1/1/19

Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «Αδίκως αντιδρούν οι Αδελφές Εκκλησίες σε όσα αποφασίζει και πραγματοποιεί η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως»

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ.Εσπερινό που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό
και ακολούθως, αφού δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές των Αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών, της Πατριαρχικής Αυλής, ευλόγησε στην Αίθουσα του Θρόνου την Αγιοβασιλόπιττα.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας τόνισε ότι αυτές δεν κλονίζουν τη Μητέρα Εκκλησία.
«Ο Θεός ευλόγησε πλουσίως το απερχόμενον έτος για την Μεγάλη Αυτού Εκκλησία. Τον δοξάζομε για όλα όσα καλά μας έδωσε και ιδιαιτέρως για το μεγάλο και ιστορικό γεγονός της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, πράγμα το οποίον θα κατακλεισθεί και θα ευλογηθεί την προσεχή Κυριακή με την παρουσία και του νέου Προκαθημένου αυτής της Αδελφής πλέον Εκκλησίας και την παρουσία του Προέδρου της χώρας, του Εξοχωτάτου κ. Ποροσένκο, εδώ εις τας Αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, οπότε και θα παραλάβουν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Υπήρξαν, ως γνωστόν, πολλές αντιδράσεις, σφοδρές αντιδράσεις, γι' αυτήν την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αυτά όμως δεν μας κλονίζουν, διότι εμείς βασίζουμε τις αποφάσεις μας επάνω στους Ιερούς Κανόνας, στα Προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Τάξη και στην Παράδοση της Ορθοδοξίας [...] Εύχομαι και οι Αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες αδίκως αντιδρούν σε όσα αποφασίζει και πραγματοποιεί η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και αυτές να σκεφθούν λογικότερα και δικαιότερα και με περισσότερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα τους Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».
Από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τις θεωρίες ή από ό,τι έπρεπε να ισχύει, αλήθεια, σε τι διαφέρει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Πάπα Φραγκίσκο στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας;

Οι Αδελφές Εκκλησίες διαφωνούν, αλλά εγώ ξέρω το σωστό. Να δείξουν σεβασμό σε μένα, τον πρώτο, που μπορώ μόνος μου να αποφασίζω!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο αγαπητός σε μένα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς, ανούσιες και ατελέσφορες σχέσεις του με τους αιρετικούς Παπικούς, και διεκδικεί (ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) το Απόλυτο Πρωτείο και το Αλάθητο του μεγάλου αιρεσιάρχη Πάπα Ρώμης.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)