18/9/09

Τέλος στις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά για τη φετινή σχολική χρονιά

Το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για μας ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τη θρησκευτική παιδεία των μαθητών μας. Επειδή παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας η απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να αποσύρει τις σχετικές εγκυκλίους Στυλιανίδη και έτσι φτάσαμε στην αρχή της νέας χρονιάς χωρίς να έχει λυθεί το όλο ζήτημα, επιλέξαμε ως ιστολόγιο να μην ασχοληθούμε στην αρχή του σχολικού έτους με το θέμα. Στόχος της σιωπής μας αυτής ήταν να μην ανακινήσουμε το ζήτημα στην αρχή της χρονιάς και άθελά μας οδηγήσουμε σε αρνητικά αποτελέσματα δηλ. στην αίτηση απαλλαγής από το μάθημα Ορθοδόξων μαθητών.........


Παρακολουθούσαμε ωστόσο στενά την αγωνία συναδέλφων γύρω από το ζήτημα όπως για παράδειγμα το σχετικό δημοσίευμα του συναδέλφου Σπύρου Παπακωστόπουλου, το οποίο αναδημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου αυτού.
Σπάμε σήμερα την ηθελημένη σιωπή μας επειδή σύμφωνα με τους νόμους και τις εγκυκλίους έχει πλέον παρέλθει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Και δηλώνουμε ξεκάθαρα τα παρακάτω:

1. Το ζήτημα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά θα λυθεί οριστικά μόνο με την απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη και την επάνοδό μας στο καθεστώς του 2002 (εγκύκλιος Γκεσούλη). Για το σκοπό αυτό το αίτημα της απόσυρσης των εγκυκλίων πρέπει να τεθεί επιτακτικά στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά και η Σύνοδος οφείλει να θέσει το ζήτημα στο νέο Υπουργό, όποιος κι αν είναι απαιτώντας απόσυρση των εγκυκλόων Στυλιανίδη.
2. Για τη φετινή σχολική χρονιά η προθεσμία υποβολής αίτησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά έχει λήξει. Αυτό ορίζει η εγκύκλιος Γ2/12907/08 - 02 - 2005 που λέει ξεκάθαρα "Διευκρινίζουμε ότι, επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις, που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων". Επομένως κανείς μαθητής δεν μπορεί από σήμερα και στο εξής και για τη φετινή σχολική χρονιά να ζητήσει απαλλαγή. Κάθε απαλλαγή που τυχόν θα χορηγηθεί μετά τη σημερινή λήξη της προθεσμίας είναι παράνομη και θα πρέπει να καταγγέλλεται από τους θεολόγους τόσο στους Διευθυντές Δ/νσης και τους Προϊσταμένους Γραφείων, όσο και στους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων. Εάν τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδείξουν τυχόν αδιαφορία και ανοχή ( όπως συνέβη πέρυσι σε κάποιες περιπτώσεις) τότε το blog μας πρόθυμα θα δημοσιεύσει σχετικές καταγγελίες και θα προβεί σε σχετική ενημέρωση και άλλων ιστοχώρων ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα. Καθένας μας πρέπει επιτέλους κάποτε να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Κανείς (ούτε τα στελέχη της εκπαίδευσης) δεν είναι υπεράνω του νόμου.
3. Στις περιπτώσεις που δόθηκαν κάποιες απαλλαγές οι Δ/ντες των σχολικών μονάδων οφείλουν να απασχολούν τους απαλλαγέντες μαθητές σε άλλη αίθουσα και άλλο αντικείμενο, όπως ορίζει η 3η εγκύκλιος Στυλιανίδη. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και παραπάνω (σημ. 2).
4. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε ενημέρωση από συναδέλφους θεολόγους σχετικά με το πόσοι μαθητές έλαβαν απαλλαγή από το μάθημα κατά τη φετινή σχολική χρονιά και κατά πόσο τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα.
5. Καλούμε όλους τους θεολόγους και τις Ενώσεις τους να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματός μας και της θρησκευτικής παιδείας γενικότερα.
_________________________________________
πηγή: ΕΞΑΓΟΡΕΥΣΙΣ
.
Αναρτώ το παραπάνω έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί και την τελευταία εξέλιξη σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, διότι καλούμαστε από αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 να έρθουμε αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα του μαθήματός μας. Επειδή, δε, το εν λόγω έγγραφο είτε δεν έφθασε στα σχολεία είτε έφθασε, αλλά δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι Θεολόγοι και προκειμένου να κληθούν οι κ. Διευθυντές να εφαρμόσουν το νόμο, κατεβάστε το και να το έχετε ως "νομικό όπλο" για εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες, ενδεχομένως, να παρουσιασθούν κρούσματα παρανομίας. Σε όποια σχολεία δεν εφαρμοσθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ, παρακαλείσθε συνάδελφοι να έρθετε σε άμεση επικοινωνία με το σχολικό σας Σύμβουλο. Όσον αφορά στην προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων απαλλαγής, χρησιμοποιείστε τα διαλαμβανόμενα στην παρακάτω εγκύκλιο, απόσπασμα της οποίας αυτούσιο σας μεταφέρω: Γ2/12907/08 - 02 - 2005: "Διευκρινίζουμε ότι, επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις, που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων".

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)