4/1/19

Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς Προκαθημένους: «Σας καλώ να αναγνωρίσετε την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία ως Αυτοκέφαλη»

Η «ολοκλήρωση όλων των ενεργειών αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων κατά την οποία επιθυμούμε να παραδώσουμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και θα συλλειτουργήσουμε με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας»
δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με επιστολή του που έφτασε στους Πατριάρχες και τους Αρχιεπισκόπους των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα που στο Φανάρι έχουν αρχίσει να καταφτάνουν οι Ουκρανοί εκπρόσωποι, οι αρχιερείς των ορθοδόξων εκκλησιών ενημερωνόταν για τις λεπτομέρειες της επιστολής προκειμένου με την σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση της νέας Εκκλησίας. Σας ενημερώνουμε σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης «εκφράζοντας την αδελφική εμπιστοσύνη προς την Μακαριότητα Σας γνωρίζοντας πολύ καλά τη βούληση και την εκφρασμένη επιθυμία της Ουκρανίας (….) και την ευθύνη που έχει η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την επίλυση όλων των εκκλησιαστικών θεμάτων (…) θα συμφωνήσετε μ αυτές τις ενέργειες (…) και θα αναγνωρίσετε την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία (…), μνημονεύοντας το όνομα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας στα Τίμια Δίπτυχα, αμέσως μετά το όνομα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας».
Ο κ.κ Βαρθολομαίος αφού αναλύει τα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν καλεί τους Προκαθήμενους να προχωρήσουν στην αναγνώριση και τονίζει χαρακτηριστικά: «δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία την ημέρα της Κρίσεως αν θελήσουμε να αγνοήσουμε τους αδελφούς μας που περνούν στιγμές αγωνίας στην Ουκρανία, ενώπιον του τρομερού, μοναδικού και δικαίου Βήματος του Κριτή των ψυχών και των καρδιών των ανθρώπων και του δικαίου Δικαστή Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού»(…)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας σκεφτούν πάρα πολύ καλά ό,τι θα πράξουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, διότι οι πράξεις τους θα καταγραφούν ανεξίτηλα μέσα στην Εκκλησιαστική ιστορία, από την οποία Εκκλησιαστική ιστορία και θα κριθούν αμερόληπτα.
Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να αποφασίσουν, ακολουθώντας αποκλειστικά και μόνο την δική τους συνείδηση, και όχι άλλες εξωτερικές προτροπές.

Ανώνυμος είπε...

Ένα πάντως είναι βέβαιον πλέον, ὀτι υπακούοντας στίς εκάστοτε υποδείξεις και εντολές και τις αποφάσεις του Φαναρίου και του κ. Βαρθολομαίου εγκαθιδρύεται στην ορθόδοξη Ανατολή μια νεα παπιστική αντίληψη ενός παγκοσμίου κέντρου εξουσίας εφ' ὀλης της Ορθοδοξίας! Δεν είναι λογικό, ούτε κανονικό ό,τι κάνει ο Οικουμενικός νάναι καλώς καμωμένο. Έχει καταγραφεί στην Ιστορία ότι δίνεται Αυτοκέφαλο που δεν ζητήθηκε, αποκαθίστανται σχισματικοί που δεν μετενόησαν και προκαλείται σχίσμα με πίεση εξωγενών παραγόντων και δη μη ορθοδόξων.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)