24/8/09

Σύγχρονες «διώξεις» του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διδασκάλους του Γένους και μέγας Πατήρ της Εκκλησίας των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Δεν θα αναφερθούμε ούτε στη διδασκαλία του ούτε στο πολύπλευρο έργο του, ούτε στο μαρτύριό του.
Σκοπός του μικρού αυτού άρθρου είναι να καταδείξει ότι η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση αλλά και η εκκλησιαστική πρακτική όχι μόνο δεν ακολουθούν το πνεύμα του αγίου Κοσμά, αλλά έχουν θέσει στο περιθώριο του εκπαιδευτικού και εκκλησιαστικού χώρου το μεγάλο άγιο. Και εξηγούμαστε:

Η αλλαγή των βιβλίων Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο οδήγησε σε «εξοστρακισμό» του αγίου Κοσμά από την ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Έτσι ενώ στο παλιό βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου υπήρχε ιδιαίτερη παράγραφος με αναφορά στη ζωή και το έργο του αγίου, στο νέο βιβλίο γίνεται μόνο ονομαστική αναφορά στον άγιο Κοσμά και μία σύντομη διδαχή του περιέχεται στα βοηθητικά κείμενα. Γιατί συνέβη αυτή η εκδίωξη του αγίου από το σχολικό βιβλίο; Η εξήγηση είναι απλή. Από το νέο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου έχουν εκδιωχθεί οι αντι-παπικοί άγιοι. Έτσι εκτός από τον άγιο Κοσμά καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στον άγιο Γρηγόριο Παλαμά για τον οποίο στο παλιό βιβλίο υπήρχε ολόκληρη διδακτική ενότητα.
Παρόμοια «εκδίωξη» του αγίου Κοσμά έχει γίνει και από τους λεγόμενους επίσημους διαλόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους Παπικούς. Η γνωστή ρήση του Πατροκοσμά «τον Πάπα να καταράσθε» δεν εξυπηρετεί τα σχέδια των οικουμενιστών που πρωταγωνιστούν στους διαλόγους και έτσι όλη η διδασκαλία του για τη στάση των Ορθοδόξων απέναντι στον αιρεσιάρχη Πάπα αποσιωπάται σκοπίμως.
Δυστυχώς η σύγχρονη «θεολογία» όσων αποφασίζουν για το σχολικό μάθημα των θρησκευτικών και όσων μετέχουν στους διαλόγους με τους Παπικούς φαίνεται πως δεν έχει ανάγκη των διδαχών του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

6 σχόλια:

Γιωργος απο Πολυγυρο είπε...

Μπράβο σας.

ΑΙΣΧΟΣ. Ποιοι μας διοικούν, αλήθεια;
Μου φαίνεται οτι θα πρεπει να αρχισουμε καθοδους στους δρομους.
Μεχρι εδω.

Ανώνυμος είπε...

Ορθές οι παρατηρήσεις του συντάκτη του παρόντος άρθρου.

Κάποιοι ταράσσονται όταν βλέπουν τους αγίους, που τους ελέγχουν για τις δικές τους προδοσίες...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι εκδίωξη εντός εισαγωγικών αλλά εκτός εισαγωγικών.

Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο απο τον Πολυγυρο και μπράβο και αίσχος δεν γίνεται. Πού πάει το μπράβο και πού το αίσχος;

Γιωργος Πολυγυριωτης είπε...

Το μπραβο παει στην ιστοσελιδα γι αυτα που εγραψε για την εκδιωξι απο τα βιβλία του αγιου Κοσμα.
Και το αισχος ανηκει στους αισχρους διωκτας.
Δεν συμφωνεις;

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και συμφωνούμε Γεώργιε!
Ο Κύριος να σε φυλάττει!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)