλα τὰ ἄρθρα τῶν δύο Βατικανίων Συνόδων, ὥστε νὰ ἀντικρουστοῦν ὅλες οἱ αἱρετικὲς πλάνες περὶ Πρωτείου καὶ ἀλαθήτου τοῦ Πάπα, περὶ καταργήσεως τοῦ Συνοδικοῦ πολιτεύματος τῆς Ἐκκλησίας, περὶ καταργήσεως βασικὰ τῆς Ἐκκλησίας.

Ιωάννης Τάτσης, Δημιουργούν σύγχυσιν αι θεολογικαί καινοτομίαι

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 30/7/2010
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΓΧΥΣΙΝ ΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΙ
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
«Θεολογία της πολυπολιτισμικότητας», «θεολογία της ετερότητας», «μεταπατερική θεολογία», «μετανεωτερική θεολογία» είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες θεολογίες που εξυφαίνονται από το μυαλό συγχρόνων θεολόγων. Οι ίδιοι με μεγάλη ευκολία απορρίπτουν τη διδασκαλία των Πατέρων (π.χ. για τη γυναίκα ή για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους) και πιστεύουν ότι θα χτίσουν τη θεολογία του σήμερα. Καινοτομούν με θεολογικές κενολογίες και δημιουργούν σύγχυση. Δεν είναι μόνο απλοί θεολόγοι αλλά πολλές φορές πανεπιστημιακοί καθηγητές, κληρικοί ακόμη και επίσκοποι. Στόχος τους η δημιουργία μιας θεολογίας και ζωής ραμμένης στα μέτρα της εμπαθούς ζωής του συγχρόνου ανθρώπου, που δεν απαιτεί ασκητικούς κόπους όπως αυτούς των ορθοδόξων ασκητών ούτε διακρίνει την κακοδοξία από την Ορθοδοξία.....
Παρουσιάζονται ως καλοί μελετητές των πατερικών έργων αλλά στην πράξη και με τους λόγους τους απορρίπτουν την πατερική πείρα και διδασκαλία, προσαρμόζοντας τόσο πολύ το λόγο τους στις απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να μην απέχουν πολύ από τον κατήφορο που οδήγησε τον Προτεσταντισμό στην χειροτονία γυναικών, στους γάμους ομοφυλοφίλων και στις πάσης είδους εκτροπές από την ευαγγελική Αλήθεια.
Ο θεολογικός λόγος που πηγάζει από την εμπειρία των ασκητών είναι χαρισματικός και υπερτερεί οπωσδήποτε από τον επιστημονικό λόγο των θεολόγων του πανεπιστημίου. Για τούτο καμία διδακτορική διατριβή δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα βιβλίο ενός σύγχρονου αγιασμένου Γέροντα. Ωστόσο η θεολογική επιστήμη όταν κινείται στη σωστή κατεύθυνση μπορεί να προσφέρει πολλά. Αδιαμφισβήτητα η έκδοση των πατερικών έργων, η μεταφορά της αγιογραφικής και πατερικής διδασκαλίας με τρόπο απλό σε σύγχρονη γλώσσα, η συγγραφή βιβλίων πνευματικών ποτισμένων από το πνεύμα των Πατέρων, η επίλυση συγχρόνων προβλημάτων (π.χ. ευθανασία, μεταμοσχεύσεις κ.α.) στη βάση της Αγίας Γραφής και της Παράδοσης αποτελεί έργο ουσιαστικό που δεν περιορίζεται για μια ενδοπανεπιστημιακή χρήση αλλά συμβάλλει στο έργο της σωτηρίας όλων των πιστών. Αντίθετα η παραποιημένη ορθόδοξη θεολογία που αυτοπροβάλλεται ως δήθεν σύγχρονη μπορεί να βλάψει τα μέλη της Εκκλησίας οδηγώντας σε σύγχυση, ηθική και πνευματική χαλάρωση και συγκρητιστικό συναγελασμό με τους ετεροδόξους και τους αλλοθρήσκους.
Η θεολογία ως λόγος Θεού είναι καρπός της εμπειρίας των Αγίων. Αν δεν έχουμε τέτοια πνευματικά βιώματα, λόγω της αμέλειας και της πνευματικής μας αναισθησίας, τουλάχιστον ας πλησιάζουμε με σεβασμό την πατερική διδασκαλία και ας μην κενολογούμε θεολογώντας με λόγια του μυαλού και φιλολογικές εκφράσεις. Ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης πολύ όμορφα μας δίνει τον ορισμό της αυθεντικής θεολογίας: «Θεολογία είναι ο λόγος του Θεού, που συλλαμβάνεται από τις αγνές, τις ταπεινές και αναγεννημένες πνευματικά ψυχές, και όχι τα όμορφα λόγια του μυαλού, που φτιάχνονται με φιλολογική τέχνη και εκφράζονται με το νομικό ή κοσμικό πνεύμα»[1].

[1]. Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Επιστολές, έκδ. Ι. Ησυχαστηρίου «Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή, σελ. 129

29/7/10

Απάντηση στις θέσεις του π. Κωνσταντίνου Νευροκοπλή για Παπικούς και Προτεστάντες που δημοσιεύει ο "Εφημέριος"

Το Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον blog κάτω από τον πετυχημένο τίτλο Αλληλούια!!! Οι Πατέρες δεν καταδικάζουν τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες! μας ενημερώνει για Επιστολή – κείμενο του π. Κωνσταντίνου Νευροκοπλή που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2010 του περιοδικού «Εφημέριος». Το κείμενο αποτελεί παραλήρημα οικουμενισμού αφού σε αυτό ο π. Κωνσταντίνος διατυπώνει αντιπατερικές και απαράδεκτες για την ορθόδοξη Θεολογία θέσεις. Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε αμέσως μετά το κείμενο του π. Κωνσταντίνου, κείμενο που αναιρεί τη θέση του π. Κωνσταντίνου ότι οι Παπικοί και οι Προτεστάντες δεν έχουν καταδικαστεί από Σύνοδο. Απορούμε δε πραγματικά πως τέτοιου είδους θέσεις και κείμενα φιλοξενούνται σε επίσημο έντυπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον «Εφημέριο», μέσα από το οποίο ενημερώνεται ο κλήρος αλλά και μεγάλο μέρος του πιστού λαού της Εκκλησίας μας.
π. Κωνσταντίνος Νευροκοπλής και Απάντηση

Η Βουλή της Ισλανδίας με νόμο προστατεύει το δικαίωμα του blogging

πηγή: ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Η Βουλή της Ισλανδίας ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ νόμο που θεωρεί το Δικαίωμα του Blogging και των Bloggers Ιερό και Απαραβίαστο!
Με βάση το νόμο, δεν επιτρέπεται:
- δίωξη σε bloggers για ότι γράφουν ή αναρτούν
- μήνυση ή αγωγή, ακόμη κι αν δημοσιοποιήσουν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα
Αν κάποιος καταθέσει μήνυση ή αγωγή εναντίον blog ή blogger, δίνεται αυτοδίκαια το δικαίωμα να καταγγελθεί και να μηνυθεί για προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών
Η απόφαση της Ισλανδικής Βουλής: IMMI - Icelandic Modern Media Initiative, επιφέρει την αλλαγή 13 προϋπαρχόντων νόμων, αρμοδιότητας 4 υπουργείων!

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με την Υπουργό Παιδείας την Παρασκευή

πηγή: ΑΠΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Συνάντηση Υπουργού Παιδείας και Αρχιεπισκόπου Αθηνών
Δελτίο Τύπου 29/07/2010
Εθιμοτυπική συνάντηση θα έχει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με τον Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, την Παρασκευή 30/07/2010, στις 10:30 στο Υπουργείο Παιδείας.

Ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκου Βελόπουλου για τη Σαηεντολογία

Ερώτηση Βελόπουλου για Σαηεντολογία

Η αντιμετώπιση των Προτεσταντών από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το Βίο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου που έγραψε ο άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης:
Μια φορά είχαν στείλει έναν δάσκαλο προτεστάντη, ο οποίος, μόλις έφθασε στα Φάρασα, ζήτησε το σπίτι του προτεστάντη Κουψή – που τον πλήρωναν να κάνει προσηλυτισμό – για να ξεφορτώσει τα πράγματά του και να μείνει σ’ αυτόν. Όταν το έμαθε για τον δάσκαλο ο Πατήρ Αρσένιος, πήγε αμέσως, τον συνάντησε και του είπε: «γρήγορα να φύγεις, όπως έχεις τα πράγματά σου, πριν τα ξεφορτώσεις, γιατί στα Φάρασα άλλον προτεστάντη δεν θέλουμε. Μας φθάνει ο ένας που έχουμε και ο ένας Τούρκος που είναι από χρόνια».....
Μετά από αυτά είπε και στην Εκκλησία ο Πατήρ: «όποιος θα πει καλημέρα του Κουψή, να το ξέρει ότι θα βγει άλειωτος». Ήταν η μόνη λύση αυτή για να απομονώσει την σφήκα, τον Κουψή, ο οποίος κέντριζε συνέχεια τους νέους κυρίως, γιατί έχυνε στις τρυφερές ψυχές το δηλητήριο της πλάνης του και τους αγρίευε με το να κατηγορεί τον Χατζεφεντή (άγιο Αρσένιο), ότι διώχνει τους δασκάλους για να αφήσει τα παιδιά αμόρφωτα. Αφού πια δεν μιλούσε κανείς του Κουψή, αναγκάστηκε να καταλάβει την πλάνη του. Πήγε στον Πατέρα Αρσένιο, του ζήτησε συγχώρεση και επανήλθε στο κοπάδι του και αυτός. Έτσι χάλασε πια η σφηκοφωλιά των προτεσταντών.

πηγή: Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, εκδ. Ι. Ησυχαστηρίου «Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή1999, σελ. 39-40

Υπουργείο Παιδείας: Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών στα εκκλησιαστικά σχολεία

πηγή: alfavita.gr
Κατεβάστε την εγκύκλιο (διαβάστε τη και παρακάτω) και τα σχετικά έντυπα (Αίτηση και Βιογραφικό) πατώντας ΕΔΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ : «Πλήρωσης των θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών των λειτουργούντων υπό ενιαία διεύθυνση εκκλησιαστικών γυμνασίων και γενικών εκκλησιαστικών λυκείων»
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις :
α) του άρθρου 23 παρ. 8 του ν. 3432/2006 (ΦΕΚ 14Α΄) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 39 παρ. 3 σε συνδυασμό με τα άρθρα 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 και του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71Α)......
β) Της αριθ. 79321/Α2/06-07-2010 υ.α. «Προσαρμογή των διατάξεων που διέπουν τα προσόντα ,τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ιδιαίτερες συνθήκες των λειτουργούντων υπό ενιαία διεύθυνση εκκλησιαστικών γυμνασίων και γενικών εκκλησιαστικών λυκείων για την επιλογή των διευθυντών και υποδιευθυντών αυτών» (ΦΕΚ - Β)
2. Την υπ’ αριθμ. Φ.7626/6/ΑΣ1785/ 9.12.1987 απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών «Επικύρωση της ‘’Κανονιστικής Διατάξεως περί της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας’’ του Αγίου Όρους» (ΦΕΚ 765 Β΄) και
3. Του οργανισμού διοικήσεως και διαχειρίσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής που κυρώθηκε με το από 17 Μαϊου 1958 β.δ. (ΦΕΚ 81 Α΄)

Π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι
1. Την πλήρωση με επιλογή των θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών των λειτουργούντων υπό ενιαία διεύθυνση εκκλησιαστικών γυμνασίων και γενικών εκκλησιαστικών λυκείων ή των γενικών εκκλησιαστικών λυκείων και καλούμε τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης που επιθυμούν και έχουν τα προσόντα, όπως αυτά ορίζονται από τον .ν. 3848/2010 και την υ.α. 7932/Α2/6-7-2010, να υποβάλουν αίτηση, ο τύπος της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα προκήρυξη, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά για την κατάταξή τους στον αξιολογικό πίνακα διευθυντών των εκκλησιαστικών σχολείων, ή την τοποθέτησή τους στη θέση υποδιευθυντή του εκκλησιαστικού σχολείου που ανήκουν οργανικά.
2. Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις διευθυντών πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής από 2 Αυγούστου 2010 έως και 23 Αυγούστου 2010. Η αίτηση κατατίθεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
& ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 37
151 80 ΑΘΗΝΑ
3. Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση υποδιευθυντή υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής στο πρωτόκολλο του σχολείου που ανήκουν οργανικά και με ευθύνη του διευθυντή εισάγεται στο σύλλογο διδασκόντων για αξιολόγηση. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης και ο χρόνος αξιολόγησης θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τοποθέτησης των διευθυντών.
4. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας, κατά περίπτωση, απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες. Επιτρέπεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών.
5. Επισυνάπτονται υπόδειγμα αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για θέση διευθυντή ή υποδιευθυντή καθώς και υπόδειγμα βιογραφικού σημειώματος.

Περίληψη της παρούσας να δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Ημερησία» και «Ελεύθερος Τύπος» και να καταχωρισθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου «www.minedu.gov.gr».

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝ: Διευθυντές Εκκλησιαστικών Γυμνασίων &
Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων -΄Εδρες τους
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
Γραφείο Υπουργού
Γραφείο Γεν.Διευθυντή Θρησκευμάτων
Δ/σνη Εκκλη/κής Εκπ/σης & Θρησκευτικής Αγωγής

Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου: Είναι πια παρελθόν...

Διευθυντής Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον τῆς 30.7.10 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικὰ ἀπὸ τὰ περιεχόμενά του:
◇ Εἰς τάς χεῖρας τῆς Δικαιοσύνης ἡ διάλυσις τῶν Μασονικῶν Στοῶν. Ἐκδικάζεται ἡ προσφυγή τοῦ Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ τήν 17ην Μαΐου 2011.
◇ Ἐπικοινωνιακά θρησκευτικά τρίκ τοῦ Πρωθυπουργοῦ κ. Παπανδρέ­ου.
◇ Ἀποκαλύπτει τήν αἵρεσιν τῆς Σαηεντολογίας ὁ Βουλευτὴς τοῦ ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος μὲ πολὺ τεκμηριωμένη ἐρώτησιν εἰς τὴν Βουλήν.
◇ Σεβ. Γόρτυνος: Δέν θά δεχθῶμεν ἀπό «ἀκοινωνήτους» τόν Λόγον τοῦ Θεοῦ.
◇ Αἰφνιδίως «γέφυραι» Πατριάρχου Μόσχας καί Πάπα μέ ἀφορμήν τάς ἠθικάς θέσεις τοῦ Πάπα.
◇ Εἰς νέαν δίκην ὁ καθαιρεθείς πρώην Μητροπολίτης Ἀττικῆς κ. Παντελεήμων.
Διαβάστε και άλλα περιεχόμενα πατώντας το Διαβάστε περισσότερα
◇ Σεβ. Κηφισίας κ. Κύριλλος: Ἀκέφαλος μὲν ἡ Μητρόπολις, ἀλλὰ εἶχε ἀξιεπαίνους ἱερεῖς.
◇ Ἡ λειτουργική μας γλῶσσα καί οἱ νέοι μας. Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
◇ Σημείωμα ἐπί τῶν πρός ψήφισιν κανονισμῶν. Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Προκοπίου.
◇ Μάχην διά τήν δικαίωσίν της θά δώση ἡ Ἱ. Μ. Βατοπαιδίου καί ἐνώπιον τῶν Εὐρωδικαστηρίων.
◇ Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Εἴμεθα κυκλωμένοι ὑπό ἐχθρῶν, ἀλλά ἡ ἐλπίς μας εἶναι ὁ Χριστός.
Γεγονότα καί Σχόλια. Βιβλιοκρισίαι καί ἄλλη ἐνδιαφέρουσα ὕλη συμπληρώνουν τό φύλλον.

Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης, Διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος

Για την ένταξη στη διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) απαιτείται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ή άλλος αναγνωρισμένος ισότιμος μεταπτυχιακός τίτλος Μαγίστρου (Master, MTh, κλπ).
Για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος ισχύει η ακόλουθη διαδικασία:
1) Υποβολή στη Γραμματεία του Τμήματος: α) σχετικής αίτησης και β) αναλυτικού σχεδιασμού της περιοχής του θέματος της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, εγκεκριμένου από σύμβουλο καθηγητή, που ανήκει στις βαθμίδες Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος......
2) Ορισμός Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ορίζεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 13 του 2083/92, ένα μόνο μέλος της οποίας μπορεί να είναι και λέκτορας.

3) Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα και εντός τριών (3) μηνών από τον ορισμό της καθορίζει και υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος τον τίτλο του θέματος.

4) Ακολουθούν 2 τουλάχιστον εξάμηνα έρευνας του υποψηφίου στο θέμα που του ανατέθηκε. Η χρονική διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής είναι, κατ’ ελάχιστο, η διετία από την ανακοίνωση του θέματος στη Γ.Σ.Ε.Σ.

5) Η απουσία μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής με εκπαιδευτική άδεια δεν παρακωλύει τη συνέχεια των διαδικασιών. Η αντικατάστασή του μπορεί να γίνεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος.

6) Στο τέλος κάθε χρόνου κατατίθεται Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που περιγράφει την πρόοδο του υποψηφίου.

7) Μόλις ο υποψήφιος περατώσει το ερευνητικό του έργο, το παρουσιάζει στην Συμβουλευτική του Επιτροπή, ενημερώνοντας συγχρόνως με έγγραφο τον Πρόεδρο του Τμήματος.

8) Η Συμβουλευτική Επιτροπή εντός μηνός από της υποβολής του ερευνητικού έργου του υποψηφίου σε τελική μορφή επιστημονικής εργασίας, αποφασίζει αν αυτό χρειάζεται συμπλήρωση ή είναι επαρκές και ενημερώνει εγγράφως τον Πρόεδρο του Τμήματος. Στην τελευταία περίπτωση της επάρκειας επιτρέπει τη συγγραφή της διατριβής.

9) Η χρονική διάρκεια συγγραφής και υποβολής της διδακτορικής διατριβής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 έτη από την ημερομηνία κατάθεσης του θέματος. Είναι δυνατή η παράταση της προθεσμίας για ένα έτος μετά από αιτιολογημένη πρόταση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. Στην περίπτωση που το ερευνητικό έργο έχει ανάγκη συμπληρώσεως ο υποψήφιος το υποβάλλει εκ νέου ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

10) Μετά τη συγγραφή της διατριβής ο υποψήφιος την υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος σε 12 αντίτυπα μαζί με αίτηση κρίσης της και σημείωμα με τα πρωτότυπα στοιχεία της εργασίας αυτής, καθώς και βιογραφικό σημείωμα.

11) Ο Πρόεδρος του Τμήματος διαβιβάζει την διατριβή του στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία εντός 30 ημερών υποβάλλει σχετική εισηγητική έκθεση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς την εισηγητική έκθεση.

12) Μετά την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης ή την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των 30 ημερών η Γ.Σ.Ε.Σ. αποφασίζει τη συγκρότηση επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.

13) Ο υποψήφιος υποστηρίζει τη διατριβή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία συγκαλεί ο Πρόεδρος του Τμήματος σε συνεδρίαση εντός μηνός από τον ορισμό της.

14) Η Εξεταστική Επιτροπή υπό την προεδρία του Συμβούλου Καθηγητή κρίνει το πρωτότυπο του περιεχομένου της διατριβής και ουσιαστική συμβολή της στην επιστήμη και υποβάλλει σχετικό πρακτικό στη Γραμματεία του Τμήματος. Η εξέταση γίνεται δημόσια. Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής μετά την περάτωση της προφορικής δοκιμασίας ανακοινώνει το αποτέλεσμα κρίσεως. Αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει 5 θετικές ψήφους, απονέμεται σ’ αυτόν με ψηφοφορία ένας από τους βαθμούς: «ΚΑΛΩΣ», «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ» και «ΑΡIΣΤΑ».

15) Η αναγόρευση του υποψηφίου σε Διδάκτορα Θεολογίας πραγματοποιείται σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης παρουσία του Πρύτανη ή ενός των Αντιπρυτάνεων του Α.Π.Θ., η δε επίσημη ορκωμοσία μαζί με εκείνην των πτυχιούχων και των μεταπτυχιακών.

Το “θεοσεβές μίσος” των Ιεχωβάδων

πηγή: Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον blog
Η εταιρεία «Σκοπιά» απαλλάσσει τους «μάρτυρες του Ιεχωβά» από την εντολή της αγάπης προς τα «ερίφια» και τους καλεί να αναπτύξουν στη θέση της τις «θεοσεβείς ιδιότητες του μί­σους».
«Πρέπει να μισούμε με την πιο αληθινή έννοια, η οποία είναι το να δείχνωμε άκρα και ενερ­γό αποστροφή, να θεωρούμε κάτι αηδές, απεχθές, ρυπαρό, να το βδελυσσώμεθα. Ασφαλώς οποιοιδήποτε μισούν τον Θεό, δεν είναι κατάλληλοι να ζουν στην ωραία του γη… Τι κάνετε με κάτι αη­δές ή απεχθές που βδελύσσεσθε ή αποστρέφεσθε;…. Αυτή ακριβώς πρέπει να είναι η στάσις μας απέναντι εκείνων που μισούν τον Ιεχωβά… Μ’ αυτούς δεν έχομε μερίδα ή ενδιαφέρον, ούτε έχομε στοργή γι’ αυτούς».(Σκ. 1953, σ. 59).....
«Δεν υπάρχει λύπη, όταν ο Ιεχωβά καταστρέψει τους κακοποιούς. Μάλλον θα πρέπει να υπάρ­χει χαρά, διότι έφυγαν από τη μέση. Φερνόμαστε έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη χαρά ή στην “ευφροσύνη” των άλλων;»
Από το βιβλίο του πατρός Αντωνίου Αλεβιζοπούλου «ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ» Αθήνα 1994
Διαβάστε και άλλα Αντιχιλιαστικά άρθρα πατώντας ΕΔΩ.

28/7/10

Συνεχίζεται ο κατήφορος των Προτεσταντών με τις χειροτονίες ομοφυλοφίλων

πηγή: Το ΒΗΜΑ, 28/7/2010
Οι πρώτοι γκέι πάστορες στην Ευαγγελική Εκκλησία των ΗΠΑ
ΤΗΣ LΑURΙΕ GΟΟDSΤΕΙΝ
Επτά γκέι πάστορες χειροτονήθηκαν στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία των ΗΠΑ ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στον κλήρο σε ιερείς που είχαν ομολογήσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους και είχαν εκδιωχθεί από τους κόλπους της εκκλησίας αυτής στις ΗΠΑ.
Η τελετή στη Λουθηρανική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Σαν Φρανσίσκο ήταν η πρώτη από πολλές που έχουν προγραμματιστεί από τότε που η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία έλαβε την απόφαση-ορόσημο στο συνέδριό της πέρυσι να επιτρέψει σε δεσμευμένους γκέι ιερείς να γίνουν ενεργά μέλη του κλήρου......
«Σήμερα η Εκκλησία μιλάει ξεκάθαρα» είπε ο αιδεσιμότατος Τζεφ Τζόνσον, ένας από τους επτά γκέι πάστορες που χειροτονήθηκαν. «Ολοι οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, όλοι οι άνθρωποι καλούνται να βοηθήσουν την ηγεσία της Εκκλησίας και όλους τους αγαπά ο Θεόςάνευ όρων» προσέθεσε.

Με 4,6 εκατ. πιστούς, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Αμερικής (ΕLCΑ) είναι πλέον η μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία στις ΗΠΑ η οποία επιτρέπει σε δεσμευμένους ομοφυλόφιλους ιερείς να καταλαμβάνουν θέσεις στην ιεραρχία του κλήρου της. Η απόφαση έχει διχάσει τους κύκλους της, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα θρησκεύματα.

Η Επισκοπική Εκκλησία και η Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού αποδέχονται επίσης τους γκέι ιερείς. Οσο για την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, αποφάσισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να ακολουθήσει την ίδια γραμμή.

Η Καθολική Εκκλησία απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε παρόμοια σκέψη. Εκφράζοντας πόνο και οργή για πρόσφατο άρθρο του περιοδικού «Ρanorama» για την παρουσία ιερέων σε καταστήματα όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι «τα άτομα αυτά δεν έχουν καταλάβει ούτε κατά διάνοια τι σημαίνει ποιμαντική αποστολή και δεν θα έπρεπε να είχαν ζητήσει ποτέ να χειροτονηθούν». Οι ομοφυλόφιλοι ιερείς πρέπει «να επιδείξουν συνέπεια ως προς την αποστολή τους και να πάψουν να κρύβονται. Κανείς δεν τους αναγκάζει να παραμείνουν ιερείς, εκμεταλλευόμενοι μόνο τα οφέλη που τους προσφέρει η ιεροσύνη» προσθέτει η Επισκοπή στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, καθολικοί ιερείς επισκέπτονται νυχτερινά κλαμπ, συχνάζουν σε γκέι μαγαζιά της Ρώμης και ορισμένες φορές συναναστρέφονται «συνοδούς επί πληρωμή».

«Είναι γνωστό ότι πολλοί ιερείς πηγαίνουν σε ντίσκο, μπαρ και άλλα μαγαζιά. Οχι μόνο για γνωριμίες σεξουαλικού είδουαλλά και για να μιλήσουν, για να μοιραστούν ανησυχίες και ιδέες με νέους ανθρώπους» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης ομοφυλοφίλων Αrcigay Αουρέλιο Μανκούζο.

"Ορθόδοξοι γεννηθήκαμε, Ορθόδοξοι θα πεθάνουμε...!"

πηγή: «Ο ΣΩΤΗΡ», Τεῦχος 2005, 15-7-2010
Ορθόδοξοι γεννηθήκαμε Ορθόδοξοι θα πεθάνουμε

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στη Ρωσία ο καρδινάλιος Μπερτόνε επαναφέρει τη "θεωρία των δύο πνευμόνων"

πηγή: romfea.gr

Την Ρωσία θα επισκεφθεί στις αρχές του νέου έτους (2011) ο Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Καρδινάλιος Ταρζίσιο Μπερτόνε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καρδινάλιος Μπερτόνε, βρίσκεται στις Άλπεις για ολιγοήμερες διακοπές, και σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τους ενημέρωσε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του.
Ο Καρδινάλιος Ταρζίσιο Μπερτόνε, ανέφερε ότι "στόχος της επισκέψεως του στην Αγία Ρωσία, είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία".......
Επίσης, ανέφερε, ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρ/Καθολικής και Ρωσικής Εκκλησίας σταδιακά βελτιώνονται μετά την εκλογή του Πατριάρχη Κυρίλλου.
Να αναφερθεί, ότι το θέμα της συνάντησης του Πάπα Βενέδικτου με τον Πατριάρχη Μόσχας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το κυριότερο εμπόδιο για την συνάντηση αυτή είναι Ελληνο-Καθολική Εκκλησία στην Ουκρανία.
Τέλος, όπως δήλωσε ο Καρδινάλιος Μπερτόνε, "σήμερα οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί πρέπει να εργαστούν από κοινού, όπως είχε πει ο Ιωάννης Παύλος ο 2ος , προκειμένου η Ευρώπη να αναπνέει με δύο πνεύμονες"
.

Ενημέρωση για τους διορισμούς θεολόγων

Μηδενικές είναι οι πληροφορίες που δίνει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διορίσει φέτος. Σήμερα (28/7) λήγει η προθεσμία των ενστάσεων για τους Ενιαίους Πίνακες Διορισμών από τους οποίους θα προσληφθεί το 40% των εκπαιδευτικών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιθανόν και αύριο θα ανακοινωθούν οι οριστικοί Ενιαίοι Πίνακες Διορισμών. Οι πίνακες Διοριστέων του ΑΣΕΠ είναι δεδομένοι, οπότε όλα πλέον είναι έτοιμα για την έκδοση της εγκυκλίου που θα καλεί για την υποβολή αιτήσεων για διορισμό.
Μεγάλο ωστόσο ερωτηματικό παραμένει ο αριθμός των θεολόγων (και όλων των εκπαιδευτικών) που θα προσληφθούν τελικά. Τι θα γίνει τελικά με τη β΄ φουρνιά διοριστέων του ΑΣΕΠ;......
Θα προσληφθούν όλοι φέτος ή θα «σπάσει» στα δύο ο διορισμός τους (μισοί φέτος και μισοί την επόμενη χρονιά); Αυτή η απόφαση θα καθορίσει και το διορισμό ή μη αυτών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του Ενιαίου Πίνακα διορισμών, αφού και φέτος θα ισχύσει το 60-40 (δηλ. 60% από ΑΣΕΠ και 40% από Ενιαίο Πίνακα). Αν μειωθεί ο αριθμός των διοριστέων από ΑΣΕΠ (60%) αυτομάτως μειώνεται και ο αριθμός των διοριστέων του 40% από τον Ενιαίο Πίνακα. Στα ερωτήματα αυτά, όπως όλα δείχνουν, το Υπουργείο δεν πρόκειται να απαντήσει παρά μόνο όταν εκδοθεί η εγκύκλιος των διορισμών. Υπομονή λοιπόν μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου αυτής.

Μεταπτυχιακά στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας (ακαδ. έτος 2010-2011)

Μεταπτυχιακά στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Προσδοκία Λυτρωτού (Mογγόλοι-Πέρσες-Ινδοί)

ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΛΥΤΡΩΤΟΥ(ΜΟΓΓΟΛΟΙ-ΠΕΡΣΕΣ-ΙΝΔΟΙ)
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Όταν κανείς μελετά σοβαρά και κυρίως άνευ προκαταλήψεων τα «παγκόσμια» αυτά θέματα, που έχουν να κάνουν με την ανάμνηση του Παραδείσου και την προσμονή του Λυτρωτού, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνει ότι τα όσα διηγείται ο Μωϋσής στο καταπληκτικό βιβλίο της Γενέσεως, είναι αλήθεια. Είναι η αλήθεια περί του ανθρώπου, του τραγικού αλλά και τόσο ευλογημένου τούτου πλάσματος.
Αλήθεια η οποία πέρασε τα σύνορα των πρώτων γενεών των ανθρώπων και «μαζί τους συνταξίδευσε σε όλους τους τόπους της γης και ντύθηκε τα χρώματα των διαφόρων λαών και εποχών» όπως πολύ προσφυώς τόνισε κάποιος, συνοψίζοντας άριστα την πραγματικότητα των αρχαίων παραδόσεων των λαών της γης. Σήμερα ας περάσουμε να δούμε τις παραδόσεις και τις αρχαίες διδασκαλίες και άλλων Εθνών. Ας δούμε τους Μογγόλους.....
Οι Μογγόλοι είναι περισσότερο αποκαλυπτικοί. Κάνουν λόγο για την «φυγαδευθείσαν ευδαιμονίαν» όταν οι προπάτορες έφαγαν από τους καρπούς της «σχίμης» ( φυτό ), που «εβλάστανε άφθονον εις την επιφάνειαν της γης , λευκόν και γλυκύ σαν ζάχαρη. Η θωριά του εξεγέλασε κάποιον άνθρωπον και έφαγεν από το φυτόν», «και τότε τα πάντα τετέλεσται».
Οι Πέρσες τώρα, μιλούν για τον Μεσχίαν και την Μεσχιανήν ( το πρώτο ζευγάρι ), που αγνοί στην αρχή υποτάσσονταν στον δημιουργό τους Ωρομάζιν. Όμως ο Αρειμάνιος τους εφθόνησε και με την μορφή του όφεως τους έδωσε καρπούς, τους υπέταξε και έτσι κατέστρεψε αυτούς και τους απογόνους τους.
Και μετά τους Πέρσες , ας κάνουμε λόγο για τους Ινδούς.
Ως αρχαίο Έθνος και οι Ινδοί, έχουν ανάλογες παραδόσεις και προσδοκίες.
Έτσι λοιπόν στον Βεδισμό, προσδοκάται ο Θεός του φωτός να ενανθρωπίσει εκ παρθένου, στελλόμενος υπό του ουρανίου πατρός του, ως μεσίτης μεταξύ Θεού και κόσμου.
Κατά τα κείμενα του Μαχαϋάνα Βουδδισμού (maha-yana= μεγάλη οδός), δηλ. του μεταγενέστερου, εξελιγμένου Βουδδισμού, θα έλθει ο θείος Λυτρωτής και Διδάσκαλος, ο οποίος θα αποκαλύψει θείες αλήθειες από το πλήρωμα της σοφίας του και θα πληρώσει τις εσωτερικές επιθυμίες και νοσταλγίες του ανθρώπου.
Κατά τα πηγαία κείμενα του Ινδικού Βουδδισμού, ήδη ο Βούδδας Gotama, ο ιστορικός Βούδδας, απέκρουσε επανειλημμένως και κατηγορηματικώς ισχυρισμούς οπαδών του, ότι η διδασκαλία του είναι ανυπέρβλητη και ότι, συνεπώς , δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον διδασκαλία κάποιου άλλου, ανώτερη από αυτήν. Αντιθέτως με τους ισχυρισμούς αυτούς των οπαδών του, ο Βούδδας, ο οποίος, ως γνωστόν, έδρασε περί τον Ε΄ αι. π. Χ. , τόνισε τα εξής: «Μετά 500 έτη, θα χρεοκοπήσει η διδασκαλία μου» ( Σαν να είχε αυτός προαιστανθεί ό,τι ακολούθησε...).
Έπειτα, στον Θιβετικό Βουδδισμό, αναμένεται παρθενογέννητος Θεάνθρωπος Λυτρωτής.
Και ο Χινδουϊσμός προσδοκά τον απαστράπτοντα ως ήλιον Λυτρωτήν, για να επαναγάγει την ανθρωπότητα στον αρχαίγονο χρυσόν αιώνα!
Και ας κλείσουμε όμως και πάλι με τους αρχαίους προγόνους μας, τους Έλληνες.
Η Πανδώρα, η πρώτη γυναίκα που οι θεοί προίκισαν με όλες τις χάρες, έρχεται στον σύζυγό της Επιμηθέα- αδελφό του Προμηθέως- με ένα κουτί γεμάτο δώρα. Έχει όμως την εντολή να μην ανοίξει το σκέπασμα, διότι θα χάσει όλα τα καλά που είναι μέσα. Την έφαγε όμως η περιέργεια, σήκωσε το σκέπασμα λίγο να δει, κι ευθύς πέταξαν όλα τα δώρα μακριά από το σπίτι του Επιμηθέα.
Το μόνο που πρόφτασε να κλείσει μέσα ήταν η ελπίδα!
Αν προσέξουμε τις παραδόσεις των λαών, θα διαπιστώσουμε ότι όλες αυτές κινούνται στο ίδιο μοτίβο.
Κάθε λοιπόν καλοδιάθετος δεν μπορεί παρά να βλέπει αυτή την αλήθεια που υφίσταται αντικειμενικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ως μία ζωντανή ανάμνηση και ελπίδα.
Το να θέλει τώρα κανείς μετά απ’ όλα αυτά, να αρνείται την ιστορική πραγματικότητα, είναι σαν να θέλει να αρνηθεί το ηλιακό φως, καθ’ ην στιγμήν, ο ήλιος μεσουρανεί. Δεν έχει λοιπόν κανείς παρά να έχει ανοιχτούς τους οφθαλμούς του και τα ώτα του, στο πανόραμα και στη φωνή της ιστορικής πραγματικότητας.
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

27/7/10

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι: «Τα ελληνικά Δικαστήρια είναι ανεξάρτητα»

H εφημερίδα Danas (Σήμερον) στο σημερινό της ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των αγωνιστών μοναχών και άλλων νομικών στη Σερβία (δείτε σχετικά ΕΔΩ) προσθέτει και μία δήλωση εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι που αφορά στις δηλώσεις Ιεραρχών στη Σερβία σχετικά με την αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του π. Συμεών Βιλόφσκι. Η δήλωση του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας έχει ως εξής:
Πρεσβεία της Ελλάδος: Τα Δικαστήρια είναι ανεξάρτητα
«Τα ελληνικά Δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και ουδείς δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους, ελέχθη χθές στην εφημερίδα μας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Σερβία, με αφορμή τις δηλώσεις του μέλους της ΔΙΣ και εκπροσώπου Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας Επισκόπου Ειρηναίου Μπούλοβιτς και του πρώην Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Ράσκας-Πριζρένης πρώην Επισκόπου Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέβτιτς, ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση της Σερβίας για έκδοση του καθαιρεθέντος αρχιμανδρίτου Συμεών επηρεασμένος από τον Σεβασμιώτατο Αρτέμιο".

Ενιαίος Πίνακας ωρομισθίων Θεολόγων

Αναρτήθηκαν σήμερα (27/7/2010) οι Πίνακες κατάταξης των ωρομισθίων Θεολόγων ανά Περιφέρεια (και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Δείτε τους Πίνακες ωρομισθίων Θεολόγων ανά Περιφέρεια πατώντας ΕΔΩ.

Μεταπτυχιακό – Διδακτορικό Τμήματος Θεολογίας Αθήνας: προθεσμίες, ύλη μαθημάτων, εξετάσεις

Δημοσιεύουμε όλα τα σχετικά έγγραφα του Τμήματος Θεολογίας Αθήνας που αφορούν στις μεταπτυχιακές σπουδές και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011
Μεταπτυχιακό Διδακτορικό Τμήματος Θεολογίας Αθήνας

Δημοσκόπηση του galop.gr για το μάθημα των Θρησκευτικών

Σε δημοσκόπηση του galop.gr για το μάθημα των Θρησκευτικών και στο ερώτημα «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών» η πλειονότητα των συμμετεχόντων (40%) απαντάει ότι το μάθημα πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Δείτε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δημοσκόπησης:


Ψηφίστε και εσείς παρακάτω και θα μεταφερθείτε αυτόματα στη σελίδα του galop.gr. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Μέχρι αυτή τη στιγμή (1.20 μμ – 27/7/2010) έχουν ψηφίσει 807 πρόσωπα.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών;








Τμήμα Θεολογίας Αθήνας, Θέση λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο "Διδακτική των Θρησκευτικών"

Λέκτορας για Διδακτική των Θρησκευτικών
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)