31/3/15

Αποσύρεται η διάταξη για την Κάρτα του Πολίτη λόγω των αντιδράσεων στη δημόσια διαβούλευση

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επαναπρόσληψη 3.900 απολυμένων και διαθέσιμων δημόσιων υπαλλήλων.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μίνι κινητικότητα μέσω της οποίας αυτοί που επιστρέφουν στο δημόσιο μπορούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες με ανάγκη για προσωπικό,

Τα Θρησκευτικά παραμένουν μάθημα Γενικής Παιδείας στη νέα Γ΄ Λυκείου

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συντάκτης: Άννα Ανδριτσάκη
Αλλαγές που ανατρέπουν άρδην το μέχρι τώρα σύστημα επιφυλάσσει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για το εξεταστικό του 2016, αλλάζοντας εν τέλει -όπως φαίνεται- και την αρχική φιλοσοφία των παρεμβάσεων, που θα ήταν οι λιγότερο δυνατές και προς διευκόλυνση των υποψηφίων ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση την τελευταία στιγμή.

Πλήρωση θέσεων Διευθυντών Εκκλησιαστικών Σχολείων


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Η εγκύκλιος ανακλήθηκε με παρέμβαση του Υπ. Παιδείας.
Εκδόθηκε η εγκύκλιος "Πλήρωση θέσεων διευθυντών των λειτουργούντων υπό ενιαία διεύθυνση Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων-Γυμνασίων και Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης". Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από 31-03-2015 έως και 24-04-2015.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Αριθμός εισακτέων στα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες 2015

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη φετινή σχολική χρονιά. Για τα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών ο αριθμός έχει ως εξής:
Τμήμα Θεολογίας Αθήνας: 180
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας: 210
Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: 210
Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης: 180
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κάρτα του Πολίτη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος, Η περίοδος της Χάριτος

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Στήν ρχή, νθρωπος λκύεται μέ τόν α β τρόπο πό τήν δωρεά τς Χάριτος. Στήν γνησία - ἀτέλεστη ἐμπειρική πραγματικότητα ὁ ἄνθρωπος ἑλκύεται αἰσθητά ἀπό τήν Χάρι, διότι γεύεται τήν ἐπίσκεψι τοῦ Θεοῦ, ''τήν πάντα νοῦν ὑπερέχουσαν'', πού τοῦ παρέχει νέα πνευματικά φτερά.

Ὁ ἀδιέξοδος διάλογος

Ἡ εἴδηση δημοσιεύθηκε τὸν περασμένο Φεβρουάριο στὸ πρακτορεῖο ἐκκλησιαστικῶν εἰδήσεων Amen.gr καὶ ἀναφέρεται στὴν πρόθεση τοῦ Σε­βασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ἰωάννου νὰ ­παραιτηθεῖ ἀ­­­­­­πὸ τὴ θέση τοῦ ἐκπροσώπου τοῦ Οἰ­­­­­κουμενικοῦ Πατριαρχείου στὸ Διά­λο­­γο μὲ τὸν Ρωμαιοκαθολικισμό.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Συνοπτικά περί της θεολογικής διαμάχης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά με τον Βαρλαάμ


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Την Τετάρτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

image with the sign of the Greek ChurchΣυνέρχεται, από την Τετάρτη 1 έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 158ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

30/3/15

Το 90% των Ρουμάνων μαθητών θέλουν τα Θρησκευτικά στο σχολείο

Μετά από πολλές αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας ζήτησε από τους γονείς των μαθητών ολων των βαθμίδων να καταθέσουν αίτηση με την οποία θα επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Αντιδρούν οι Θεολόγοι στην Κύπρο για την πρόταση μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «ο θεολογικός κόσμος είναι ανάστατος μετά την υποβολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κύριο Κώστα Καδή, στις 20 Μαρτίου 2015, της τελικής πρότασης της Επιτροπής Αναδόμησης/Αναδιαμόρφωσης του Ωρολογίου Προγράμματος Σπουδών των Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών της Β' Λυκείου μειώνεται σε μονόωρο μάθημα».

Ο επίσκοπος έχει την εξουσία να "ανατρέπει" τους ιερούς Κανόνες;

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 30η Μαρτίου 2015.
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ «ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ» ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ;
     Με λύπη και ανησυχία παρατηρούμε το γεγονός ότι η λεγόμενη «μεταπατερική και μετακανονική θεολογία» προωθείται αλματωδώς στη συνείδηση της Εκκλησίας και δυστυχώς, από Επισκόπους, οι οποίοι οφείλουν να είναι οι Ηρακλείδες της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως, να βαδίζουν πάνω στα χνάρια των αγίων Πατέρων μας,

Ο Θάνος Ασκητής θα μιλήσει σε δασκάλους για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών

Μπορεί το μάθημα της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης να μην μπήκε στα σχολεία λόγω της αιτιολογημένης αντίδρασης γονέων, κληρικών και θεολόγων. Ο πρωτεργάτης του όμως Θάνος Ασκητής συνεχίζει με όποιο τρόπο μπορεί την προώθηση των απόψεών του στο χώρο της εκπαίδευσης. Στις 9/7/2014 ο τότε Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συγκρότησε Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού Δράσεων για θέματα Σεξουαλικής Αγωγής σε μαθητές Δ/θμιας Εκπ/σης με πρώτο μέλος το Θάνο Ασκητή. Τώρα η Διευθύντρια Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με έγγραφό της ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς για εκδήλωση με ομιλητή τον Θάνο Ασκητή

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Οικουμενισμός: Πορεία κατά κρημνών

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση με τίτλο «Οικουμενισμός: Πορεία κατά κρημνών». Στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο οικουμενισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιατί απαρνείται βασικά γνωρίσματα της πίστης μας και αποτελεί αίρεση. Όλα τα άλλα προβλήματα ωχριούν μπροστά σε αυτό. Εκείνα λύνονται εύκολα, ενώ ο οικουμενισμός αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα, γιατί έχει πρωταγωνιστές μεγαλόσχημους κληρικούς, και ιδίως τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι οποίοι έχουν χάσει προ πολλού την αίσθηση του εκ του παπισμού και προτεσταντισμού κινδύνου.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Αγία Ελένη η ισαπόστoλος και ο Τίμιος Σταυρός


Ι. Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - 15/3/2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

29/3/15

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομιλία Αγίου Σωφρονίου Ιεροσολύμων στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 29 Μαρτίου 2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Ο Τάσος Κουράκης για κενά, διορισμούς, προσλήψεις αναπληρωτών


Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στις 26.3.2015 για τα κενά στην εκπαίδευση.

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, “Το ανεκπλήρωτο ’21”


Εκδήλωση του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” - Έδεσσα 19 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα των μεταθέσεων εκπαιδευτικών

Καθυστερήσεις θα υπάρξουν, όπως όλα δείχνουν, στην ανακοίνωση των μεταθέσεων εκπαιδευτικών φέτος. Ωστόσο η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για όσους έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης.
Συγκεκριμένα

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας από το εν Πάτραις Παράρτημα της ΠΕΘ

<<Λαμπρός Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ.Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.Χρύσανθο από το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων>> 
Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εορτής της Ορθοδοξίας την Α΄ Κυριακή των Νηστειών,

Ο εορτασμός για τους Τρεις Ιεράρχες από το εν Πάτραις Παράρτημα της Π.Ε.Θ

"Λαμπρός Εορτασμός για τους Τρεις Ιεράρχες στην Διακείδιο Σχολή Λαού Πατρών από το εν Πάτραις Παράρτημα της Π.Ε.Θ Πατρών-Κοπή πίττας του Συλλόγου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ.Χρυσόστομο"
Το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση

28/3/15

π. Δημήτριος Μπόκος, Ὁ ἐμπρησμὸς τοῦ ναοῦ

Ὁ ἐμπρησμὸς τοῦ ναοῦ
π. Δημητρίου Μπόκου
Εἶπε ὁ ἀββᾶς Ποιμήν: «Ἂν δὲν ἐρχόταν ὁ Ναβουζαρδὰν ὁ ἀρχιμάγειρος, δὲν θὰ πυρπολοῦνταν ὁ ναὸς τοῦ Κυρίου».
            Ποιὸς ἦταν ὁ Ναβουζαρδάν;
            Τὸ 587 π.Χ. ἡ Ἱ­ε­ρου­σα­λὴμ ἔ­πε­σε στὰ χέ­ρια τῶν Βα­βυ­λω­νί­ων καὶ ὁ λα­ὸς τῶν Ἑ­βραί­ων με­τα­φέρ­θη­κε αἰχ­μά­λω­τος στὴ Βα­βυ­λώ­να. Εἶ­ναι ἡ πε­ρί­φη­μη Βα­βυ­λώ­νιος αἰχ­μα­λω­σί­α. Στὴν κα­τα­στρο­φὴ τῆς Ἱ­ε­ρου­σα­λὴμ πρω­το­στά­τη­σε τό­τε ὁ Να­βου­ζαρ­δάν, ὁ ἀρ­χι­μά­γει­ρος τοῦ βα­σι­λιᾶ τῆς Βα­βυ­λώ­νας Να­βου­χο­δο­νό­σο­ρα.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Η θυσία του Χριστού

Αποστολικό Ανάγνωσμα Ε' Κυριακής Νηστειών
(Εβρ. θ΄ 11-14)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Όσο κι αν προσπάθησαν οι άνθρωποι στο παρελθόν, δεν κατόρθωσαν να εκδιώξουν την ενοχή που βάραινε την συνείδησή τους. Ουδεμία θυσία έδωσε την ελευθερία από το βάρος που αισθάνονταν. Γι' αυτό και στην απελπισία τους επάνω κάποιοι έφθασαν έως και την απαισιωτέρα της μορφή, δηλ. την ανθρωποθυσία.

Θεοδρομία: Ὀκτώβριος - Δεκέμβριος 2014

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΟΥ       
Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης (Ὁμοτ. Καθηγητὴς Πανεπιστημίου)
Ὅσοι ἐργάζονται τὴν Κυριακὴ εἶναι ἱερόσυλοι

ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ
Σουλτάνα Λάμπρου (Ἐπίκουρος Καθηγήτρια Θεολογικῆς Σχολῆς ΑΠΘ)
Περὶ τῆς οἰκονομίας καὶ προνοίας τοῦ Κυρίου. Ἀνέκδοτος Λόγος τοῦ αὐτοκράτορος Μανουὴλ Β' Παλαιολόγου

Εκδήλωση του Παραρτήματος Ν. Αργολίδος της ΠΕΘ με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Χολέβα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
Δελτίο Τύπου
Το  Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Νομού Αργολίδος σε συνεργασία με τον σύλλογο Αργείων  «Ο ΔΑΝΑΟΣ», επ΄ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας, διοργάνωσε διάλεξη η οποία είχε ως θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνικότητα: Θεμέλια του Γένους και της Παιδείας μας», με ομιλητή τον κύριο Κων/νο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα.

To ΚΥΣΔΕ εξετάζει την πρώτη αίτηση Θεολόγου για μετάταξη σε Μητρόπολη

Σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα του αιρετού του ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή στη συνεδρίαση της 26ης/3/2015 «εγκρίθηκαν 4 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν αποδέσμευση για μετάταξη σε διοικητική θέση. Για το ίδιο θέμα ανεβλήθη η απόφαση για περαιτέρω διερεύνηση 1 αίτησης με βάση το ν. 4301/2014 και διορθώθηκε ο κλάδος μετάταξης σε 1 αίτηση. Το άρθρο 24 του ν. 4301 αναφέρει:

Τις 5.300 αναμένεται να φτάσουν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών το 2015

Σύμφωνα με Ενημερωτικό σημείωμα των αιρετών στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή & Χρήστου Φιρτινίδη "Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών, στη Γενική Εκπαίδευση έχουμε συνολικά 3301 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 314 μειωμένου ωραρίου.

Τροπολογίες για κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων, προαγωγή μαθητών Λυκείου και αναπλήρωση ωρών μετά από καταλήψεις

Σε νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό και τη βία στα γήπεδα κατατέθηκαν οι τροπολογίες που αφορούν στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, την προαγωγή μαθητών Λυκείου και την αναπλήρωση ωρών μετά από καταλήψεις. Δείτε τις διατάξεις: 

Εκπομπή για την Κάρτα Πολίτη - Μέρος Β΄ - 26/03/2015


ID-ont: 2η εκπομπή για την Κάρτα του Πολίτη που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διενεργήθηκε τη Πέμπτη 26/03/2015 στο διαδικτυακό κανάλι ΠρομηθέαςTV με οικοδεσπότη τον κο Δαμιανό Βασιλειάδη. Συμμετέχουν οι Άγγελος Πιλάτης, Δημήτρης Χιωτακάκος και Στάθης Αδαμόπουλος.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ 1Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ

Φώτιος Μιχαήλ, Η Αγια- Σοφιά και ο Παρθενώνας, οι μήτρες της Επανάστασης του 1821

Η Αγια- Σοφιά και ο Παρθενώνας, οι μήτρες της Επανάστασης του 1821
Γράφει ο Φώτιος Μιχαήλ, ιατρός
Από το 1453 μέχρι το 1821 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 κατά τόπους επαναστατικά κινήματα και τουλάχιστο 6 οργανωμένες επαναστάσεις.
Το 1462 επαναστατεί η Λέσβος.
Το 1481 ξεσηκώνεται η Ήπειρος.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για την Κυριακή Ε΄ Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)


ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

27/3/15

Εἰς ἀτραποὺς δυσβάτους, σκοτεινὰς καὶ νεφελώδεις βαδίζει ὁλοταχῶς ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης

ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
Εἰς ἀτραποὺς δυσβάτους, σκοτεινὰς καὶ νεφελώδεις βαδίζει ὁλοταχῶς ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης
Γέρων Ἐρημίτης Ἁγίου Ὄρους
«... Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ πίστις καὶ ὁμολογία δὲν ἀλλάζει μὲ τοὺς καιρούς, δὲν μεταβάλλεται μὲ τοὺς χρόνους, δὲν ἀλλοιοῦται ἀπὸ περιστάσεις, δὲν μαραίνεται, δὲν γηράσκει, ἀλλὰ μένει πάντοτε ἡ αὐτὴ καὶ παλαιὰ καὶ νέα... Τὶ τολμῶσιν αὐτοὶ οἱ νέοι «θεολόγοι» νὰ κινήσουν τὰ ἀκίνητα....» (Εὐγένιος Βούλγαρις). Πόσον δίκαιον εἶχε καὶ πόσον ἀληθινά, προφητικὰ καὶ συνάμα διαχρονικὰ ἦταν καὶ παραμένουν τὰ πεφωτισμένα καὶ ἱερὰ λόγια τοῦ ἀοιδίμου καὶ μεγάλου διδασκάλου τῆς Ὀρθοδόξου τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας μας, τοῦ Εὐγενίου Βουλγάρεως.

Πατήρ Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης: «Λέμε ΟΧΙ στὴν Κάρτα φακελώματος τοῦ Πολίτη»!


Ὁ πατὴρ Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης σὲ ἀποκλειστική συνέντευξη ποὺ μᾶς παρεχώρησε, ἀναλύει ὅλα ὅσα πρέπει νὰ γνωρίζουμε σχετικὰ μὲ τὸ θέμα τῆς Κάρτας τοῦ Πολίτη. Ἀναφέρει ὅτι ὀφείλουμε νὰ ὀρθώσουμε τὸ ἀνάστημά μας καὶ νὰ ποῦμε σὲ ὅλους ὅσοι δουλεύουν γιὰ τὴ ἐπιβολή τῆς νέας τάξεως πραγμάτων: Κύριοι δηλώνω ἀντιρρησίας συνειδήσεως, ὅταν τὴ Θεοσδοτη ἐλευθερία μου πάτε νὰ τὴν καταργήσετε μέσω τοῦ ἠλεκτρονικοῦ φακελώματος. Ἔτσι, ἀντιλαμβανόμαστε ὅτι οἰκοδομεῖται συστηματικὰ ἕνα παγκόσμιο σύστημα ὁλοκληρωτικοῦ ἐλέγχου, τὸ ὁποῖο πάει ὅλα νὰ τὰ καταπιεῖ. Σὲ αὐτὸ τὸ σύστημα οἱ Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες δὲν θὰ δώσουμε νομιμοποίηση. Ἀντιθέτως, θὰ ποῦμε ὄχι στὴν κάρτα φακελώματος τοῦ πολίτη.
Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κήρυγμα επί τη Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου


Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - 27/3/2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Βίος καὶ λόγος

Βίος καὶ λόγος
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ τοῦ Θεοῦ ἐπηρεάζει τούς ἀδελφούς του ἄλλοτε μέ τό φωτεινό του παράδειγμα καί ἄλλοτε μέ τούς λόγους του. Τά δύο αὐτά ἔχουν στενότατη σχέση. Ἡ συνέπεια καί εἰλικρίνεια στήν τήρηση τῶν ἐντολῶν τοῦ Θεοῦ καί στόν ἀγώνα γιά τήν ἀπόκτηση τῶν ἀρετῶν ἀποτελοῦν τήν πηγή τῶν λόγων του. Δέν ἐννοοῦμε τήν εὔκολη ἠθικολογία, ἀλλά τή βιωματική διδασκαλία πού πείθει καί μεταβάλλει τούς ἀνθρώπους.
Ὁ ὅσιος Ἰσίδωρος ὁ Πηλουσιώτης λέει ὅτι «ὁ βίος χωρίς λόγο ὠφελεῖ περισσότερο, παρά ὁ λόγος δίχως βίο.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Περί της αντιπαλαμικής θεολογίας και της επικειμένης Μεγάλης Συνόδου


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Ο Τάσος Κουράκης για διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας
Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες και τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία
Κύριε Λαμπρούλη, σας ευχαριστώ για την ερώτηση που μου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσω τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και τις δράσεις που έχουμε στο νου μας.

26/3/15

Μοναχός Σεραφείμ, Φθάσαμε «μετα-πατερικῶς» καί στόν «ἀντι-παλαμισμό»; (Γ΄-τελευταίο)

Φθάσαμε «μετα-πατερικῶς» καί στόν «ἀντι-παλαμισμό»;
Μέ ἀφορμή μία ἐπιστολή Ἀρχιμανδρίτου ...
τοῦ Μοναχοῦ Σεραφείμ
(ΜΕΡΟΣ Γ')
8. Τό Θαβώριον Φῶς δέν εἶναι κτιστό.
Ἡ θέση τῆς ἐπιστολῆς τοῦ Πανοσ. Ἀρχιμανδρίτου πρός τόν «Ἐφημέριο», ὅτι τό Θαβώριον Φῶς εἶναι κτιστό καί γι΄ αὐτό ἔγινε ὁρατό - ἐπειδή ὁ Θεός εἶναι «φῶς οἰκῶν ἀπρόσιτον, ὅν εἶδεν οὐδείς ἀνθρώπων, οὐδέ ἰδεῖν δύναται»[72] - δεικνύει μονομερῆ γνώση τῆς Ἁγίας Γραφῆς· τόσο ἡ παραπάνω ἁγιογραφική ρήση, ὅσον καί τό ὅτι «Θεόν οὐδείς ἑώρακε πώποτε»[73]συμπληρώνονται ἀπό ἀντίθετες διαπιστώσεις, ὅτι «ἐθεασάμεθα τήν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρά Πατρός», ὅτι «μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοί τόν Θεόν ὄψονται» καί ὅτι «ὀψόμεθα αὐτόν καθώς ἐστι»[74]. Πῶς ἐπιλύεται ἡ φαινομενική αὐτή ἀντίφαση;  Ἐπιλύεται, καθώς μᾶς ὑποδεικνύουν οἱ ἱεροί Κανόνες, μέ τή μόνη ἐπιτρεπτή ἑρμηνευτική μέθοδο τῆς Ὀρθοδοξίας, τήν καταφυγή στίς ἑρμηνεῖες τῶν ἁγίων Πατέρων.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Εντείνεται η επεκτατική πολιτική του Βατικανού

Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι
Εντείνεται η επεκτατική πολιτική του Βατικανού
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Με εργαλείο την Ουνία το Βατικανό εντείνει την επεκτατική του πολιτική και την προπαγανδιστική του τακτική σε βάρος των Ορθοδόξων. Ο Πάπας Φραγκίσκος με απόφασή του, στις 20 Μαρτίου 2015,  προήγαγε την Ουνίτικη «Ελληνοκαθολική Εκκλησία» της Ουγγαρίας σε αυτόνομη (Sui Juris)  «Μητροπολιτική Εκκλησία», με το απατηλό Ορθόδοξο λειτουργικό τυπικό (Ritus) που ακολουθεί και με δική της Σύνοδο.

Κώστας Ζουράρις, «1821 - 1922 - 1974» (23.3.2015)


Διάλεξη του Πολιτειολόγου - Συγγραφέα και πρώην Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris VIII κ. Κώστα Ζουράρι με θέμα «1821 - 1922 - 1974», η οποία έγινε στις 23 Μαρτίου 2015 στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου.
LoMak62

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 27.3.15 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Προϋποθέσεις μιᾶς Πανορθοδόξου Συνόδου εἶναι ἡ κανονικὴ συγκρότησίς της. Ἡ συμμετοχή τῶν Ἐπισκόπων εἰς Πανορθόδοξον Συνόδον γίνεται αὐτοδικαίως καί ὄχι διά ἐπιλεκτικῶν προσκλήσεων.

Εθνικά τραγούδια και συνθήματα από αγήματα που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση (25/3/2015)


eurokinissi-tv
-Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα...
-ΟΥΚ:Και τ' όνειρο μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε /τον ύμνο εμείς να πούμε

To ’21 του κυρίου Αριστείδη Μπαλτά

To ’21 του κυρίου Αριστείδη Μπαλτά
Των Γιώργου Καραμπελιά και Νικόλα Δημητριάδη
Ο νέος υπουργός Εθνικής Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τους καθηγητές των σχολείων, ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου. Φοβούμενος μήπως η επέτειος φέρει «πλήξη» στους μαθητές, επεχείρησε να της προσδώσει ένα νέο νόημα. Και κατέληξε… στον Θάνο Βερέμη και τη θλιβερή σειρά «1821: η γέννηση ενός έθνους» του Σκάι… Ο κύριος Μπαλτάς προσπάθησε να διασκεδάσει την πλήξη των μαθητών υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Επανάσταση υπήρξε… ένα «τέκνο του Διαφωτισμού»,

24/3/15

Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος, Ο σεσοφισμένος δισταγμός της Παναγίας κατά τον Ευαγγελισμό της

Ο ΣΕΣΟΦΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ
Κατά τόν Εὐαγγελισμό τῆς Θεοτόκου, ἀπό τήν πλευρά τῆς Παναγίας, δεσπόζει ὁ ἀρχικός θεοφιλής δισταγμός Της στά λόγια τοῦ Ἀρχαγγέλου Γαβριήλ. Ἡ ταραχή Της δέν ἦτο προϊόν ἀπιστίας, ἀλλά ὠφείλετο στόν φόβο μή τυχόν πλανηθῆ, ὅπως ἡ Εὔα παλαιότερα. Ἐάν ἀπιστοῦσε, δέν θά ἔλεγε μετά τό «νά, ἡ δούλη Κυρίου, ἄς μοῦ γίνη κατά τόν λόγο σου».
Ἦταν δέ τόσο μεγάλος ὁ συντελεστής ἀσφαλείας πού ἡ Παναγία ''ἀπαιτοῦσε'' διά τοῦ ἀγγέλου νά ἔχη ὁ ἑαυτός Της, ὥστε ἐρωτᾶ τόν ἄγγελο ''πῶς αὐτά θά μοῦ συμβοῦν;'' καί ὁ ἄγγελος, χαίρων, βλέποντας τήν σύνεσί Της, γιά νά τήν πείση καί ἑδραιώση μέσα Της τήν ἀλήθεια τῶν λόγων του, Τήν ἔστειλε στήν Ἐλισάβετ, τήν μητέρα τοῦ Τιμίου Προδρόμου πού ἦταν ἕξη μηνῶν ἔγκυος, στήν Ὀρεινή τῆς Ἰουδαίας.
Ἐκεῖ, ὅσα θά ἐλάμβαναν χώρα (τό σκίρτημα τοῦ ἐμβρύου Ἰωάννου - τά ἀποκαλυπτικά λόγια τῆς Ἐλισάβετ), ἐπειδή ἡ Παναγία θά ἠμποροῦσε ἀμέσως νά τά διαπιστώση, θά ἦσαν ἡ προσωπική Της ἐγγύησις γιά τήν Σάρκωσι τοῦ Θεοῦ Λόγου μέσα Της. Ἐδῶ βλέπομε πῶς, κάποιες φορές, μεγαλύτεροι Ἅγιοι βοηθοῦνται ἀπό μικροτέρους.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Βολουδάκης, Η σχεδιαζόμενη Πανορθόδοξος Σύνοδος θα ατιμάση και το μυστήριον του Γάμου;

φθάσαμεν ες τ κατάντημα ν ζητομεν κα δεύτερον γάμον τν κληρικν!
Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΘΑ ΑΤΙΜΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ;
Α προειδοποιήσεις το γ. ουστίνου Πόποβιτς τι, ἐὰν συγκληθ Σύνοδος χωρς γιοπνευματικάς προϋποθέσεις, θ πιφέρη μεγάλας πληγάς ες τ Σμα τς κκλησίας φαίνεται, πς δν εσακούονται. νέα Σύνοδος θ κυρώση κα τν γίαν Γραφήν; Μ γένοιτο!
Του Πρωτοπρεσβυτέρου π.  Βασιλείου  Ε. Βολουδάκη
Ἡ σχεδιαζομένη ἀπὸ ἐτῶν Πανορθόδοξος Σύνοδος προετοιμάζεται πυρετωδῶς τὰ τελευταῖα δύο χρόνια, παρὰ τὶς θεοπαράδοτες προειδοποιήσεις τοῦ ἁγίου Ἰουστίνου Πόποβιτς περὶ τῶν τραυμάτων  ποὺ θὰ ἐπιφέρη στὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας μία Σύνοδος Ἐπισκόπων,

Προσλαμβάνονται οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΔΣ του APF FU Grèce
Σήμερα, Τετάρτη 18-3-2015 η Πρόεδρος Δ. Μαυροματάκη και η έφορος Στ. Σκαρτσιούνη είχαν συνάντηση με τον κ. Χρ. Πιλάλη, Δ/ντή του γραφείου του Αν. Υπουργού ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. κ. Αν. Κουράκη.
Από την ενημέρωση προέκυψαν τα εξής:
Στο πολυνομοσχέδιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο θα κατατεθεί σε δύο εβδομάδες, θα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Ψήφισμα του ΔΣ της ΠΕΘ για το Τάμα του Έθνους

Ἀθήνα 9 Μαρτίου 2015
Ἀριθμ. Πρωτ.: 28
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα 1η Μαρτίου 2015, συνεδρίασε τό Διοικητικό Συμβούλιο τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων, ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας, στὰ γραφεῖα της Ἑνώσεως, Χαλκοκονδύλη 37 -  Ἀθήνα,  καὶ διαπιστώνοντας ὅτι τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο ἔχει ἀπαρτία συζήτησε μεταξύ ἄλλων καί τό θέμα «Ψήφισμα για τό τάμα το θνους».

Πρεσβ. Αθανάσιος Μηνάς, «Ἕκαστος ὅπου σώζεται, ἐκεῖ δικαίως καὶ προστρέχει»

«Ἕκαστος ὅπου σώζεται, ἐκεῖ δικαίως καὶ  προστρέχει·[1]»
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ
Αὐτές τίς Ἅγιες ἡμέρες τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος, ὁ Θεάνθρωπος Ἰησοῦς Χριστός, ὁ Μεσσίας, καλεῖ ἐργάτες νά ἐργασθοῦν στόν Ἀμπελῶνα Του, νά τηρήσουν τίς Ἅγιες ἐντολές Του[2] καί προσφέρει δωρεάν κληρονομιά τήν Βασιλεία τοῦ Πατρός Του[3]. Ἀντίθετα, ὁ Ἑωσφόρος, μέ δόλο καί ἀπάτη, δεικνύει τούς δικούς του «ἀγρούς», καλώντας κι’ αὐτός  ἐργάτες  βόσκειν χοίρους, ὁδηγώντας τούς ἀφελεῖς εἰς αἰώνιον ἀπώλειαν. Ἀφ’ἑνός ἔχουμε τήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ καί ἀφ’ἑτέρου τήν δυναστεία τοῦ διαβόλου. Ἐν τούτοις, παραθέτουμε ἐνδεικτικά τά χωρία ἐκεῖνα τῆς Ἁγίας Γραφῆς μέ τά ὁποῖα τό Πνεῦμα τό Ἅγιον, ἀπό ἄκραν εὐσπλαχνίαν καί φιλανθρωπίαν, προειδοποιεῖ γιά τό χάος καί τήν ἄβυσσον, τήν τραγικότητα ὡς συνέπεια τοῦ σαρκικοῦ φρονήματος, τῶν σαρκικῶν ἁμαρτημάτων, πρός ἀποφυγήν τῶν ἔργων τοῦ βορβόρου. Ἐπίσης, παραθέτουμε λόγους Πατέρων, σύγχρονων Θεολόγων καί ἀσκητῶν.

Πρωτοπρ. Θεοδωρος Ζήσης, Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και αντιπαλαμικές διεργασίες


8/3/2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

23/3/15

Το αειπάρθενο της Θεοτόκου και αιρετικές "εόρτιες ρουκέτες"

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 23η  Μαρτίου 2015.
ΤΟ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ «ΕΟΡΤΙΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ»
Με θλίψη διαπιστώνουμε, ότι τις παραμονές των μεγάλων εορτών της Εκκλησίας μας κάποιοι φροντίζουν να ρίχνουν «πυροτεχνήματα», αστήρικτες, ανιστόρητες, αυθαίρετες και εν πολλοίς παιδαριώδεις και γελοίες θεωρίες, προκειμένου να προσβάλουν την αξιοπιστία των Αγίων Γραφών και την σώζουσα διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Αφορμή για την ανακοίνωσή μας αυτή πήραμε από ένα πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα STAR PRESS 1, με τίτλο: «Ο Ιησούς είχε αδελφό, τον Ιάκωβο», παρουσιάζοντας ως «είδηση βόμβα» μια «ανατρεπτική θεωρία Αμερικανού θεολόγου». Όπως έγραψε: «Η Παναγία δεν ήταν “αέναη παρθένα”, όπως πιστεύει μέχρι σήμερα ο χριστιανικός κόσμος, αφού, σύμφωνα με τον Μπεν Γουιδεράιγκτον, απεβίωσε αφότου είχε γεννήσει και άλλα παιδιά, τα οποία, αναπόφευκτά, θεωρούνται αδέλφια του Ιησού Χριστού».

Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, 25η Μαρτίου: Δυo γιορτές ορόσημα για την Εκκλησία και το Έθνος

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ.  Πρωτ. 9
 Εν Δελβινακίω τη 9η Φεβρουαρίου 2015
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  178η
ΘΕΜΑ:  25η Μαρτίου : Δυo γιορτές ορόσημα για την Εκκλησία και το Έθνος
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, 
-Α-
  Η 25η Μαρτίου είναι μεγάλος σταθμός για την Εκκλησία και το Έθνος. Είναι δυo γιορτές, που ο ορθόδοξος χριστιανικός λαός μας τις θεωρεί άρρηκτα συνδεδεμένες. Γιατί η μια σηματοδοτεί την σωτηρία μας. Και η άλλη, την απαρχή της λυτρώσεως της Ελληνικής μας Πατρίδος από τον απάνθρωπο τουρκικό ζυγό. 
Πράγματι !  Όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το «ευαγγέλιο», δηλαδή το ευχάριστο μήνυμα στην Παρθένο Μαριάμ, που κατοικούσε στην Ναζαρέτ,

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό

Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η στους πολλούς σκοτεινούς αιώνες της σκλαβιάς και των εξ αυτής δυσαριθμήτων βασάνων και πάμπολλων θυμάτων διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων οφείλεται  στην καθοριστική παρουσία και την εργώδη και θυσιαστική προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κλήρου και λαού. Η Εκκλησία ήταν που διατήρησε άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής συνείδησης και προετοίμασε την εθνεγερσία. Αν δεν υπήρχε Εκκλησία μετά το 1453 το Έθνος θα είχε εξαλειφθεί και δεν θα αναδεικνυόταν το 1821. Γι’ αυτό και ορθώς ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνιζε πως «Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι όπως το κρέας με το νύχι».

22/3/15

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή Δ' Νηστειών - Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος


22/3/2015
www.impantokratoros.gr & katihisis.blogspot.gr

Ο Τάσος Κουράκης για διορισμούς και εξεταστικό σύστημα

Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν ο αριθμός των μόνιμων διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά και το εξεταστικό σύστημα των δύο επόμενων ετών για την εισαγωγή στις σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης έδωσε το περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των δύο επειγουσών προτεραιοτήτων για την Β’ εκπαίδευση σε συνέντευξή του στη Μάχη Νικολάρα, στον Alpha 989 και την εκπομπή Υπόθεση Παιδεία.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Κυριακή Δ´ Νηστειών


Το κήρυγμα της Κυριακής Δ´ Νηστειών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περαιώς κ. Σεραφείμ.
συν-οδοιπορία

Φώτιος Μιχαήλ, Όχι! Δεν θέλουμε να σωθούμε!

Όχι! Δεν θέλουμε να σωθούμε!
Γράφει ο Φώτιος Μιχαήλ, ιατρός
Μιλώντας για την 25η Μαρτίου και την Επανάσταση του 1821, μας αρέσει, συνήθως, να λέμε λόγια φανταχτερά, γεμάτα θριαμβολογίες και επαίνους. Σπάνια ακούγεται λόγος, που να ελέγχει και να προβληματίζει. Η επέτειος, όμως, της 25ης Μαρτίου δεν είναι μόνον μια επέτειος ηρωϊκών αγώνων και πολεμικών κατορθωμάτων. Είναι ταυτόχρονα και μια πολύ καλή αφορμή, να κάνουμε όλοι μας μιαν άσκηση αυτοκριτικής και να αναρωτηθούμε:
Τι είναι αυτό, που μετράει περισσότερο για τους ήρωες του ’21; Είναι τα λόγια μας τα μεγάλα, οι παρελάσεις και η κατάθεση στεφάνων; Ή μήπως οι ψυχές τους λαχταράνε από εμάς άλλα πράγματα και κυρίως να τους μιμηθούμε στην πράξη, και η ζωή μας να είναι σύμφωνη με τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους; 

"Μουσικό Αναλόγιο" στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τη Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία Πατρών "ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ"

Ο Πνευματικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Γυναικείας Βυζαντινής Χορωδίας Πατρών "ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ", υπό τη διεύθυνση της καλλιτεχνικής Διευθύντριας κας Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου, θα ανεβάσει στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το "Μουσικό Αναλόγιο", αφιερωμένο φέτος στη "ΜΑΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑ", τη Δευτέρα στις 30 Μαρτίου και ώρα 20.00.
Η εκδήλωση- πλαισιωμένη με ύμνους οι οποίοι αναφέρονται στο υπέροχο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της γλυκειάς "Μάνας Παναγιάς" - τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό της έργο.
Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να τιμήσετε με την παρουσία σας την ως άνω εκδήλωση συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Μετά τιμής
Η Χοράρχης και το Διοικητικό Συμβούλιο

Τιμή εισόδου 10 Ευρώ και τα εισιτήρια διατίθενται στο βιβλιοπωλείο "Discovery" και στο ζαχαροπλαστείο "Εντελβάις" Πλατεία Αγίας Σοφίας Πατρών.

21/3/15

Στοιχειώδης λογικὴ... Ἀπομακρυνθῆτε ἀπὸ τὸ ναυάγιο!

Ἀκοῦμε γιὰ ναυάγια –ὅπως κι αὐτὲς τὶς ἅγιες μέρες γιὰ τὸ «Νόρμαν Ἀτλάντικ» στὴν Ἀδριατική–, καὶ ἡ ψυχὴ συνέχεται. Ὅλοι ἀπὸ τὰ ῥαδιόφωνα καὶ τὶς τηλεοράσεις παρακολουθοῦν, ἀγωνιοῦν μαζὶ μὲ τοὺς ἐπιβάτες ποὺ κινδυνεύουν, προσεύχονται, παρακαλοῦν τὸ Θεὸ καὶ τοὺς ἁγίους νὰ σωθοῦν οἱ ἄνθρωποι - οἱ ψυχές, νὰ βγοῦν γεροὶ στὴ στεριά. Τί ἄλλο νὰ κάνουν, ἀφοῦ μὲ ἄλλο τρόπο δὲν μποροῦν νὰ βοηθήσουν; Κ᾽ εἶνε ἀλήθεια, ὅτι χάρις σὲ τέτοιες προσευχὲς τὰ θύματα μειώνονται καὶ πολλοὶ διασῴζονται. Ἕνα ἄψυχο σκάφος τέλος πάντων ἂς χαθῇ.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Η ευλογία του Θεού

Αποστολικό Ανάγνωσμα Δ' Νηστειών
Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος
(Εβρ. στ' 13 – 20)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
Αρκετές φορές γίνεται λόγος περί της “ευλογίας τού Θεού”. Η δε φράσις “να έχεις την ευλογία τού Θεού” θεωρείται και φυσικά είναι κάτι το δεδομένο και απολύτως φυσικό που αποτελεί μια των καλυτέρων ευχών που εκφράζουν οι πιστοί.
            Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η ευλογία; Επί της ουσίας τι εννοούμε με τον όρο “ευλογία Θεού”;
            Σε αυτό το σημείο θα στρέψουμε την σκέψη μας, αφού η αποστολική περικοπή σε αυτό ακριβώς το θέμα τής “ευλογίας” αναφέρεται.
            Βλέπουμε τον Θεό να υπόσχεται ενόρκως μάλιστα στον πιστό Αβραάμ ότι θα τον ευλογήσει. Θα τον ευλογήσει πλουσίως και θα τον αναδείξει γενάρχη τού εκλεκτού Του λαού. Του λαού ο οποίος στον χώρο τής Χάριτος εντάσσεται στο Σώμα τής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εξηγήσεις ζητά από τον Μητροπολίτη Ελσίνκι Αμβρόσιο η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ἀνακοινωθέν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου (21/03/2015)
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας, ἀπό τῆς Τρίτης, 17ης, μέχρι καί τῆς Παρασκευῆς, 20ῆς τ. μ. Μαρτίου 2015.
Κατ᾿ ἀρχήν ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Παναγιωτάτου Πατριάρχου καί τοῦ α΄ τῇ τάξει τῶν Σεβ. συνοδικῶν ἀρχιερέων Μητροπολίτου Σύμης κυρίου Χρυσοστόμου αἱ εἰθισμέναι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις, ἐπί τῇ ἐνάρξει τῆς νέας συνοδικῆς περιόδου.

Σφοδρή πολεμική στο open.gov για την ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη», γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ

Σφοδρή πολεμική στο open.gov για την ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη»
Ρεκόρ αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση
Μπίτσικα Παναγιώτα
Η πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» αποτελεί την πιο… αντιδημοφιλή ρύθμιση στο πρώτο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου!
Δεν είναι μόνο ότι η πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του πολίτη συγκεντρώνει, κατά τη δημόσια διαβούλευση, τα περισσότερα σχόλια σε σχέση με τα υπόλοιπα 35 άρθρα του σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά κυρίως την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Δημόσιο, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» αλλά και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Παρακαταθήκη: Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2015


Περιεχόμενα
Τσίπρας τό 2010: Ὄχι στήν κάρτα φακελώματος τοῦ πολίτη!
Ἄς ἀποδυθοῦμε μέ ζῆλο στόν ἱερόν ἀγῶνα τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς
[Αἱ συμπροσευχαί] πληγώνουν τό ὀρθόδοξον αἴσθημα.
Γνῶμες Ἁγίων Γερόντων περί οἰκουμενισμοῦ.
Τό σχέδιο Coudenhove-Kalergi.
Λέμε «OXI» στήν Κάρτα τοῦ Πολίτη.
Μνήμη 1821.
Εἰδήσεις καί Σχόλια.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 100:

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για την Κυριακή Δ΄ Νηστειών


20/3/15

Μοναχός Νικόλαος Ἁγιορείτης, Διακυβεύεται ἡ πίστις ἀπὸ τὴν λαίλαπα τοῦ οἰκουμενισμοῦ

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΩΜΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
Διακυβεύεται ἡ πίστις ἀπὸ τὴν λαίλαπα τοῦ οἰκουμενισμοῦ
Τοῦ μοναχοῦ Νικολάου, Ἁγιορείτου
Η ΕΙΣΟΔΟΣ στὴ Μ. Τεσσαρακοστή μᾶς καλεῖ ἐπάνω ἀπ᾽ ὅλα γιὰ ἐξομολόγηση καὶ μετάνοια. Ἀλλὰ ὅταν ἡ πίστη μας κινδυνεύει, ἀπὸ τὰ πυκνὰ καὶ μαῦρα οἰκουμενιστικὰ σύννεφα, ἡ ἐξομολόγηση ἀρχίζει ἀπὸ τὰ ὅσα παράνομα γίνονται στὸ χῶρο τῆς Ἁγίας Ὀρθοδοξίας μας, ἀπὸ τὶς συχνὲς παράνομες καὶ προκλητικὲς συμπροσευχὲς τῶν οἰκουμενιστῶν μὲ τοὺς αἱρετικοὺς παπικούς. Σὰν ἐξομολόγηση ἀναφέρουμε ὅτι μικρὴ μερίδα ρασοφόρων πατέρων ὑποστηρίζουν ὅτι οἱ συμπροσευχὲς αὐτὲς γίνονται, διότι ὁ Πατριάρχης δέχεται πιέσεις ἀπὸ τὸ παρασκήνιο, ἄλλοι ὑποστηρίζουν ὅτι τὶς κάνει γιὰ λόγους πολιτικῆς, καὶ ἄλλοι ὑποστηρίζουν ὅτι αὐτὰ ἐγίνοντο καὶ παλαιότερα.

Ιωάννης Τάτσης, Η πόρνη αίρεση του Οικουμενισμού

Η πόρνη αίρεση του Οικουμενισμού
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο λόγο του «Εις την εαυτού χειροτονίαν προς Ευάγριον περί θεότητος» επισημαίνει τα λανθασμένα στοιχεία της διδασκαλίας των αιρετικών Πνευματομάχων. Προχωρεί όμως και σε μία περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πολιτεύονται οι αιρετικοί αυτοί περιγράφοντας τη στάση τους απέναντι στα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Παραλληλίζει τους αιρετικούς με τον άσωτο υιό της παραβολής και τους ελέγχει γιατί καταβίβασαν το υψηλό δόγμα της Αγίας Τριάδος στα ταπεινά νοήματα των χοίρων και ξόδεψαν τον δογματικό πλούτο της Εκκλησίας στις πόρνες της αίρεσης. Και ολοκληρώνει τον παραλληλισμό λέγοντας ότι «πόρνη εστίν η αίρεσις ταις ηπατημέναις ηδοναίς γοητεύουσα».
Αξιοσημείωτη είναι η περιγραφή του αγίου για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι αιρετικοί, πολέμιοι της θεότητος του Αγίου Πνεύματος.

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, Μεταπατερική αμφισβήτηση του λόγου του Πατρο-Κοσμά "Τον Πάπα να καταράσθε"!

Ἐν Πειραιεῖ 20-3-2015
ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟ-ΚΟΣΜΑ «ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ»!
Ἀπάντηση σέ ἄρθρο τοῦ Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου π. Γεωργίου Τσέτση
Πρωτοπρεσβ. π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος,
ἐφημ. Ἱ. Ν. Ἁγίας Παρασκευῆς Νέας Καλλιπόλεως Πειραιῶς
Οἱ Οἰκουμενιστές ἐνοχλοῦνται ἀπό τήν ρήση τοῦ ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ : «Τόν Πάπα νά καταρᾶσθε»! Βλέποντας, ἄλλωστε, τὴν καθολική, σταθερὴ καὶ ἀδιάκοπη πίστη τῶν Ὀρθοδόξων ὅτι ὁ παπισμὸς εἶναι αἵρεση, ὅτι ὅλοι οἱ Ἅγιοι Πατέρες ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Μ. Φωτίου μέχρι σήμερα, ἐπὶ 1200 χρόνια, καταδικάζουν τὸν παπισμὸ ὡς αἵρεση, ἐφηύραν καινούργια αἵρεση, μέσα στά πλαίσια τῆς παναιρέσεως τοῦ διαχριστιανικοῦ καί διαθρησκειακοῦ συγκρητιστικοῦ οἰκουμενισμοῦ, τὴν μεταπατερικὴ καί μετακανονική αἵρεση τοῦ Φαναρίου καί τῆς Ἀκαδημίας τοῦ Βόλου, ἡ ὁποία παραμερίζει καί καταργεῖ τοὺς Ἁγίους Πατέρες καί τούς Ἱερούς Κανόνες, ὡς ἀνεπίκαιρους, ξεπερασμένους καί παρωχημένους, μαζὶ καὶ τὸν Ἅγιο Κοσμᾶ τὸν Αἰτωλό. Τοὺς εἶναι ἐμπόδιο στὰ συγκρητιστικά, μασονοεβραϊκά, οἰκουμενιστικά καί νεοεποχίτικα σχέδιά τους.
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)