29/5/10

Ο καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Με κάθε επιφύλαξη μεταφέρουμε την πληροφορία Ανώνυμου σχολιαστή του ιστολογίου μας σύμφωνα με την οποία νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναδείχτηκε ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης. Αν η πληροφορία είναι έγκυρη, τότε έχουμε αλλαγή της σκυτάλης της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης μεταξύ Ηπειρωτών καθηγητών καθώς και ο απερχόμενος Κοσμήτωρ κ. Ιωάννης Κογκούλης και ο νέος Κοσμήτωρ Μιχαήλ Τρίτος κατάγονται από την Ήπειρο.
Διαβάστε το Βιογραφικό του κ. Μιχαήλ Τρίτου πατώντας το Διαβάστε περισσότερα......
Ο καθηγητής Μιχ. Τρίτος γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου το 1951. Φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής, τη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα ρωμανολογίας και βαλκανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwings του Freiburg της Γερμανίας.
Υπηρέτησε ως καθηγητής και Διευθυντής του Γυμνασίου και ΤΕΛ-ΤΕΕ Μετσόβου. Παράλληλα δίδασκε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και στα ΠΕΚ Ιωαννίνων. Το 1989 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., το 1999 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 2004 Αναπληρωτής και το 2009 Τακτικός Καθηγητής της ίδιας Σχολής, στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία και σύγχρονη κατάσταση των σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Έχει πάρει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει δεκάδες μελέτες ιστορικού, θεολογικού και λαογραφικού περιεχομένου. Από τα έργα του αναφέρουμε αντιπροσωπευτικά τα εξής: Η Πατριαρχική Εξαρχία Μετσόβου (1659-1924), Ιωάννινα 1991. Η Εκκλησία στο Ανατολικό Ιλλυρικό και την Αλβανία, Θεσσαλονίκη 1999. Οι Πατριάρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας. Η θρησκευτική, εθνική και κοινωνική τους προσφορά, Θεσσαλονίκη 2004. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια σήμερα, Κατερίνη 2003. Νεώτερες εξελίξεις στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, Θεσσαλονίκη 2004. Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο φωτιστής του Γένους- ο Προφήτης, Αθήνα 2000. Βλάχοι των Βαλκανίων και Ορθοδοξία, Θεσσαλονίκη 2009. Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας. Ιστορική εξέλιξη – Σημερινή κατάσταση, Κατερίνη 2009. Ιστορική διήγησις περί Γεωργίου του Καστριώτου του επονομασθέντος Σκενδέρμπεη, Θεσσαλονίκη 2009. Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ο Ιεράρχης της αυτοθυσίας και της βαλκανικής συναδέλφωσης, Ιωάννινα 2008 κ.α.
Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα των Βλαχοφώνων της Βαλκανικής, το πρόβλημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας και τα λοιπά εθνικά μας θέματα.
Είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μετσόβου «Ο Νικόλαος Τζαρτζούλης», μέλος του Δ.Σ. Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Βλάχων Επιστημόνων, μέλος της Ενώσεως συγγραφέων και λογοτεχνών Ηπείρου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα σχέση έχοντα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας. Επίσης συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Μαθήματα που διδάσκει:

Yποχρεωτικό Δ’ εξαμήνου:
403Υ Ιστορία και σύγχρονη κατάσταση των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών

Επιλεγόμενα:
Χειμερινό Εξάμηνο
α) Εθνικά θέματα σχετιζόμενα με τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου (Χ112)
β) Το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα στο παρόν και στην Ιστορία (Χ47)
Εαρινό Εξάμηνο
α)Εκκλησιαστικές προσωπικότητες των χωρών της χερσονήσου του Αίμου (Θ150)

Μεταπτυχιακό
ΙΕ18. Ειδικά θέματα Ορθοδοξίας στη Ν.Α. Ευρώπη Α’
ΙΕ19. Ειδικά θέματα Ορθοδοξίας στη Ν.Α. Ευρώπη Β’
ΙΕ20. Ειδικά θέματα Ορθοδοξίας στη Ν.Α. Ευρώπη Γ’
ΙΕ21. Ειδικά θέματα Ορθοδοξίας στη Ν.Α. Ευρώπη Δ’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)