19/2/15

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Θεολογικό Συνέδριο στον Πύργο Ηλείας

Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2015
Αριθμ. Πρωτ.: 23
Δελτίο Τύπου
Με τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ της ΠΕΘ και συνέδρων – μελών της ΠΕΘ απ΄ όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκε στον Πύργο και στην Αμαλιάδα Ηλείας, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015, το Θεολογικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας,   σε   συνεργασία   με  το Εργαστήριο Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) και το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΘ.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Παιδεία – Διαφωτισμός - Παγκοσμιοποίηση: Ορθόδοξη εκκλησιαστική θεώρηση».
Οι εργασίες του  Συνεδρίου  ξεκίνησαν στον Πύργο, στην αίθουσα της Αγίας Φιλοθέης το  Σάββατο (14/2/2015), ενώ  συνεχίστηκαν την Κυριακή (15/2/2015) στην αίθουσα της «θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα Ηλείας.
Εισηγητές ήταν:
α) Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ Ηρακλής Ρεράκης, με θέμα:  «Η περί ελευθερίας αγωγή του παιδιού στον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και στην Ορθόδοξη Παράδοση».
β) Ο Πολιτειολόγος και Βουλευτής Κώστας Ζουράρις, με θέμα : «Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και ο καθ’ ημάς νηπτικός Φωτισμός».
γ) Η Διδάκτωρ Θεολογίας Ιωάννα Κομνηνού, με θέμα: «Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός - Παγκοσμιοποίηση και το μάθημα των Θρησκευτικών».
δ) Ο Διδάκτωρ Θεολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Ευάγγελος Πεπές, με θέμα: «Θρησκευτική ταυτότητα και Ορθόδοξη θρησκευτική Αγωγή στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Η  πρόταση της εκκλησιαστικής Παράδοσης».
ε) Ο Διδάκτωρ Θεολογίας και Πρόεδρος της ΠΕΘ Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, με θέμα: «Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και Παγκοσμιοποίηση. Ορθόδοξη χριστιανοπαιδαγωγική θέαση». 
Μέσα από τις παρουσιάσεις των εισηγητών και το γόνιμο διάλογο που διεξήχθη από το σύνολο των συνέδρων, διερευνήθηκε ο Διαφωτισμός και οι επιδράσεις που άσκησε τόσο στην ευρωπαϊκή κοινωνία και παιδεία, όσο και στην ελληνική κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Το κίνημα αυτό, διαπιστώθηκε, μέσα από αδιάσειστα επιχειρήματα που προέκυψαν από την παρουσίαση κειμένων των ίδιων των διαφωτιστών, ότι είχε κάποιες θετικές επιδράσεις στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Παράλληλα όμως, είχε και αρκετές αρνητικές  συνέπειες, κυρίως όσον αφορά βασικές αρχές της αγωγής όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η στάση του ανθρώπου έναντι του «άλλου».
Όπως εύστοχα επισημάνθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές, ο άκριτος ορθολογισμός που εισήγαγαν οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού, κατέληξε στην επικράτηση του μορφώματος της Παγκοσμιοποίησης, με βασικό χαρακτηριστικό της, την επίπλαστη ελευθερία που νομοτελειακά οδηγεί στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση και στην καταδυνάστευση της ανθρωπότητας από μία διεθνή ολιγαρχία οικονομικών παραγόντων.
Αυτές τις πιο αρνητικές επιπτώσεις του Διαφωτισμού βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα στο πλαίσιο ζωής που επιβάλλει η Παγκοσμιοποίηση ως συνέχεια του Διαφωτισμού.
Υποστηρίχτηκε ακόμη, από όλους τους ομιλητές, ότι ανάμεσα στις ανατροπές που εισήγαγε ο Διαφωτισμός, μέσω της σύγχρονης Παγκοσμιοποίησης, είναι η αποδοχή ενός αχαλίνωτου ανθρωποκεντρισμού που καταλήγει στον ατομικισμό και στον υλισμό, η σχετικοποίηση και η άρνηση της αληθινής πίστεως του Χριστιανισμού και η ομογενοποίηση των θρησκειών.  Γεγονότα που βιώνει τα τελευταία χρόνια η παιδεία μας, με τα σχέδια που απεργάζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, για την μετατροπή του μαθήματος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής σε πολυθρησκειακό μάθημα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 
Το ΔΣ της ΠΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)