10/6/18

Ιωάννης Θ. Χαΐνης, Θρησκειολογία, ΣτΕ και υπουργείο Παιδείας

Θρησκειολογία, ΣτΕ και υπουργείο Παιδείας
Ιωάννης Θ. Χαΐνης, Ομ. καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου
Κύριε διευθυντά
Σχετικώς με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) 660/2018 που ακυρώνουν ισάριθμες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων,
οι οποίες εισήγαγαν στα σχολεία (στοιχειώδους και μέσης εκπαιδεύσεως: γυμνασίου και λυκείου) ως ύλη του μαθήματος των Θρησκευτικών όχι αμιγώς την κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος επικρατούσης ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας, αλλά και άλλων επιπλέον θρησκειών. Λέγει το ΣτΕ (α, β).

α) Το ΣτΕ στηριζόμενο και στο άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος επιτάσσει το μάθημα των Θρησκευτικών να περιλαμβάνει αποκλειστικώς και μόνο τα της επικρατούσης θρησκείας και όχι άλλων θρησκειών. β) Με την πολυθρησκευτική ύλη για το εν λόγω μάθημα διαπράττεται αξιόποινος πράξη, δηλ. ασκείται ομαδικός προσηλυτισμός.
Δεν θα ασχοληθώ με τη μη συμμόρφωση της ελληνικής κυβερνήσεως με τις αποφάσεις του ΣτΕ που παραβιάζει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 6ο της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως), διότι δεν είμαι ειδικός. Αυτό μόνο λέγω, η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις της τρίτης εξουσίας (Δικαιοσύνη) είναι άμεση εκτροπή από τη δημοκρατία.
Στην Ένωση Θεολόγων, η οποία τόσο πολύ αγωνίζεται για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας και ΟΧΙ της Θρησκειολογίας, θα συνιστούσα το εξής: από τώρα να έλθει σε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος, και να δεσμευθεί δημοσίως ότι η πρώτη υπουργική απόφαση που θα λάβει είναι κατάργηση της Θρησκειολογίας στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ακολούθως, με τις περιφερειακές δ/σεις της εκπαίδευσης, θα εκτυπωθούν, έστω και σε φωτοτυπίες ή ανατύπωση, τα παλαιά βιβλία των Θρησκευτικών τα οποία θα διδάσκονται αμέσως. Μετά θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΣτΕ.
Συνιστώ στην Ενωση Θεολόγων, η οποία δίνει αγώνα, προς τιμήν της, για την ορθόδοξη διδασκαλία των Θρησκευτικών, αυτή την οδό να ακολουθήσει. Δέσμευση του κ. Μητσοτάκη εδώ και τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)