19/1/14

Ο Υπουργός Παιδείας για την Τράπεζα Θεμάτων και τις ρυθμίσεις για τη φετινή Α΄ Λυκείου

Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 19/1/2014 ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δίνει απαντήσεις για το τι θα ισχύσει φέτος για το Λύκειο. Μεταφέρουμε απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού στη Βίβιαν Μπενέκου:
Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το εάν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για τη φετινή Α΄ τάξη του Λυκείου.Ο μηχανισμός του Υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάται σε αυτό;

Φυσικά και θα ισχύσει. Όπως έχω δηλώσει ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν.

Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;
Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά και Εξεταστικά Κέντρα που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος.

Και τι αλλάζει;
Ο συντονισμός και ο έλεγχος των διαδικασιών. Αντί του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας –πολιτικού προσώπου δηλαδή- την ευθύνη του συντονισμού και του ελέγχου αναλαμβάνει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

Και δε θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές με το νέο τρόπο εξέτασης;
Κατ’ αρχάς δεν αλλάζει τίποτε στις πανελλαδικές και φέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από τη φετινή Α΄ λυκείου. Αλλά και γι΄ αυτούς η Τράπεζα Θεμάτων, η πρώτη ουσιαστική αλλαγή που τους αγγίζει, δεν φέρνει τα πάνω –κάτω. Απλώς τα μισά θέματα τα αντλεί από την Τράπεζα Θεμάτων ο καθηγητής τους, που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων.

Ο βαθμός της φετινής Α΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν φέτος σε αυτή την τάξη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ;
Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α΄ Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται με την Τράπεζα Θεμάτων.
ΕΘΝΟΣ από ΠΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)