4/10/15

Νέες «πληροφορίες» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για τα Θρησκευτικά

Ο γνωστός αρθρογράφος εκπαιδευτικών θεμάτων της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Απόστολος Λακασάς υπογράφει σήμερα άρθρο με τον τίτλο «Ο νέος τρόπος διδασκαλίας στο μάθημα Θρησκευτικών». Ποιους εξυπηρετούν οι «πληροφορίες» του και με ποιους έχει συζητήσει πριν τη δημοσίευση του άρθρου μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί εάν έχει γνώση όσων συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια γύρω από τα ζητήματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθειά του να επαναφέρει στο προσκήνιο τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά τα οποία δοκιμάστηκαν πιλοτικά και τέθηκαν στο περιθώριο λόγω πλήθους αντιδράσεων
αποδεικνύει ότι οι υποστηρικτές τους συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για γενικευμένη εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών. Η αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί τώρα νέα αφορμή για να επαναφέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο. Προς τούτο φαίνεται να βοηθάει και το «ξεπάγωμα» κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το Νέο Σχολείο όπως αποδεικνύεται από Απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (βλ. παρακάτω).
Η άμεση αντίδραση της Διοικούσας Εκκλησίας και του θεολογικού κόσμου στις δηλώσεις της Αν. Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για τις απαλλαγές είναι απαραίτητο να υπάρξει και στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα ελληνικά σχολεία. Επειδή ως γνωστόν υπάρχουν συνδετικοί κρίκοι και φιλικές σχέσεις μεταξύ των θεολόγων συντακτών των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και κάποιων προσώπων της Διοικούσας Εκκλησίας, όλοι οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειονότητα των επισκόπων, των κληρικών και των θεολόγων οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών μέσω των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.
Κλείνοντας, για να μην ξεχνάμε το ρόλο συγκεκριμένων αρθρογράφων απέναντι στο μάθημα των Θρησκευτικών υπενθυμίζουμε ότι λίγες μόνο μέρες μετά την έκδοση της ισχύουσας μέχρι σήμερα εγκυκλίου Λοβέρδου για τις απαλλαγές και εκμεταλλευόμενος και τότε την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας ο ίδιος αρθρογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έκανε λόγο για σχέδια ώστε να μπει «Στο «ψυγείο» η εγκύκλιος Λοβέρδου για τα Θρησκευτικά». Οι πληροφορίες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν αλλά αντιθέτως με όσα πολλοί πίστευαν και κάποιοι επεδίωκαν ο Τάσος Κουράκης και ο Αριστείδης Μπαλτάς άφησαν ανέπαφη την εγκύκλιο Λοβέρδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)