29/9/16

Έργα και όχι λόγια αναμένει η Εκκλησία από την κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά

Του Αντώνη Τριανταφύλλου
Απτές κινήσεις ουσιαστικού περιεχομένου και όχι βερμπαλισμούς και κενές διαβεβαιώσεις αναμένει η Εκκλησία από την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου-Καμμένου και την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Βουλή ο Νίκος Φίλης, στην Ιερά Σύνοδο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι διάχυτο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, αλλά όχι εφησυχασμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς, έθεσε την «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία που είναι η πλήρης απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά και την έναρξη ενός ειλικρινούς -αυτή τη φορά- διαλόγου από μηδενική βάση, χωρίς ιδεοληψίες ή πολιτικές σφραγίδες.

Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα συνεχίσει να είναι κλειστή για τον Νίκο Φίλη, εφόσον ο υπουργός Παιδείας επιθυμεί συνάντηση για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επίθεση Αμβρόσιου σε Φίλη: Σας έκαμαν με τα κρεμμυδάκια

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με υψηλόβαθμους εκκλησιαστικούς παράγοντες, είναι ο διάλογος για την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών να διεξαχθεί σε επίπεδο επιστημονικών επιτροπών με ανανεωμένα πρόσωπα που -απαλλαγμένα από αγκυλώσεις κάθε είδους- θα αναμορφώσουν από την αρχή το μάθημα των Θρησκευτικών.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις του και εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Εκκλησία από το Βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την, ότι προβάλλει αντιρρητικό λόγο για το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ υπερασπίστηκε το εφαρμοζόμενο φέτος, στο σύνολο των σχολείων, νέο πρόγραμμα του μαθήματος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ελκυστικό μάθημα που δεν μετατρέπει τα σχολεία σε Άμβωνα.

Η ομιλία Φίλη στην Βουλή δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, με μια πλειάδα Μητροπολιτών να ετοιμάζει «πύρινες δηλώσεις» και παρεμβάσεις που θα αναγνωστούν την ερχόμενη Τρίτη στην συνεδρίαση της τακτικής Ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)