22/1/09

Σχόλιο για τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Υπουργού Παιδείας

Γράφει "ο περαστικός"
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Οι δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν μας δίνουν κάποια ιδιαίτερη ή αξιόλογη πληροφορία για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών. Μάλλον μία γενική, εθιμοτυπική συνάντηση ήταν χωρίς να τεθούν τα σημαντικά προβλήματα στο τραπέζι. Αν κάποια από αυτά τέθηκαν, όμως οπωσδήποτε η λύση τους παραπέμφθηκε στο απώτερο μέλλον και σε «επιτροπές που θα συγκροτηθούν». Επιβεβαιώθηκε η διάθεση για συνεργασία αλλά δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα σε κάποιο θέμα.

Οι πληροφορίες τους esos ότι θα συζητούνταν η συμμετοχή της Εκκλησίας στη συγγραφή των βιβλίων Θρησκευτικών και Ιστορίας δεν επιβεβαιώθηκαν ή τουλάχιστον τίποτε τέτοιο δεν έγινε γνωστό.

Όσο για το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) έχουμε βάσιμες υποψίες ή ότι κάθολου δεν τέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ή τέθηκε απλώς ως ζήτημα για το οποίο θα ληφθεί απόφαση στο μέλλον.

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος μοιάζει ή να αγνοεί το μέγεθος του προβλήματος των απαλλαγών από το ΜτΘ ή αδιαφορεί για το ζήτημα ή δεν θέλει να κακοκαρδίσει το νέο Υπουργό. Έτσι όμως, χωρίς σαφή και έγκαιρη αντίδραση δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτε.

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για τον Αρχιεπίσκοπο να θέσει στον Υπουργό το ζήτημα των απαλλαγών από το ΜτΘ, με δεδομένη μάλιστα την αυριανή Συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αλλά την άφησε να χαθεί.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου πικραίνει τους θεολόγους των σχολείων που περιμένουν σαφή, ξεκάθαρη και έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου για το ζήτημα των απαλλαγών. Και αν οι θεολόγοι λυπούνται, οι εχθροί του μαθήματος χαίρονται και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση του ΜτΘ και τελικά την πλήρη κατάργησή του.

Δεν είναι καιρός για ωραίες υποσχέσεις συνεργασίας με τον Υπουργό Παιδείας. Είναι καιρός για αγώνα και αντίδραση. Με την υποχωρητικότητα εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και την αργή αντίδραση των φορέων των θεολόγων (ΠΕΘ, Θεολογικές Σχολές, Σύμβουλοι Θεολόγων) φοβούμαστε πως σύντομα οι πολέμιοι του ΜτΘ θα αποκτήσουν θάρρος ή μάλλον θράσος και θα προβούν σε νέα επίθεση εναντίον του μαθήματος με συνέπεια νέα υποβάθμισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)