9/2/12

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τα Θρησκευτικά του Λυκείου

Από την πρώτη στιγμή που η Υπουργός Παιδείας ξεκίνησε το σχεδιασμό για το «Νέο Λύκειο» το μάθημα των Θρησκευτικών τέθηκε στο στόχαστρο. Ο στόχος ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποβάθμιση του μαθήματος, ως ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη κατάργησή του, για την οποία πολλοί εργάζονται αργά αλλά μεθοδικά εδώ και χρόνια...

Αρχικά η Θάλεια Δραγώνα σχεδίαζε ένα «Νέο Λύκειο» χωρίς Θρησκευτικά.
Μετά την παραίτησή της παρουσιάστηκε νέο σχέδιο που διατηρούσε μάθημα Θρησκευτικών υποχρεωτικό και δίωρο στην Α΄ τάξη, μονόωρο στη Β΄ τάξη και επιλογής στη Γ΄ τάξη. Ακολούθησαν αντιδράσεις προσώπων και ομάδων του εκκλησιαστικού και θεολογικού χώρου. Φαίνεται όμως πως αυτές δεν ήταν τόσο έντονες ή τουλάχιστον ικανές να πείσουν το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το σχέδιο αυτό υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος.
Η νέα Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, που δόθηκε στα κόμματα που συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή για την παιδεία δεν περιέχει καμία αναφορά για τα Θρησκευτικά. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Όσα υποστήριξε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στα ΝΕΑ αποδεικνύουν πως τώρα σχεδιάζεται ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Μάθημα επιλογής ισοδυναμεί με κατάργηση του μαθήματος, αφού μαθητής Λυκείου που στοχεύει στην είσοδο σε κάποια Σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν έχει ούτε την ευχέρεια ούτε την «πολυτέλεια» να επιλέξει μάθημα Θρησκευτικών.
Το τραγικότερο όλων; Κάποιοι Θεολόγοι και γνώριζαν και γνωρίζουν τι σχεδιάζεται για τα Θρησκευτικά του Λυκείου. Και όχι απλώς δεν αντιδρούν αλλά με κάθε τρόπο αποκρύπτουν τα κυβερνητικά σχέδια και καθησυχάζουν τους Θεολόγους. Άλλοι πάλι με αδικαιολόγητη ελαφρότητα επιχαίρουν για τις τελευταίες εξελίξεις επειδή δήθεν το θρησκευτικό μάθημα μετατρέπεται σε πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους μαθητές που θα θέλουν να εισαχθούν στις Θεολογικές Σχολές! Πόσοι αλήθεια θα είναι οι μαθητές που θα αποφασίσουν να διαβάσουν και να εξεταστούν πανελλαδικά σε μάθημα Θρησκευτικών για να εισαχθούν στις Θεολογικές Σχολές;
Παρά το θολό τοπίο που το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί γύρω από το Νέο Λύκειο, οι στοχεύσεις του είναι σαφείς και ξεκάθαρες για το θρησκευτικό μάθημα. Τα Θρησκευτικά πρέπει να υποβαθμιστούν με κάθε τρόπο και με κάθε «έξυπνη» ρύθμιση που μπορεί να απαιτείται για κάτι τέτοιο. Όποιοι αρνούνται να δούνε την πραγματικότητα αυτή ή πάσχουν από φιλοκυβερνητική μυωπία ή νοιάζονται μόνο για την διασφάλιση της θέσης την οποία κατέχουν.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΚΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΑΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΕΦΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΥ ΧΑΜΗΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΙΑΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Ωραία λογική!
Αφήστε τις εξυπνάδες και κοιτάξτε πως θα ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Θεολόγοι -και υψηλά ιστάμενοι- που μετατρέπουν την πιθανότητα μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο σε ευκαιρία για ανάδειξη δήθεν της αξίας του είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για το κατάντημα του μαθήματος.

Μην ακολουθείτε την παράλογη λογική τους. Μην δέχεστε την ωραιοποίηση της κατάντιας στην οποία οδηγούν το μάθημα στο Λύκειο (αλλά και στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο).

Αντίσταση ΤΩΡΑ και όχι εφησυχασμός.

Στόχος: Υποχρεωτικό ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα σε όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ανώνυμος είπε...

φυσικα και δεν εφησυχαζουμε, και αντιστεκομαστε με καθε μεσο: με επιστολες, με ομιλιες, με τη ψηφο μας στις εκλογες κ. ά. Αν όμως ο Θεός επιτρέψει και περάσουν τελικά αυτά τα σχέδια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να πράξουμε ανάλογα. Όπως έλεγε και ο γεοντας Παϊσιος, ο Θεός δεν επιτρέπει να υπαρξει κατι κακό, αν από αυτό δεν βγει κάτι καλό. Και το καλό που θα βγει από αυτή την υπόθεση θα είναι ότι οι θεολόγοι θα γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και πιο συνεπείς και σοβαροί με το έργο που επιτελούν.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)