31/10/10

Ψήφισμα Θεολόγων Κορινθίας για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί του Νομού Κορινθίας συνήλθαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 31 Οκτωβρίου 2010, για να εκφράζουν και συλλογικά την ανησυχία και την αγωνία τους, που προκλήθηκε από διαρροή «σχεδίου» του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος του «Νέου Λυκείου».
Το «Σχέδιο για το νέο Λύκειο» που «διέρρευσε» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δείχνει την πρόθεση του υπουργείου να μετατρέψει εντελώς το Λύκειο σε εξεταστικό προθάλαμο της τριτοβάθμιας εξειδικευμένης εκπαίδευσης, υπονομεύοντας γενικά την αυτοτέλεια του ως αυτόνομη βαθμίδα γενικής μόρφωσης....
Επισημαίνουμε ότι:
● Αυτή η μεθόδευση θα οδηγήσει συναδέλφους να διαγκωνίζονται συντεχνιακά για το ποιός θα περισώσει το αντικείμενο διδασκαλίας του, κυριολεκτικά «βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος», που είναι τελικά το «διαίρει και βασίλευε» της κάθε εξουσίας. Οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση μαθημάτων και επιστημονικών ειδικοτήτων, κατηγοριοποιεί συναδέλφους, οι οποίοι θα αλληλοϋποβλέπονται πλέον, θα διαφημίζουν και θα προσφέρουν ελκυστικά πακέτα (βαθμών, ήσσονος προσπάθειας κ.ά) για να έχουν «πελάτες» κι όχι μαθητές, ώστε να μη χάσουν τη θέση τους στην εκπαίδευση. Έτσι όμως χάνουν τελείως την αξιοπρέπειά τους και τον οποίο σεβασμό τους έχει πια απομείνει από τους μαθητές αλλά και από το κοινωνικό σύνολο. Οι πελατειακές σχέσεις περνούν πλέον νόμιμα από την τριτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αντιλαμβάνονται άραγε οι «σχεδιαστές» το σύνθημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου «πρώτα ο μαθητής»;;; ή κατά το ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;;;

Όσον αφορά τώρα το Θρησκευτικό – Θεολογικό μάθημα στο Λύκειο, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε επιλεγόμενο και προαιρετικό (για να εξαφανιστεί), αλλά να παραμείνει «υποχρεωτικό», επειδή είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ για όλους τους μαθητές που φοιτούν στην Ελληνική επικράτεια . Βεβαίως πρέπει να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί μεθοδολογικά, επιστημονικά και πρακτικά (με διαθεματικότητα, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, βιωματικές δραστηριότητες κ.ά.). Οι μαθητές στην ηλικία των 15 έως 18 ετών (σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη) κατά την οποία η κριτική σκέψη αναπτύσσεται, η αναζήτηση και η διαμόρφωση προσωπικής ταυτότητας πραγματώνεται, οι ανησυχίες για το μέλλον και η κοινωνικοποίηση είναι αναγκαία επιδίωξη και οι αξιακές προτεραιότητες αναθεωρούνται, το σχολείο (Λύκειο) οφείλει να εφοδιάσει τον έφηβο με αξίες, με θάρρος, με αισιοδοξία, με δύναμη, με πρότυπα με απαντήσεις υπεύθυνες και επιστημονικές, σχετικά με την θρησκευτική πίστη, ώστε να καλλιεργηθεί ως πρόσωπο (και όχι ως άτομο) και να αντισταθεί αποτελεσματικά στις δυνάμεις αλλοτρίωσης διαφθοράς και μαζικοποίησης της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι απαντήσεις που δίνει ο Χριστιανισμός στα μεγάλα ζητήματα της ζωής, όχι μόνο δεν είναι περιττές σ’ αυτήν την ηλικιακή φάση, αλλά απολύτως χρήσιμες και αναγκαίες.
Θεωρούμε επίσης ότι οι συνεχείς μέχρι σήμερα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, (όπως π.χ. το έγγραφο Φ1/351/82493/Γ1 της 12-7-2010) ότι «… Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως ορίζεται και κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 παρ.2 του Συντάγματος αλλά και στο άρθρο 1 του Νόμου 1566/1985» δεν πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες.
Θέση μας είναι ότι :Οποιαδήποτε μορφή υποβάθμισης του μαθήματος και μετατροπή του από υποχρεωτικό σε προαιρετικό, είναι ενέργεια όχι μόνο αντισυνταγματική (άρθ. 16 § 2 Ελληνικού Συντάγματος), αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική (άρθρο 1, Ν.1566/1985) -όπως άλλωστε το ομολογεί και το ίδιο το Υπουργείο- αλλά και αντιεπιστημονική, ανιστορική, αντιδημοκρατική, αντικοινωνική, αντεθνική, αντιευρωπαϊκή και αυθαίρετη.
● Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας, στην Εκκλησία, στα πολιτικά κόμματα, στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις επιστημονικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές οργανώσεις, στους κοινωνικούς φορείς, αλλά και σε κάθε Έλληνα γονιό και πολίτη αυτής της χώρας, να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών και ειδικότερα της θρησκευτικής μόρφωσης, για να μη δούμε στο άμεσο μέλλον τα παιδιά μας πνευματικά αμόρφωτα και ηθικά ανοχύρωτα. Εύκολη λεία στην προπαγάνδα παραθρησκευτικών σεκτών, καταστροφικών λατρειών, παρακρατικών ρατσιστικών οργανώσεων, οπαδούς της βίας του αμοραλισμού και της αναρχίας. Η πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι ευκολότερη από την εκ των υστέρων θεραπεία τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι 43 παρέχουν κάποιας μορφής θρησκευτική εκπαίδευση, ενώ στις 25 από τις 46 το μάθημα είναι υποχρεωτικό, με δικαίωμα απαλλαγής και παρακολούθησης εναλλακτικού μαθήματος ηθικής. Χώρες επίσης που είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν αθεϊστικά καθεστώτα επαναφέρουν πανηγυρικά τη θρησκευτική μόρφωση στη δημόσια εκπαίδευση και μάλιστα με Ορθόδοξο προσανατολισμό ως στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας π.χ.Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.

● Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνουμε την αγωνιστική μας επαγρύπνηση, την διάθεσή μας για διάλογο, αλλά και την πρόθεσή μας να ασκήσουμε κάθε νόμιμο, επιστημονικό και κοινωνικό μας δικαίωμα, το οποίο απορρέει από την κατακλείδα του Ελληνικού Συντάγματος και λέει ότι: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.» (Αρθ. 120 § 4)
Ίδωμεν.
.

Μοναχός Μωυσής, Ρωσικό νεομαρτυρολόγιο

Ρωσικό νεομαρτυρολόγιο
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας (7-11/9/10) ο πρεσβύτερος Κύριλλος Krasnostekov, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική εισήγηση, ύστερα από έρευνα στα κρατικά αρχεία ως μέλος της επιτροπής αγιοκατατάξεως ρώσων νεομαρτύρων στο αγιολόγιο της εκκλησίας, όπως μας πληροφόρησε ο καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης.
Από το 1917 έως το 1987 χιλιάδες χιλιάδων άνθρωποι στη Σοβιετική Ρωσία έχασαν τη ζωή τους για την πίστη τους. Στις 23-1-1918 το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτροπών της Κυβερνήσεως των Μπολσεβίκων δημοσίευσε το “Διάταγμα για τον χωρισμό του κράτους και της εκπαιδεύσεως από την εκκλησία”. Με το διάταγμα αυτό η εκκλησία περιορίστηκε σκληρά.....
Στις 8-5-1918 το συμβούλιο αυτό οργάνωσε μόνιμο τομέα διώξεως της εκκλησίας. Πρόκειται για τον τομέα Η’, γνωστό για τις πολλές εκκαθαρίσεις του. Σκοπός του ήταν η εξάλειψη κάθε μορφής θρησκευτικής ζωής και δραστηριότητας στη χώρα.

Η μονή Οδηγητρίας Ufim “γκρεμίστηκε και ο ναός συλήθηκε. Οι κρατικοί εντεταλμένοι κατέστρεψαν τα τείχη και έσπασαν τα παράθυρα, οι εικόνες κομματιάστηκα ή αλείφθηκαν με κόπρανα. Ένας από τους δράστες αυτής της βεβήλωσης πήρε στο σπίτι του την Αγία Τράπεζα, για να τη χρησιμοποιήσει ως τραπέζι κουζίνας...”. Στην περίφημη Λαύρα του Κιέβου εγκαταστάθηκε στρατιωτικό απόσπασμα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οπλισμένοι στρατιώτες, φέροντας κράνος και καπνίζοντας, εισέβαλαν στους ναούς και βιαιοπραγούσαν κατά των μοναχών.

Τον μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο πέντε μεθυσμένοι κομμουνιστές τον εκτέλεσαν, κλέβοντάς του τον σταυρό και το εγκόλπιό του. Πρόκειται για τον πρώτο νεομάρτυρα της κομμουνιστικής θηριωδίας. Ακολούθησε η δολοφονία του μητροπολίτη Tobolski Ερμογένη, του πρεσβυτέρου Πέτρου Karelin, του αρχιεπισκόπου Perm Ανδρονίκου, της τσαρικής οικογένειας και πολλών άλλων.

Στις 5-9-1918 αρχίζει η λεγόμενη κόκκινη τρομοκρατία, με μαζικούς και βίαιους διωγμούς κατά των κληρικών και των μοναχών της Ρωσικής Εκκλησίας, Θύματα αυτού του φοβερού διωγμού υπήρξαν ο επίσκοπος Voslki Γερμανός, οι ιερείς Μιχαήλ Πλάτονοφ, Ανδρέας Βασίλιεβιτς, Ολύμπιος Διάκονοβ, Γεννάδιος Machrovski, Βλαδίμηρος Piksanov, Νικόλαος Lebedevski, Lev Zacharievic Kuntsevic, Ισίδωρος Vostrikov, Μιχαήλ Dobrolymbov και τόσοι άλλοι. Οι περισσότεροι τελειώθηκαν διά τουφεκισμού. Η εκκλησία απάντησε στις διώξεις με προσευχές και λιτανείες. Σε μια τέτοια λιτανεία συνελήφθη ο αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης Krasnopolski και ο επίσκοπος Λεόντιος Wimpfenn και εκτελέστηκαν.

Στην Η’ Συνέλευση του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας το 1919 αποφασίστηκε να εξαλειφθούν οι θρησκευτικές προκαταλήψεις στη Ρωσία και μαζί με αυτές και η εκκλησία. Η προσκύνηση των τιμίων λειψάνων των αγίων θεωρήθηκε έγκλημα. Τα διακωμωδούσαν δημοσίως και πολλά από αυτά τα κατέστρεψαν. Οι πιστοί με κίνδυνο της ζωής τους τα έκρυβαν όταν μπορούσαν, και αν ανακαλύπτονταν υφίσταντο τα πάνδεινα. Τα μοναστήρια τα ονόμαζαν “μαύρες φωλιές” και τα έκλειναν μετατρέποντάς τα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως αντιφρονούντων. Με αφορμή τον φοβερό λιμό των ετών 1921-1923 έγινε κατάσχεση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Λένιν σε επιστολή του της 19-3-1922 έγγραφε: “Όσους περισσότερους εκπροσώπους του κλήρου και της μπουρζουαζίας εξοντώσουμε, τόσο το καλύτερο...”.

Το 1922 κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν 154 κληρικοί στη Μόσχα και 80 στην Πετρούπολη. Στη Μόσχα καταδικάστηκαν διά τουφεκισμού οι ιερείς Αλέξανδρος Zaozevski, Βασίλειος Sokolov, Χριστόφορος Nadezhdin, Μακάριος Τελέγκιν. Στην Πετρούπολη ο μητροπολίτης Βενιαμίν Kazanski, ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Seyn και άλλοι εξορίστηκαν στη Σιβηρία. Το 1922 καταδικάστηκαν 732 πιστοί. Οι αρχές δημιούργησαν σειρά σχισμάτων για να διαλύσουν την εκκλησία. Στις 10-10-1937 ο εκτελών χρέη πατριάρχη μητροπολίτης Πέτρος Polyanski μετά οκταετή φυλάκιση και εξορία τουφεκίστηκε με την κατηγορία της “συκοφαντίας κατά του καθεστώτος”.

Στις 15-5-1932 η Ένωση των Πολέμιων Αθεϊστών αποφασίζει το κλείσιμο όλων των εκκλησιαστικών σχολείων, το μαζικό κλείσιμο των ναών, απαγόρευση των εκκλησιαστικών εκδόσεων, εξορία των ιερέων. Την 1-5-1937 η ένωση αυτή αποφασίζει: “Το όνομα του Θεού θα έπρεπε να έχει ξεχαστεί σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης”. Στις 5-12-1931 ανατινάχθηκε με εκρηκτικά ο περίφημος ναός του Σωτήρος Μόσχας. Τα έτη 1929-1933 τέθηκαν υπό κράτηση 40.000 εκκλησιαστικοί παράγοντες και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν. Το 1937, βάσει αδιάσειστων στοιχείων, φυλακίστηκαν 136.900 ρασοφόροι, από τους οποίους εκτελέστηκαν 85.300. Το 1938 φυλακίστηκαν 283.000, από τους οποίους τελειώθηκαν με διάφορους τρόπους 21.500. Το 1930 υπήρχαν μόνο 14 αρχιερείς. Στη Σοβιετική Ένωση λειτουργούσαν μόνο 400 ναοί.

Παρά την επί 70 έτη σκληρή δίωξη και τη διάλυση της εκκλησίας, επιβίωσε παρουσιάζοντας ένα θαυμαστό κόσμο ομολογητών νεομαρτύρων. Η ορθόδοξη ρωσική εκκλησία αναγεννάται από το νωπό αίμα των πιστών τέκνων της. Η εγκληματική αθεΐα οφείλει να λογοδοτήσει. Τουλάχιστον ας σιωπήσει και να μην επαίρεται για φοβερά εγκλήματα που έρχονται στο φως από επίσημα κρατικά έγγραφα.

Από 1 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για 90 θέσεις στις «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» του ΕΑΠ

Από την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και τη 10η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους (η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου - www.eap.gr) όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μία από τις συνολικά 8.260 οι θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12.
Οι «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» είναι Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και για φέτος προβλέπονται 90 θέσεις σπουδαστών.
Κατά το διάστημα της υποβολής των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 367300. Ειδικά για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2010 μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2010 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για τις προϋποθέσεις εισαγωγής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο τηλέφωνο: 2610 367506.

Τμἠμα Θεολογίας Αθήνας: Από 1 έως 5 Νοεμβρίου οι εγγραφές των μεταπτυχιακών φοιτητών

Μεταπτυχιακοί Τμήματος Θεολογίας Αθήνας

Πορίσματα Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Με την επίκληση του ονόματος του Παναγάθου και Τριαδικού Θεού, την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πατρική ευχή και Πατριαρχική ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, την ευλογία της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Προέδρου Αυτής Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αλλά και με την φιλόστοργη μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 17ο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο για το έτος 2010, το οποίο έλαβε χώρα στη Σητεία από τις 29 έως τις 30 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της οικείας Μητροπόλεως, με κεντρικό θέμα: «Χρήσεις των νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και στην Εκπαίδευση»....
Στο υψηλού επιπέδου συνέδριο των Κρητών Θεολόγων, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης καθώς και ειδήμονες κληρικοί, παρουσιάστηκαν δώδεκα εισηγήσεις στα πλαίσια των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις επίκαιρες εξελίξεις στο χώρο των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), τα θετικά της ψηφιακής χρήσης αλλά και τους τυχόν κινδύνους που αυτές ενδεχομένως επιφυλάττουν και το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες προσφερόμενες τεχνολογίες ως εργαλεία ποιμαντικής και εκπαιδευτικής πρακτικής.
Όλοι οι εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματά τους λαμβάνοντας υπόψη τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, τις σύγχρονες ποιμαντικές απαιτήσεις και την πολύτιμη παράδοση της Εκκλησίας μας και ανέδειξαν πολλά πρωτότυπα και αξιόλογα στοιχεία, χρήσιμα για την ποιμαντική και την εκπαίδευση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου επικράτησε πνεύμα σεβασμού προς τους ομιλητάς, ενώ αναπτύχθηκε πολιτισμένος και ελεύθερος διάλογος βασισμένος σε επιχειρήματα, γεγονός που αφενός αποδεικνύει την πολιτισμική παράδοση της Κρήτης αφετέρου προάγει τη θεολογική και επιστημονική σκέψη και την εκπαιδευτική και ποιμαντική πρακτική.
Ειδικώτερα και μετά από την παρουσία των εμπεριστατομένων εισηγήσεων και του ελεύθερου διαλόγου που ακολούθησε από τους μετέχοντες στο Συνέδριο μπορούμε να καταλήξουμε στις εξής συμπερασματικές θέσεις:
1. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος στο εμπνευσμένο μηνυμά του προς το Συνέδριο πολλοί συνάνθρωποί μας, ιδιαιτέρως νέοι, αποδίδουν στην ενασχόλησή τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες οντολογική διάσταση. Η ποιμαντική της αγίας μας Εκκλησίας καθώς και κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, οφείλει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες ως μέσο διαποιμάνσεως και επικοινωνίας όχι όμως ως αυτοσκοπό με οντολογικές προσδοκίες οι οποίες σύντομα διαψεύδονται. Θεωρείται επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση η προσωποκεντρική προσέγγιση και ο σωτηριολογικός προσανατολισμός της ορθόδοξης ποιμαντικής και εκπαίδευσης για να είναι εφικτή και δημιουργική η χρήση των νέων τεχνολογιών. (Παναγιώτατος)
2. Τίθεται ο προβληματισμός αν μπορούμε ανενδοίαστα να αποδεχόμαστε την τεχνολογική πρόκληση χωρίς να φοβόμαστε τις επιδράσεις της πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο ή γενικότερα στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Παράδοσης. Είναι γεγονός ότι η Εκκλησία μπροστά στην τεχνολογική πρόκληση δεν φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια επιλογών. Τα τε¬χνο¬λο¬γι¬κά προ¬ϊ¬όν¬τα εμ¬πε¬ρι¬κλε¬ί¬ουν, πέ¬ρα α¬πό τα εν¬ερ¬γε¬τι¬κά, και αρ¬νη¬τι¬κά στοι¬χεί¬α, αλλ᾿ η α¬θέ¬α¬τη πτυ¬χή αυ¬τών των ποι¬ο¬τή¬των, συν¬δέ¬ε¬ται ου¬σι¬α¬στι¬κά με τον άν¬θρω¬πο και την ε¬λευ¬θε¬ρί¬α του, και είναι α¬δι¬κο να απορ¬ρί¬πτου¬με ή να ε¬νο¬χο¬ποι¬ούμε γι᾿ αυτό την επι¬στή¬μη και τον πο¬λι¬τι¬σμό. Ε¬δώ απο¬κτά ου¬σι¬α¬στι¬κή επι¬καιρό¬τη¬τα το πρό¬βλη¬μα της πνευ¬μα¬τι¬κής με¬ταλ¬λα¬γής του σύγ¬χρο¬νου αν¬θρώ¬που, που με τα δώρα του Αγί¬ου Πνεύματος απο¬κα¬θαί¬ρε¬ται, ε¬ξα¬γι¬ά¬ζε¬ται και δί¬νει νό¬η¬μα και πε¬ρι¬ε¬χό¬με¬νο και σ’ αυτά τα προϊ¬ό¬ντα της ύ¬λης, της τε¬χνο¬λο¬γί¬ας και του πο¬λι¬τι¬σμού. (Γιούλτσης)
3. Ο όρος «ηλεκτρονική μάθηση» δηλώνει το σύνολο των ηλεκτρονικώς υποστηριζομένων μορφών παιδείας, το οποίο καλύπτει ένα φάσμα εφαρμογών, συστημάτων και μια ποικιλία τρόπων αξιοποίησης τους στη διδασκαλία και μελέτη. Είναι σαφές ότι απαιτείται διαθεσιμότητα εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή. Γι’ αυτό επικροτείται αφενός μεν η δημιουργία ειδικών ψηφιακών πληροφοριακών χώρων αφετέρου δε η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων για μαθησιακούς και ποιμαντικούς σκοπούς. (Νικολόπουλος)
4. Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ανεπαίσθητα πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από τον παραδοσιακό πίνακα στον διαδραστικό, ο οποίος διευρύνει τις δυνατότητες του κλασικού πίνακα προσφέροντας ψηφιακές προεκτάσεις, υποστηρίζοντας την αλληλεπίδραση και παρέχοντας έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο διάδρασης με ψηφιακό υλικό και πολυμέσα σ’
ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται θετική η χρήση του στην εκπαίδευση και στην ποιμαντικη διότι ο διαδραστικός πίνακας συμβάλει και ευνοεί τη συνεργατική μάθηση, προωθεί τις μαθησιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, αυξάνει την ενεργητική συμμετοχή του μαθητή στην επιλογή και διαμόρφωση των πληροφοριών και στη διατύπωση υποθέσεων, ώστε να οικοδομήσει ενεργητικά τη γνώση του. (Μητροπούλου)
5. Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο σήμερα αποτελεί κυρίαρχο τόπο για να συναντήσουμε τους περισσότερους νέους ανθρώπους. Πρέπει, ωστόσο, να πάμε εμείς σ’ αυτούς ως ποιμένες και εκπαιδευτικοί όπως ο Χριστός επισκέφθηκε τη Σαμαρείτιδα στον τόπο της δίψας της, επισκέφθηκε τον Λάζαρο στο τόπο της ταφής του, επισκέφθηκε τον παράλυτο, τον τυφλό, τον Ματθαίο κ.α. στον τόπο της δοκιμασίας τους. Να πάμε να συναντήσουμε τους νέους ανθρώπους όχι ως ειδήμονες ή ως σωτήρες αλλά με σκοπό να σκύψουμε να τους ακούσωμε, να τους δώσουμε το λόγο και τόπο μέσα από την ψηφιακή και διαδικτυακή τεχνολογιά για να μπορέσουν με τον τρόπο τους να εκφραστούν, διότι στους ανθρώπους δεν πρέπει να μιλάμε στη γλώσσα που εμείς θέλουμε αλλά στη γλώσσα που αυτοί καταλαβαίνουν.
6. Σε μια εποχή διαιρέσεων και φανατισμών, το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και η ορθόδοξη αγωγή στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, καλείται να αξιοποιήσει κάθε προσφερόμενο μέσο για την προώθηση της αλληλογνωριμίας, της αλληλοκατανόησης και της καταλλαγής. Η καλή χρήση των νέων τεχνολογιών και των προηγμένων συνεργατικών εργαλείων του διαδικτύου μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά την έρευνα, τη μελέτη, την κατανόηση της ορθόδοξης ιστορίας και παράδοσης, αλλά και ζητημάτων που αφορούν στο θρησκευτικό φαινόμενο που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Η Εκκλησία και η θεολογία μιλά για στάση αξιοποίησης και όχι αφομοίωσης ή υποταγής, με διάκριση και ιεράρχηση των σκοπών και των μέσων, με κεντρικό στόχο την ανθρώπινη προκοπή και τελείωση.
7. Τέλος, υπογραμμίζεται αυτό το οποίο ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος κατά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου μας, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία δεν αντιπαρατέθηκε ποτέ στην εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι πιστεύει και ελπίζει πάντοτε στη θεία πρόνοια και διακυβέρνηση του κόσμου, του ανθρώπου και της ιστορίας του και επικροτεί όλα τα θετικά επιτεύγματα της ανθρώπινης τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας το λόγο του Κυρίου «Θαρσεῖτε ἐγώ νενίκητα τόν κόσμον» (Ιωάν. 16,33).

Σχόλιο του ιστολογίου μαςΓιατί οι σύνεδροι δεν περιέλαβαν στα Πορίσματά τους καμία αναφορά για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο, παρά την προ ημερών αντίδρασή τους για το θέμα με την έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου;

Θα διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα των Θρησκευτικών στο Λύκειο;

Μεταφέρουμε απόσπασμα άρθρου της Μαρίας Παπουτσάκη στη σημερινή Ελευθεροτυπία (31/10/2010) στο οποίο παρουσιάζει την κυβέρνηση να αποφασίζει τελικά την διατήρηση της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγματα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Παιδείας γίνονται υπό τη σκιά της προεκλογικής περιόδου.
Το απόσπασμα του άρθρου:
Ο νέος τύπος λυκείου πυροδότησε ήδη σειρά αντιδράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της ειδικής γραμματέως Θάλειας Δραγώνα, η οποία ηγήθηκε της επιτροπής που εισηγήθηκε την αφαίρεση της ιστορίας από τα υποχρεωτικά μαθήματα.
Το υπουργείο αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η ιστορία παραμένει υποχρεωτικό μάθημα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και για τα θρησκευτικά. «Ανοιγμα νέου μετώπου με την Εκκλησία» είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου, «θα είναι καταστροφικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο»....
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και για τα σχέδια να είναι προαιρετικά και τα μαθήματα της πληροφορικής, της βιολογίας και της φυσικής. Ετσι, προς το παρόν φαίνεται να «παγώνουν» οι αλλαγές και η ανακοίνωση των τελικών προτάσεων παραπέμπεται στην καλύτερη περίπτωση τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.
Οι καθηγητές όμως δεν φαίνονται πρόθυμοι να συνδράμουν για να υλοποιηθούν οι αλλαγές, όταν ανακοινωθούν. Πολλοί απ' αυτούς γυρνούν δύο και τρία σχολεία καθημερινά για να καλύψουν τα κενά, τη στιγμή που το υπουργείο παρά τα όσα έχει υποσχεθεί έχει αποσπάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε υπηρεσίες εκτός διδασκαλίας.

Διδαχές Γέροντος Παϊσίου ΙΘ΄


Οι καλοί άνθρωποι δεν κρατάνε κακία στην καρδιά τους αλλά ούτε και την καλωσύνη τους την κρατάνε για τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχει εξυπνότερος άνθρωπος από τον ελεήμονα, που δίδει γήινα, φθαρτά πράγματα, και αγοράζει άφθαρτα, ουράνια.

Δεν υπάρχει πιο ανόητος στον κόσμο από τον πλεονέκτη, που μαζεύει συνέχεια και στερείται συνέχεια και, στο τέλος, αγοράζει την κόλαση με τις συγκεντρωμένες του οικονομίες. Αυτοί φυσικά που χάνονται με υλικά πράγματα, τόχουν τελείως χαμένο, γιατί χάνουν και τον Χριστό.....
Ο τσιγκούνης που αγκύλωσε το χέρι του από το πολύ σφίξιμο, έσφιξε και την καρδιά του και την έκανε πέτρινη.

H καλωσύνη μαλακώνει και ανοίγει την καρδιά, σαν το λάδι τη σκουριασμένη κλειδαριά. Όσοι πλησιάζουν τους πονεμένους, πλησιάζουν στον Θεό φυσιολογικά, διότι ο Θεός πάντα βρίσκεται κοντά στα πονεμένα Του παιδιά.

Tα φιλότιμα παιδιά του Θεού, που βοηθάνε στο σήκωμα των σταυρών των συνανθρώπων τους, ο Θεός τα δυναμώνει πνευματικά και τα απαλλάσσει από σταυρούς (δοκιμασίες).

Όσοι σκέφτονται τους μεγάλους σταυρούς των δικαίων, ποτέ δεν στεναχωρούνται με τις δικές τους μικρές δοκιμασίες, διότι, ενώ έσφαλαν περισσότερο στη ζωή τους, εν τούτοις όμως υποφέρουν λιγότερο από τους δικαίους.

30/10/10

Ο ιερός Χρυσόστομος για την πλεονεξία


Οι πονηροί και οι πλεονέκτες τιμωρούνται και σ’ αυτή και στην άλλη ζωή. Εδώ τους βασανίζει η αγωνία για την αιώνια καταδίκη τους, η υποψία των άλλων και η ίδια η αμαρτία, που καταστρέφει την ψυχή τους. Στην άλλη ζωή μάλιστα οι τιμωρίες τους είναι αβάσταχτες. Από το άλλο μέρος οι δίκαιοι, ό,τι και αν υποφέρουν εδώ, είναι ευτυχισμένοι γιατί δεν τους λείπει η μακάρια ελπίδα. Η βεβαιότητα μάλλον για τ’ αμέτρητα αγαθά της αιωνιότητας, όπως ακριβώς τα βρήκε ο φτωχός Λάζαρος. Μη πιστέψετε πως μόνο ο Λάζαρος είχε πληγές και καρκινώματα. Πληγιασμένος ήταν και ο πλούσιος εκείνος. Γεμάτος έλκη ψυχικά, βρωμερώτερα από τα σωματικά. Και όπως τα σκυλιά γλύφανε τις πληγές του φτωχού Λαζάρου, εκείνου γλύφανε οι δαίμονες τα φρικτά αμαρτήματα.....
Και όπως ο ένας πεινούσε από ψωμί, ο άλλος πεινούσε και δεν γεύθηκε ποτέ του τη νοστιμιά της αρετής. Μ’ αυτές τις σκέψεις ας έχουμε μεγαλύτερη πνευματικότητα και ας βλέπουμε ποια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού. Όποιον ο Θεός αγαπά τον παιδεύει και δίνει μάστιγες υπομονής σ’ εκείνον που τον έχει για παιδί του.

(Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

"ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ"
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τους αστυνομικούς που αρνήθηκαν την παραλαβή της νέας υπηρεσιακής ταυτότητας

πηγή: amen.gr

εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους πέντε αστυνομικούς, οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία....Υπογράμμισε δε πως το θέμα τους θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄.

Ιερό κάλεσμα για τις ταυτότητες

πηγή: Μακεδονία, 30/10/2010 με πληροφορίες από Εξαγόρευσις
Ιερό κάλεσμα για τις ταυτότητες
Μητροπολίτες προτρέπουν αστυνομικούς να μην τις παραλάβουν
Ενας ένστολος της ΕΛΑΣ αποτάχθηκε και άλλοι οδηγούνται στα πειθαρχικά
Του Κώστα Καντούρη, kantouris@hotmail.com
Μητροπολίτες τάσσονται στο πλευρό αστυνομικών που αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες της υπηρεσίας τους επικαλούμενοι "λόγους θρησκευτικής συνείδησης", ενώ δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που κάλεσαν και άλλους αστυνομικούς να αρνηθούν την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων. Ηδη ένας αστυφύλακας αποτάχθηκε από τα πειθαρχικά όργανα τα ΕΛ.ΑΣ. σε πρώτο βαθμό για "άρνηση εκτέλεσης εντολής", καθώς υποστήριξε ότι η νέα ταυτότητα έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο.....
Αστυνομικοί αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες του σώματος, που άρχισαν να διανέμονται από τις αρχές του χρόνου, επειδή πιστεύουν ότι έχουν ενταγμένα μικροτσίπ με χαρακτηριστικά του Αντίχριστου και είναι ίδιες με την κάρτα του πολίτη, που σχεδιάζεται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες. Ήδη έξι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα διατύπωσαν την άρνησή τους και οι περισσότεροι απ’ αυτούς οδηγούνται στα πειθαρχικά με το ερώτημα της απόταξης για “άρνηση εκτέλεσης εντολής”. Ωστόσο επιφυλάξεις για “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνει η κάρτα εκφράστηκαν από αρκετές συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών. “Πιστεύω ότι έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο, αλλιώς δεν θα διακινδύνευα τη δουλειά μου”, υποστήριξε αστυφύλακας από τη Θεσσαλονίκη που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Η άρνηση των συγκεκριμένων αστυνομικών να παραλάβουν τις νέες ταυτότητές τους, που είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας χωρίς μικροτσίπ αλλά με μη ορατά σημεία και αποτύπωση κωδικών, έχει προκαλέσει την αντίδραση εκκλησιαστικών οργανώσεων, ακόμη και μητροπολιτών. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος κάνει λόγο για “ντροπή” και “δραματικά γεγονότα στην αστυνομία”. Οι αστυνομικοί που έχουν αρνηθεί να παραλάβουν τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως χαρακτηρίζονται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και τους συνδικαλιστές, ισχυρίζονται πως “είναι ταυτότητες στα πρότυπα της κάρτας του πολίτη που σχεδιάζεται να εκδοθεί και περιλαμβάνουν το 666 του Αντίχριστου στα μικροσκοπικά τους στοιχεία, αλλά και στον ειδικό κωδικό”.

Το θέμα της άρνησης των αστυνομικών, δύο εκ των οποίων υπηρετούν σε τμήματα της Θεσσαλονίκης, πήρε διαστάσεις ύστερα από την απόφαση πειθαρχικού οργάνου της ΕΛΑΣ να τιμωρήσει με την ποινή της απόταξης αστυνομικό που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα. “Άριστα έπραξαν τα γενναία αυτά Ελληνόπουλα. Από την ακριτική μου επαρχία τους συγχαίρω εγκαρδίως”, αναφέρει στην πρωτοκολλημένη ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέας. “Η λέξη ντροπή χαρακτηρίζει τα τελευταία δραματικά και απαράδεκτα γεγονότα στον χώρο της ελληνικής αστυνομίας”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Παρόμοια αντίδραση εξέφρασε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος ο οποίος μιλώντας στη "Μ" τόνισε ότι η άρνηση των αστυνομικών πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. "Οταν κάποιοι αστυνομικοί προβάλλουν λόγους συνείδησης, μπορεί να είναι υπερβολικοί δεν το έχω εξετάσει ακόμη, αλλά δεν μπορείς να τους πετάξεις στο δρόμο, έχουν οικογένειες", είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη έχουν αναθέσει σε δικηγόρους την υπόθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες από τα πειθαρχικά συμβούλια. “Δεν τη δέχομαι λόγω θρησκευτικής συνείδησης”, τόνισε ένας εξ αυτών που μίλησε στη “Μ”. “Είμαι οικογενειάρχης και ριψοκινδυνεύω τη δουλειά μου”, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τις σημερινές ταυτότητές τους.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη”
Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών οι οποίοι αντιδρούν και χαρακτηρίζονται από πολλούς συναδέλφους τους θρησκόληπτοι απορρίπτει τόσο η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, που παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο τη νέα ταυτότητα, όσο και το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη αλλά αστυνομική ταυτότητα”, επισήμανε μιλώντας στη “Μ” ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αστυνομικών αυτών που αρνούνται την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων, υπογράμμισε πως “η απόταξη είναι προϊόν συγκεκριμένου πειθαρχικού παραπτώματος που αφορά την άρνηση εκτέλεσης εντολής. Πέρα από την τυπική αυτή παράβαση, το ουσιαστικό είναι ότι αστυνομικοί που δεν έχουν παραλάβει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας δεν μπορούν να κάνουν αστυνόμευση στον δρόμο”.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση για την αλλαγή των ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού ήταν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών. “Στις παλιές ταυτότητές μας δεν υπήρχαν λατινικά στοιχεία και έτσι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τη διαβεβαίωση από τη φυσική και την πολιτική ηγεσία ότι πρόκειται για ταυτότητες και όχι για κάρτα πολίτη και ότι όλες οι αιτιάσεις των συναδέλφων που αρνούνται ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τους”, επισήμανε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής, χωρίς να ταυτίζεται με τα επιχειρήματα περί Αντίχριστου, εκφράζει επιφυλάξεις για τα “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνονται στη νέα ταυτότητα. “Έχει ζώνη μηχανογράφησης αλλά δεν μας λένε τι περιλαμβάνει, επικαλούμενοι τις διαβαθμίσεις ασφάλειας των ταυτοτήτων. Εμείς όμως έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τα στοιχεία που υπάρχουν, ακόμη και για το καλό μας”, είπε ο κ. Δαγκλής.

Οι νέες ταυτότητες των αστυνομικών έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, μόνο που έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ασφαλείας τους για να μην υπάρχει δυνατότητα πλαστογραφίας και τα στοιχεία καταγράφονται και στα λατινικά. Έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εκτύπωση με ιριδισμό, με πολύχρωμες μεμβράνες ασφαλείας, ενώ περιέχουν μικροσκοπική γραφή. Έχουν τρία επίπεδα: το ορατό, το ορατό κάτω από ειδικές συνθήκες φωτισμού και το ορατό μόνον από ειδικά μηχανήματα.

Οι ομιλίες της "Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως"

Συνεχίζονται αἱ ὁμιλίαι τῆς "Πανελληνίου ᾿Ορθοδόξου῾Ενώσεως" (Π.Ο.Ε.) εἰς τὴν αἴθουσαν αὐτῆς (Κάνιγγος 10, Α´ ὄροφος).
Τὴν προσεχῆ Δευτέραν 1 Νοεμβρίου καὶ ὥραν 7–8 μ.μ. θὰ γίνη ὁμιλία μὲ θέμα: "Τὸ μεγαλύτερον ἀξίωμα εἰς τὸν Χριστιανισμὸν".
Τὴν ἑπομένην Δευτέραν 8 Νοεμβρίου, τὴν ἰδίαν ὥραν, θὰ ὁμιλήση ὁ π. Ἀθανάσιος Ἀττάρτ μὲ θέμα: "Ἡ χαρὰ τῶν Ἀρχαγγέλων".

Oλοκληρώθηκε το Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο

πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Ολοκήρωση Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ηλεκτρονική κάρτα πολίτη

πηγή: cosmo.gr
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του Αρχηγού και Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ με τις οποίες καθορίστηκε ο νέος τύπος των υπηρεσιακών ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού.
Oι δύο ένστολοι υποστηρίζουν ότι οι νέες ταυτότητες οι οποίες έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας περιέχουν, πλέον των αναγνωρίσιμων δια γυμνού οφθαλμού στοιχείων, και στοιχεία τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός, ενώ στην οπίσθια όψη υπάρχει μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη MRZ...
Όπως αναφέρουν, ο τύπος των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων έπρεπε να καθοριστεί με προεδρικό Διάταγμα και με αποφάσεις του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τους δύο αστυνομικούς, όσα προσωπικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες είναι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, όπως είναι αυτή της αρχής της αναλογικότητας και η πρόβλεψη του άρθρου 43 που παρόμοια θέματα πρέπει να νομοθετούνται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα.
Σημειώνουν επιπρόσθετα ότι δεν έχουν παραχωρήσει την συγκατάθεσή τους για την εγγραφή προσωπικών στοιχείων στις νέες υπηρεσιακές ταυτότητες, ενώ θέτουν και ζήτημα προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος.

Β΄ Συνεδρία Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο Β΄

Άδωνις Γεωργιάδης, "Δεν θα παραλάβω ποτέ την «κάρτα του πολίτη»"


«Δεν θα παραλάβω ποτέ την "κάρτα του πολίτη" και καλώ και τους πολίτες να μην το κάνουν». Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την παραπάνω δήλωση σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα στην ερώτηση: «Για την κάρτα του πολίτη τι γνώμη έχετε; Ποια η θέση του κόμματός σας και αν θα την πάρετε ο ίδιος;»,
ο κ. Γεωργιάδης απαντάει ξεκάθαρα:....
«Ήδη ως βουλευτής κατέθεσα σχετική ερώτηση για τον αστυνομικό –κ. Ανδρεάκο- ο οποίος και απετάχθη διότι αρνήθηκε να την παραλάβει. Την θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Δεν θα την παραλάβω ο ίδιος ποτέ και καλώ και τους πολίτες να μην το κάνουν. Αυτά είναι σχέδια της Παγκοσμίου Διακυβερνήσεως και πρέπει να αντισταθούμε. Το κόμμά μου, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρός μου ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι απολύτως αντίθετοι με αυτή την κάρτα».

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Το καθήκον προς τους πτωχούς (Κυριακή Στ΄Λουκά)

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 22/10/2010
ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΤΩΧΟΥΣ
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Τάτσης
Ὁ φτωχὸς Λάζαρος τῆς παραβολῆς ἦταν ἀξιοθαύμαστος μέσα στὴ δυστυχία του. Πάνω στὴ γῆ ὑπέφερε. Δὲν εἶχε στέγη, δὲν εἶχε φαγητό, δὲν εἶχε καμιὰ προστασία. Κανένας συγγενής του δὲν νοιαζόταν γιὰ τὸ ἂν ζεῖ, τί κάνει, ποῦ βρίσκεται. Ἕνας ἄνθρωπος παντελῶς ἐγκαταλειμμένος. Ἀκουσίως ὑπέφερε τὰ πάντα. Ὡστόσο, διατηροῦνταν στὴ ζωὴ ἀπὸ τὰ ψίχουλα τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου.
Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦταν ἐνάρετος. Τὸ γεγονὸς ὅτι βρέθηκε στὴν ἀγκάλη τοῦ Ἀβραὰμ τὸ ἐπιβεβαιώνει. Χωρὶς γογγυσμό, χωρὶς ἐνοχλητικὴ ἐπαιτεία οὔτε στὸν πλούσιο, περνοῦσε τὶς μέρες του μὲ μοναδικὴ συντροφιὰ τὰ σκυλιά, ποὺ τὸν πλησίαζαν καὶ τοῦ ἔγλειφαν τὶς πληγές. Ποτὲ δὲν σκέφτηκε νὰ χρησιμοποιήσει παράνομους τρόπους γιὰ νὰ ἐξασφαλίσει τὰ πρὸς τὸ ζῆν. Δὲν διεκδικοῦσε τίποτα.....
Τὸ μαρτύριό του μεγάλωνε καθὼς καθημερινὰ ἔβλεπε νὰ μπαινοβγαίνει ὁ πλούσιος καὶ οἱ φίλοι του, ζώντας πλουσιοπάροχα καὶ διασκεδάζοντας πολὺ συχνά. Κανένας δὲν τὸν πρόσεχε. Ἔξω ἀπὸ τὰ κάγκελα τοῦ πλουσιόσπιτου, σὲ μιὰ γωνία, κάτω ἀπὸ κάποιο δέντρο, ἄστεγος καὶ ἐκτεθειμένος στὶς καιρικὲς συνθῆκες. Ζοῦσε μὲ ὑπομονὴ ἀλλὰ καὶ ἐλπίδα ὅτι ὁ Θεὸς θὰ τὸν σπλαχνιστεῖ.
Ἀνθρώπους σὰν τὸν φτωχὸ Λάζαρο ἔχουν ὅλες οἱ ἐποχές. Παντοῦ βλέπουμε φτωχούς, ἄστεγους, πεινασμένους. Οἱ συνειδητοὶ χριστιανοὶ πρέπει νὰ ἐκδηλώνουν ἔμπρακτα τὴν ἀγάπη τους σὲ αὐτούς, παραμερίζοντας τὰ λογικὰ ἐπιχειρήματα,ποὺ πολλὲς φορὲς τοὺς κάνουν διστακτικοὺς στὸ νὰ προσφέρουν. Νὰ μὴ βλέπουν τοὺς φτωχοὺς ὡς κοινωνικὸ πρόβλημα, ποὺ πρέπει νὰ τὸ μελετήσουν γιὰ νὰ βροῦν ποιοὶ ἔχουν εὐθύνες. Ἂς ἀφήσουν τὸ ἔργο αὐτὸ στοὺς κοινωνιολόγους. Οἱ ἴδιοι ἂς ἀνοίγουν τὴν καρδιά τους καὶ ἂς δίνουν εἴτε ἀπὸ τὸ ὑστέρημά τους εἴτε ἀπὸ τὸ περίσσευμά τους.

29/10/10

Οι Θεολόγοι της Πιερίας για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 28-10-2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ένωση Θεολόγων Νομού Πιερίας κάλεσε τα μέλη της σε σύναξη την 21η Οκτωβρίου 2010 και μετά από ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τις προτεινόμενες αλλαγές στο Λύκειο, τόνισε την αναγκαιότητα, σημασία, και παραμονή του μαθήματος των Θρησκευτικών στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου ως υποχρεωτικό.
1) Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα να διδάσκουμε στα παιδιά μας αυτό το οποίο είμαστε και δηλώνουμε. Όπως ο βουδιστής θα διδάξει αντίστοιχα βουδισμό, ο μωαμεθανός τον μουσουλμανισμό έτσι και ο ορθόδοξος δικαιούται να έχουν τα παιδιά την ορθόδοξη αγωγή. Για την θέση του μαθήματος στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου υπάρχουν οι σχετικοί νόμοι που το κατοχυρώνουν. ( Άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 2, Νόμος 1566/85 κτλ)....
2) Η σύγχρονη ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια έχει αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό από την ζωή της εκκλησίας και δεν μπορεί να δώσει στα παιδιά τις αλήθειες της πίστεως. Επομένως το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο είναι η μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα περισσότερα ελληνόπουλα τις αλήθειες της Ορθοδοξίας.
3) Η μεγάλη και σοβαρή κρίση που διέρχεται η ελληνική οικογένεια επηρεάζει αρνητικά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι συνθήκες εργασίας γονιών και παιδιών δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνία μεταξύ τους. Τα παιδιά βλέπουν περισσότερο τηλεόραση, «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, ακούν μουσική και ελάχιστα ή και καθόλου συζητούν με τους γονείς τους. . Έτσι τον ρόλο των γονιών ως παιδαγωγών τον ανέλαβε το σχολείο, η τηλεόραση και το ίντερνετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτά τα δεδομένα αν αφαιρεθεί το μάθημα των Θρησκευτικών από το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου η προσφερόμενη παιδεία γίνεται άχρωμη και ατροφική.
4) Σε μια εποχή που η διαφθορά έγινε ο κανόνας, που υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε θεσμούς, αξίες και ιδανικά ποιος θα μιλήσει στα παιδιά για όλα αυτά τα οποία θα τους στηρίξουν στην ζωή, ψυχικά και ηθικά ώστε να μπορέσουν να τους δώσουν απαντήσεις στις υπαρξιακές τους αναζητήσεις; Ποια πρότυπα ζωής θα τους προτείνουμε; Ποιος θα τους δώσει ελπίδα για να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία;
5) Τελικά η προτεινόμενη μεταρρύθμιση τι άνθρωπο θέλει να διαπλάσει; Γιατί αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ολοκληρωμένη αγωγή των μαθητών δεν μπορεί να αφήνει έξω ένα μάθημα που κατεξοχήν καλλιεργεί το διάλογο, προσφέρει πνευματική τροφοδότηση και ψυχική στήριξη και δημιουργεί ελπίδα για ζωή, την στιγμή που τα φαινόμενα κατάθλιψης, απελπισίας, απόγνωσης και αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.
Οι Θεολόγοι του Νομού Πιερίας, κληρικοί και λαϊκοί, θεωρούμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές είναι αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές και καθόλου ελληνορθόδοξες. Γι’ αυτό πιστεύουμε και θέλουμε να ελπίζουμε πως το τελικό σχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση θα περιλαμβάνει μαθήματα που καλλιεργούν όλο τον άνθρωπο.
Απευθυνόμαστε στην Υπουργό Παιδείας και παρακαλούμε να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων του Λυκείου.

Με τιμή για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Στέργιος Μπούγιας
Η ΓραμματέαςΟλυμπία Γκρεμούλα

Πρόσληψη 37 αναπληρωτών Θεολόγων

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2010-11, προσλαμβάνονται 220 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10 με πλήρες ωράριο και 44 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07 με μειωμένο ωράριο για τα σχολεία Γενικής Παιδείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου 2010.
Οι πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών είναι αναρτημένοι εδώ. Δείτε τα ονόματα και τις περιοχές πρόσληψεις των αναπληρωτών Θεολόγων πατώντας το Διαβάστε περισσότερα.

Αναπληρωτές Θεολόγοι

Συγκέντρωση των προέδρων παραρτημάτων της Π.Ε.Θ στην Αθήνα

πηγή: Ακτίνες
Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 στα κεντρικά γραφεία της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων στην Αθήνα, (Χαλκοκονδύλη 37- Τηλ.: 2105224180 - FAX: 2105224420) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση των παραρτημάτων της ΠΕΘ.
Θέμα της συγκέντρωσης θα είναι η λήψη αποφάσεων για τον τρόπο αντίδρασης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Πρώτη ημέρα Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου

πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο

Παναγιώτης Γκουρβέλος, Αγαπημένοι τόποι της συγχρόνου ορθοδόξου θεολογίας

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 29/10/2010
Aγαπημένοι τόποι της συγχρόνου θεολογίας

Ευχαριστούμε!

Σήμερα το ιστολογιό μας έφτασε τις 600.000 κλικ - επισκέψεις. Οι τελευταίες 100.000 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και συνεχίζουμε...

Στην Σητεία το επιστημονικό συνέδριο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων

πηγή: lasithinews.gr
Στην Σητεία ξεκινά το το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων από 29 έως 30 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο «Σητεία Beach».
Στη Σητεία θα πραγματοποιηθεί φέτος, το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, από 29 έως 30 Οκτωβρίου 2010. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση». Το συνέδριο έχει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών θεολόγων και τελεί υπό την αιγίδα και τη φιλοξενία της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Σητεία Beach», από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ώρα 9.30 π.μ, και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010, ώρα 15.00....
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι οι εκπαιδευτικοί και κληρικοί θεολόγοι της Κρήτης και οι λοιποί σύνεδροι :

1. Να ενημερωθούν για τις επίκαιρες εξελίξεις στο χώρο των νέων Τεχνολογικών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και τις σύγχρονες τάσεις για τη χρήση τους στο παιδαγωγικό έργο.

2. Να γνωρίσουν αξιόπιστες εφαρμογές, που είναι αξιοποιήσιμες στην εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως τη διδακτική πράξη, καθώς επίσης στο εκκλησιαστικό έργο και την ποιμαντική επικοινωνία και διδαχή.

3. Να πληροφορηθούν και ευαισθητοποιηθούν για διδακτικές και ποιμαντικές χρήσεις προηγμένων συνεργατικών εφαρμογών διαδικτύου.

4. Να ενημερωθούν για καλές πρακτικές χρήσεων της νέας τεχνολογίας στο έργο της αγωγής και να προβληματιστούν για περιπτώσεις τυχόν κινδύνων.

5. Να διαλεχθούν για τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και να προβάλλουν παραδείγματα εφαρμογών και πρακτικών που ήδη αξιοποιούν στο έργο τους.

Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι :

1. Βασίλειος Γιούλτσης, ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση και την ποιμαντική διακονία: Τεχνολογική πρόκληση ή "μεταφυσική" υπεροψία;.

2. Γεώργιος Μαστοράκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης: Δίκτυα επόμενης γενιάς και Εκκλησία.

3. Βασιλική Μητροπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης: Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρμογή στο μάθημα των Θρησκευτικών.

4. Πρωτοπρ. Ευάγγελος Η. Μαρκαντώνης, χημικός-θεολόγος, M-ed, Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Νέες Τεχνολογίες - εργαλεία εκπαίδευσης και ποιμαντικής πρακτικής.

5. Αρχ. Καλλίνικος Μαυρολέων, Ηγούμενος Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, εκπαιδευτικός: Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο.

6. Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Ψηφιακός χώρος και "ηλεκτρονική μάθηση".

Επιπλέον θα παρουσιάσουν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί :

7. Δημήτρης Σπυρόπουλος, καθηγητής θεολόγος: Wiki: Πρόσκληση συνεργασίας σε καιρούς απομόνωσης.

8. Στέφανος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής θεολόγος: Μορφές ψηφιακής αξιολόγησης και εκπαιδευτικής δικτύωσης.

9. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής θεολόγος: Πολυμεσικές εφαρμογές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

10. Μηνάς Τσικριτσής: Δόμηση εκπαιδευτικού λογισμικού στα Θρησκευτικά.

11. Γεώργιος Βαρδαβάς, καθηγητής θεολόγος: Θεολογικές "Ιστοδρομίες".

12. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων: Σελίδες wiki και εκπαιδευτικά δίκτυα. Δύο παραδείγματα.

Προειλλημένη η απόφαση για επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών στο Λύκειο

Σε βαρυσήμαντο άρθρο του που δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο (29/10/2010) του "Ορθοδόξου Τύπου" ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Ηλίας Μπάκος, Δρ. θεολογίας-Φιλόλογος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε απάντηση στενής συνεργάτιδος της Υπουργού Παιδείας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Σημειώνει ο κ. Μπάκος: "...τά Θρησκευτικά ὑποβαθμίζονται, περιορίζονται οἱ ὧρες διδασκαλίας καί προτείνεται ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας νά γίνουν προαιρετικό Μάθημα, δηλαδή ἐπιλεγόμενο. Ἡ ἀπάντηση, πού ἔδωσε σέ ἔγγραφο τῆς ΠΕΘ (15.10.2010) ἡ συνεργάτις τῆς Ὑπουργοῦ Μαρία Μαραγκουδάκη εἶναι ἀποκαλυπτική ὅτι ἡ ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου εἶναι προειλημμένη γιά τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν, τήν παραθέτουμε: «Ἀρχή μας εἶναι ὅτι ἕνα μάθημα ὡς ἐπιλεγόμενο ἀντιμετωπίζεται μέ σεβασμό ἀπο ἐκείνους τούς μαθητές, πού τό ἐπιλέγουν. Γιά τό λόγο αὐτό τά Θρησκευτικά, ὅπως ἄλλωστε και πλῆθος ἄλλων μαθημάτων π.χ. Ἱστορία, Φυσική, Χημεία, Οἰκονομία, Κοινωνιολογία κ.ἄ. πιστεύουμε ὅτι καλό εἶναι νά ἐπιλέγονται ἀπό τούς μαθητές. Ἄλλωστε στό κέντρο τοῦ νέου σχολείου θέλουμε να βρίσκεται ὁ μαθητής»"....
Είναι σαφές από την παραπάνω δήλωση ότι η αναδίπλωση του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά το μάθημα της Ιστορίας στο Λύκειο δεν περιλαμβάνει ανάλογη ρύθμιση και για τα Θρησκευτικά. Δυστυχώς το Υπουργείο, όπως όλα δείχνουν, επιμένει στην μετατροπή των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο μάθημα. Για την ανατροπή του κυβερνητικού αυτού σχεδίου επιβάλλεται συντονισμένη, άμεση και δυναμική αντίδραση όλων των Θεολόγων και ασφαλώς και της Διοικούσας Εκκλησίας.

Ο π. Σαράντης Σαράντος για την Κάρτα του Πολίτη

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Νικαίας

Ηλίας Μπάκος, Τους ιερείς ου δει σιγάν

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 29/10/2010
ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΟΥ ΔΕΙ ΣΙΓΑΝ
Του κ. Ηλία Μπάκου, Δρ. Θεολογίας -Φιλολογίας
Οἱ ἱερεῖς, ὡς διάδοχοι τῶν ἀποστόλων καί εὐαγγελιστῶν, δέν πρέπει νά σιωποῦν διϊσχυρίζονται οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, ἑρμηνεύοντες τήν εὐαγγελική ρήση “ἐάν οὗτοι σιωπήσωσιν καί οἱ λίθοι κεκράξονται” (Λουκ. 19,40). Και ὅπως βεβαιώνει ὁ ἀπόστολος Παῦλος, ὁ Κύριος δι᾽ ὁράματος τοῦ εἶπε: “μή φοβοῦ, ἀλλά λάλει καί μη σιωπήσῃς” (Πράξ. 18,9), διότι ἐπίσης κατά τόν ἴδιο Ἀπόστολο: “ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεται” (Β´ Τιμ. 2,9). Κατά συνέπεια οἱ ἱερεῖς ὁποιουδήποτε βαθμοῦ ἱερωσύνης λόγω τῆς ἰδιότητάς τους εὐαγγελίζονται τήν διά Χριστῷ θεία ἐξ Ἀποκαλύψεως ἀλήθεια, ἡ ὁποία εἶναι ὑπεράνω καί πέρα πάσης ἄλλης ἀλήθειας και τήν ὁποία δέν δικαιοῦνται νά σιωπήσουν σέ καμία περίπτωση. Σύστοιχος τῶν παραπάνω ἔρχεται και ὁ στρατηγός Μακρυγιάννης μέ την ἀπερίφραστη δήλωσή του, μέ την ὁποία παράλληλα πρός τήν θρησκευτική πίστη θέτει καί τήν πατριωτική καί ἐθνική διάσταση: “ὅταν μοῦ πειράζουν τήν Πατρίδα μου καί τήν Θρησκεία μου, θά μιλήσω, θά ἐνεργήσω καί ὅ,τι θέλουν ἄς μοῦ κάνουν”. Μ᾽ αὐτή τή φράση ἐκφράζει ὁ στρατηγός Μακρυγιάννης τήν ἀπόφασή του νά γράψει τά ἀπομνημονεύματά του καί νά πεῖ ὅλες τίς ἀλήθειες γιά τήν Πατρίδα καί τήν Πίστη στό Θεό. Αὐτή ἡ φωνή τοῦ Μακρυγιάννη ἑνωμένη με τήν εὐαγγελική καί πατερική φωνή τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας εἶναι τόσο ἰσχυρή, τόσο ἀληθής και θαρραλέα, πού καί σήμερα συγκλονίζει κάθε Ἕλληνα καί Ὀρθόδοξο χριστιανό- μᾶς θέτει ὅλους ἐνώπιον τῶν εὐθυνῶν μας ἔναντι τοῦ Ἔθνους καί τῆς Πίστεώς μας.....
Ἡ ὑλική καί πνευματική κρίση, πού μαστίζουν τήν χώρα μας ἐπιβάλλουν νά ἀκουστεῖ ἡ φωνή ὅλων μας για τό Ἔθνος καί τήν Πίστη μας. Εἶναι σχεδόν πανθομολογούμενο ὅτι ἡ ἐθνική μας ὑπόσταση συρρικνώνεται καί ἀποδυναμώνεται προοδευτικῶς καί πολυτρόπως: ἡ Ἱστορία στρεβλώνεται καί στή συνέχεια ἐξοβελίζεται, γίνεται προαιρετικό- ἡ γλώσσα πτωχαίνει, ὁ πολιισμός σιωπᾶται καί περιορίζεται, τά Θρησκευτικά ὑποβαθμίζονται, περιορίζονται οἱ ὧρες διδασκαλίας καί προτείνεται ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας νά γίνουν προαιρετικό Μάθημα, δηλαδή ἐπιλεγόμενο. Ἡ ἀπάντηση, πού ἔδωσε σέ ἔγγραφο τῆς ΠΕΘ (15.10.2010) ἡ συνεργάτις τῆς Ὑπουργοῦ Μαρία Μαραγκουδάκη εἶναι ἀποκαλυπτική ὅτι ἡ ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου εἶναι προειλημμένη γιά τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν, τήν παραθέτουμε: «Ἀρχή μας εἶναι ὅτι ἕνα μάθημα ὡς ἐπιλεγόμενο ἀντιμετωπίζεται μέ σεβασμό ἀπο ἐκείνους τούς μαθητές, πού τό ἐπιλέγουν. Γιά τό λόγο αὐτό τά Θρησκευτικά, ὅπως ἄλλωστε και πλῆθος ἄλλων μαθημάτων π.χ. Ἱστορία, Φυσική, Χημεία, Οἰκονομία, Κοινωνιολογία κ.ἄ. πιστεύουμε ὅτι καλό εἶναι νά ἐπιλέγονται ἀπό τούς μαθητές. Ἄλλωστε στό κέντρο τοῦ νέου σχολείου θέλουμε να βρίσκεται ὁ μαθητής». Καί τό ἐρώτημα: ἐνῶ συμβαίνουν ὅλα αὐτά καί πολλά ἄλλα ἡ Διοικοῦσα Ἐκκλησία τί πράττει; Ἤ τί θα πράξει; Ἄς σημειωθεῖ ὅτι καί ἡ ἴδια ἡ Ἐκκλησία, κατά τό ἀνθρώπινον, ἀντιμετωπίζει καί θά ἀντιμετωπίσει πολύ σύντομα σοβαρά προβλήματα, ἐάν ἄμεσα δέν ἐκπονήσει πρόγραμμα ἑνιαίου ποιμαντικοῦ σχεδιασμοῦ καί ἑνοποίηση ὑλικῶν και πνευματικῶν δυνάμεων καί μέσων, πού ἀκόμη διαθέτει. Ἡ ἀποδόμηση
τῆς Πίστεως εἶναι πρό καί ἐντός τῶν πυλῶν. Ὀλιγωρία στήν ἀξιοποίηση τῶν πτυχιούχων Θεολόγων, ὕστερα από ἀξιολόγηση καί ἐπιλογή γιά τήν χρησιμοποίησή τους στήν ἐσωτερική ἱεραποστολή, ἰδίᾳ τῶν κενῶν ἱερέως ἐνοριῶν, δέν δικαιολογεῖται. Ἔρχονται χαλεποί καιροί, πού ὄχι μόνον δέν θά ὑπάρχουν πρόθυμοι θεολόγοι νά ὑπηρετήσουν ἀλλά τό χειρότερο θά γίνουν καί ἐχθροί τῆς Ἐκκλησίας. Και ἀσφαλῶς καί τό 4% τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας, πού ἀπένειμε θα ἐξανεμισθεῖ, ὅπως ἐκεῖνο τό 96%, πού πῆρε ἡ Πολιτεία καί σχεδόν δεν ἀναγνωρίζεται ἀπό κανένα.
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἔχει ἄμεση σχέση μέ τήν Ἱστορία τοῦ Γένους τῶν Ἑλλήνων. Ἔχει κοινή πορεία στά πεπερασμένα στοιχεῖα: γλώσσα, ἱστορία, ὅπως ἔχει καί ἀλληλοδανεισμό ὅλων αὐτῶν, τά ὁποῖα τά προσέλαβε καί τά ἐπένδυσε–τά μεταστοιχείωσε μέ τό λόγο καί τή χάρη τοῦ Θεοῦ, τά ὑπερέβη, τά συντήρησε στό πέρασμα τῶν αἰώνων καί τά ὑπερασπίσθηκε με τήν ἀρχή τῆς Ἐθναρχίας σέ κρίσιμες ἐποχές τοῦ Ἔθνους.
Συμπέρασμα: αὐτή ἡ διαχείριση τῶν ἐθνικῶν καί θρησκευτικῶν μας θεμάτων στήν Ἑλλάδα ἀπό τήν Πολιτεία καί τήν Διοικοῦσα ᾽Εκκλησία δέν εἶναι σήμερα ἡ καλύτερη σχεδόν ἀκυρώνει τούς θεσμούς, την ἱστορία,τόν πολιτισμό καί τό μέλλον αὐτοῦ τοῦ τόπου. Τή φωνή τοῦ Μακρυγιάννη καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας ὀφείλουμε νά τήν ἀκούσουμε ὅλοι μας. Ἀλήθεια, ποιά εἶναι ἡ φωνή τοῦ πνευματικοῦ κόσμου; Ποιά εἶναι ἡ φωνή τῆς Ἀκαδημίας τῶν Γραμμάτων καί τῶν Τεχνῶν, τῶν Ἀκαδημαϊκῶν διδασκάλων; Ποιά εἶναι ἡ φωνή τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλ λάδος –κάποιων Ἱεραρχῶν; Ἄλλοτε ὅταν οἱ φωνές αὐτές δέν ὑπῆρχαν, ἡ Ἐκκλησία ὕψωνε στεντόρεια τη φωνή της καί μέ τήν ἰδιότητα τοῦ Ἐθνάρχη ἐκάλυπτε τό κενό και προστάτευε τήν πίστη στόν Χριστό, τήν Ἱστορία, τή γλώσσα, τή χώρα καί τόν πιστό λαό τοῦ Θεοῦ. Ἡ φωνή τοῦ λαοῦ, μολονότι ἰσχυρή, δεν περνάει μέσα ἀπό τούς θεσμούς τῆς Πολιτείας, δέν ἀκούεται και δέν προβάλλεται ἀπό τά μέσα κοινῆς (ὄχι μαζικῆς) ἐνημέρωσης. Αὐτή ἡ ἀπεγνωσμένη φωνή τοῦ λαοῦ, τοῦ Ἔθνους ὁλοκλήρου, ἑνω μένη μέ ἐκείνη τοῦ Μακρυγιάννη δέν θά προβληθεῖ ἀπό την Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ τῆς ὁποίας: «ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καί ἐνεργής και τομώτερος ὑπέρ πᾶσαν μάχαιραν δίστομον καί διϊκνούμενος ἄχρι μερισμοῦ ψυχῆς τε καί πνεύματος, ἁρμῶν τε καί μυελῶν, καί κριτικός ἐνθυμήσεων καί ἐννοιῶν καρδίας»εἶναι; (Ἑβρ. 4,12).
Ἡ Διοικοῦσα Ἐκκλησία χρεώνεται, δίκαια ἤ ἄδικα ὁ χρόνος θά το δείξει, ἀδιαφορία γιά τό ὅλον θέμα, ἀφοῦ δέν ἀκούεται ἡ Φωνή της ἀπό τούς κορυφαίους φορεῖς της οὔτε ἀντικρούονται οἱ θέσεις τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας ἀπό τά ἔντυπά της καί ἰδιαίτερα ἀπό τόν Ραδιοφωνικό Σταθμό τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ἡ κατάργηση τῆς ἐκπομπῆς τῆς ΠΕΘ ἀφήνει πολλά ἐρωτηματικά στούς συναδέλφους θεολόγους –οἱ ὁποῖοι συνεχῶς διαμαρτύρονται– καθώς και στό εὐρύτερο ἀκροατήριο. Ἡ «ἱερατική ἀκινησία» γιά τό Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καί πολλά ἄλλα (π.χ. ἡ κάρτα), ἡ ἀφωνία τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς Ἐκκλησίας καί τῶν ἐντύπων τῆς Ἐκκλησίας, ἡ χλιαρή στάση και ἀνοχή φορέων τῆς ᾽Εκκλησίας, ἴσως, δηλώνουν συμπόρευση μέ τις θέσεις τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας καί συνθέτουν, χωρίς ὑπερβολή, ἔνοχη σιγή, ἐνῶ «τούς ἱερεῖς οὐ δεῖ σιγᾶν τήν σεσιωπημένην ἀλήθειαν» κατά τόν Διονύσιο τόν Ἀλικαρνασέα (1,76).
Ὅσοι (ἐννοεῖται θεολόγοι και κληρικοί) αὐτήν τήν στιγμήν δεν ἀντιδροῦν ὑπέρ τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν καί γενικώτερα ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου Χριστιανικῆς πίστεως καί τῶν ἐθνικῶν μας ἰδεωδῶν, τά ὁποῖα εἶναι συναφῆ προς τήν Πίστη καί τήν Ἱστορία μας και «περί ἄλλα τυρβάζουν» καθίστανται ἀναμφισβήτητα συνοδοιπόροι καί συνυπεύθυνοι μέ τούς πρωτεργάτες καί ἐμπνευστές τῆς ἀποδομήσεως τῆς Ὀρθοδοξίας καί τοῦ Ἔθνους εἰδικώτερα. Ὅσοι ἐπιδιώκουν καί ζητοῦν «νέα νομιμοποιητική βάση» γιά τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καί τίς σχέσεις Ἐκκλησίας καί Πολιτείας, ὅσοι προτείνουν ἀλλαγή τοῦ χαρακτῆρος τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν ἤ την προαιρετικότητα αὐτοῦ, ὅσοι διακηρύσσουν ἀλλότρια πρός τήν διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ μαθήματος, (πρβ. μεταπατερική, συναφειακή θεολογία, θρησκειολογικό, πολιτιστικόν μάθημα κ.λπ.), στήν καλύτερη περίπτωση συμπορεύονται μέ τούς ἀρνητές τῆς Πίστεως και τούς ἐχθρούς τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. Καί ἀσφαλῶς ἡ εὐθύνη τους εἶναι πολύ μεγάλη, γιά ὅτι συμβαίνει εἰς βάρος τοῦ μαθήματος καί τῆς Ἐκκλησίας. Ὅσοι ἀκολουθοῦν ἄκριτα καί ἀβασάνιστα τήν Παγκοσμιοποίηση, ὅσοι ἐπαγγέλονται νεωτερισμούς, πού δεν συνάδουν μέ τήν Ὀρθοδοξία και τόν Ἑλληνικό πολιτισμό, ὅσοι παριστάνουν τόν ἑαυτό τους ὡς φορέα τοῦ νέου καί σύγχρονου, μᾶλλον δίδουν τήν ἐντύπωση ὅτι οἱ ἴδιοι εἶναι γηρασμένοι καί κενοί, εἶναι σύμβολα παρακμῆς ἐκκλησιαστικοῦ καί θεολογικοῦ λόγου.Στήν προκειμένη συγκυρία μποροῦμε νά ἐπικαλεσθοῦμε τό ἀξίωμα τῆς Ἱστορίας: «ὅτι οἱ πνευματικοί ἀγῶνες σπάνια εἶχαν σύμμαχο τήν ἐξουσία– Πολιτική ἤ Ἐκκλησιαστική» (κλασσικό παράδειγμα οἰ πνευματικοί ἀγῶνες ἐπί εἰκονομαχίας). Ἡ δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ καί ἡ κύρωση τῆς ἱστορίας εἶναι ἀδέκαστα γιά ὅλους μας.
Εὐχόμαστε ἐπί τέλους νά λυθεῖ «ἡ ἔνοχη σιγή» πολλῶν καί να ἀκουσθεῖ παντοῦ «ὁ λόγος του Θεοῦ».
Γιά τούς λόγους αὐτούς ἐπιβάλλεται: Πρῶτον νά λειτουργήσει ὁ ἱερός ἄμβωνας τῆς Ἐκκλησίας και νά ἀναδείξει τό ἔγκλημα, πού γίνεται εἰς βάρος τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, τῆς χριστιανικῆς Πίστεως, τοῦ Ἔθνους καί τῆς Παιδείας, εἰδικώτερα μέ τά ὑπό σύνταξη νέα προγράμματα τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, Δεύτερον, νά δοθεῖ ἀπό τήν Δ.Ἱ. Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας, Ραδιοφωνικός χρόνος –σέ τακτά χρονικά διαστήματα– στην ΠΕΘ γιά νά ὑποστηρίξει, ὡς καθ᾽ ὕλην ἁρμόδια καί ἀκόλουθος τῆς διδασκαλίας τῆς Ἐκκλησίας, τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν μέ σαφήνεια καί ὑπευθυνότητα. Ἄλλωστε σκοπός τοῦ Ραδιοφώνου τῆς Ἐκκλησίας εἶναι νά προβάλει καί νά καλλιεργήσει ἀφ᾽ ἑνός το ποιμαντικό ἔργο καί ἀφ᾽ ἑτέρου τις ἰδιαιτερότητες τοῦ ἐθνικοῦ μας βίου, τήν ἐθνική Ἱστορία καί τόν πολιτισμό μας. Τό εὐχόμαστε.

28/10/10

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Γριφώδης και σιβυλλική απόφασις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 29/10/2010
ΓΡΙΦΩΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΒΥΛΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ τοῦ σεμνοῦ μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ κατά τοῦ Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, μέ τήν ὁποία ἐπεσήμανε τήν ἐκκλησιολογική παρέκκλιση τοῦ συνεπισκόπου του εἰς ὅσα περί διηρημένης ἐκκλησίας ἰσχυρίσθηκε, εἶναι δογματικά ἄψογη καί ἀναντίρρητη. ᾿Επιβεβαίωσε τήν καταγγελία αὐτή μέ ἰσχυρή ἐπίσης ἐπιχειρηματολογία ὁ καθηγητής τῆς Δογματικῆς στή Θεολογική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης. ᾿Απαντῶν εἰς ἀμφοτέρους ὁ μητροπολίτης Μεσσηνίας ἐπέμεινε στίς θέσεις του μέ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς καί διέκοψε, προφανῶς λόγῳ ἐλλείψεως ἐπιχειρημάτων, τόν διάλογο μέ τούς ἐν τῇ πίστει τῆς ἀδιαιρέτου ᾿Εκκλησίας ἀδελφούς, ἐνῶ μετέχει στόν ἐπί τριάντα ἔτη συρόμενο ἐπιζήμιο διάλογο μέ τούς αἱρετικούς Παπικούς.....
1. ῾Η ῾Ελλαδική ῾Ιεραρχία χάραξε πρώτη τήν ᾿Ορθόδοξη γραμμή στό θέμα τοῦ πρωτείουΛόγῳ τῆς ὑψίστης σοβαρότητος τοῦ θέματος ἔπρεπε νά λάβει θέση ἡ ῾Ιερά Σύνοδος τῆς ῾Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.), ὅπως ζητοῦσε ἄλλωστε ὁ μητροπολίτης Κυθήρων. Αὐτό γιά λόγους πού δέν γνωρίζουμε δέν ἔγινε· ἴσως διότι ἐκρίθη ὅτι ἡ ὀρθοδοξοῦσα πλειονότης τῶν ἀρχιερέων θά κατέφερε γιά δεύτερη φορά ἰσχυρό πλῆγμα ἐναντίον τῶν Οἰκουμενιστῶν, ὅπως αὐτό συνέβη πρό ἔτους στήν τακτική καί πάλιν συνέλευση τῆς ῾Ιεραρχίας, ὅταν μέ ἔγγραφο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ἐζητήθη νά ληφθοῦν ἐπειγόντως μέτρα ἐναντίον τῶν ὑπογραψάντων καί διακινούντων τήν εὐφήμως καί πανορθοδόξως γνωστή καί ἀποδεκτή "῾Ομολογία πίστεως κατά τοῦ Οἰκουμενισμοῦ". ῾Η ῾Ιεραρχία ὄχι μόνο δέν ἔλαβε κανένα μέτρο, ἀλλά γιά πρώτη φορά ἔθεσεν ὀρθοδόξως περιοριστικούς ὅρους, μέ βάση τούς ἱερούς κανόνες, στήν συζήτηση περί τοῦ πρωτείου τοῦ πάπα στόν διεξαγόμενο ἀνωφελῆ καί ἐπιζήμιο θεολογικό διάλογο μέ τούς Παπικούς. ῾Η ὁλοκάθαρη ἐκκλησιολογική θέση τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Ρωσίας κατά τήν πρόσφατη συνέλευση τῆς Μικτῆς Θεολογικῆς ᾿Επιτροπῆς τοῦ διαλόγου στή Βιέννη, περί τοῦ ὅτι κατά τήν πρώτη χιλιετία ὁ πάπας δέν εἶχε καμμία δικαιοδοσία στήν ᾿Ανατολή καί ἦταν ἁπλῶς ἕνας ἀπό τούς πέντε πατριάρχας μέ περιορισμένη τοπική δικαιοδοσία στή Δύση, ἐκφράσθηκε γιά πρώτη φορά ἀπό τήν τακτική συνέλευση τῆς ῾Ιεραρχίας τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος τόν ᾿Οκτώβριο τοῦ 2009. Χαίρομεν καί ἀγαλλόμεθα γιά τήν ὀρθοδοξότατη θέση τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Ρωσίας, καί προσευχόμαστε ἡ μεγάλη αὐτή καί δυνατή ᾿Εκκλησία νά συντελέσει ὥστε νά ἐπανέλθουμε σέ ὅλα τά θέματα, χωρίς διπλωματικές ἀμφιταλαντεύσεις, ἐπί τῆς ὁδοῦ τῶν ῾Αγίων Πατέρων. Οἱ τοῦ Φαναρίου, ἀδίδακτοι ἀπό τήν ἐκκλησιαστική ἱστορία, ἐπαναλαμβάνουν τό λάθος τῆς Φερράρας - Φλωρεντίας καί, ἐκτός ἀπό τήν ἐσφαλμένη θεολογική τους γραμμή, ἀκολουθοῦν ἐσφαλμένη ἐκκλησιαστική πολιτική, ἐνισχύοντας στή συνείδηση τῶν πιστῶν τήν οὕτως ἤ ἄλλως δυνατή θέση τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Ρωσίας.

2. Δέν εἶναι διένεξη προσώπων, ἀλλά ὑπεράσπιση τῆς πίστεωςΓιά νά ἐπανέλθουμε ὅμως στό θέμα, αὐτή τή φορά ἡ συνέλευση τῆς ῾Ιεραρχίας δέν πῆρε στά χέρια της τό ἀναμμένο κάρβουνο τῆς ἐκκλησιολογικῆς παρρεκκλίσεως τοῦ Μεσσηνίας καί τό πέταξε στή μικρή Διαρκῆ ῾Ιερά Σύνοδο γιά νά τό σβήσει. Τό θέμα ὅμως παραμένει, τό κάρβουνο εἶναι ἀναμμένο, δέν μουτζουρώνει ἁπλῶς ἀλλά ἐξακολουθεῖ νά καίει. ῾Η λακωνική ἀπόφαση τῆς Συνόδου (11.10.2010) προκαλεῖ πολλά ἐρωτηματικά καί ἀπορίες. Τήν παραθέτουμε καί διατυπώνουμε κατόπιν σχόλια καί ἐρωτηματικά· "῾Η Διαρκής ῾Ιερά Σύνοδος ὡσαύτως ἐξέτασε τήν ὑπόθεση μεταξύ τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Κυθήρων κ. Σεραφείμ καί Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καί μετά τίς δοθεῖσες ἑκατέρωθεν ἐξηγήσεις ἀνακοινώνει ὅτι· α) Οὐδεμία ἐκκλησιολογική παρεκτροπή ὑφίσταται στόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο καί β) ἀναγνωρίζει στόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ τήν εὐαισθησία γιά τήν τήρηση τῆς ἀκριβείας τῆς δογματικῆς διδασκαλίας". Τό θέμα (ὄχι ἡ ὑπόθεση) πού ἐξέτασε ἡ Σύνοδος δέν εἶναι προσωπική διαφορά μεταξύ δύο ἐπισκόπων γιά μικρῆς σημασίας ποιμαντικά καί διοικητικά θέματα, ἀλλά παρέκκλιση ἐκκλησιολογική τοῦ Μεσσηνίας στά ὅρια τῆς αἱρέσεως· ἑπομένως ἡ Σύνοδος ὤφειλε νά ἐξετάσει τό θέμα τῆς παρεκκλίσεως ἑνός ἐπισκόπου ἀπό τήν δογματική διδασκαλία τῆς ᾿Εκκλησίας. Τό θέμα δέν εἶναι μεταξύ τοῦ Κυθήρων καί τοῦ Μεσσηνίας, ἀλλά μεταξύ τοῦ αἱρετίζοντος Μεσσηνίας καί τῆς ἀληθείας τῆς ᾿Εκκλησίας. ῾Υποβιβάζεται ἡ δογματική παρέκκλιση σέ προσωπική διένεξη δύο ἐπισκόπων καί τίθενται στό ἴδιο ἐπίπεδο ὁ πλανώμενος καί ὁ καταγγέλων τήν πλάνην.

3. ᾿Αποκήρυξε τήν πλάνη ὁ Μεσσηνίας δημοσίως;Ποιές ἦσαν ἔπειτα οἱ "δοθεῖσες ἑκατέρωθεν ἐξηγήσεις"; ᾿Ετηρήθησαν πρακτικά, κατεγράφησαν τά λεχθέντα καί ἐξηγηθέντα; ῾Υπῆρξαν προηγουμένως δημόσιες καί ἐπίσημες καταγγελίες γιά τήν πλάνη καί τήν παρέκκλιση καί δημόσια ἄρνηση ἀνακλήσεως τῆς πλάνης καί ἐπιμονή εἰς αὐτήν. ῾Επομένως πρέπει νά δημοσιοποιηθοῦν καί οἱ ἐξηγήσεις· διότι, ἄν μέν εἶναι ἐπαρκεῖς, θά παύσει τό σκάνδαλο καί θά εἰρηνεύσει τό πλήρωμα τῆς ᾿Εκκλησίας, θά σβήσει τό ἀναμμένο κάρβουνο. ῎Αν ὅμως εἶναι ἀνεπαρκεῖς, θά ἐξακολουθήσει νά καίει καί νά σκανδαλίζει, τώρα μάλιστα πολύ περισσότερο, διότι ἐμφανίζει καί τούς συνοδικούς ἀρχιερεῖς ἤ νά συμφωνοῦν πρός τίς θέσεις τοῦ Μεσσηνίας ἤ νά διστάζουν νά λάβουν τά προβλεπόμενα ἀπό τούς ἱερούς κανόνες μέτρα, καί ἁπλῶς κουκουλώνουν τό θέμα μέ ἀμφιλεγόμενες δυσερμήνευτες ἀποφάσεις "ἥξεις, ἀφίξεις". Τί ἐξηγήσεις ἔδωσε ὁ Μεσσηνίας καί σέ ποιούς τίς ἔδωσε; ᾿Ενώπιον ὅλων τῶν μελῶν τῆς Διαρκοῦς ῾Ιερᾶς Συνόδου ἤ σέ κάποια ἐπιτροπή ἀπό μέλη της καί ποιά μέλη; ᾿Αποκήρυξε τήν πλάνη, ἀναγνώρισε τό λάθος του; ῎Ας τό μάθουμε ὅλοι γιά νά χαροῦμε. ῾Η φράση "οὐδεμία ἐκκλησιολογική παρεκτροπή ὑφίσταται στόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο" χρειάζεται αἰτιολόγηση· δέν ἐξαφανίζεται ἡ πλάνη, ἐπειδή ἔτσι ἀποφάσισε ἡ Σύνοδος· δέν ἰσχύει στήν ᾿Εκκλησία τό "αὐτός ἔφα". ῾Η συνοδική λειτουργία ἔχει εὐρεῖα διαστρωμάτωση, περιλαμβάνει καί τήν ἐνημέρωση τοῦ σώματος τῶν πιστῶν, χωρίς τήν συμφωνία τῶν ὁποίων οἱ συνοδικές ἀποφάσεις δέν ἔχουν κανένα κῦρος. Πρέπει νά μάθουμε, πῶς ξαφνικά, ἐνῶ ὑπῆρχε στά γραπτά τοῦ Μεσσηνίας βαρύτατη ἐκκλησιολογική παρέκκλιση, ὅπως κατήγγειλαν ὁ μητροπολίτης Κυθήρων καί ὁ καθηγητής Τσελεγγίδης, τώρα δέν ὑπάρχει παρέκκλιση. ῾Υπάρχει μετά τά γραπτά κάτι ἄλλο πού τό ξέρουν οἱ ῞Αγιοι Συνοδικοί καί τό ἀποκρύπτουν; ῾Υπάρχει ἀναγνώριση τοῦ λάθους καί μετάνοια; ῎Αν δέν ὑπάρχει, τότε πρόκειται γιά συγκάλυψη καί συνενοχή.

4. Γιατί νά δώσει ἐξηγήσεις ὁ Κυθήρων; Γιά τήν ᾿Ορθοδοξία του;
῾Ο μητροπολίτης Κυθήρων δέν ἔπρεπε νά τσουβαλιασθεῖ στίς "ἑκατέρωθεν ἐξηγήσεις". ᾿Εξηγήσεις ἔπρεπε νά δώσει μόνον ὁ Μεσσηνίας· ὁ Κυθήρων ἔπραξε στό ἀκέραιο τό ἐπισκοπικό του χρέος καί τοῦ ζητοῦμε ἀπό πάνω καί ἐξηγήσεις; ῾Η ἀπόφαση τῆς Συνόδου ἔπρεπε νά ἀναφέρεταιμόνο σέ ἐξηγήσεις τοῦ Μεσσηνίας. Γιά δεύτερη φορά ἡ Σύνοδος μετά τό "μεταξύ" παίρνει ἴσες ἀποστάσεις μεταξύ τοῦ πλανωμένου καί τοῦ ἐπισημαίνοντος τήν πλάνη· μέ τή φράση "ἑκατέρωθεν ἐξηγήσεις" ἐξισώνονται ὁ αἱρετίζων καί ὁ ᾿Ορθόδοξος. ῾Η "εὐαισθησία γιά τήν δογματική ἀκρίβεια" πού προσμετρᾶ ἡ Σύνοδος στόν μητροπολίτη Κυθήρων δέν εἶναι ἀρκετή. Δέν μᾶς λέγουν ἄν ἡ καταγγελία του ἐναντίον τοῦ Μεσσηνίας εἶναι θεολογικά δικαιολογημένη ἤ ἀθεμελίωτη. Σάν μικρό παιδί τόν θωπεύουν στό μάγουλο, ἀλλά δέν συζητοῦν, περιφρονοῦν τίς θέσεις του. Τελικά ποιός ἔχει δίκαιο, ὁ Κυθήρων ἤ ὁ Μεσσηνίας; Εἶναι δυνατόν νά ἔχουν καί οἱ δύο δίκαιο γιά ἀντίθετες ἀπόψεις ἐπί τοῦ ἰδίου θέματος; Ποιός ἀπό τούς δύο ἄλλαξε θέση, ὥστε νά μή ὑπάρχει πλέον θέμα δογματικῆς παρεκκλίσεως; ᾿Ανεγνώρισε τό λάθος του ὁ Μεσσηνίας ἤ ἀπέσυρε τήν καταγγελία ὁ Κυθήρων;

5. Συγκρητιστικό οἰκουμενιστικό ὑπόβαθρο῎Αν δέν ἔγινε οὔτε τό ἕνα οὔτε τό ἄλλο, τότε βρισκόμαστε μπροστά σέ μία συγκρητιστική, οἰκουμενιστική νοοτροπία, ὡς ὑπόβαθρο τῆς ἀποφάσεως τῆς Συνόδου, ἡ ὁποία δέχεται ὅτι δέν ὑπάρχει πλάνη καί αἵρεση, παντοῦ ὑπάρχει ἀλήθεια, σ᾿ ὅλες τίς θρησκεῖες καί σ᾿ ὅλες τίς χριστιανικές ὁμολογίες. ῾Η ἑνότητα δέν πρέπει νά ἀναζητεῖται στήν ἀλήθεια, ἀλλά στήν ποικιλία, ὅπως ἐπιμένει ἐπί ἔτη τό αἱρετικό καί ἐσφαλμένο δόγμα τῶν Οἰκουμενιστῶν "ἑνότης ἐν τῇ ποικιλίᾳ". Αὐτήν τήν ποικιλία εἶδαν οἱ ῞Αγιοι Συνοδικοί στίς θέσεις τοῦ Κυθήρων καί τοῦ Μεσσηνίας, καί ἐδικαίωσαν ἀμφοτέρους; Εὐχόμαστε νά μή ἰσχύει αὐτό, διότι στήν παροῦσα σύνθεση τῆς Διαρκοῦς ῾Ιερᾶς Συνόδου ὑπάρχουν ἐπίσκοποι ἐγνωσμένης καί δοκιμασμένης ᾿Ορθοδόξου γραμμῆς. Περιμένουμε ἀπαντήσεις καί διασαφήσεις πάνω στή γριφώδη καί σιβυλλική ἀπόφαση τῆς Διαρκοῦς ῾Ιερᾶς Συνόδου.

Πανελλαδική αντίδραση των Θεολόγων για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

Τα σχέδια για το νέο Λύκειο που άφησε το Υπουργείο Παιδείας να διαρρεύσουν στον τύπο προβλέπουν την μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε επιλεγόμενο μάθημα. Παρόλο που η Υπουργός έσπευσε να μιλήσει για απλή πρόταση που δεν είναι επιλογή του Υπουργείου ωστόσο οι Θεολόγοι κινητοποιήθηκαν άμεσα ζητώντας τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Η πρόσφατη παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα αποτελεί ασφαλώς μία νίκη στον αγώνα για υποχρεωτικά Θρησκευτικά στο Λύκειο. Αλλ΄ ο πόλεμος συνεχίζεται καθώς μετά τις εκλογές θα έχουμε την επίσημη πρόταση του Υπουργείου και δεν είναι απίθανο, παρά τις αντιδράσεις, να προταθεί επιλεγόμενο μάθημα θρησκευτικών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι ήδη ευρισκόμενοι σε θέση μάχης Θεολόγοι θα αγωνιστούν, ο καθένας από το μετερίζι του μέχρι την απόσυρση τέτοιου σχεδίου και για την διατήρηση της υποχρεωτικότητας του θρησκευτικού μαθήματος....
Είναι δε βέβαιη και η αντίδραση της Διοικούσας Εκκλησίας που αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου για να τοποθετηθεί επίσημα. Ήδη πολλοί Ιεράρχες βρίσκονται σε επικοινωνία με ενώσεις Θεολόγων και ενημερώνονται για το «νέο Λύκειο» μέσω Δελτίων Τύπων, εγγράφων και επιστολών των Ενώσεων θεολόγων αλλά και με άμεση επικοινωνία με τους Θεολόγους των σχολείων. Οι πλείστοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να συστρατευθούν ή μάλλον να πρωτοστατήσουν σε έναν αγώνα ενάντια σε κάθε νέα υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος που τυχόν θα επιδιώξει το Υπουργείο Παιδείας.
Με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών λίγο μετά τις περιφερειακές, είναι βέβαιη η ολοκληρωτική πολιτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος εάν προχωρήσει σε προτάσεις υποβάθμισης της χριστιανικής παιδείας στα σχολεία. Γιατί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας του θρησκευτικού μαθήματος στα ελληνικά σχολεία δεν είναι απαίτηση μόνο του κλάδου των Θεολόγων αλλά και των περισσοτέρων γονέων, που είναι οι ψηφοφόροι και θέλουν τα παιδιά τους να διδάσκονται στα σχολεία τη χριστιανική Πίστη και την ελληνική Ιστορία.

(Στη στήλη του ιστολογίου αριστερά με τον τίτλο «Θρησκευτικά Λυκείου» διαβάστε τις αντιδράσεις των Θεολόγων της Μαγνησίας, της Λέσβου, της Κρήτης, των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, της Λάρισας, της Μακεδονίας και της Θράκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών κ.α.)
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)