4/1/19

Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται να αναγνωρίσει τη «Νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας

Ο Μητροπολίτης Σάββας, ηγέτης της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη δομή που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, αποτελούμενη από σχισματικούς.
Την άρνηση του να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σάββας, ηγέτης της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επιστολή του στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας δεν αναγνωρίζει τη δομή που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, αποτελούμενη από σχισματικούς, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο συμβούλιο ενοποίησης στο Κίεβο δεν έχει διευθετήσει την υφιστάμενη διάσταση εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά την ενίσχυσε περαιτέρω.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική μας παράδοση, μια απαγόρευση [για τη θρησκευτική διακονία] μπορεί να αρθεί από εκείνους που την επέβαλαν. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε δει τη μετάνοια, την λύτρωση ή την ταπεινοφροσύνη, οι οποίες ακολουθούνται συνήθως από την άρση των απαγορεύσεων εκ μέρους του Φιλάρετου (επικεφαλή της μη κανονικής ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου) και των οπαδών του, κάτι που δεν συνέβη και αυτό είναι ένα πρόβλημα και γι 'αυτό δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως πραγματικοί ποιμένες που μπορούν να τελέσουν τα θρησκευτικά μυστήρια», η επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP).
Ο Μητροπολίτης Σάββας σημείωσε ότι το «συμβούλιο ενοποίησης» (ή αλλιώς «ενωτική σύνοδος») προκάλεσε πολλά προβλήματα μέσα στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων πολιτικού χαρακτήρα. Ο ιερέας υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι, που είχαν στερηθεί το δικαίωμα να λειτουργούν ως κληρικοί, συμμετείχαν σε αυτό.
«Ο αποκαλούμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος, ο οποίος είναι πραγματικά ένα κοσμικό πρόσωπο, έχει υποστεί βλάβη», επεσήμανε η επιστολή.
Ο Μητροπολίτης Σάββας κάλεσε επίσης τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να συγκεντρώσει τους επικεφαλής όλων των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών για να συζητήσει τις αποφάσεις του για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κληρικό, οι τοπικές εκκλησίες πίστευαν ότι «η αυτοκεφαλία χορηγείται μόνο από τη μητέρα εκκλησία μετά από διαβουλεύσεις με τους προεξάρχοντες».

Η επιστολή του Μητροπολίτη ήταν η απάντησή του στο μήνυμα με το οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημέρωνε τους πρωτεύοντες των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών για το «συμβούλιο ενοποίησης» που διεξήχθη στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο μήνυμα ο Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκλησίες θα αναγνωρίσουν τη νέα δομή στην Ουκρανία και τον επικεφαλής της «Μητροπολίτη» Επιφάνιο.Στις 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η αποκαλούμενη «ενωτική σύνοδος» όπου ο μητροπολίτης της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας ονομάστηκε ο Επιφάνιος Δουμένκο.

Το Πατριαρχείο Μόσχας, από την πρώτη στιγμή των νέων εξελίξεων εξελίξεις γύρω από την αυτοκεφαλία της μη-κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, έκανε λόγο για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα, για το ενδεχόμενο καταστροφικών συνεπειών, που θα επηρεάσουν εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και άλλες χώρες.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας εδώ και αρκετό καιρό έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)