23/8/13

Η ελληνική μειονότητα και η αυτονομία της Β. Ηπείρου

Τα πρόσφατα επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων στην Β. Ήπειρο έφεραν στο προσκήνιο άλλο ένα εθνικό θέμα που έχει αφεθεί στην τύχη του από το ελληνικό κράτος. Η Β. Ήπειρος δεν διαθέτει απλώς μία ισχυρή ελληνική μειονότητα, αλλά έχει συμφωνηθεί με διεθνείς συνθήκες που υπέγραψαν και οι Μ. Δυνάμεις, πως πρέπει να είναι αυτόνομη. Και αυτό δυστυχώς το ξεχνάμε μένοντας μόνο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της περιοχής.
Από την ίδρυση του αλβανικού κράτους ήδη είχε συμφωνηθεί ότι για να παραμείνει η Β. Ήπειρος σε αυτό, θα έχαιρε ως αντάλλαγμα εκτεταμμένης αυτονομίας (βλ. εδώ και εδώ). Το ΥΠΕΞ λοιπόν αντί να προβάλει με την ευκαιρία αυτήν την σύμφωνη με την διεθνή νομιμότητα κατάσταση αρκείται σε χλιαρές δηλώσεις καταδίκης των επεισοδίων.

Είναι πραγματικό τραγικό οι Έλληνες της Β. Ηπείρου, αυτοί που για αιώνες ήταν και οι μοναδικοί κάτοικοι της περιοχής, σήμερα να βιώνουν κακαποιήσεις από άλλους συντοπίτες τους, στους οποίους οι Ευρωαμερικανοί έμαθαν το 1912 ότι είναι -λέει- Αλβανοί. Σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα αλλά και μέχρι τον 19ο αιώνα όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν Έλληνες ορθόδοξοι, ακόμη και όσοι δεν είχαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική. Αφού όμως ήταν χριστιανοί, τους Έλληνες θεωρούσαν "δικούς τους" και όσοι είχαν έφεση στα γράμματα στα ελληνικά σχολεία πήγαιναν και εξελληνίζονταν και γλωσσικά. Οι μόνοι ξένοι ήταν όσοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλαξοπίστησαν. Αυτοί, οι Τουρκαλβανοί ήταν ξένοι και χωρισμένοι από τους Έλληνες της περιοχής. Και ήρθαν οι δυτικοί και προσπαθώντας να διαλύσουν την ελληνική επιρροή στα Βαλκάνια τους έμαθαν και αυτούς πως τάχα κατάγονται από το "αρχαίο" αλβανικό έθνος, για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανοι και να μην καταδέχονται να γίνονται Έλληνες!!! Έτσι, λοιπόν, οι πραγματικοί κύριοι της Β. Ηπείρου βρέθηκαν χωρίς καμία κατάκτηση και χωρίς καμία εισβολή να αποτελούν μειονότητα στην δική τους επαρχία! Αλλά όταν τα παραπάνω για την ιστορική πραγματικότητα στην περιοχή παραμένουν άγνωστα στους Έλληνες, είναι φυσικό να διαμορφώνεται και εκεί κλίμα ηττοπάθειας από το ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)