28/2/12

Θεολογική-Αγιολογική Ημερίδα από τη Μητρόπολη Λαγκαδά

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος στο κήρυγμά του εξήρε την προσωπικότητα και την αγωνιστικότητα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης που απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα φωτεινό για τον βίο των χριστιανών...


Εν συνεχείᾳ, στο Συνεδριακό Κέντρο της Όσσας πραγματοποιήθηκε επιστημονική Θεολογική-Αγιολογική Ημερίδα με θέμα «Tα περί του µαρτυρίου της Αγίαs Κυράννηs εις τα κείµενα των µαρτυρολογίων και εις την ανιστόρησιν των ιερών αυτής εικόνων», η οποία έγινε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξεπροσώπησε o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος ανέγνωσε τον σεπτό πατριαρχικό εόρτιο χαιρετισμό, ενώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ καθώς και την Ιερά Σύνοδο εξεπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικοδήμου καθώς και καθηγητές της ανωτάτης εκπαιδεύσεως με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ελλογιμώτατο καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτο. Επίσης, τις εργασίες της Ημερίδος παρακολούθησαν ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτζχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, κληρικοί, εκπαιδευτικοί και πλήθος λαού.

Τις εργασίες της Ημερίδος άνοιξε η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «ο Απόστολος Παύλος» με ύμνους από την ακολουθία της Αγίας, ενώ χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εμπνευστής και οργανωτής των εορτίων εκδηλώσεων.

Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδος «Tα περί του µαρτυρίου της Αγίαs Κυράννηs εις τα κείµενα των µαρτυρολογίων και εις την ανιστόρησιν των ιερών αυτής εικόνων» κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθ. Μιχαήλ Τρίτου, o μοναχός Μάξιμος Ἱβηρίτης (Νικολόπουλος), με θέμα «Οι απεικονίσεις της Αγίας Κυράννης», ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, ἀν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα «Οι Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης κατά τον 18ο αιώνα. Επισημάνσεις γύρω από το μαρτύριο, την τιμή και την διάσωση της μνήμης τους, ως τις μέρες μας» και ο κ. Τρύφων Τσομπάνης με θέμα «Η Αγία Κυράννα στην Εικονογραφία. Αισθητικές Παρατηρήσεις».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές της Ημερίδος σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)