23/1/11

Προαιρετικό το μάθημα της Ιστορίας (και των Θρησκευτικών);

Την αφαίρεση της Ιστορίας από τον κορμό της υποχρεωτικής διδασκαλίας στη Β’ και Γ’ Λυκείου και τη μετατροπή τόσο αυτής όσο και των Θρησκευτικών σε μαθήματα επιλογής, προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στο «Νέο» Λύκειο.
Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας. Μετά τιςμεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια σειρά έχει το Λύκειο, σαν προθάλαμο που αποτελεί για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι ριζικές και ρηξικέλευθες για τα δεδομένα της χώρας μας. Το Νέο Λύκειο όπως το ονομάζουν θα έχει(σύμφωνα πάντα με τις επιτροπή του υπουργείου Παιδείας) τρία υποχρεωτικά μαθήματα που θα είναι η Νεοελληνική γλώσσα, η Ξένη γλώσσα και η Γυμναστική. Όσον αφορά τα Θρησκευτικά και την Ιστορία οι «φωστήρες» του Υπουργείου προτείνουν την μετατροπή τους σε μαθήματα επιλογής... Σύμφωνα με την τελική πρόταση, το μάθημα της Ιστορίας εντάσσεται σε μία ομάδα μαθημάτων κάτω από την ονομασία «Αρχαιογνωσία», ενώ η ύλη που περιλαμβάνει το Βυζάντιο και την επανάσταση του 1821 κόβονται σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Θάλειας Δραγώνα, γνωστής για τις «προοδευτικές» της απόψεις για την Ιστορία και το Έθνος. Τα Θρησκευτικά από την άλλη μετατρέπονται σε μια ανούσια θρησκειολογία η οποία περιλαμβάνει και συγκριτική θεολογία προς κατανόηση των άλλων βασικών δογμάτων και θρησκειών και εντάσσονται στις Κοινωνικές Επιστήμες μαζί με τα Οικονομικά και άλλα μαθήματα.
Όλα αυτά παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τον Οκτώβριο, και των δύο υφυπουργών του Υπουργείου Παιδείας. Είναι προφανής η ανακολουθία λόγων και πράξεων του Υπουργείου καθώς και η προσπάθεια των πάσης φύσεως επιτροπών-«σοφών» να υποβαθμίσουν το μάθημα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών ακολουθώντας τις επιταγές της «μεταμοντέρνας προοδευτικότητας»!!! Μην ξεχνάμε άλλωστε και την πολύ σοφή ρήση: Όποιος λαός ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)