26/1/09

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ...για τα Θρησκευτικά

Στο χώρο της παιδείας επικρατεί μεγάλη κινητικότητα. Υπουργός και υφυπουργοί κάνουν δηλώσεις και εισηγήσεις, ατελείωτα άρθρα γράφονται για τα κολλέγια και το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και πολύς λόγος γίνεται για το Διάλογο για την παιδεία. Μέσα σε όλα αυτά τα θέματα δεν συναντάμε σχεδόν πουθενά το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των θρησκευτικών.

Οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ το καλοκαίρι, με τις οποίες άλλαξε το καθεστώς των απαλλαγών οδήγησαν στην αντίδραση φορέων και προσώπων, σε πλούσια αρθρογραφία από όλες τις πλευρές. Οι μέρες όμως πέρασαν και το θέμα λησμονήθηκε από τους αρθρογράφους που κυνηγούν πάντα την επικαιρότητα. Έτσι ελάχιστες φωνές ακούγονται σήμερα που να θέτουν το ζήτημα αυτό πάλι προς επίλυση. Μία από αυτές ελπίζουμε πως είναι και το δικό μας blog που φωνάζει διαρκώς ότι το θέμα των απαλλαγών εκκρεμεί και δεν έχει λυθεί. Δεν αρκεί όμως μόνο η διαμαρτυρία στο διαδίκτυο. Προέχει η αποφασιστική δράση όλων των θεολόγων. Το ζήτημα των απαλλαγών από τα θρησκευτικά δεν είναι ζήτημα εσωτερικό, δικό μας των θεολόγων, ούτε άπτεται μόνο των δικαιωμάτων μας ή του εργασιακού μας μέλλοντος. Είναι πρωτίστως θέμα όλων των παιδιών και της παιδείας και του χαρακτήρα της. Ο πόλεμος εναντίον των θρησκευτικών δεν είναι μόνο πόλεμος εναντίον των θεολόγων. Είναι πόλεμος εναντίον του χριστιανικού προσανατολισμού της ελληνικής παιδείας. Αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστό σε όλους.

Μας λυπεί η σιωπή πολλών από αυτούς που λόγω της θέσης τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων υπέρ της χριστιανικής παιδείας. Πολλοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, άλλοι μουδιασμένοι και άλλοι σκεπτικοί. Όμως ο καιρός απαιτεί φωνή δυνατή και δράση άμεση. Το δικό μας blog θα επιμένει να τονίζει την ανάγκη επαναφοράς στην επιφάνεια του ζητήματος των απαλλαγών από το ΜτΘ ακόμη κι αν τελικά η φωνή μας γίνει «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)