28/2/12

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Ιερεύς Γεώργιος Δ. Παΐσιος, εκ κώμης Χιονιάδων

Κυκλοφόρησε τις ημέρες αυτές το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση με τίτλο «Ιερεύς Γεώργιος Δ. Παΐσιος, εκ κώμης Χιονιάδων». Ο συγγραφέας περιγράφει την τελευταία συνάντησή του με τον μακαριστό πλέον π. Γεώργιο: «Τρεις μήνες πριν την κοίμηση του επισκέφτηκα τον π. Γεώργιο στο χωριό του. Ήταν κατάκοιτος και βρισκόταν στη δύση του βίου του. Τον φρόντιζε με αγάπη η πρεσβυτέρα και η θυγατέρα του Ηλέκτρα. Σε βαθιά γεράματα όντας ο καλός λευίτης δεν άκουγε και δεν έβλεπε. Ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συνεννοηθείς μαζί του. Μάταια η πρεσβυτέρα του φώναζε δυνατά στο πτερύγιο του αυτιού του. Εκείνος δεν καταλάβαινε τί του έλεγε. Οι σωματικές του δυνάμεις είχαν ελαττωθεί υπερβολικά. Ο γέροντας λιγόστευε όπως η αναμμένη λαμπάδα.
Ο π. Γεώργιος ήταν γνωστός στην περιοχή και σαν ιστορικός συγγραφέας. Παρόλο που δεν είχε φοιτήσει σε ανώτερες σχολές, αγαπούσε τη μελέτη και με συνεχείς προσπάθειες κατόρθωσε να γράφει γλαφυρή καθαρεύουσα...
και να αναδιφά αραχνιασμένες εκκλησίες και κατασκονισμένα βιβλία, προκειμένου να συγκεντρώσει το υλικό των ιστορικών του μελετών. Μας άφησε ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο, το οποίο κυρίως φιλοξενείται στις σελίδες του περιοδικού Ηπειρωτική Εστία, πού τότε εκδίδονταν στα Ιωάννινα. Αρκετές εργασίες κυκλοφόρησαν και σε ανάτυπα».
Στον Πρόλογο του βιβλίου ο π. Διονύσιος Τάτσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πάντα σεβόμουν τον αείμνηστο ιερέα Γεώργιο Παΐσιο, τον εκ της κώμης των Χιονιάδων, παρόλο πού δεν είχα την ευκαιρία, αλλά και την ηλικία, να συνδεθώ πολύ μαζί του. Το γεγονός ότι έγραφε μελέτες και διέσωζε πολύτιμες πληροφορίες για την εκκλησιαστική ιστορία της επαρχίας μας, με έκανε να τον αγαπώ όσο ζούσε, αλλά και μετά την κοίμηση του, να τον θυμάμαι με νοσταλγία, κάθε φορά πού ανατρέχω στα κείμενα του για να συμπληρώσω τις δικές μου μελέτες για την ιστορία του τόπου μας.
Με ιδιαίτερη αγάπη περιέβαλλε τον π. Γεώργιο και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, από την εποχή που ήταν ιεροκήρυκας. Αυτός ήταν και ο λόγος πού μου ανέθεσε να μιλήσω στο 17ο Ιερατικό Συνέδριο (2011) για την προσωπικότητα του. Ερευνώντας για τον π. Γεώργιο, διαπίστωσα ότι υπήρξε και βιογράφος του ιερομόναχου Χρύσανθου Λαϊνά, ο όποιος έζησε στην Κόνιτσα τον 19ο αιώνα και άφησε φήμη ενάρετου κληρικού. Έτσι θεώρησα χρέος μου, παράλληλα με τον π. Γεώργιο, να ασχοληθώ και με τον Χρύσανθο. Καρπός της προσπάθειάς μου αυτής είναι το βιβλίο Ιερομόναχος Χρύσανθος Λαϊνάς (2012)».

Δείτε και άλλα βιβλία του π. Διονυσίου Τάτση στο ιστολόγιο http://dtatsis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)