17/6/10

Ἰωάννης Τάτσης, Ἀντιπαπικὴ δρᾶσις Κυπρίων Ἱεραρχῶν

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 18/6/2010
Ἀντιπαπικὴ δρᾶσις Κυπρίων Ἱεραρχῶν
Γράφει ο Ἰωάννης Τάτσης, Θεολόγος
Η επίσκεψη στην Κύπρο υπήρξε μία ακόμη ενέργεια του Πάπα για την παγκόσμια επιβολή του μέσω της πανθρησκείας την οποία υπηρετεί. Αν και ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου υποτάχτηκε στις παπικές αξιώσεις και υποδέχτηκε επίσημα τον ποντίφικα συμπαραστατούμενος και από άλλους αρχιερείς, ωστόσο δεν κατάφερε να επιβάλλει την οικουμενιστική του γραμμή σε όλα τα μέλη της Συνόδου.
Παραδοσιακοί Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου αντέδρασαν δυναμικά στις αρχιεπισκοπικές αξιώσεις, αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην υποδοχή του Πάπα και διατράνωσαν την ορθόδοξη θέση ότι ο Πάπας είναι αιρετικός και για τούτο δεν αρμόζει καμία απόδοση εκκλησιαστικής τιμής σε αυτόν.....
Το φύλλο της 28ης Μαΐου του «Ορθοδόξου Τύπου», που φιλοξένησε κείμενα των αγωνιστών Μητροπολιτών Λεμεσού και Κυρηνείας αλλά και επιστολή της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου προς το Μητροπολίτη Κιτίου φανέρωσε ότι στην Κύπρο –όπως και σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες- υπάρχει ισχυρό αντιπαπικό και αντιοικουμενιστικό μέτωπο με επικεφαλής αγωνιστές επισκόπους που δεν ανέχονται το θράσος των οικουμενιστών και τη δολιότητα των παπικών. Η παπική επίσκεψη στην Κύπρο είχε τελικά και κάτι θετικό. Αποκάλυψε ότι ο παραδοσιακός ορθόδοξος κλήρος και λαός όταν νιώθουν ότι η Πίστις είναι το κινδυνευόμενον ξεσηκώνονται και αρνούνται την υποταγή στα κελεύσματα οικουμενιστών ποιμένων χωρίς να φοβούνται αρχιεπισκοπικές φωνές και απειλές.

Ας σημειώθει δε και τούτο. Όσοι κινούμενοι από υπερβάλλοντα ζήλον ου κατ’ επίγνωσιν έσπευσαν να στραφούν με σκληρούς λόγους (κυρίως με άρθρα στο διαδίκτυο) όχι μόνο εναντίον των οικουμενιστών αλλά και εναντίον παραδοσιακών Ιεραρχών της Κύπρου, εξαιτίας της πρόσκαιρης σιωπής των, πρέπει στο εξής να είναι προσεκτικότεροι. Αδιάκριτες υπερβολικές και άκαιρες φωνές βλάπτουν τον αντιοικουμενιστικό και αντιπαπικό αγώνα. Η ενεργός μάλιστα συμμετοχή αρκετών Ιεραρχών στον αγώνα αυτό θα πρέπει να μας κάνει προσεκτικότερους ακροατές της διδασκαλίας τους και όχι βιαστικούς επικριτές της προς καιρόν σιωπηλής στάσης τους.

4 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Το άρθρο του κ. Τάτση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Είναι αλήθεια ότι οι Λεμεσού Αθανάσιος, Κυρηνείας Παύλος, Αμαθούντος Νικόλαος, Τριμυθούντος Βαρνάβας και Λήδρας Επιφάνιος δεν συμμετείχαν στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πάπα ή και ορισμένοι εξ αυτών κατέθεσαν και δημόσια τη διαφωνία τους.

Προ παντός στην Παπική επίσκεψη αντέδρασε η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Η επιστολή της Ιεράς Μονής υπήρξε το φυτίλι που έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη της μη κατά Θέον ομοφωνίας της Συνόδου για τα οικουμενιστικά ανοίγματα. Και την έκανε κυριολεκτικά θρύψαλα.

Ορισμένα σχόλια και άρθρα καλών πατέρων και αδελφών που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίχτυο τα οποία παρουσιάζουν όλους να έχουν δώσει γην και ύδωρ στους οικουμενιστές δεν ανταποκρίνονται στην αληθεια αλλά νομίζω ότι δεν έγιναν με κακή πρόθεση.

Απλά οι συντάκτες τους έχουν αποσπασματική εικόνα της κατάστασης.

Το άρθρο του κ. Τάτση με βοηθά να διαπιστώσω ότι το πρόβλημα ακόμη υφίσταται και έτσι μου δίνει το έναυσμα να συνεχίσω την αναφορά στο θέμα για να ξεδιαλύνω την κατάσταση με την παράθεση όλων των στοιχείων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου λέτε κ. Τελεβάντο. Μήπως θυμάστε ποιος έγραψε τα άρθρα με τους πιο κάτω τίτλους;

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΕΝΩ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μα γι'αυτό είπα ότι ενώ νόμισα ότι το όλο θέμα έχει διευθετηθεί το άρθρο του κ. Τάτση με βοήθησε να αντιληφθώ ότι ακόμη υπάρχουν κενά στην κατανόηση του τι συνέβη.

Ετσι εκεί που νόμισα ότι τέλειωσαν οι εκκρεμότητες τώρα με τις επισημάνσεις του κ. Τάτση αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις για να ολοκληρωθεί η εικόνα των πραγμάτων.

Γι' αυτό ακριβώς και θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟ ....ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ....

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)