31/3/11

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η σημασία τους

Η ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση πραγματοποιήθηκε στη "Σχολή Γονέων" του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011. Στην ομιλία ο π. Θεόδωρος αναφέρεται στην αξία της πατερικής Θεολογίας, το ζήτημα της μετάφρασης των λειτουργικών κειμένων, στο ποιος και τι είναι Εκκλησία, στην Κάρτα του Πολίτη αλλά και στην "μεταπατερική θεολογία".

Ιωάννης Τάτσης, Δεν θα ανεχτούμε την πολύπλευρη υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Δεν θα ανεχτούμε την πολύπλευρη υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η πολυαναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου πραγματοποιήθηκε. Το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμίζεται για μια ακόμη φορά ποικιλοτρόπως.
Στην Γ΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα και εντάσσονται σε μία λίστα μαζί με επιλεγόμενα «εμβάθυνσης» στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ουσιαστικά στη Γ΄ τάξη τα Θρησκευτικά θα είναι επιλεγόμενο μάθημα που κανένας μαθητής δεν θα επιλέγει! Είναι αυτονόητο ότι ο μαθητής της Γ΄ τάξης που στοχεύει στην είσοδό του στο πανεπιστήμιο θα προτιμήσει την «εμβάθυνση» στα μαθήματα που θα εξεταστεί πανελλαδικά και όχι το επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών...

Στη Β΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά, αν και παραμένουν υποχρεωτικά, χάνουν τη μία από τις δύο ώρες διδασκαλίας τους. Μετατρέπονται σε μονόωρο μάθημα, το μοναδικό μονόωρο του Νέου Λυκείου. Προφανώς οι Θεολόγοι αποτελούμε την εξαίρεση στον κανόνα που έθεσαν τα στελέχη του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο σύμφωνα με τον οποίο «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος»!

Τέλος, η διατήρηση υποχρεωτικού δίωρου μαθήματος στην Α΄ Λυκείου δεν θα πρέπει να θεωρείται χάρη του Υπουργείου προς το μάθημά μας. Η Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου δεν έχει επιλεγόμενα μαθήματα και δεν θα μπορούσε πάλι το μάθημα των Θρησκευτικών να αποτελέσει την εξαίρεση.

Η ανακοίνωση του Νέου Λυκείου από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοια κοροϊδία και τόση υποβάθμιση του μαθήματός μας. Ήδη η κατά το παρελθόν μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στην Γ΄ Λυκείου από δύο σε μία έχει κριθεί παράνομη. Ομοίως και η τωρινή γενικότερη υποβάθμιση του μαθήματος είναι αντισυνταγματική αφού ως γνωστόν, κατά το Σύνταγμα η Πολιτεία υποχρεούται να προσφέρει παιδεία που να καλλιεργεί την θρησκευτική συνείδηση των μαθητών.

Απαιτούμε άμεσα τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και τουλάχιστον στις ώρες που μέχρι σήμερα διδάσκεται (2 ώρες στην Α΄, 2 ώρες στη Β΄ και 1 ώρα στη Γ΄τάξη).

«Ένας μονόωρος διάλογος για ζητήματα θρησκείας» θα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου, δηλώνει η Υπουργός Παιδείας

Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ με σημερινό άρθρο της Χαράς Καλημέρη παρουσιάζει το περιεχόμενο του Νέου Λυκείου. Μεταξύ των άλλων μεταφέρει μια δήλωση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών. Αναφέρει η εφημερίδα: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά της Εκκλησίας αλλά και κομμάτων, το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη Λυκείου, όπως και στη Β΄ στην οποία όμως αλλάζει περιεχόμενο και μετονομάζεται σε «Θρησκεία και Κόσμος» ώστε να γίνεται -όπως εξήγησε η υπουργός - ένας μονόωρος διάλογος συνολικά για ζητήματα θρησκείας και ηθικής. Στη Γ΄ Λυκείου, το μάθημα «Θρησκεία και Κόσμος» θα είναι επιλογής»...
Με τόση λοιπόν σοβαρότητα αντιμετωπίζει η Υπουργός το μάθημα των Θρησκευτικών; Μια συζήτηση, ένας διάλογος για ζητήματα θρησκείας; Και αρκεί αυτό για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών που το Σύνταγμα συγκαταλέγει στις υποχρεώσεις της ελληνικής Πολιτείας;

Και επί τη ευκαιρία ας θέσουμε και ένα ακόμη ζήτημα: Το μονόωρο μάθημα Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου, αυτός ο «μονόωρος διάλογος» θα βαθμολογείται; Και θα έχει κάποια βαρύτητα αυτός ο βαθμός για την προαγωγή των μαθητών στην άλλη τάξη ή την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο;

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Ποιος «κατήχησε» την Υπουργό τόσο καλά ώστε ξεκάθαρα να καταφέρεται εναντίον του κατηχητικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών; Διότι και σήμερα στον ΑΝΤ1 αναλύοντας το περιεχόμενο του νέου θρησκευτικού μαθήματος του Λυκείου «Θρησκεία και Κόμσος» έσπευσε να δηλώσει ότι «Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ένα μάθημα στο οποίο θα γίνεται κατήχηση».

Ιωάννης Μπεϊνάς, Για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο


Με μεγάλη μας θλίψη διαβάσαμε τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για το νέο Λύκειο. Για ποιο λόγο εξοβελίζεται το μάθημα των Θρησκευτικών από την Β΄ και την Γ΄ Λυκείου; Στην Β΄ Λυκείου γίνεται από δίωρο μονόωρο (το μοναδικό!) και στην Γ΄ Λυκείου γίνεται επιλεγόμενο μαζί με τα μαθήματα εμβάθυνσης όπως τα αποκάλεσαν και τα οποία είναι φυσικό να επιλέγονται από τους υποψηφίους αφού έχουν τον χαρακτήρα ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα που θα εξεταστούν πανελλαδικά. Έτσι ουσιαστικά καταργείται το μάθημα των Θρησκευτικών στην Γ΄ Λυκείου αφού οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι μαθητές θα προτιμήσουν τα μαθήματα εμβάθυνσης για να γλυτώσουν ώρες από τα φροντιστήρια...
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Λυκείου θα αποχωρούν απο το σχολείο και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας στο εφτάωρο δηλαδή περίπου στις 2:10 το μεσημέρι. 5 μέρες από 7 ώρες ημερησίως μας κάνει 35 ώρες την εβδομάδα.

Στην Β΄ τάξη του Λυκείου χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος οι ώρες διδασκαλίας από 35 που θα μπορούσαν να είναι γίνονται 33. Δεν θα μπορούσε πολύ απλά να γίνουν οι ώρες 35 και να ξαναπάρει το μάθημα των Θρησκευτικών την ώρα που του έκλεψαν; Για ποιό λόγο οι μαθητές να μην τελειώνουν όλοι μαζί στο εφτάωρο την ίδια στιγμή που στα Δημοτικά σχολεία φέτος σχολούν όλα τα παιδιά στις 2 το μεσημέρι;

Στην Α΄ τάξη του Λυκείου εκεί που τα πράγματα είναι κάπως ποιο χαλαρά, θα έπρεπε να υπάρχουν στο πρόγραμμα και κάποιες άλλου είδους δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά, περιβαλλοντική αγωγή, αγωγή υγείας και σταδιοδρομίας, θεατρική αγωγή, κινηματογράφος γιατί οι μαθητές δεν πιέζονται τόσο για τις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και επειδή υπάρχει στο πρόγραμμα το περιθώριο οι 32 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας που προτείνονται να γίνουν 35. Όλα τα σχολεία σήμερα έχουν σοβαρό πρόβλημα διοργάνωσης των γιορτών αλλά και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων γιατί γίνονται σε βάρος των μαθημάτων. Γιατί όλες αυτές οι δραστηριότητες που σήμερα γίνονται στο «πόδι» να μην γίνονται σωστά και οργανωμένα μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα;

Ρωτήσατε άραγε εκεί στο Υπουργείο τα παιδιά που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 1:25 και μετακινούνται με ευθύνη του Υπουργείου με Λεωφορεία τι κάνουν στο σχολείο μέχρι να τελειώσουν τα μαθήματά τους οι υπόλοιποι και να πάρουν το λεωφορείο στις 2:15; Περιφέρονται στις τάξεις και στους διαδρόμους προκαλώντας αρκετές φορές αναστάτωση στις τάξεις που κάνουν μάθημα, ενώ δεν είναι σπάνιες οι φορές που παρακαλάνε τους καθηγητές άλλων τμημάτων να τους δεχτούν σε κάποιο άλλο τμήμα γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν περιμένοντας το λεωφορείο.

Με εκτίμηση
Μπεϊνάς Ιωάννης
Θεολόγος εκπαιδευτικός

Συνάντηση Θεολόγων νομού Ιωαννίνων


Τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 19.00 μ.μ. σε αίθουσα του 5ου Γ/σίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Θεολόγων του Ν.Ιωαννίνων για επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση από τον  Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ01 κ. Τριαντάφυλλο Σιούλη, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκ/σης Ηπείρου.

Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

Δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το Νέο Λύκειο και το Νέο σχολείο

πηγή: ΑΠΕ, 31/3/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση για το «Νέο Σχολείο»:
Για άλλη μια φορά, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αιφνιδίασε και αναστάτωσε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για το Νέο Λύκειο. Προτάσεις που κατέθεσε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με τα Προγράμματα Σπουδών της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, όπως διαμορφώθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για διαβούλευση… Μια διαβούλευση που στηρίζεται σε προειλημμένες αποφάσεις και στερείται γνησιότητας και ειλικρινών προθέσεων...
Η αναγκαιότητα προσαρμογής, αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του σχολείου ανάλογα με τα νέα δεδομένα, με τις νέες προκλήσεις και εξελίξεις είναι αίτημα των καιρών, όπως και η αναγκαιότητα να αποτελέσει το Λύκειο αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, που θα παρέχει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών. Μια μονάδα που δε θα χρησιμοποιείται ως ο προθάλαμος για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά θα παρέχει ένα σύνολο βασικών γνώσεων, θα προσφέρει δεξιότητες και δυνατότητες για το μέλλον τους.
Η πρόταση για το Νέο Λύκειο της κ. Διαμαντοπούλου δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους παραπάνω σκοπούς, γιατί:

§ Η στόχευση από την Α΄ Λυκείου θα είναι «να προετοιμάζεται ο νέος για την επόμενη βαθμίδα», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραπαιδείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς εν καιρώ οικονομικής κρίσης κι εξαθλίωσης.

§ Όσοι δεν πετύχουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ , έχοντας ένα απολυτήριο Λυκείου δίχως αντίκρισμα, θα υποχρεωθούν, εφόσον η πολιτεία δεν τους δώσει εναλλακτική λύση να φοιτήσουν ιδίοις εξόδοις σε σχολές του εξωτερικού ή στην Ελλάδα.

§ Οι μαθητές που θα φοιτήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Α΄ Τάξη του Λυκείου, θα υποχρεωθούν με αντιπαιδαγωγικό τρόπο να ενταχθούν σ’ ένα μαθησιακό περιβάλλον μη γνώριμο, χωρίς να τους δοθεί καμιά δυνατότητα προσαρμογής.

§ Οι εκπαιδευτικοί που θα υπηρετήσουν το νέο σύστημα δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν σ’ αυτό, κάτι που προφανώς κρίνει η πολιτική ηγεσία ως περιττό, αφού με περίσσεια υποκρισία τους «αναγνωρίζεται» πλέον η «υψηλή» επιστημονική εξειδίκευση, όταν έως σήμερα βίωναν την απαξίωση και χρεώνονταν την αποκλειστική ευθύνη των κακών επιδόσεων των μαθητών τους στις πανελλαδικές.

 Η αναλογία μαθητή/καθηγητή κατά τους ισχυρισμούς της κ. Διαμαντοπούλου είναι 1/8. Της διαφεύγει ότι οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα τμήματα τριάντα μαθητών και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν.

§ Τα προβλήματα της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής θα συνεχίσουν να υφίστανται, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπουργού είναι σε πολύ « ικανοποιητικό επίπεδο».

Το δεύτερο ζήτημα, το Νέο Σχολείο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας, που δε συζητήθηκε τελικά στο ΣΠΔΕ, είναι μια ακόμη μεταρρύθμιση που σε ελάχιστο χρόνο η Υπουργός έχει επιβάλλει στην ελληνική εκπαίδευση. Το Ολοήμερο Σχολείο - Δημοτικό και Νηπιαγωγείο - αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, αφού καλείται να καλύψει όχι μόνο παιδαγωγικούς αλλά και κοινωνικούς σκοπούς, επιλύοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς.

Τα 800 Ολοήμερα Σχολεία που ένα χρόνο πριν βαπτίστηκαν ως νέα μεταρρύθμιση κι είχαν ως μόνο στόχο την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξασφάλισαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στην πρωτοβάθμια ειδικότητες από τη δευτεροβάθμια χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση και να προσληφθούν αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, που εργάζονται κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες αφού παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Σήμερα έχουμε και πάλι… νέα αναλυτικά προγράμματα με επίσης διαφορετικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Το Νέο Σχολείο δε θα λειτουργεί ως Ολοήμερο μέχρι τις 4.00 ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αλλά έως τις 3.00 για τους μικρούς μαθητές (Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄) και έως τις 3.30 για την Ε΄ και την Στ΄… Το αξιοπερίεργο είναι πως μετά τη λήξη του μαθήματος, το σχολείο θα προσφέρεται στους τοπικούς φορείς για χρήση, κάτι που γεννά εύλογα το ερώτημα αν οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των σχολικών κτιρίων από φθορές.

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις συγχωνεύσεις καταργήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν ουσιαστικά χωρίς διαδικασία διαλόγου αποδεικνύουν την προχειρότητα, την έλλειψη σχεδιασμού και δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και το έλλειμμα ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή πολιτική ηγεσία στους μαθητές και γενικότερα στην ελληνική οικογένεια, καθώς και στους εκπαιδευτικούς.. Το κυρίαρχο ζήτημα που την απασχολεί είναι η εξοικονόμηση πόρων και η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Απόχωρηση εκπροσώπων των κομμάτων από το ΕΣΥΠ και αναβολή της συνεδρίασης του

Αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και Οικολόγων Πράσινων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχώρηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν έρθει νωρίτερα σε γνώση τους οι προτάσεις της υπουργού για το «νέο λύκειο»...
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι «οι ιδέες της κ. Διαμαντοπούλου, δεν είναι για πέταμα. Χρειάζονται όμως, περαιτέρω επεξεργασία, μεγαλύτερη εφευρετικότητα και σαφώς πιο υπεύθυνους χειρισμούς».
Αργά το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι.Ν. Καζάζης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι συνήλθε σήμερα η ολομέλεια του ΣΠΔΕ με μόνα θέματα (α) το Ινστιτούτο Ψηφιακής Πολιτικής και Εκδόσεων για την Εκπαίδευση και (β) Προγράμματα Σπουδών. Στην έναρξη της συνεδρίας ζητήθηκε από μέλος του σώματος αναβολή της συνεδρίας, για να δοθεί χρόνος να σταλεί στους εκπροσώπους των φορέων η άρτι ανακοινωθείσα πρόταση της Υπουργού Παιδείας για το Νέο Λύκειο και να μελετηθεί.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι έγινε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΠΔΕ ότι την Πρόταση για το Λύκειο θα την κατέθετε, αργότερα στην ίδια συνεδρία, η Υπουργός αυτοπροσώπως, και το ΣΠΔΕ θα την συζητούσε σε κατοπινή συνεδρία, που θα αποφάσιζε ο Πρόεδρος του οργάνου. Στην ψηφοφορία που ζητήθηκε από μέλος του ΣΠΔΕ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συνέχιση της συνεδρίας με τα αναγεγραμμένα θέματα, η οποία, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή από έλλειψη απαρτίας, λόγω αποχώρησης μελών του Συμβουλίου.

ΝΔ: Όχι σε προσχηματικό διάλογο και διαδικασίες-φιέστες
Δικαιολογώντας του κόμματός του να αποχωρήσει , ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε σε δήλωσή του ότι η παράταξή του «δεν δέχεται να παίξει το ρόλο του κομπάρσου σε μια θεατρική παράσταση, συναισθανόμενη την ευθύνη και το βάρος που φέρει έναντι της ελληνικής κοινωνίας, τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα».

Τονίζει ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει σε έναν προσχηματικό διάλογο και σε «διαδικασίες φιέστες για το Παλιό-Νέο Λύκειο που αποφάσισαν, επενδύοντας στο φόβο και στη σύγχυση που προκλήθηκε στους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Άρης Σπηλιωτόπουλος, Οι αλλαγές στο Λύκειο προέκυψαν από «μονόλογο, προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικό διάλογο»

Αρνητικός για το «νέο Λύκειο» εμφανίστηκε ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκτιμώντας ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που εξήγγειλε η Άννα Διαμαντοπούλου, ενισχύει την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.
"Ανακοίνωσε την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολή, αλλά δεν γνωρίζει το σύστημα πρόσβασης και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό για τον εαυτό της τον τρόπο κατανομής των φοιτητών από την Σχολή σε τμήμα", ανέφερε και υποστήριξε ότι αλλαγές είναι πρόχειρες και προέκυψαν από "μονόλογο, προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικό διάλογο"...

Παράλληλα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε αναφορά στα δημοσιεύματα για τον "Καλλικράτη" στα ΑΕΙ και σημείωσε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για το θέμα, δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση και δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες.

Επεισοδιακή η συνεδρίαση στη Βουλή για το Νέο Λύκειο και την Παιδεία

Μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής σήμερα η κ. Χριστοφιλοπούλου αρνήθηκε τις κατηγορίες φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρξε διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ενώ χαρακτήρισε «στείρα» την κριτική της αντιπολίτευσης που λέει συνολικά «όχι» στις συνενώσεις. Για ασκήσεις επί χάρτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη διαλόγου, ενώ εκτίμησε ότι οι αλλαγές γίνονται μόνο για εξοικονόμηση πόρων και τελικά δεν θα έχουμε «νέο ποιοτικό σχολείο» αλλά «νέο φθηνό σχολείο»...
«Ούτε για νέο λύκειο πρόκειται, ούτε καινοτόμες, ούτε πρωτοποριακές είναι οι αλλαγές της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Γιάννης Πρωτούλης από το ΚΚΕ, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης από το ΛΑ.Ο.Σ. εκτίμησε ότι οι συνενώσεις ως γενική κατεύθυνση είναι σωστή και χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις, όμως επέκρινε τον τρόπο που το χειρίστηκε επικοινωνιακά η Κυβέρνηση.

Τις αλλαγές επέκρινε και ο Τάσος Κουράκης από το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των σχολείων και για εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.

H ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο όταν με αφορμή την αποχώρηση της ΝΔ και τους ΛΑ.Ο.Σ. από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι το Υπουργείο αναζητά το διάλογο αλλά τα δύο κόμματα αποχώρησαν. Στη βολή της υφυπουργού απάντησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι το κόμμα του αποχώρησε γιατί ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν τα προγράμματα σπουδών, ξαφνικά η Υπουργός σήμερα έφερε προειλημμένες αποφάσισε για τον νέο λύκειο και επιχείρησε να κάνει διάλογο πάνω σε αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί.

Με «εικαζόμενη συναίνεση» θα επιτρέπεται αφαίρεση οργάνων μετά θάνατον

Τη δυνατότητα αφαίρεσης οργάνων από υποψήφιο δότη χωρίς να απαιτείται συναίνεση από συγγενείς προβλέπει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις», που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το προσχέδιο εισάγει τον όρο «εικαζόμενη συναίνεση», που σημαίνει ότι εφ’ όσον ο υποψήφιος δότης δεν είχε δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων την αντίθεσή του στη δωρεά οργάνων του όσο ζούσε, θα μπορούν να αφαιρούνται τα όργανα μετά τον θάνατό του...Το προσχέδιο προβλέπει επιπλέον τη διεύρυνση του βαθμού συγγένειας (από τον 2ο στον 4ο βαθμό) στις ζώσες μεταμοσχεύσεις, ενώ επιτρέπει την αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη με τον οποίο ο ασθενής έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ή συνδέεται αισθηματικά (απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση). Σε περίπτωση που μεταξύ δότη και λήπτη δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα, πραγματοποιείται η αφαίρεση οργάνου και ταυτόχρονα ο ασθενής προτάσσεται στην κατάταξη στο εθνικό Μητρώο με τους λήπτες.

Ενα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, όλες οι διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και εισάγεται η ηλεκτρονική σύνταξη, η διακίνηση και η διαβίβαση εγγράφων. Καθίσταται για πρώτη φορά υποχρεωτική η ηλεκτρονική υπογραφή των εγγράφων. Επίσης, ο πολίτης απαλλάσσεται από την κλασική χρονοβόρο διαδικασία επικύρωσης, καθώς ρυθμίζεται η αποδεικτική ισχύς/αποδοχή των ηλεκτρονικών αντιγράφων.

Εν τω μεταξύ, αλλάζει η διαδικασία υποβολής των «πόθεν έσχες» που θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ με υπουργική απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να συνάψει προγραμματική σύμβαση 2,3 εκατ. ευρώ με την Κοινωνία της Πληροφορίας για να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική βάση που θα δέχεται τα «πόθεν έσχες» 300.000 υπόχρεων (κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων κ. ά.). Oι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος», στην οποία θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου, ενώ ο Αρειος Πάγος, που έχει την αρμοδιότητα σήμερα ελέγχου των δηλώσεων αυτών, θα είναι υπεύθυνος μόνο για τα «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών.

Η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε.» ορίζεται ως δικαιούχος για τη σύσταση υπηρεσίας για την ηλεκτρονική υποβολή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αναγκαία ενδοθεολογικά ξεκαθαρίσματα

Τον τελευταίο καιρό και εν αναμονή της ανακοίνωσης του Νέου Λυκείου πολλοί συνάδελφοι Θεολόγοι στράφηκαν έμμεσα ή άμεσα εναντίον της γραμμής του ιστολογίου μας για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Εμείς με τρόπο ξεκάθαρο ζητούσαμε τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και εκφράζαμε έντονη ανησυχία για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Κάποιοι όμως θεολόγοι μας έκριναν υπερβολικούς και έδειξαν να υιοθετούν την θέση της Υπουργού ότι επί διαρροών του τύπου καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Και περίμεναν να διατυπώσουν την αντίδρασή τους κατά τη διαβούλευση για το Νέο Λύκειο, που όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει ποτέ!...
Άλλοι πάλι λίγες μόνο μέρες ή και ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου, όταν είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό στην Α΄ και Β΄ Λυκείου έσπευδαν να γράψουν ότι «οι εξελίξεις για το μάθημά μας στο νέο Λύκειο είναι μάλλον ενθαρρυντικές, καθώς το υπουργείο υιοθετώντας, ως φαίνεται τις προτάσεις του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» διατηρούσε υποχρεωτικό μάθημα σε Α΄ και Β΄ Λυκείου. Βιάζονταν να αποδώσουν τη νίκη (!) στον «τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» παραβλέποντας τον αγώνα των Θεολόγων όλης της Ελλάδος αλλά και της ΠΕΘ που με ψηφίσματα και επιστολές διαμαρτυρίας άσκησαν πίεση στο Υπουργείο. Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου και ενώ όλοι οι Θεολόγοι αντιληφθήκαμε την υποβάθμιση του μαθήματός μας από το Υπουργείο, εκείνοι συνέχισαν να μιλάνε για «θετικές» και «ικανοποιητικές εξελίξεις» που ασφαλώς υπήρξαν επειδή «η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε το πλαίσιο της σχετικής πρότασης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου». Λοιπόν αυτό το κατάντημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο είναι κατόρθωμα του «τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου»; Πάντως, για να μην χάσουμε και τα λογικά μας, θυμίζουμε ότι στις 14/3/2011 η “Ενωση κύριου προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου” δήλωσε ότι «τα όργανα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Συντονιστικό Συμβούλιο, Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ολομέλεια) ουδέποτε μέχρι τώρα συνεδρίασαν με θέμα το Νέο Λύκειο. Τα μέλη του Κύριου Προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ενημερώνονται για το σχεδιασμό του Νέου Λυκείου από τον ημερήσιο τύπο».

Παρόμοια αλλά πιο προκλητική ήταν η δημοσίευση ιστολογίου που μπροστά στην (ανεπιβεβαίωτη) είδηση για υποχρεωτικό μάθημα δύο ωρών στην Α΄ και Β΄ τάξη του Νέου Λυκείου, άρχισε να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και καλούσε όλους εμάς τους «συνωμοσιολόγους» να βρούμε το θάρρος και να ζητήσουμε συγγνώμη για όσα είχαμε πει τόσο καιρό. Μόνο που σε λίγα λεπτά, όταν έγινε γνωστό πως τα Θρησκευτικά της Β΄ Λυκείου θα είναι μονόωρο μάθημα, η προκλητική προτροπή αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από την εκτίμηση ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να αγωνιστούμε το μάθημα να είναι στο βασικό κορμό και στη Γ΄Λυκείου και να γίνει 2 ώρες στη Β'».

Ας μας κάνουν λοιπόν τώρα τη ΧΑΡΗ και με ΑΝΔΡΕίΑ ας ομολογήσουν οι συνάδελφοι ότι το σημερινό δυσμενές αποτέλεσμα για το μάθημά μας στο Λύκειο οφείλεται εν πολλοίς και στο πνεύμα καθησυχασμού που εκείνοι και κάποιοι φίλοι τους προωθούσαν και στην εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς την Υπουργό και άλλα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι άλλωστε οι μόνοι που εξαπατήθηκαν. Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος δεν αγωνιούσε υπερβολικά όλο αυτό τον καιρό διότι είχε τη διαβεβαίωση της Υπουργού ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει στα Θρησκευτικά χωρίς να ενημερωθεί πρώτα εκείνος.

Και τώρα; Τώρα άμεση, σαφής, ξεκάθαρη αντίδραση στην υπουργική απόφαση χωρίς προσωπικούς υπολογισμούς. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Υπουργείου και των στελεχών του. Δεν θα ανεχτούμε όμως τόση απροκάλυπτη κοροϊδία και τέτοια υποβάθμιση του μαθήματός μας.

Άννα Διαμαντοπούλου: "Αλλάξει όλο το περιεχόμενο των Θρησκευτικών"

Για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας για το νέο λύκειο, μίλησε σήμερα η αρμόδια υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Ερωτώμενη για τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο σύγχρονο λύκειο, η Υπουργός επεσήμανε ότι αλλάζει όλο το περιεχόμενο του μαθήματος και το νέο βιβλίο θα τιτλοφορείται «Θρησκεία και κόσμος»...

Ανέφερε πως οι Θεολόγοι στο νέο λύκειο θα διαλέγονται τόσο με τα παιδιά όσο και με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων για τις επιπτώσεις των θρησκειών στις κοινωνίες και σειρά άλλων παρόμοιων θεμάτων, τονίζοντας παράλληλα πως σε καμία περίπτωση τη ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν θα γίνεται κατήχηση.
«Θρησκεία και κόσμος» είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν οι επιπτώσεις των Θρησκειών στα κοινωνικά συστήματα, στα πολιτικά συστήματα, η διαμόρφωση της ηθικής» συμπληρώνοντας πως «θα γίνονται συζητήσεις των Θεολόγων με τους Βιολόγους, της επιστήμης με την θεολογική άποψη, ώστε στην περίοδο εκείνη του εφήβου να μπορεί να έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τον κόσμο από όλες τις οπτικές γωνίες».
«Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ένα μάθημα στο οποίο θα γίνεται κατήχηση», κατέληξε.
Θυμίζουμε ότι χθες (30.03.2011) από το αρμόδιο Υπουργείο ανακοινώθηκε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα παραμείνει υποχρεωτικό στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου και προαιρετικό στην Γ΄ λυκείου, ενώ μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας του

Υλοποίηση του σχεδίου για την Κάρτα του Πολίτη

Η επικοινωνία και οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος μέσω Διαδικτύου θεσμοθετούνται με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, η οποία αναμένεται να αποδώσει εξοικονομήσεις περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως...

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις καινοτομίες του νομοσχεδίου που είναι:
• Η καθιέρωση της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.
• Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του δικαιώματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κράτος.
• Η απαλλαγή από τη διαδικασία επικύρωσης των ηλεκτρονικών αντιγράφων.
• Πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά, καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει αποκεντρωμένα σε επίπεδο υπουργείων και φορέων. Στα τέλη Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του νόμου που θα περιλαμβάνει την υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη ως βασικού εργαλείου για την πιστοποίηση των πολιτών στα νέα πληροφοριακά συστήματα.
Ν. ΤΣΙΤΣΑΣ

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον τῆς 1.4.11 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικὰ ἀπὸ τὰ περιεχόμενά του:
◇ Μεθοδεύουν τήν ἔμμεσον δήμευσιν τῆς περιουσίας τῶν Ἱ. Μονῶν τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ὡς προκύπτει ἀπό ἐπίσημον ἀνακοίνωσιν τῆς ἐκτάκτου διπλῆς Συνάξεως τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος.
◇ Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου προστρέχει εἰς τὸ Βατικανὸν διὰ βοήθειαν ὡς προσέτρεχον οἱ Βυζαντινοὶ εἰς τὴν Δύσιν. Ἡ «προσφυγή» μέ πρόσχημα τήν σωτηρίαν τῆς Χριστιανικῆς Κληρονομιᾶς εἰς τήν κατεχομένην Κύπρον.
◇ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν κ. Ἱερώνυμος: Ἡ νέα τάξις πραγμάτων μᾶς θέλει προσκυνημένους.
◇ Ἡ Ἱεραρχία καί ἡ στάσις τῆς Ἐκκλησίας ἔναντι τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου Ἐκκλησιῶν.
Διαβάστε και άλλα περιεχόμενα πατώντας το Διαβάστε περισσότερα... ◇ Σεβ. Κυθήρων: Ὡρισμένα πνευματικά τέκνα τοῦ Ἁγίου Ἰ. Πόποβιτς ὑπηρετοῦν τήν Παναίρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ.
◇ Ἐπιστολὴ 34 ἱερομονάχων, ἱερέων καὶ μοναχῶν πρὸς τὸν Ἀρχιεπίσκοπον. Δι᾽ αὐτῆς γνωστοποιοῦν, διατί δέν θά παραλάβουν τήν «Κάρταν τοῦ Πολίτου».
◇ Ἔκκλησις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διὰ τὴν προστασίαν τῆς χριστιανικῆς κληρονομιᾶς εἰς τὴν κατεχομένην Κύπρον.
◇ Συνοχὴ ἐθνῶν ἐν ἀπορίᾳ. Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἁλεξανδρουπόλεως κ. Ἀνθίμου.
◇ Ὁ κ. Μπουτάρης ὑπέρ τῆς κατασκευῆς τζαμιοῦ εἰς τήν Θεσσαλονίκην.
◇ Ἐγκώμιον εἰς τὸν Μοναχὸν Κωνσταντῖνον (Καβαρνὸν) (1918–2011). Τοῦ πατρὸς Ἀστερίου Γεροστεργίου.
Γεγονότα καί Σχόλια. Βιβλιοκρισίαι καὶ ἄλλη ἐνδιαφέρουσα ὕλη συμπληρώνουν τὸ φύλλον.

30/3/11

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3

Ας ξεκινήσουμε με το τι ισχύει σήμερα.

Η Γυμναστική είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διδάσκεται συνολικά για 5 ώρες εβδομαδιαίως (2 στην Α΄, 2 στην Β΄, 1 στην Γ΄). Μάλιστα στο β΄ τετράμηνο μειώνεται στην Α΄ τάξη η Γυμναστική από 2 ώρες σε 1 (η άλλη ώρα δίνεται στο ΣΕΠ).

Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διδάσκεται συνολικά για 5 ώρες εβδομαδιαίως (2 στην Α΄, 2 στην Β, 1 στη Γ)

Στο σημερινό λύκειο λοιπόν το σκορ είναι ισόπαλο: Γυμναστική - Θρησκευτικά: 5-5

Στο Νέο Λύκειο τώρα...

Η Γυμναστική είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις. Συνολικά λοιπόν 6 ώρες υποχρεωτική Γυμναστική.

Τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για 2 ώρες στην Α΄ τάξη και για 1 στη Β΄ τάξη. Περιττό να σημειωθεί ότι οι 2 ώρες επιλεγόμενου μαθήματος στη Γ΄ τάξη ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν αφού οι μαθητές θα επιλέγουν την «Εμβάθυνση» στα μαθήματα που θα δίνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνολικά λοιπόν 3 ώρες υποχρεωτικά Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο.

Σκορ Νέου Λυκείου: Γυμναστική – Θρησκευτικά: 6-3
Και δύο εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί η Γυμναστική αυξάνεται στη Γ΄ Λυκείου από 1 ώρα σε 2 και τα Θρησκευτικά ουσιαστικά καταργούνται με τη μετατροπή τους σε επιλογής; Είναι σαν να πηγαίνει η 1 ώρα των Θρησκευτικών στη Γυμναστική. Εύκολη, δίκαιη και άμεση λύση για την Γ΄ Λυκείου η διατήρηση τουλάχιστον του μέχρι σήμερα καθεστώτος (1 ώρα Θρησκευτικά και 1 ώρα Γυμναστική).

2. Στη Β΄ Λυκείου γιατί ειδικά το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται μονόωρο ενώ όλα τα άλλα μαθήματα είναι τουλάχιστον δίωρα (και άνω); Αυτή η μία (1) ώρα είναι το «Λύκειο ουσίας» στο οποίο οι μαθητές «εμβαθύνουν» όπως δήλωσαν σήμερα τα στελέχη του Υπουργείου; Δίκαιο, απλό και λογικό αίτημα η δίωρη διδασκαλία των Θρησκευτικών στη Β΄ Λυκείου όπως προβλέπεται και για τα άλλα μαθήματα (Ιστορία, Βιολογία ή Επιστήμη υπολογιστών, Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης, Φυσική Αγωγή).

«Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος»!


Το κείμενο της παρουσίασης του Νέου Λυκείου που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας περιέχει πολλές αναφορές που αποδεικνύουν προχειρότητα αλλά και την πρόθεση στοχευμένης υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Σχολιάζουμε προς το παρόν τρία μόνο σημεία του κειμένου αυτού:

1. Αναφέρει το κείμενο: «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος, κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην πράξη». Μόνο που αμέσως μετά στο σχέδιο του Νέου Λυκείου το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη είναι μονόωρο!... Αν θέλει το υπουργείο να είναι πιστό σε όσα το ίδιο λέει, πρέπει άμεσα να μετατρέψει και τα Θρησκευτικά της Β΄ Λυκείου σε δίωρο μάθημα ώστε τότε πραγματικά «Στο Νέο Λύκειο» να μην «υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος».

2. Αναφέρει το κείμενο: «Στις (Β' και Γ' Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ». Αναπτύσσεται μάλιστα και στο υπόλοιπο κείμενο η λογική ότι με αυτά τα μαθήματα εμβάθυνσης καλύπτονται οι ανάγκες για φροντιστήριο των μαθητών! Ας μην σχολιάσουμε πόσο αληθινό είναι κάτι τέτοιο. Ξεχνά όμως όπως φαίνεται το Υπουργείο ότι μαζί με τα «μαθήματα εμβάθυνσης» υπάρχουν στα επιλεγόμενα και τα Θρησκευτικά (στη Γ΄ Λυκείου). Ή μήπως και το Υπουργείο εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι κανείς μαθητής δεν θα επιλέξει τα Θρησκευτικά στη Γ΄ Λυκείου, ακριβώς γιατί επιδίωξή του θα είναι η είσοδος στο πανεπιστήμιο, στόχος για τον οποίο βοηθά η εμβάθυνση στα μαθήματα που θα εξετάζεται πανελλαδικά. Ουσιαστικά στο παραπάνω κείμενο το Υπουργείο ομολογεί ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου ισοδυναμεί με πλήρη κατάργησή του.

3. Αναφέρει το κείμενο: «Ο Μαθητής γίνεται συνειδητός Έλληνας Πολίτης του κόσμου. Με γνώση και υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μαθαίνει να ζει και προοδεύει μέσα στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα και έξω από την χώρα». Πολύ ωραία. Και προφανώς η διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Ιστορίας σε όλες τις τάξεις συμβάλλει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Μόνο που το Σύνταγμα προβλέπει και την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης, την οποία το Υπουργείο υποβαθμίζει. Γιατί αλήθεια πιστεύουν στο Υπουργείο ότι το σχέδιό τους για το Νέο Λύκειο δεν θα κριθεί αντισυνταγματικό σε ότι αφορά τις προβλέψεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών;

Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου: Το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Νέου Λυκείου

Το esos.gr ορθά σημειώνει ότι "Τα Θρησκευτικά (ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ) είναι το μοναδικό μάθημα που θα διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως και στις δύο κατευθύνσεις στη Β Λυκείου από 2 που διδάσκεται σήμερα. Στην Α και και Γ Λυκείου θα διδάσκεται από δύο ώρες εβδομαδιαίως". 
 Στη Γ΄ταξη μετατρέπεται όμως σε επιλεγόμενο μέσα σε ένα πλαίσιο που το καθιστά "επιλεγόμενο το οποίο κανείς δεν θα επιλέγει".

Διαχριστιανική εκπαίδευση Ορθοδόξων και Παπικών μαθητών στην Κέρκυρα

Ξεκίνησαν στην Κέρκυρα και συνεχίζονται οι «Εκπαιδευτικές εβδομάδες πολιτισμού και εθελοντισμού» που διοργανώνονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Ενεργός είναι η συμμετοχή στις δράσεις που γίνονται τόσο της Μητρόπολης Κερκύρας όσο και της τοπικής παπικής «εκκλησίας». Ήδη στα πλαίσια της παραπάνω πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε από 7/3 έως 13/3 η «Εβδομάδα αφιερωμένη στην ιστορία της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού στην Κέρκυρα». Εκτός των διαφόρων άλλων δράσεων έγιναν επισκέψεις μαθητών τόσο σε ορθόδοξους όσο και σε παπικούς ναούς... Μάλιστα την Παρασκευή 11/3 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την παρουσία τόσο του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου όσο και του παπικού «Αρχιεπισκόπου» Ιωάννη Σπιτέρη. Η συζήτηση έγινε μεταξύ μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε οι παπικοί ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη συζήτηση αυτή ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις των μαθητών (και φυσικά και των Ορθοδόξων μαθητών). Δεν έχουμε χρόνο (λόγω των εξελίξεων που τρέχουν με το Νέο Λύκειο) να σχολιάσουμε περισσότερο το παραπάνω γεγονός. Ρωτάμε όμως: Τι αλήθεια εξυπηρετούν τέτοιες θρησκευτικές-εκπαιδευτικές συζητήσεις; Ξεκίνησε μήπως η προώθηση του οικουμενισμού και στους μικρούς μαθητές με τη συμμετοχή μάλιστα και Ορθοδόξων επισκόπων και θεολόγων;

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε μεγαλύτερα τα όσα περιείχε η Εβδομάδα Ορθοδοξίας και Καθολικισμού.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο

Δημοσιεύουμε το Νέο Λύκειο, όπως δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα Κατεβάστε στον υπολογιστή σας το σχέδιο για το Νέο Λύκειο πατώντας ΕΔΩ. Το Νέο Λύκειο

Οι ώρες των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Οι ώρες των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο έχουν ως εξής:

Στην Α΄ τάξη 2 ώρες εβδομαδιαίως υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών.

Στη Β΄ τάξη 1 ώρα εβδομαδιαίως υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών, που θα ονομάζεται «Θρησκεία και Κόσμος». (Μέχρι σήμερα το μάθημα διδάσκονταν 2 ώρες εβδομαδιαίως).

Στην Γ΄ τάξη 2 ώρες εβδομαδιαίως επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών.

Οι πληροφορίες μας δόθηκαν από την ιστοσελίδα esos.gr και την ευχαριστούμε θερμά.

Μία (1) η ώρα των Θρησκευτικών στη Β΄ Λυκείου;

Σύμφωνα με πληροφορίες το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β΄ Λυκείου παραμένει υποχρεωτικό αλλά οι ώρες διδασκαλίας του μειώνονται από 2 (που είναι σήμερα) σε 1.
Θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση.

Υποχρεωτικά Θρησκευτικά στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και επιλογής στη Γ' Λυκείου

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο Λύκειο
Γενικής παιδείας η Α’ Λυκείου, κατεύθυνση και η Β’.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις και ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17. Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16 αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.
Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά. Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου...
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία που δε θα απαιτούν αποστήθιση. Οι εξετάσεις είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο ενώ τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Θρησκεία και Κόσμος" το νέο υποχρεωτικό μάθημα της Β΄ Λυκείου


Το νέο μάθημα Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου θα ονομάζεται "Θρησκεία και Κόσμος" σύμφωνα με το esos.gr. Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Β΄ Λυκείου διδάσκεται το μάθημα "Χριστιανισμός και Θρησκεύματα" που στο Β΄ κεφάλαιό του γίνεται εκτενής αναφορά στα ξένα θρησκεύματα. (Στην εικόνα το εξώφυλλο του βιβλίου Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου που διδάσκεται σήμερα).

Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στους Γ΄ Χαιρετισμούς της Θεοτόκου

Υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά σε Α΄και Β΄ Λυκείου!

πηγή: esos.gr
Yποχρεωτικό θα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α και Β Λυκείου ανακοίνωσε πριν λίγο η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη τύπου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του esos.gr

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Το 1821 και η παραχάραξη της Ιστορίας

Σήμερα Τετάρτη η ανακοίνωση του Νέου Λυκείου

Σήμερα Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών ιστοσελίδων και εφημερίδων αναμένεται η ανακοίνωση του Νέου Λυκείου. Όσον αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών ακόμη και τα σημερινά δημοσιεύματα παρουσιάζουν αντικρουόμενες θέσεις. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος στην Α΄ Λυκείου. Για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου όμως υπάρχουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι θα γίνει επιλεγόμενο το μάθημα και άλλα που αναφέρουν ότι τελικά και στη Β Λυκείου θα παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα. Η επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου θα μας φανερώσει την τελική απόφαση του Υπουργείου που παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τα αντικρουόμενα δημοσιεύματα, χωρίς να προβαίνει ούτε σε διαψεύσεις (όπως στο παρελθόν) ούτε σε επιβεβαιώσεις πληροφοριών.

Επιλεγόμενα τα Θρησκευτικά στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι κατευθύνσεις και τα μαθήματα στο νέο Λύκειο
Οριστικοποιήθηκε και παρουσιάζεται σήμερα το σχέδιο του υπουργείου
Του Αποστολου Λακασα
Τρεις παραμένουν οι επιστημονικές κατευθύνσεις στη Γ΄ Λυκείου, μία εκ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι σημερινές θετική και τεχνολογική κατεύθυνση συγχωνεύονται, η θεωρητική κατεύθυνση διατηρείται με αλλαγές, ενώ δημιουργείται η νέα κατεύθυνση των Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών. Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο κατευθύνσεων (των θεωρητικών και των θετικών επιστημών), ενώ στην Α΄ Λυκείου δεν υπάρχουν κατευθύνσεις και δίνεται βάρος στα μαθήματα γενικής παιδείας. Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου, το οποίο προβλέπει λιγότερα μαθήματα και ενίσχυση της εξειδίκευσης των μαθητών όσο προχωρούν οι τάξεις... Ειδικότερα, στο σχέδιο προβλέπονται ανά τάξη τα ακόλουθα:

Α΄ Λυκείου
- Παραμένουν υποχρεωτικά τα Μαθηματικά, τα Θρησκευτικά, η Ιστορία, η Ξένη Γλώσσα και η Φυσική Αγωγή.
- Παρ’ ότι οι συνολικές ώρες των μαθημάτων δεν αλλάζουν, υπό την ομπρέλα της «Ελληνικής Γλώσσας» θα διδάσκονται τα σημερινά Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τη Φυσική και τη Χημεία, που παρουσιάζονται ως ένα μάθημα.
- Εκτός της λίστας φέρονται να είναι οι Αρχές Οικονομίας, η Τεχνολογία και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
- Νέο μάθημα είναι το Σχέδιο Ερευνας, στο οποίο θα δίνονται τρεις ώρες την εβδομάδα. Οι μαθητές θα επιλέγουν ένα θέμα ανά τετράμηνο και θα το μελετούν με ερευνητική δουλειά, ενώ θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους σε μια εργασία. Πρόκειται για μία καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, παρ’ ότι η ερευνητική εργασία περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Β΄ Λυκείου
 Οι μαθητές θα χωρίζονται σε δύο επιστημονικές κατευθύνσεις, που θα έχουν βασικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής.
- Τα κοινά βασικά μαθήματα θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, οι Αρχές Οικονομίας, η Φυσική Αγωγή, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και το Σχέδιο Ερευνας. Ομως, σε ορισμένα από τα βασικά αυτά μαθήματα οι ώρες διδασκαλίας θα διαφοροποιούνται ανά επιστημονική κατεύθυνση, ενώ θα υπάρχουν και υποχρεωτικά μαθήματα ειδικά για κάθε κατεύθυνση (Φυσική, Χημεία, Φιλοσοφία, Αρχαία, Δίκαιο - Πολιτικοί Θεσμοί).
- Ανά κατεύθυνση οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν δύο μαθήματα από ένα «καλάθι» μαθημάτων. Και για τις δύο κατευθύνσεις, κοινά μαθήματα επιλογής θα είναι τα Θρησκευτικά και η Αισθητική, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής είναι ειδικεύσεις σε βασικά μαθήματα (π. χ. εξειδίκευση στα Μαθηματικά, τα Αρχαία κ. λπ.) και οι μαθητές αναμένεται να τα επιλέγουν ανάλογα με την επιστημονική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στη Γ΄ Λυκείου.

Γ΄ Λυκείου
- Οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις επιστημονικές κατευθύνσεις.
- Θα έχουν επτά υποχρεωτικά μαθήματα. Εξ αυτών τα τρία είναι κοινά (Νέα, Ιστορία, Σχέδιο Ερευνας) και τα άλλα τέσσερα ανάλογα με την κατεύθυνση (π. χ. Αρχαία ή Μαθηματικά, Πληροφορική, Οικονομικά κ. ά.).
- Επίσης, οι τελειόφοιτοι θα επιλέγουν δύο από ένα «καλάθι» μαθημάτων, το οποίο θα περιέχει κυρίως μαθήματα-εξειδικεύσεις άλλων βασικών μαθημάτων για το αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο που στοχεύουν στα ΑΕΙ.
Το σχέδιο για το νέο Λύκειο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις προηγούμενες ημέρες είχε δοθεί σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εξαιτίας των αντιδράσεων των συνδικαλιστών δεν είχαν οριστικοποιηθεί σημεία, όπως π. χ. οι ώρες κάθε μαθήματος, με αποτέλεσμα η δημοσιοποίηση χθες σε ιστοσελίδα (www. esos. gr) μιας εκδοχής του σχεδίου να προκαλέσει αμηχανία στο υπουργείο, που έκανε λόγο για λάθη στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

29/3/11

Υποχρεωτικά τελικά τα Θρησκευτικά και στη Β΄ Λυκείου, σύμφωνα με το esos.gr

Οι αλλαγές στην Α και Β Λυκείου- ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ esos- ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΙΚΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σε δύο κατευθύνσεις στην Α και Β χωρίζεται η Β Λυκείου με εννέα υποχρεωτικά μαθήματα δύο επιλογής και κοινή συνδιδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και τριών άλλων μαθημάτων σύμφωνα το τελικό σχέδιο του υπ. Παιδείας το οποίο δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos.gr
Στη Α Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι οκτώ με 32 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα
Ειδικότερα στη Β. Λυκείου:...
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Α κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται συνολικά 5 ώρες την εβδομάδα μαζί με τη Β κατεύθυνση σε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές . Για παράδειγμα εάν σε ένα τμήμα της Α κατεύθυνσης λειτουργεί ένα τμήμα με 15 μαθητές και στη Β κατεύθυνση λειτουργεί τμήμα με 13 μαθητές τότε θα δημιουργείται ένα κοινό τμήμα 28 μαθητών.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 6 ώρες την εβδομάδα

ΦΥΣΙΚΗ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 4 ώρες την εβδομάδα

ΧΗΜΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 3 ώρες την εβδομάδα

ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται δύο ώρες την εβδομάδα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Εδώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως υποχρεωτικό μάθημα εάν από τα δύο μαθήματα. Αυτό εξαρτάται τι σπουδές επιθυμούν οι μαθητές να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ . Οι μαθητές θα διδάσκονται 2 ώρες την εβδομάδα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι μαθητές έχουν τα δυνατότητα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Β κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται συνολικά 5 ώρες την εβδομάδα και θα διδάσκεται μαζί με τη Β κατεύθυνση σςε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές . Για παράδειγμα εάν σε ένα τμήμα της Α κατεύθυνσης λειτουργεί ένα τμήμα με 15 μαθητές και στη Β κατεύθυνση λειτουργεί τμήμα με 13 μαθητές τότε θα δημιουργείται ένα κοινό τμήμα 28 μαθητών

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Θα διδάσκεται 5 ώρες εβδομαδιαίως

ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 4 ώρες εβδομαδιαίως

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ και ΚΕΙΜΕΝΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ; Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

Η Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Η Α Λυκείου έχει μία κατεύθυνση με τα εξής με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και μία Επιλογή

Ειδικότερα τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι τα εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 5 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Αρχαία-Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία): Θα διδάσκεται 9 ώρες εβδομαδιαίως

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΧΗΜΕΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ:Θα είναι ένα μάθημα και θα διδάσκεται 6 ώρες εβδομαδιαίως

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ :ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ 3 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ.Εχει τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού μαθήματος . Απλά οι μαθητές θα επιλέγουν ένα Σχέδιο Ερευνας κάθε τέσσερις μήνες . Ο αριθμός των Σχεδίων Ερευνας που θα καταρτίζει το κάθε Λύκειο θα είναι τόσα όσα και τα τμήματα που λειτουργούν στην Α Λυκείου της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Λυπάμαι … για το νέο (;) παλιό καλό Σχολείο!

Λυπάμαι γιατί χέρι – χέρι με τις «δυνάμεις της αγοράς», οι οποίες πλέον επιβάλλουν τις διάφορες πολιτικές, μετατρέπετε την ΠΑΙΔΕΙΑ σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών …
Λυπάμαι, που επανέρχονται, κατά τα φαινόμενα οι δέσμες υπό άλλη μορφή και η βαθμοθηρία …
Λυπάμαι που μου στερείτε το δικαίωμα να αποκτήσω εφόδια να μπορώ να αντιστέκομαι στην κατηφόρα, τη σαπίλα, την κατάθλιψη, τη μαυρίλα …, να βρω ένα χέρι να πιαστώ, να πιαστώ να κρατηθώ … τώρα που τα έχω τόση ανάγκη …
Λυπάμαι για όλα αυτά που γίνονται για μένα χωρίς εμένα …
Λυπάμαι για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...
Λυπάμαι γιατί κατάντησα γρανάζι της μηχανής και ανταλλακτικό, ως άριστο υλικό, στη δούλεψη - καλύτερα υποδούλωση - του συστήματος …
Λυπάμαι για εκείνους που δεν σήκωσαν το ανάστημά τους, λέγοντας κάθε φορά: δεν βαριέσαι …
Λυπάμαι για όλους εκείνους τους ανεύθυνους - υπεύθυνους που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, χωρίς να παίρνουν χαμπάρι, ποιο είναι το διακύβευμα …
Σσσ … Σιγά … η Πατρίδα κοιμάται!

(Ένα κείμενο προβληματισμού από τον Γιάννη, μαθητή Γ΄ Λυκείου στα Γιάννενα, με πολλούς αποδέκτες)

Επιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών στη Γ΄ Λυκείου, σύμφωνα με το esos.gr

Τρεις κατευθύνσεις με τρία κοινά υποχρεωτικά μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα-Γραμματεία, Ιστορία, Ερευνητική Εργασία) προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Γ τάξη του Λυκείου, το οποίο παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos (σ.σ. ενδεχομένως να υπάρξει κάποια μικρή τροποποίσηση της τελευταίας στιγμής σε ένα -δύο μαθήματα).
Η Α κατεύθυνση με 6 υποχρεωτικά μαθήματα και 8 επιλογής θα οδηγεί τους μαθητές στις Θετικές Επιστήμες.
Η Β κατεύθυνση με 7 υποχρεωτικά μαθήματα και 7 επιλογής θα οδηγεί τους μαθητές στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες
Η Γ κατεύθυνση με 7 υποχρεωτικά μαθήματα και 7 επιλογής θα οδηγεί τους μαθητές στις Φιλοσοφικές, Νομικές, Πολιτικές Επιστήμες....

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α (Θετικές Επιστήμες)
Υποχρεωτικά Μαθήματα
1.Νεοελληνική Γλώσσα-Γραμματεία

2. Ιστορία

3.Ερευνητική Εργασία

4. Φυσική

5.Μαθηματικά

6.Βιολογία ή Επιστήμη Υπολογιστών

Μαθήματα Επιλογής
Θα επιλέγονται δύο από τα ακόλουθα μαθήματα

1.Εξειδίκευση στα Μαθηματικά

2.Εξειδίκευση στη Βιολογία

3.Εξειδίκευση στη Φυσικη

4.Εξειδίκευση στη Χημεία

5.Επιστήμη Υπολογιστών

6.Θρησκευτικά

7.Ξένη Γλώσσα

8.Φυσική Αγωγή



Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (Κοινωνικές-Οικονομικές Επιστήμες)
Υποχρεωτικά μαθήματα
1.Νεοελληνική Γλώσσα-Γραμματεία

2.Ιστορία

3.Ερευνητική Εργασία

4.Στοιχεία Στατιστικής και Μαθηματικά

4.Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Εισαγωγή στο Δίκαιο

6.Μικροοικονομικά και Μακροοικονομικά ή Κοινωνιολογία

7.Εφαρμογές Πληροφορικής

Μαθήματα Επιλογής
Θα επιλέγονται δύο από τα ακόλουθα μαθήματα

1.Εξειδίκευση στα Μαθηματικά και Στατιστική

2.Εξειδίκευση στην Οικονομία

3.Εξειδίκευση στην Κοινωνιολογία

4.Θρησκευτικά

5.Τεχνολογία και Ανάπτυξη

6.Φυσική Αγωγή

7.Ξένη Γλώσσα



Η Γ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (Φιλοσοφικές, Νομικές, Πολιτικές Επιστήμες)
Υποχρεωτικά Μαθήματα
1.Νεοελληνική Γλώσσα-Γραμματεία

2.Ερευνητική Εργασία

3.Ιστορία

4.Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

5.Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμού ή Κοινωνιολογία

6.Φιλοσοφία ή Εισαγωγή στο Δίκαιο

7.Λατινικά

Μαθήματα Επιλογής
Θα επιλέγονται δύο από τα ακόλουθα μαθήματα

1.Ξένη Γλώσσα

2.Φυσική Αγωγή

3.Θρησκευτικά

4.Εξειδίκευση στα Αρχαία

5.Ιστορια

6.Λατινικά

7.Εφαρμογή Πληροφορικής

Αύριο ανακοινώνεται το Νέο Λύκειο;

Σύμφωνα με το esos.gr "Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας την τελική πρόταση για τις αλλαγές στην Α, Β και Γ Λυκείου". Αναμένουμε και το επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που θα προαναγγέλει την ανακοίνωση του Νέου Λυκείου.

Σχολιασμός των πληροφοριών για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Επειδή πολλοί αναγνώστες του ιστολογίου μας ζητούν να τοποθετηθούμε για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο προβαίνουμε προς το παρόν σε λίγες μόνο επισημάνσεις:
1. Όπως όλα δείχνουν το μάθημα των Θρησκευτικών θα παραμείνει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου, διδασκόμενο 2 ώρες εβδομαδιαίως, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.
2. Το Νέο Λύκειο θα ανακοινωθεί επισήμως εντός της εβδομάδος ή στις αρχές της επόμενης. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ανακοίνωση των αλλαγών που αφορούν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, όχι όμως και σαφή θέση για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στο Πανεπιστήμιο.
3. Στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε μάθημα επιλογής, όπως αναφέρουν τα περισσότερα δημοσιεύματα... Ακόμη χειρότερα δε, μπαίνουν σε μία λίστα επιλεγομένων κοινή μαζί με μαθήματα Ειδίκευσης που είναι τα ίδια με τα υποχρεωτικά. Ουσιαστικά οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μαθημάτων Ειδίκευσης, που μάλλον θα μοιάζουν με «φροντιστήριο» επί του αντίστοιχου βασικού μαθήματος και στα Θρησκευτικά. Με δεδομένη την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης το Υπουργείο φαίνεται να την εισάγει τώρα με τη μορφή επιλεγομένων μαθημάτων. Και μαζί με αυτά τα «φροντιστηριακά» επιλεγόμενα μαθήματα μπαίνουν και τα Θρησκευτικά. Πόσοι άραγε μαθητές θα επιλέξουν τα Θρησκευτικά μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο και μάλιστα τη στιγμή που επιδίωξη όλων των μαθητών Λυκείου είναι η επιτυχία στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο; Προφανώς πρόκειται για έμμεση, πλην καλά σχεδιασμένη κατάργηση των Θρησκευτικών στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου.

4.
Στην αγωνία των Θεολόγων μπροστά στα δημοσιεύματα που ήθελαν μετατροπή του θρησκευτικού μαθήματος σε επιλεγόμενο στο Λύκειο η Υπουργός είχε απαντήσει ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει επί διαρροών. Τότε δήλωνε μάλιστα ότι κάθε συζήτηση θα γίνει όταν το σχέδιο για το Νέο Λύκειο θα τεθεί σε διαβούλευση. Προβλέπεται όμως να υπάρξει διαβούλευση για το Νέο Λύκειο; Μάλλον όχι! Αφού λοιπόν ουδεμία συζήτηση δεν γίνεται επί διαρροών τώρα θα κάνουμε συζήτηση επί προειλημμένων αποφάσεων;

5. Επειδή σε σχόλια Θεολόγων εκπαιδευτικών στο ιστολόγιό μας και αλλού διακρίνεται μία απογοήτευση, δηλώνουμε προς πάντας ότι ο πόλεμος δεν χάθηκε. Μία μάχη φαίνεται να κερδίζεται (υποχρεωτικό μάθημα στην Α΄ Λυκείου) και δύο να χάνονται (επιλεγόμενο μάθημα στη Β’ και Γ΄ Λυκείου). Ο «πόλεμος» όμως συνεχίζεται. Είναι όμως καιρός όλοι όσοι αληθινά αγωνιούν για το μάθημα να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας είναι σκληρός, απαιτείται άμεση, συντονισμένη και επίμονη δράση και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Άλλωστε κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί μόνον η Α΄ Λυκείου. Πρέπει εν τω μεταξύ να αγωνιστούμε ώστε να διατηρηθεί υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών και στις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου.

Μόνο στην Α΄ Λυκείου υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά

Aλλαγές σε λύκεια, πανελλαδικές
Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να μειώσει τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τη νέα σχολική χρονιά και θα αφορούν την Α' Λυκείου
Μέσα στην εβδομάδα -αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη- θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αλλαγές που θα προωθήσει στα λύκεια και οι οποίες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄τάξη, έτσι ώστε στη συνέχεια (το 2014) οι μαθητές αυτοί να εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με νέο σύστημα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να μειώσει τα υποχρεωτικά μαθήματα στο λύκειο και να αυξήσει τα μαθήματα επιλογής και οι υποψήφιοι να εισάγονται στα ΑΕΙ με πανελλαδικές εξετάσεις αλλά με λιγότερα (πιθανόν σε τέσσερα) απ΄ό,τι σήμερα μαθήματα. Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές και στη συνέχεια, έπειτα από ένα έτος, οι νέοι φοιτητές θα εντάσσονται σε τμήματα.

Στην Α΄Λυκείου, η οποία θα είναι τάξη γενικής παιδείας τα παιδιά θα διδάσκονται υποχρεωτικά μαθήματα όπως Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Γλώσσα - Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Θρησκευτικά και επιλογής όπως Ξένες Γλώσσες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Δραστηριότητες κ.ά.
Κατευθύνσεις σπουδών

Στη Β' και Γ΄ Λυκείου, οι κατευθύνσεις σπουδών θα είναι αρχικά δύο στη Β' Λυκείου, ενώ στη Γ΄Λυκείου θα εξειδικευθούν σε τρεις που αντιστοιχούν στις βασικές κατηγορίες σχολών: πολυτεχνικές, μαθηματικο-φυσικές και ιατρικές, οικονομικές πολιτικές, κοινωνιολογικές και παιδαγωγικές, νομικές και φιλοσοφικές.

Οταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στο λύκειο, το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει τη συζήτηση και για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, όπως έχει δηλώσει η Αννα Διαμαντοπούλου το 2013-2014, ώστε οι μαθητές να μην αιφνιδιαστούν και να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Θεολογική Ημερίδα Ενώσεως Θεολόγων νομού Μαγνησίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΘ. ΓΑΖΗ
Τ.Κ. 38221 – ΒΟΛΟΣ
Αρ. Πρωτ. 19 Βόλος 28/03/ 2011
Θεολογική-παιδαγωγική ημερίδα τη Δευτέρα 4 Απρίλιου 2011
Προς τα μέλη της Ενώσεως θεολόγων Ν.Μαγνησίας
Σεβαστοί πατέρες , αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Ένωσή μας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο θεολόγων Ν. Λάρισας-Μαγνησίας κ. Απόστολο Ποντίκα, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα :
«Η διδακτική αξία της Ορθόδοξης λατρείας στο μάθημα των Θρησκευτικών».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 04 Απριλίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βόλου. Οι εισηγητές.... και τα θέματα που θα παρουσιάσουν έχουν ως εξής:

1. Απόστολος Ζαχαρός, Διδάκτωρ θεολογίας, καθηγητής του Μουσικού σχολείου Βόλου με θέμα : «Η αγιολογία στη λατρεία».

2. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινής μουσικολογίας της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Η παιδαγωγική αξία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και η συμβολή της στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών».

3. Απόστολος Ποντίκας, Σχολικός Σύμβουλος θεολόγων , με θέμα: «Το περιεχόμενο και η διδακτική του μαθήματος των θρησκευτικών οδηγούν στη σωστή αγωγή των μαθητών».

4. Πατήρ Χαρίλαος Παπαγεωργίου, θεολόγος –φιλόλογος καθηγητής, γραμματέας της Ι.Μ. Δημητριάδος με θέμα : «Η λατρεία ως ζωντανή μαρτυρία και βίωμα πίστεως (μαθαίνοντας τα θρησκευτικά μέσα από τη θεία λατρεία)».

5. Βάσα Παρασκευά , Διευθύντρια του Γυμνασίου Καναλίων, καθηγήτρια θεολόγος, με θέμα: «Η εικονογραφία στη διδακτική πράξη του μαθήματος».
Τις εργασίες της ημερίδας θα συντονίσει ο κ. Τριαντάφυλλος Πασσιάς, πρόεδρος της ένωσης θεολόγων του Ν. Μαγνησίας.
Μετά το πέρας της Ημερίδας πιθανόν να παρατεθεί και γεύμα στους συμμετέχοντες.
Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Υ.Γ. Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους θεολόγους συναδέλφους για την ημερίδα. Σας γνωστοποιούμε ότι λάβαμε έγκριση-άδεια για την ημερίδα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας και οφείλουν όλοι οι συνάδελφοι θεολόγοι να την παρακολουθήσουν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Τριαντάφυλλος Πασσιάς

Ο Γραμματέας
Δημήτριος Μάνος

Οι αποφάσεις της τέταρης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011, στην τετάρτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Στη συνέχεια ανεγνώσθη επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δια της οποίας υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών... Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στον Σεβασμιώτατο, για τις μέχρι τούδε προσφερθείσες υπηρεσίες του και, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού 211/2010, ομοφώνως όρισε τον Πρόεδρο και τα Αρχιερατικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, επί τριετεί θητεία, ως κατωτέρω :
Πρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.
Μέλη :
– ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, με αναπληρωτή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο,
– ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με αναπληρωτή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.
Επειδή έληξε η τριετής θητεία του κ. Αντωνίου Ζαμπέλη, στην θέση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή τόσον στον ίδιο, για τις μέχρι τούδε προσφερθείσες υπηρεσίες του, όσον και προς την Εμπορική Τράπεζα και, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού 211/2010, ομοφώνως όρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αντώνιο Αβραμιώτη, μέχρι σήμερα Διευθυντή Διοικήσεως της Ε.Κ.Υ.Ο., στην θέση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, επί τριετεί θητεία.
Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Eκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

28/3/11

Υποχρεωτικό στην Α΄ Λυκείου και επιλεγόμενο στη Β΄ Λυκείου το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με το esos.gr

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ του esos.gr με πληροφορίες για την Α΄ και Β΄ τάξη του Νέου Λυκείου. Στις πληροφορίες είναι σαφές ότι τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικά στην Α΄ Λυκείου και μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα στη Β΄ τάξη. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σε δύο κατευθύνσεις στην Α και Β χωρίζεται η Β Λυκείου με εννέα υποχρεωτικά μαθήματα δύο επιλογής και κοινή συνδιδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και τριών άλλων μαθημάτων προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπ. Παιδείας το οποίο δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos.gr Στη Α Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι οκτώ με 32 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα..
Ειδικότερα στη Β. Λυκείου:
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Α κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται συνολικά 5 ώρες την εβδομάδα μαζί με τη Β κατεύθυνση σε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές . Για παράδειγμα εάν σε ένα τμήμα της Α κατεύθυνσης λειτουργεί ένα τμήμα με 25 μαθητές και στη Β κατεύθυνση λειτουργεί τμήμα με 13 μαθητές τότε θα δημιουργείται ένα κοινό τμήμα 28 μαθητών.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 6 ώρες την εβδομάδα
ΦΥΣΙΚΗ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 4 ώρες την εβδομάδα
ΧΗΜΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται 3 ώρες την εβδομάδα
ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται δύο ώρες την εβδομάδα
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Εδώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως υποχρεωτικό μάθημα εάν από τα δύο μαθήματα. Αυτό εξαρτάται τι σπουδές επιθυμούν οι μαθητές να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ . Οι μαθητές θα διδάσκονται 3 ώρες την εβδομάδα.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οι μαθητές έχουν τα δυνατότητα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Β κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Οι μαθητές θα διδάσκονται συνολικά 5 ώρες την εβδομάδα και θα διδάσκεται μαζί με τη Β κατεύθυνση σςε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές . Για παράδειγμα εάν σε ένα τμήμα της Α κατεύθυνσης λειτουργεί ένα τμήμα με 25 μαθητές και στη Β κατεύθυνση λειτουργεί τμήμα με 13 μαθητές τότε θα δημιουργείται ένα κοινό τμήμα 28 μαθητών
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Θα διδάσκεται 5 ώρες εβδομαδιαίως
ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 4 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎΣ ΘΕΣΜΟΥΣ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ και ΚΕΙΜΕΝΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ : Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ; Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος θα ισχύει ότι και για τη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Η Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Η Α Λυκείου έχει μία κατεύθυνση με τα εξής με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και μία Επιλογή
Ειδικότερα τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι τα εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 5 ώρες εβδομαδιαίως
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Αρχαία-Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία): Θα διδάσκεται 10 ώρες εβδομαδιαίως
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΙΣΤΟΡΙΑ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως
ΧΗΜΕΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ:Θα είναι ένα μάθημα και θα διδάσκεται 5 ώρες εβδομαδιαίως
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Θα διδάσκεται 3 ώρες εβδομαδιαίως
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ :ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ 3 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ.Εχει τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού μαθήματος . Απλά οι μαθητές θα επιλέγουν ένα Σχέδιο Ερευνας κάθε τέσσερις μήνες . Ο αριθμός των Σχεδίων Ερευνας που θα καταρτίζει το κάθε Λύκειο θα είναι τόσα όσα και τα τμήματα που λειτουργούν στην Α Λυκείου της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας..
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)