20/8/09

Υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών ζητά ο Πατριάρχης Δανιήλ

πηγή: romfea

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τονίζει σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Τραϊάν Μπασέσκου ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Έλαβα γνώση των προτάσεων που υπέβαλε η Προεδρική Επιτροπή για την ανάλυση και τη χάραξη πολιτικής στους τομείς της Παιδείας και Έρευνας της Ρουμανίας, νόμος προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τις 30 Απριλίου 2009. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία, σχετικά με την εξαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών του οποίου είναι αβέβαιη η εισαγωγή του, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», τονίζει στην επιστολή του, προς τον Πρόεδρο της Ρουμανίας ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ.
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρουμανίας, «στα δημόσια σχολεία, η θρησκευτική εκπαίδευση είναι οργανωμένη και εγγυημένη από τον νόμο».
Επίσης, ο Πατριάρχης Δανιήλ ανέφερε ότι ........



«βάσει του με την Κυβερνητική Απόφαση της Ρουμανικής Κυβερνήσεως 27/17.5.1994 εισήχθη στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών, ο οποίος νόμος στη σελ. 371 αναφέρει ότι το μάθημα των θρησκευτικών τυγχάνει απόλυτα ισότιμο προς τα άλλα μαθήματα και όχι υποβαθμισμένο. Ομοίως το μάθημα των θρησκευτικών κατοχυρώνεται και από το άρθρο 32. παρ. 7 του Συντάγματος».
«Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο για την Παιδεία η παρουσία των θρησκευτικών είναι υποχρεωτική σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν να πάρουν απαλλαγή του μαθήματος μόνο με γραπτή αίτηση από τους γονείς τους», αναφέρει ο Πατριάρχης στην επιστολή.
Ο Πατριάρχης Δανιήλ, υπογράμμισε ακόμη ότι «πέρυσι το Πατριαρχείο Ρουμανίας ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «Θέλουμε σχολείο χωρίς Θεό;;;», η εκστρατεία αυτή είχε πολύ μεγάλη απήχηση και έλαβε 140.000 χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, στις 29 Φεβρουαρίου 2008, στο Παλάτι του Πατριαρχείου στο Βουκουρέστι, οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων της Ρουμανίας, εξέφρασαν την κοινή τους θέση για την διατήρηση της θρησκείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
«Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με την θρησκευτική εκπαίδευση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να λάβει υπόψη και τη γνώμη του κατ΄ εξοχήν θρησκευτικού λαού, όπως του Ρουμανικού λαού», συνέχισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Προεδρικής Επιτροπής για την ανάλυση και χάραξη πολιτικής στους τομείς, της Παιδείας και Έρευνας της Ρουμανίας, Καθηγητής κ. Μιρσέα Μικλέα, τόνισε ότι «σύμφωνα με το σχεδιασμό, η θρησκευτική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όμως μερικά θέματα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα».



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Δανιήλ αγωνίζεται σθεναρώς, οι δικοί μας τί κάνουν για τις αντιεκκλησιαστικές εγκυκλίους του περσινού καλοκαιριού;

Ποίος ο αγώνας τους; Ποιά η μάχη που έδωσαν και δίνουν;

Τελικά κοιμούνται ύπνον βαθύν;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)