29/9/16

Μάριος Μπέγζος, Τα θρησκευτικά δεν είναι κατήχηση ούτε θεολογία

Η κορυφή της Ιεραρχίας ήταν ενήμερη για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά, υποστήριξε στον Αlpha το μέλος της ειδικής εκπαιδευτικής επιτροπής για το μάθημα των θρησκευτικών Μάριος Μπέγζος.

«Όσα εξέφρασε ο κύριος Φίλης είχαν συμφωνηθεί, είχαν συζητηθεί και στην Ιερά Σύνοδο ενώπιον 12 ιεραρχών, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι «ο κος Φίλης ανέθεσε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συγκροτήσει μια επιτροπή για το μάθημα των θρησκευτικών. Η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή, τα μέλη να πάνε στον ίδιο τον Ιερώνυμο και έγινε αυτή η συνάντηση και του είπαμε να γίνει και 2η συνάντηση της Εκκλησίας με το υπουργικό συμβούλιο και έγινε. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε 3 σημεία που έγιναν δεκτά. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και επίσης ο ορθόδοξος χαρακτήρας που έγινε αποδεκτός αλλά σε μια κοινωνία δεν μπορούμε να διδάσκουμε μονομερώς, γιατί είναι σαν να κάνουμε προσηλυτισμό. Έγιναν αποδεκτά όλα αυτά. Είμαι και εγώ μέλος της επιτροπής. Δεν υπήρξε λόγος αντίδρασης γι’ αυτό το τρίπτυχο περιεχόμενο».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κο Ιερώνυμο είπε πως «ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά σε δηλώσεις που γίνονται. Προσπαθεί με πολύ καλή θέληση να εκφράσει ως κεφαλή της Εκκλησίας και να συμπυκνώσει ένα γενικότερο αίσθημα, που είναι αρνητικό και να γίνουν και από την πλευρά της κυβέρνησης βήματα ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει την κατάσταση έχοντας την τελευταία λέξη. Η ιεραρχία έχει ισχύ, είναι ό,τι η Βουλή για τους Έλληνες. Είναι διπλή η δική μου αντίδραση στις δηλώσεις του. Είναι «ξένο» το οξύ ύφος του, που είναι «ξένο» προς τον ίδιο. Έλαβε πολλά πυκνά, έντονα μηνύματα από ιεράρχες και κληρικούς και ως επικεφαλής ποιμένας εκφράζει τη φωνή αυτής της διαμαρτυρίας χωρίς να σημαίνει ότι το συμμερίζεται αυτό και γι’ αυτό θα φέρει το θέμα στο σύνολο των ιεραρχών την επόμενη βδομάδα».

Ο κος Μπέγζος διερωτήθηκε: «ο Mακαριώτατος τα είδε τα κείμενα ή του τα μετέφεραν; Ποια «γυαλιά» φόρεσε όταν τα διάβασε; Ακούσαμε γενικόλογες κρίσεις και απορρίψεις. Τα θρησκευτικά δεν είναι κατήχηση ούτε θεολογία. Αλλιώς εννοείται ότι θεωρούμε προσηλυτισμό μέσα από το μάθημα, που είναι και αντισυνταγματικό. Συγχωρείται ο ίδιος (ο κος Ιερώνυμος) από την άγνοια που έχει για το μάθημα. Με ενόχλησε που αναφέρθηκε στο τρίπτυχο πατρίς –θρησκεία- οικογένεια και αντικατέστησε την οικογένεια με τον λαό».

Ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας υποστήριξε πως «όταν εκφέρει κάποιος συντηρητικό λόγο έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αρεστός και θαυμαστός» τονίζοντας ότι«δεν μπορεί να έχουμε από τη μια γέφυρες και από την άλλη τείχη».

Εξήγησε ότι «τα θρησκευτικά είναι ένα από τα 3 μαθήματα που δικαίως αναστατώνουν την κοινωνία μας κάθε φορά που θίγονται. Τα άλλα δύο είναι η ιστορία και τα νέα ελληνικά. Ο Έλληνας είναι φορτισμένος με πολύ δυνατές ιστορικές εμπειρίες και η Ελλάδα έχει πρωτοτυπήσει για τόσα χρόνια στο γλωσσικό κομμάτι. Είναι μέσα σ’ αυτή τη γενικότερη δίνη. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του ανθρώπου. Ζούμε σε μια χώρα εμποτισμένη από την Ορθοδοξία, που αλλάζει και από μονοθρησκευτική γίνεται πια πολύ-θρησκευτική. Τώρα το 10% των κατοίκων της χώρας είναι αλλόθρησκοι και μάλιστα Μουσουλμάνοι. Η κοινωνία μας έχει χρέος να απο-φανατίσει τα παιδιά από τη θρησκεία και δεν μιλάω για τα ελληνόπουλα.

Το Άγιο Όρος είναι το «Θιβέτ της Ελλάδας». Υπάρχουν βέβαια και οι υπερβολές. Έχουμε όρια μεταξύ δημοκρατίας και θεοκρατίας. Στο Ιράν έχουμε θεοκρατία και η κρατούσα θρησκεία λέει στην πολιτεία τί θα κάνει Στην Ευρώπη έχουμε δημοκρατία.
Γίνεται μπέρδεμα του παπά με τον δάσκαλο. Πηγαίνουμε 50 χρόνια πίσω. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τί προτείνουν. Θα καταντάμε να μαθαίνουν τα ελληνόπουλα λιγότερα από τους άλλους λαούς, θα έχει μεγάλο κόστος αυτό. Η εκκλησία εκφράζει την κοινωνία μας. Βρίσκεται η κοινωνία σε σύγχυση και μιζέρια και ανικανότητα να δει τον εαυτό της καθαρά. Εντός Ορθοδοξίας θα γίνει η αποβολή της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας από τα σχολεία. Είναι η τελευταία ευκαιρία ο ορθόδοξος θεολόγος δια των θρησκευτικών να διδάξει».

Ο κος Μπέγζος εκτίμησε ότι «ευτυχώς υπάρχει περιθώριο χρόνου να αποκατασταθούν τα πράγματα και η ιεραρχία να αποκαταστήσει τη στάση της και το υπουργείο να βάλει το θέμα «στο ψυγείο». Ο υπουργός Παιδείας είπε τη λέξη «ψυγείο», εγώ θα έλεγα «ανακωχή». Δηλαδή να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί και του χρόνου να το δούμε. Το πρόγραμμα αφορά στα θρησκευτικά από την 3η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου.. Το πρόγραμμα αυτό πηγαίνει στον ηλεκτρονικό λόγο και δίνει υλικό στον καθηγητή για το μάθημα…50 χρόνια μάθημα σωστό θρησκευτικών, ποιο χαρακτήρα θρησκευτικό έδωσε στα παιδιά; Να δοκιμάσουμε κάτι άλλο και εφόσον το εφαρμόσουμε, ας έρθουμε να το κρίνουμε».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη. Πατήστε στον ηλεκτρ. σύνδεσμο στο τέλος, πηγαίνετε στον alpha στην ιστοσελίδα και στο τέλος μετά το άρθρο ακούστε τον Μπέγζο. Είναι φοβερός με πόσο απαξιωτικό τρόπο μιλά για τον Αρχιεπίσκοπο και όχι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Άπαράδεκτος ὁ κ. Μπέγζος πέρα ὡς πέρα! Εἷναι ἐκ τῶν ὑπευθύνων γιά τήν προσπάθεια νά ἐπιβληθεῖ ἡ ἄποψη μιᾶς δράκας ἀνθρώπων καί καλά ὀρθοδόξων θεολόγων στήν ἐκπαίδευση τῆς νεολαίας μας. Ὁ συνήθως μειλίχιος Καθηγητής γιατί ἄραγε ἔχασε τόσο πολύ τήν ψυχραιμία του; Ἐπειδή φαίνεται νά χαλᾶνε τά σχέδιά τους; Ἐάν δέν τοῦ ἀρέσει ὁ λαός αὐτός, ἄς ἀλλάξει χώρα ὁ θεολόγος μέ τά μεγάλα δαχτυλίδια στά χέρια του. Συνεχίζει τό ἴδιο παραμύθι περί πολυθρησκευτικῆς κοινωνίας καί χώρας! Ἀπό ποῦ κι ὡα ποῦ κύριε φιλόσοφε τῆς θρησκείας; Ἀπό πότε οἱ περαστικοί μετανάστες καί προσωρινοί πρόσφυγες μεταβάλλουν ἄρδην τήν εἰκόνα τῆς χώρας μας; Ρωτήσατε τούς ἀνθρώπους αὐτούς νά δεῖτε καί διαπιστώσετε ὅτι κι αὐτοί ὅπως γνωρίζουμε θεωροῦν καραγκιοζιλίκια τό περιεχόμενο τοῦ πανθρησκειακοῦ μαθήματος πού προωθεῖται μέ νύχια καί μέ δόντια; Ἐπειδή κύριε Μπέγζο εἶστε δεδηλωμένος Οἰκουμενιστής καί ἔνθερμος ὑποστηρικτής δημοσίως τῆς Ληστρικῆς Συνόδου τῆς Κρήτης μέ τό συγκρητιστικό πνεῦμα νομίζετε ὅτι θά ἐπιβάλλεται τίς ξεπερασμένες ἀπόψεις σας καί στό λαό μας καί στήν ἐκκλησία; Εἶστε γελασμένος καί βαθειά νυκτωμένος! Μέ τά σχέδιά σας τόσο στό Ὑπουργεῖο Παιδείας, ὅσο καί στή ψευδοσύνοδο τῆς Κρήτης πού καθημερινά ἀποδοκιμάζεται ἀπό ὅλους τούς πιστούς, Κλῆρο καί λαό, ἀνά τόν ὀρθόδοξο κόσμο, κάνατε τό λάθος καί ξυπνήσατε τό λαό πού κοιμόταν. Καί θά γίνει αὐτό πού λέει τό ἄσμα:ἄντε θύμα, ἄντε ψὠνιο, ἄντε σύμβολο αἰώνιο, ἄν ξυπνήσεις μονομιᾶς θἄρθει ἀνάποδα ὁ ντουνιᾶς καί θά πάρει παραμάζωμα κάτι Μπέγζους καί Γιαγκάζογλου καί Φίληδες! Ἄντε γιατί τό παρακάνατε πλέον! Ὅλοι οἱ φοιτητές βλέπουν νά πέφτουν οἱ μάσκες τῆς εὐγενείας σου καί τήν ἀσέβειά σου ἀπέναντι σέ πρόσωπα καί θεσμούς, γιατί τόλμησαν νά σᾶς ἀμφισβητήσουν! Κανέναν δέν τρομάζετε. Ἀποκαλυφθήκατε πλέον!

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζαμε ότι "τα θρησκευτικά δεν είναι κατήχηση", τώρα μάθαμε ότι το νέο Πρόγραμμα Σπουδών δεν σχετίζεται ούτε με τη Θεολογία. Ευτυχώς κ. Μπέγζο που "σας φύγουν" μερικά αθάνατα μαργαριτάρια " Τα θρησκευτικά δεν είναι κατήχηση ούτε θεολογία" !!!!
Θα μείνει στην ιστορία.
Μήπως τα θρησκευτικά που προτείνετε έχουν σχέση με το "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν";;;

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μπέγζος ήταν καθηγητής μου. Ποτέ δεν έχαιρε εκτιμήσεως από τους φοιτητές του ...είχε πάντα ένα "υφάκι"...Το έπαιζε πάντα "προοδευτικός" και φιλελεύθερος...δικαίωμά του βεβαίως και έτσι ίσως κατάφερε να πετύχει επαγγελματικά....
Ο Αρχιεπίσκοπος όμως φταίει...γιατί τον είχε συνεργάτη του (συχνά -πυκνά τον ακούγαμε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας), όπως και τον Γιαγκάζογλου... Φαίνεται ότι κατάλαβε έστω αργά τα φίδια που είχε στον κόρφο του....Ας ελπίσουμε οι ιεράρχες να τους βάλουν στη θέση τους και να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο που ελοχεύει από την εκ των έσω ύπουλη διδασκαλία που πρεσβεύουν...

Ανώνυμος είπε...

Η θρασύτητα των υποστηρικτών του νέου, μεταλλαγμένου και εκτρωματικού "μαθήματος" έχει υπερβεί κάθε όριο! Δεν μπορουν να χωνέψουν την αντίδραση που δικαιολογημένα προκλήθηκε. Δεν θα περάσουν πάντως οι ιδεοληψίες τους!

Ανώνυμος είπε...

Ενώ τόσα χρόνια που το ΠΣ το αναλάμβαναν κύκλοι της εκκλησίας και η ΠΕΘ η οποία εκπροσωπεί την ταλιμπανική εκκλησία και μια "δράκα" ατόμων, όλα στ ΜτΘ ήταν καλώς καμωμένα συναδελφοι, έτσι; Θίχτηκαν μάλλον μερικοί κύκλοι επειδή έχασαν τις θεσούλες τους ή εμένα έτσι μου φαίνεται; Ο Μπέγζος είναι εξαίρετος καθηγητής, πολύ μορφωμένος και άλλωστε είναι θρησκειολόγος, δεν είναι καθαρά Θεολόγος. Τι να κάνουμε, υπάρχει κι ένας άνθρωπος που δεν μελετάει τριαδολογία στον κλάδο, αλλά ασχολείται με φαινομενολογικά ζητήματα της θρησκείας σαν κοινωνικό "είναι". όπως αρμόζει στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία. Δεν σας αρέσει επειδή δεν μελετάει Μάξιμο ομολογητή 365 μέρες την μέρα και πιάνει κι έναν Eliade ας πούμε; Θα τρελαθούμε εδώ μέσα...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)