23/12/08

Μητροπολίτης Κονίτσης κ.Ανδρέας, Εγκύκλιος Χριστουγέννων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
.
Νύκτα Χριστουγέννων 2008
Εν τω Ιερώ Επισκοπείω
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 128η

ΘΕΜΑ: «Και πεσόντες (οι Μάγοι) προσεκύνησαν αυτώ».
.
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
.

-Α-
.
Ανάμεσα στα περιστατικά της Γεννήσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού, που μας αναφέρουν ο Ευαγγελιστής Ματθαίος και ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ξεχωρίζει η προσκύνηση των Μάγων. Στο ιερό Ευαγγέλιο του Ματθαίου γίνεται εκτενής λόγος για την άφιξη των επιφανών εκείνων επισκεπτών στα Ιεροσόλυμα και στην συνέχεια στην Βηθλεέμ.
Μακρινή ήταν η πατρίδα τους. Ίσως η Αραβία η η Περσία. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν, θα λέγαμε, επιστήμονες αστρονόμοι, που μελετούσαν τα ουράνια σώματα και τις κινήσεις τους. Φαίνεται, όμως, ότι είχαν και πνευματικά ενδιαφέροντα, γιατί περίμεναν τον σωτήρα του κόσμου. Η Γραφή δεν μας πληροφορεί που και πως είχαν μάθει για το γεγονός αυτό. Τελικώς τους φανερώθηκε με την παρουσία ενός άστρου, το οποίο είχε ασύλληπτο μέγεθος, αλλά και φως εκθαμβωτικό, που τους βεβαίωνε ότι η προσδοκία τους είχε πλέον πραγματοποιηθή.
.
-Β-
.
Που, όμως, είχε γεννηθή ο νέος βασιληάς ; Σε ποιά περιοχή του τότε γνωστού κόσμου ; Άγνωστο. Κι’ αυτό, ακριβώς, το άγνωστο θα έπρεπε, λογικά, να τους αποτρέψη να επιχειρήσουν ένα ταξίδι με κόπους πολλούς, με κινδύνους μεγάλους και, προ παντός, με αβέβαιη έκβαση. Γιατί θα είχαν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, την ζέστη, το κρύο, τις καταιγίδες, αλλά και τις ληστρικές συμμορίες, γεγονός συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια. Αυτά, βέβαια, παρατηρούνται και σήμερα. Ο σύγχρονος, όμως, άνθρωπος είναι σχετικά εξασφαλισμένος στα ταξίδια του, λόγω των μέσων μεταφοράς, που παρέχουν οπωσδήποτε ασφάλεια και εκμηδενίζουν τις αποστάσεις. Αλλά τότε οι άνθρωποι ταξίδευαν με τα ζώα, άλογα η καμήλες. Γι’ αυτό και οι διαδρομές - πέρα των ποικίλων κινδύνων - απαιτούσαν και μακρό χρονικό διάστημα, εβδομάδες και μήνες, ανάλογα, βέβαια, με το που πήγαιναν.
.
-Γ-
.
Οι αστρονόμοι, όμως, εκείνοι - που σύμφωνα με την παράδοση ήσαν τρεις - δεν υπολόγισαν καθόλου τις δυσκολίες και το αβέβαιο του ταξιδιού. Ανέβηκαν στα ζώα τους και ξεκίνησαν. Αλλ’ ο Θεός, βλέποντας την αγαθή τους προαίρεση, άφησε το φωτεινό αστέρι να τους δείχνη τον δρόμο. Ωρισμένοι υποστηρίζουν, ότι επρόκειτο για άγγελο. Όπως, όμως, και να έχη το πράγμα, γεγονός μένει ότι οι Μάγοι δεν κινδύνευαν να χάσουν τον δρόμο τους, αφού είχαν εξασφαλισμένο τον οδηγό.
Πόσο καιρό ταξίδεψαν δεν το γνωρίζουμε. Κάποτε, όμως, έφθασαν στα Ιεροσόλυμα τον καιρό που βασίλευε ο Ηρώδης ο Μέγας. Ο ευαγγελιστής Ματθαίος γράφει : «Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα» (Ματθ. β 1). Όταν, όμως, έφθασαν στα Ιεροσόλυμα το αστέρι χάθηκε. Αλλά οι σοφοί Μάγοι άρχισαν να ρωτάνε δεξιά κι’ αριστερά «που εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων ; Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ» (Ματθ. β 2). Προκλήθηκε, λοιπόν, μεγάλη αναταραχή στην πόλη. Πρώτος ταράχθηκε ο βασιληάς. Κι’ έπειτα όλοι οι κάτοικοι, γιατί αναλογιζόντουσαν ότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν την οργή του Ηρώδη, που έμαθε ότι κάποιος άλλος βασιληάς θα τούπερνε τον θρόνο. Τελικά, προσδιωρίσθηκε η Βηθλεέμ, όπως έλεγαν οι προφητείες. Ο Ηρώδης εκάλεσε τους Μάγους και τους παρακάλεσε, αφού θα προσκυνούσαν το νεογέννητο παιδί, να περνούσαν να τον ενημερώσουν για να προσκυνήση κι’ αυτός, στην πραγματικότητα, όμως, να το φονεύση, προκειμένου να διατηρήση τον θρόνο του.
.
-Δ-
.
Όταν οι Μάγοι ανεχώρησαν για την Βηθλεέμ εδοκίμασαν μεγάλη χαρά, γιατί «ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς, έως ελθών έστη επάνω ου ην το παιδίον» (Ματθ. β 9). Να, πάλι το φωτεινό αστέρι τους οδηγούσε μέχρις ότου στάθηκε εκεί που βρισκόταν το παιδίον Ιησούς. Κι’ εδώ είναι το θαυμαστό : «Πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ» και του πρόσφεραν τα δώρα τους «χρυσόν και λίβανον και σμύρναν» (Ματθ. β 11). Τι έβλεπαν μπροστά τους ; Ένα αδύναμο βρέφος, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Όμως η πίστη τους, αλλά και η χάρη του Θεού τους βεβαίωνε, ότι αυτό το βρέφος ήταν ο Σωτήρ και Λυτρωτής που αιώνες τώρα περίμενε η ανθρωπότητα. Κι’ ενώ πρωτύτερα τον βασιληά Ηρώδη δεν τον προσκύνησαν, εδώ τώρα πέφτουν στο έδαφος και προσκυνούν το Θείο Βρέφος, προσφέροντάς του και τους θησαυρούς της αγάπης τους «χρυσόν και λίβανον και σμύρναν».
.
-Ε-
.
Πέρασαν από τότε δυό χιλιάδες χρόνια. Και σαν τους Μάγους προσκύνησαν ταπεινά τον Χριστό αναρίθμητοι βασιλείς, σοφοί επιστήμονες, γενναίοι στρατηλάτες, διαπρεπείς πολιτικοί άνδρες, άνθρωποι με περίοπτη θέση στην κοινωνία, αναγνωρίζοντάς Τον ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Γι’ αυτό ακριβώς, προξενεί οδύνη βαθειά μια τάση που παρατηρείται στην Πατρίδα μας τους τελευταίους καιρούς να παραγκωνισθή ο Χριστός από την ζωή του Έθνους. Έτσι, βλέπουμε να ψηφίζωνται νόμοι αντιχριστιανικοί, αυτόματο διαζύγιο, εκτρώσεις, σύμφωνο ελεύθερης συμβιώσεως, εξοβελισμός από τα Σχολεία του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως και του μαθήματος των Θρησκευτικών, ενώ γίνεται έντονος λόγος για χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία. Ένα κλίμα ευδαιμονισμού, «αρπαχτής», εύκολου πλουτισμού, αναρχίας και ασυδοσίας και αναίδειας παρατηρείται, χωρίς να υπάρχη η να διαφαίνεται κάποια προσπάθεια αναχαιτίσεως του κατήφορου. Αλλά όταν απομακρύνεται ο Χριστός η, μάλλον, όταν απομακρύνωνται οι άνθρωποι από τον Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία, είναι φυσικό και επόμενο να παρατηρήται αυτή η αναστάτωση και η ανασφάλεια, την οποία όλοι βιώνουμε.
.
-ΣΤ-
.
Είναι, επομένως, καιρός να κάνουμε στροφή και να επιστρέψουμε, χωρίς αναβολή, στον Χριστό, και σαν τους σοφούς Μάγους να Τον προσκυνήσουμε και να Τον κάνουμε ουσιαστικά Κύριο και Θεό μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο αληθινός είναι- αφού είναι και θεόπνευστος- ο λόγος της Γραφής : « Οι μακρύνοντες εαυτούς από σου (του Θεού) απολούνται» (Ψαλμ. οβ 27). Είναι, δηλαδή, νόμος με καθολική ισχύ : Όσοι απομακρύνονται από τον Θεό, θα χαθούν. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρεί και η Ιστορία και η καθημερινή πραγματικότητα.
Σήμερα, λοιπόν, που οι Χριστουγεννιάτικες καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, ας πάμε όλοι να προσκυνήσουμε τον Νεογέννητο Χριστό, προσφέροντάς Του την καρδιά μας σαν άλλη φάτνη για ν’ ανακλιθή. Χρόνια πολλά και άγια σε όλους, χρόνια χριστιανικά και ευλογημένα.
.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)