23/11/18

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου» επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα εμμείνουν στον διάλογο και συμφώνησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δικαιώματα των κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για τους κληρικούς, ενώ στην επιτροπή διαλόγου θα υπάρχουν και ιερείς».

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε «κατηγορηματικά την πρόθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή, για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιόνται και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα λοιπόν είναι μια συνάντηση όπου συνεχίζεται ο διάλογος. Πληροφορήθηκα από τον Μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας και βεβαίως είχα την ευκαιρία, και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».

Ο υπουργός, έκανε γνωστό, επίσης, ότι την Κυριακή θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον Μητροπολίτη το ζητήσει, επισημαίνοντας πως «θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με μητροπολίτες των Δωδεκανήσων προφανέστατα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση. Είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε».

Στην συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν επρόκειτο για αυτόκλητη απόπειρα Συμφωνίας σας με τον Πρωθυπουργό, Μακαριότατε, και μάλιστα ερήμην ή εν αγνοία της Ιεράς Συνόδου τότε τι νόημα έχει η νυν Δήλωσής σας, προσπαθώντας εναγωνίως να την ''μεταμφιέσετε'' σε πρόθεσης συμφωνίας ; Ποιος σας είπε εσάς, Μακαριότατε, ότι δεν ήταν μέχρι σήμερα εξασφαλισμένα τα διακαιώματα του Κλήρου και γιατί θα έπρεπε με την προσωπική σας παρέμβαση να σπεύσετε να τα εξασφαλίσετε, αφού θα ήταν είναι τόσο επωφελής αυτή ( η Συμφωνία ) ; Μήπως, επειδή κάθε νέα Συμφωνία εκ των πραγμάτων τα ΄΄απασφαλίζει΄΄;
Θερμή παράκλησις Μακαριότατε: Ή αυτο-συγκεντρωθείτε ή Παραιτηθείτε, επιτέλους δηλαδή.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)