9/6/10

Έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος...

Από σήμερα το ιστολόγιό μας εγκαινιάζει μια νέα συνήθεια. Στην αριστερή του στήλη, κάτω ακριβώς από τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ θα φιλοξενούμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό απόσπασμα από τη διδασκαλία του αγίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου κάτω από τον τίτλο "Έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος...". Κάθε εβδομάδα τα κειμενάκια αυτής της στήλης θα συγκεντρώνονται σε μία χωριστή ανάρτηση - άρθρο υπό τον τίτλο Διδαχές Γέροντος Παϊσίου και θα δημοσιεύονται όλα μαζί. Ας έχουμε την ευχή του Γέροντος Παϊσίου κι ας μελετούμε την διδασκαλία του που είναι καρπός πείρας που αποκτήθηκε μέσα από μεγάλα πνευματικά αγωνίσματα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα αν μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να με διαφωτίσετε σε ένα θέμα σχετικά με τον Γέροντα Παΐσιο.
Έχω διαβάσει τα πέντε βιβλία με τους Λόγους του και πιστεύω ότι ήταν χαρισματικός και σε πορεία θεώσεως. Όμως έχω ακούσει ότι είχε πει ότι ο κ Βαρθολομαίος είναι ο καλύτερος Πατριάρχης που είχαμε ποτέ! Και ο κ Βαρθολομαίος είναι κορυφαίος Οικουμενιστής. Ένας θαυματουργός με προορατικό χάρισμα θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο;

Νίκος

thriskeftika είπε...

κ. Νίκο,
καλά είναι να μη πιάνεστε από μία κουβέντα. Είναι γνωστές οι απόψεις του αγίου Γέροντος Παϊσίου για τον οικουμενισμό και τους Διαλόγους.

Είναι επίσης γνωστή η αγιότητα του Γέροντος, την οποία αμφισβητούν -επίσης ως γνωστόν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ- οι παλαιοημεορλογίτες.

Αφήστε λοιπόν την αμφισβήτηση γύρω από το πρόσωπο του Γέροντος Παϊσίου. Σιγά σιγά θα μας πείτε ότι ο π. Παΐσιος ήταν οικουμενιστής. Αλλά μια τέτοια κατηγορία συχνά απηύθηναν εναντίον του οι παλαιοημερολογίτες ζηλωτές του Αγίου Όρους.
Διαβάστε και το περιστατικό που διασώζουμε (πρόχειρα) στο επόμενο σχόλιο.

thriskeftika είπε...

Ένας επισκέπτης πηγαίνοντας για το κελί του π. Παϊσίου συνάντησε έναν ζηλωτή που του είπε: "Μην πας σε αυτόν. Αυτός είναι οικουμενιστής".

Ο προσκυνητής έχοντας πόθο να συναντήσει το Γέροντα δεν τον άκουσε. Φτάνοντας όμως στο κελί του Γέροντα του είπε: "Καθώς ερχόμουν με συνάντησε ένας μοναχός και μου είπε να μην έρθω σε σένα γιατί είναι κομμουνιστής (ο απλός άνθωπος δεν γνώριζε τι θα πει οικουμενιστής και νόμισε ότι του είπε κομμουνιστής!) Αλλά εγώ, συνέχισε ο προσκυνητής, ήρθα να πάρω την ευχή σου και σε αγαπάω και κομμουνιστής να είσαι και ΠΑΣΟΚ και ότι θέλεις!

Κατανοητόν, αγαπητέ Νίκο; Οι συκοφαντίες των παλαιοημερολογιτών εναντίον του Γέροντος Παϊσίου δεν μπορούν να σταθούν μπροστα στην αγιότητα του Γέροντος.
Και εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ο χώρος των σχολίων να μετατραπεί σε βήμα των παλαιοημερολογιτών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι παλαιοημερολογίτης, ρώτησα μόνο αν αληθεύει αυτό που άκουσα. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτά που λέτε "Σιγά σιγά θα μας πείτε ότι ο π. Παΐσιος ήταν οικουμενιστής."
Από και ως που βγάζετε τέτοια συμπεράσματα; Δεν συκοφάντησα ούτε κατηγόρησα κανένα, μόνο ρώτησα αν αυτό ισχύει ή όχι;
Νίκος

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)