27/1/13

Μοναχός Μωυσής, «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»

«Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο, ενδιαφέρον και αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα. Αναφέρεται στο δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας των ετών 1914-1922. Συγγραφέας του είναι ο δημοσιογράφος Γ.Ν. Παπαθανασόπουλος. Από την πλευρά της μητέρας του, η καταγωγή του είναι η Μαγνησία. Πατρίδα του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, που μαρτύρησε σε ηλικία 113 ετών. Συμβαίνει και η μητέρα του να γεννήθηκε στην ωραία και αλησμόνητη Μαγνησία. Η Μαγνησία ήταν η έδρα της μητροπόλεως Εφέσου, μιας των επτά λυχνιών της Αποκαλύψεως του Ιωάννου το Θεολόγου.
Έχουν γραφεί αρκετά βιβλία για τον πολιτισμό του μακραίωνου μικρασιατικού ελληνισμού, την πολύκλαυτη μικρασιατική καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1922, των ηθών και των εθίμων της μαρτυρικής γης της Ιωνίας. Νομίζουμε όμως πως δεν έχει αναφερθεί δεόντως η συμβολή του κλήρου στα γεγονότα των ετών αυτών. Δραστήριοι μητροπολίτες, ευλαβείς ιερείς και πρόθυμοι διάκονοι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Μικρασιατών, που πάντα ήταν κοντά στην Εκκλησία.
Ένας τέτοιος ιερεύς είναι παπα-Γιώργης Ψαλτόπουλος από το Σιβρισάρι, παππούς του συγγραφέα, που εκοιμήθη στις αρχές του 1922 πάνω στο καθήκον του. Το σπίτι του ήταν φιλανθρωπικό κατάστημα, κέντρο πνευματικού ανεφοδιασμού και αποφάσεων για την πρόοδο της πατρίδος. Αποτελεί σεμνό ήρωα του μικρασιατικού ελληνισμού και του μυθιστορήματος, που επηρεάζει, νουθετεί και διδάσκει με τον ταπεινό του λόγο και το φωτεινό παράδειγμά του.
Η δασκάλα πρεσβυτέρα του Βασιλεία είναι μία αγέρωχη γυναίκα, αξιοπρεπής πρόσφυγας, μητέρα εκλεκτών παιδιών, έξυπνη, εργατική, αυστηρή όσο πρέπει στη διαπαιδαγώγηση των τεσσάρων παιδιών της, συμπαραστάτης σύζυγος, υπομονετική χήρα. Η τραγωδία και το δράμα της απώλειας της μικρής περιουσίας της, οι πικρές περιπέτειες της προσφυγιάς, η πείνα στην Αθήνα περιγράφεται συγκινητικά. Στο πρόσωπο της πρεσβυτέρας από τη Μαγνησία παρουσιάζεται η αρχοντική μορφή της πονεμένης Μικρασιάτισσας, που δεν λυγίζει εύκολα στις οδύνες του βίου. Ο συγγραφέας την περιγράφει και την παρουσιάζει αριστοτεχνικά.
Θα πρέπει ειλικρινά και αντικειμενικά να πούμε πως ο συγγραφέας γνωρίζει πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία, έχει ορθόδοξο φρόνημα, έχει γνώση της τοπιογραφίας και των παραδόσεων. Γνωρίζει να γράφει, αφήνει να μιλούν οι ήρωές του, στέλνει μυστικά μηνύματα, μας συγκινεί. Άνθρωποι με περισσή αγάπη στην Εκκλησία, τον εκκλησιασμό, τις εικόνες, την προσευχή, την ευλάβεια και τη σεμνότητα. Έχουν αρχές, ιδανικά, βαθύ νόημα στη ζωή τους, αγάπη στην πατρίδα. Κατέχουν το φιλόθεο, το φιλάρετο, το φιλήσυχο, φίλεργο, φιλότιμο και φιλάνθρωπο. Ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν τι κάνουν, ξέρουν να υπομένουν και να περιμένουν. Θυσιάζονται και αυτοθυσιάζονται, έχοντας για παράδειγμα άξιους κληρικούς.
Στις 550 σελίδες του βιβλίου «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία» του Γ.Ν. Παπαθανασόπουλου των εκδόσεων «Αρχονταρίκι» παρουσιάζονται νέες πτυχές του μικρασιατικού δράματος, αρκετά ενδιαφέρουσες. Συγχαίρουμε τον συγγραφέα και προτείνουμε την ανάγνωση και τη μελέτη του πονήματος, που περιλαμβάνει στοιχεία χρήσιμα για τη γνώση του παρελθόντος προς ενίσχυση του μέλλοντος. Τη μη λήθη πατρογονικών εστιών, ώστε να μη μείνουν σβηστές οι λυχνίες της Αποκάλυψης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 27/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)