23/9/14

Ο Υπουργός Παιδείας για τα κενά στα σχολεία, τους αναπληρωτές και το διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ
Για τα κενά στα σχολεία: Ξεκινήσαμε με τη διαπίστωση των Υπηρεσιών μέσα από την πυραμιδωτή οργάνωση του Υπουργείου Παιδείας στην εκτίμηση των 22.500 κενών. Εμείς μπορούσαμε να καλύψουμε από αυτά τις 19.500 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια οι 19.500 έγινε 16.500 και μετά 16.000, διότι δεν υπήρχαν χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Γιατί οι θέσεις για τις οποίες ζητούσαμε ΕΣΠΑ, ήταν θέσεις ασύμβατες με το ΕΣΠΑ. ΕΣΠΑ μπορείς να πληρώσεις σχολεία με ειδική αγωγή, μουσικά σχολεία, συγκεκριμένες ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας, αλλά όχι φιλόλογο.
Πέρσι ήταν το νέο Λύκειο σε πειραματική μελέτη και συνεπώς υπήρχε αυτή η αιτιολογία που δικαιολογούσε ΕΣΠΑ. Φέτος μας είπαν «Κύριοι έχετε 16.000 αντί για 19.500» τότε εμείς λιγοστέψαμε τις αποσπάσεις σε φορείς, δεύτερον κάναμε την παράλληλη ανάθεση μεγαλύτερη δηλαδή μια φιλόλογος –και σας λέω κι ένα παράδειγμα Καστελόριζου- κάνει μαθήματα που σχετίζονται με την οικονομία, με την πολιτική, με το Σύνταγμα. Ένας γυμναστής κάνει οικιακή οικονομία, δηλαδή κάνουν παράλληλα πράγματα. Αυτό υπήρχε, αλλά υπεραυξήθηκε και έχει καλυφθεί αυτό από τον τύπο στα επαγγελματικά λύκεια, αλλά και στα υπόλοιπα κανονικά γυμνάσια και λύκεια.
Ένα τρίτο μέτρο είναι η χρήση του Νόμου 1566 της δεκαετίας του ’80 ο οποίος ορίζει ότι σε έκτακτες περιστάσεις όλοι κάνουν τα πάντα. Άρα εμείς με αυτό τον τρόπο και έχοντας 16.000 αντί των αναγκών μας ξεκινάμε με μια λογική παρ' όλα αυτά 500 κενών, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπερβούν τα 1.000 και η δική μας εκτίμηση που καταλήγει στα χίλια κενά σε όλη τη χώρα, είναι μετά από μια συσταλτική ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή, με την έννοια ότι ένας καθηγητής αγγλικών σε ένα νησί, που έχει δύο ή τρεις σχολικές μονάδες θα κάνει και στις τρεις και για να συμπληρώσει το πρόγραμμα διδασκαλίας του και ορισμένες φορές για να καλύψει. Λέει εδώ και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ «μα, οι θέσεις που προβλέπονται είναι τρεις και στα ολοήμερα σχολεία το προσωπικό εκεί δεν πρέπει να είναι όπως λέγαμε παλιά parking παιδιών, αλλά πρέπει να γίνεται δουλειά. Άρα πρέπει να πάτε περισσότερους δασκάλους». Απαντάμε ότι οι αριθμοί που δίνουν οι συνδικαλιστές είναι σωστοί, δεν τους αμφισβητούμε.
Όμως, δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε. Δεν μπορούμε να τους καλύψουμε. Συνεπώς με τη λογική της επάρκειας πετύχαμε να είναι τα βιβλία στη θέση τους και όλα τα σχολεία όλες οι σχολικές μονάδες ανοιχτές. Υπάρχουν κενά, συμπληρώσαμε με 5.000 αναπληρωτές πριν αρχίσει το σχολικό έτος τα κενά, στείλαμε άλλες 5.000 περίπου την περασμένη Τετάρτη όπως ακριβώς είχαμε πει και αυτή την εβδομάδα θα στείλουμε και τους υπόλοιπους ούτως ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου από τις 16.000 θέσεις να έχουμε καλύψει τις 15.000. Θα μας μείνουν και 1.000 θέσεις για να καλύπτουμε έκτακτες περιστάσεις.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε τις υπόλοιπες κενές θέσεις. Είμαστε σαφείς. Είχαμε πει στους συνδικαλιστές ότι διαφωνούμε ενδεχομένως για όλα, αλλά είναι θλιβερό ενώπιον του ελληνικού λαού να διαφωνούμε σε αριθμούς.
Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ: Να πω με μια φράση. ΑΣΕΠ θα υπάρξει αν το Υπουργείο τα καταφέρει και η Κυβέρνηση τα καταφέρει, η εκπαίδευση να βγει από το 1 προς 10 τώρα. Στις 30 του μηνός καταθέτουμε μελέτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία ακτινογραφούμε την κατάσταση. Αυτό που έγινε φέτος, που πήραμε χρήματα με τη βοήθεια του κ. Δένδια και του Πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν είναι σωστό. Επειδή αυξάνονται ραγδαία οι συνταξιοδοτήσεις και παράλληλα δεν γίνονται προσλήψεις του χρόνου δεν θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν θα μπορέσει του χρόνου το σύστημα να λειτουργήσει, γι' αυτό πρέπει να βγούμε από το 1 προς 10. Κάναμε τη μελέτη, την ετοιμάσαμε. Χρειαζόμαστε 10.000 εκπαιδευτικούς. Και αυτούς θα τους πάρουμε φυσικά με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος εάν έχουμε τη σχετική δυνατότητα θα γίνει το Δεκέμβριο, ή επειδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει και να διαβάσουν θα γίνει τον Ιανουάριο. Αυτό σκεφτόμαστε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ, ΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 18 ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ. ΟΙ ΟΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Τί θέση όμως παίρνουν και οι θεολογικές σχολές γι'αυτό?? έστω ένα ψήφισμα, κάτι... υπονομεύουν και το δικό τους εργασιακό μέλλον...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)