29/9/16

Μανταλένα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διατυπώσει σαφή θέση. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση" ανέφερε για το μάθημα των Θρησκευτικών, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

"Αυτό που αναφέρθηκε και μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός μας με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι ότι θα ξεκινήσει ξανά ένας διάλογος για το θέμα των θρησκευτικών. Είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος, χωρίς φανατισμό. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως έρχεται άκαιρα να λυθεί από το υπουργείο Παιδείας" ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας, ότι "ο φανατισμός είναι ένα χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν εξυπηρετεί ακόμα και τις επιδιώξεις του κάθε ενός που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν στοιχεία φανατισμού σε ανθρώπους, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά".

"Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει με μια κριτική σκέψη να αναγνωρίσουμε ποια είναι τα δεδομένα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας και του Έθνους, όπως επίσης είναι και δεδομένοι οι αγώνες που έγιναν από την Εκκλησία και στην περίοδο της Κατοχής" επισήμανε.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών είπε, ότι εάν θα γίνει αυτό "πρέπει να γίνει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο και όχι από έναν τύποις διάλογο". "Όπως πάρα πολύς κόσμος, έτσι κι εγώ είμαι παιδί πειράματος γιατί πάντα στην Παιδεία γίνονταν πειράματα. Όποιος αναλάμβανε το υπουργείο αυτό έφερνε τη δικιά του αντίληψη, τις δικές του ιδεολογικές πεποιθήσεις, τα δικά του προγράμματα. Ειδικά για το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία είναι χριστιανική κατά πλειοψηφία. Όταν ήμουν μαθήτρια θυμάμαι στη Β' Λυκείου διδαχθήκαμε όλες τις θρησκείες. Θα πρέπει να μη δημιουργείται σύγχυση στα παιδιά, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες και να μη διαταράσσεται τόσο ο κοινωνικός όσο και ο οικογενειακός ιστός, διότι φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί όταν άλλα διδάσκονται τα παιδιά στο σπίτι και άλλα στο σχολείο. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στον Χριστιανισμό και στην Ορθοδοξία. Το Σύνταγμα της Ελλάδας επιτάσσει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην Πολιτεία και την Ορθοδοξία" πρόσθεσε.

Επισήμανε επίσης, ότι στα στοιχεία της ταυτότητας ενός ανθρώπου που ζει σε ένα έθνος -κράτος είναι "η γλώσσα, τα ήθη - έθιμα, ο πολιτισμός, η κοινή ιστορία και είναι και η θρησκεία", προσθέτοντας "δεν διαφωνώ ότι η κατήχηση γίνεται στο κατηχητικό, αλλά δεν μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους για ιδεοληπτικές εμμονές που μπορεί ο κάθε ένας να έχει, να αποδομήσουμε αυτό που λέγεται ταυτότητα. Έχει να κάνει όχι μόνο με την πίστη η οποία υπάρχει στο 90% του ελληνικού λαού, αλλά και με την παράδοση της Ορθόδοξης πίστης και πως αυτή συνδέεται ιστορικά με την Ελλάδα".

"Στη συζήτηση στη Βουλή εκφράσαμε επίσημα τη θέση μας μέσω του προέδρου των ΑΝΕΛ η οποία ήταν σαφέστατη, όπως πάντα. Είμαστε αυτοί που λέμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με κανέναν τρόπο στο διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους και οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις θέσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να αφήνουμε στην άκρη την Εκκλησία, όπως δεν μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη και τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.
AΠΕ-ΜΠΕ από capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)