2/4/18

Ομοβροντία αστοχιών από τον Νίκο Ξυδάκη για το μάθημα των Θρησκευτικών


Με ολιγοήμερη καθυστέρηση μας γνωστοποιήθηκαν δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη για την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Οι δηλώσεις έγιναν «Στο κόκκινο» στις 21 Μαρτίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ασχολείται με το ζήτημα των Θρησκευτικών και υπήρξε στο παρελθόν ομιλητής σε εκδηλώσεις του συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Μεταξύ άλλων ανέφερε στη συνέντευξή του (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η γνωμοδότηση του ΣτΕ αφορά τη διδασκαλία του σχολικού έτους 2016-17 καθότι η υπουργική απόφαση Φίλη αφορούσε εκείνη τη χρονιά. Άρα δεν αλλάζει τίποτα στην τρέχουσα διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών του τρέχοντος έτους (2017-18) διότι εν τω μεταξύ έχουν εκδοθεί άλλες υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες δεν αμφισβήτησε η Εκκλησία ούτε προσέφυγε γι’ αυτές. Πρόκειται δηλαδή για μία ομοβροντία επί του συμβολικού. Αυτό το ξέρουν και οι δικαστές».

Απαραίτητες παρατηρήσεις:
1.Δεν πρόκειται για Γνωμοδότηση αλλά για απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Γνωμοδοτήσεις παρέχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη που κατά το παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει για τα Θρησκευτικά σε πλήρη μάλιστα αντίθεση με το πνεύμα της τωρινής απόφασης του ΣτΕ. Το ΣτΕ λαμβάνει αποφάσεις που μάλιστα είναι τελεσίδικες, αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση.

2. Η Εκκλησία, η Διοικούσα Εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή ή η Ιερά Σύνοδος ποτέ δεν προσέφυγε εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Φίλη. Στην προσφυγή που οδήγησε στην ακύρωση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών είχε μετάσχει μόνο η Μητρόπολη Πειραιώς.

3. Εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Γαβρόγλου έχει γίνει προσφυγή που απλώς ακόμη δεν εκδικάστηκε. Και σε αυτή πρωτοστατεί η Μητρόπολη Πειραιώς και άρα υπάρχει εκκλησιαστική «αμφισβήτησή» της εάν αυτό είναι το ζητούμενο για τον κ. Ξυδάκη.

4. Τέλος, η τωρινή απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν την Υ.Α. Φίλη, αφορά όμως και την ισχύουσα Υ.Α. Γαβρόγλου. Ας μελετήσει σχετικά ο κ. Ξυδάκης τα πρόσφατα κείμενα των Μητροπολιτών Ναυπάκτου Ιεροθέου και Πειραιώς Σεραφείμ. Αν η κυβέρνησή προσπαθήσει να αγνοήσει την σαφέστατη απόφαση του ΣτΕ, τη λύση και πάλι θα δώσει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)