22/8/13

Απάντηση του Συμβουλίου της Ριζαρείου Σχολής στον Μητροπολίτη Κυθήρων

Ριζάρειος Σχολή
Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
PΙZΑPΕIOΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔIOIKHΣH
ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 1-ΑΘΗΝΑ-106 76
ΤHΛ.210.7l.10.661-210.72.11.748 FΑΧ. 210.72.28.736
e-mail: Info@rizarios.gr
ΑΘΗ
ΝΑ 29/7/2013
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 402/979
Προς
τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων
κ. Σεραφείμ
801 00 Κύθηρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον
2. Τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Κ. Κων. Αρβανιτόπουλο

Σεβασμιώτατε

Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι πράξεις δημοσίων προσώπων είναι (και πρέπει να είναι) ανοιχτές σε κριτική. Βέβαια, και οι κρίνοντες κρίνονται.
Για να γίνουμε σαφείς :

Το σχόλιό μας αφορά στην κριτική σας σε απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος. Συμφωνα με την απόφαση αυτή, εναρμονισμένη με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα φοίτησης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Ιδρύματος και νεανίδων από το σχολικό έτος 2013-2014.

Οι απόψεις σας Σεβασμιώτατε για τη λειτουργία του Λυκείου ως σχολείου εκπαίδευσης αποκλειστικά μελλοντικών ιερέων, αν και ανοιχτές σε κριτική, είναι σεβαστές.
Η κριτική μας βασίζεται σε δύο λόγους: α) την αδυναμία απορρόφησης των αποφοίτων του Λυκείου σε δραστηριότητες της εκκλησίας και β) το χαμηλό επίπεδο του μαθητικού δυναμικού. Όπως είναι γνωστό, και οι δύο προαναφερθέντες λόγοι στοιχειοθετούνται από τους όρους της διαθήκης του Ευεργέτη Γ. Ριζάρη.

Στην επιστολή σας, που είχε πολλούς παραλήπτες, αναφέρεστε επίσης και εμμονή των μελών του Πολυμελούς Συμβουλίου στην τήρηση των όρων της διαθήκης, όσον αφορά στην εκλογή των μελών του.

Σεβασμιώτατε,

Ψέγετε το Πολυμελές Συμβούλιο τόσο για τη μη τήρηση, όσο και για την τήρηση των όρων της διαθήκης, συγχρόνως και με την ίδια ένταση!

Αν και δεν συμφωνούμε με τις αιτιάσεις που σας οδήγησαν στην έντονη κριτική, τις δεχόμαστε ως έκφραση του ειλικρινούς ενδιαφέροντός σας για το κύρος της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Εκείνο για το οποίο Σεβασμιώτατε μας βρίσκετε αντίθετους είναι ο χαρακτηρισμός σας μελών του Πολυμελούς Συμβουλίου: «...Δυστυxώς τό Πολυμελές Συμβούλιο καταστάν κλειστό κύκλωμα και αποτελούμενον εκ γεγηρακότων και υπεργήρων -υποβασταζομένων τινών- μελών τείνει να καταστεί πληγή χαίνουσα δια την Ρ.Ε.Σ.».

Θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι όλα τα στάδια της ζωής μας, η νεότητα, η ωριμότητα, το γήρας έχουν κάποιο είδος αρετής που δίνεται μόνο εκείνη τη στιγμή. Το σημερινό Πολυμελές Συμβούλιο έχει νέους στο μυαλό και κάποιοι από αυτούς έχουν και σεβάσμια ηλικία.

Ίσως η άποψη σύμφωνα με την οποία: «όποιος δεν έχει τις αρετές της ηλικίας του θ' αναγκαστεί να κουβαλάει μόνο τα ελαττώματά της», να είναι χρήσιμη σε όλους μας.

Και μια διαπίστωση:

Σε θέματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική εκπαίδευση θα πρέπει η Εκκλησία και η Πολιτεία να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως τη δική σας Σεβασμιώτατε, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία περιβάλλοντος αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού για το καλό της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ρ.Ε.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣ. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Δείτε και 

Μητροπολίτης Κυθήρων προς τον Πρόεδρο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής: Είναι προτιμότερο να κλείσει η Σχολή και σεις να παραιτηθείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)