14/1/21

Ερώτημα προς τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εμβολιασμό των πιστών

 
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ για τις συνεδριάσεις της στις 12 και 13 Ιανουαρίου γίνεται αναφορά και στον εμβολιασμό για τον Covid-19. Διαβάζουμε σχετικά ότι η ΔΙΣ: «Παρακολουθεί στενά το ζήτημα των εμβολιασμών, μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία με συνεχείς αναφορές της ενημερώνει το Συνοδικό Σώμα για όλες τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε ότι, κατόπιν γενομένης έρευνας, τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους. Με αφορμή την ανωτέρω ενημέρωση η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει, ιδίως προς όσα από τα μέλη Της παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα σενάρια απειλής και κινδύνων, στηριζόμενα μονομερώς και ανεξέλεγκτα είτε σε διογκωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες κυρίως από το διαδίκτυο, είτε διακατέχονται από διάφορες προκαταλήψεις, ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου σε επικοινωνία με τον ιατρό του, χωρίς ο εμβολιασμός να συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή. Άλλωστε, ήδη ένας εκ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εμβολιάστηκε, εκπροσωπώντας και τον μη δυνάμενο για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστεί Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο».
Αρχικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε ότι η Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής ενημερώνει για το θέμα τη Σύνοδο και μάλιστα με «συνεχείς αναφορές». Εάν τούτο ισχύει, τότε προφανέστατα η ευθύνη για όσα αποφασίζει και «συμβουλεύει» η ΔΙΣ, βαρύνει πρωτίστως τα μέλη της Επιτροπής αυτής, χωρίς τούτο να απαλλάσσει τα μέλη της ΔΙΣ από τις ποιμαντικές, πνευματικές και ηθικές ευθύνες τους.
Η ΔΙΣ μας ενημέρωσε ότι «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους». Αρχικά εδώ λέγεται η μισή αλήθεια. Πράγματι τα εμβόλια  της Pfizer και της moderna, που υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα, «δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους». Έκαναν όμως χρήση των καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων στη διαδικασία των εργαστηριακών δοκιμών τους, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα ΕΔΩ. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ηθικό πρόβλημα για τη Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής και τη ΔΙΣ; 
Το σημαντικότερο. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εμβόλια κατά του Covid-19 και από άλλες εταιρείες, όταν αυτά λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. Μεταξύ αυτών και της AstraZeneca/Oxford αλλά και της Johnson & Johnson, οι οποίες όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα υπήρξαν ερωτήματα βιοηθικής φύσεως και σε άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες (π.χ. Αυστραλία) ή και χριστιανικές ομολογίες (Παπισμός), ασχέτως των αποφάσεων που τελικά έλαβαν αυτές. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζομάνη ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής εμβολίου. «Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και στην γρίπη, για παράδειγμα. Κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν διαλέγουμε εμβόλια. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης ήδη από τον Δεκέμβριο. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι για λόγους ηθικής ή πίστεως δεν επιθυμεί τον εμβολιασμό με εμβόλια της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αλλά επιλέγει το εμβόλιο της Pfizer. Σημειωτέον ότι η εταιρεία από την οποία θα λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων η Ελλάδα είναι η AstraZeneca, από την οποία αναμένει  7,1 εκατομμύρια δόσεις, τη στιγμή που από την pfizer θα λάβει μόλις 4,7 εκατομμύρια δόσεις.
Το ερώτημα προς τη ΔΙΣ είναι λοιπόν απλό: Μπορούν οι πιστοί να εμβολιάζονται με εμβόλια που απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους, τα οποία σε λίγο θα καταφθάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας; Υπάρχει ή όχι ηθικό και πνευματικό ζήτημα; Αν ναι, τότε τι προτείνει η ΔΙΣ να πράξουν; Αν όχι, τότε γιατί στο τωρινό Δελτίο Τύπου επισημαίνει το γεγονός ότι τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα στην Ελλάδα εμβόλια «δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους»; Και τέλος, αναλαμβάνουν οι Ιεράρχες μας την ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων για τον εμβολιασμό των πιστών, που η Εκκλησία τους εμπιστεύθηκε να διαποιμάνουν, με εμβόλια τέτοιου είδους; 

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο Ιστολόγιο Θρησκευτικά που συνεχίζει να ασχολείται με αυτό το τόσο σημαντικό Πνευματικό και Ηθικό ζήτημα που έχει προκύψει. Το ζήτημα είναι φλέγον.

Η δική μου πρόταση είναι η εξής : Η επιτροπή βιοηθικής να καλέσει τα μέλη του Δ.Σ. " Αφήστε με να ζήσω " προκειμένου να λάβουν υπ όψιν τις επιστημονικές απόψεις του συγκεκριμένου συλλόγου, ο οποίος έχει κάνει τιτάνιο αγώνα εναντίον των εκτρώσεων, αποτελείται από συνειδητά μέλη της Εκκλησίας και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την επιστημονική τους κατάρτιση.
Αυτό πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ διότι ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει δυστυχώς...

Ε.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για το άρθρο! Εκφράζετε και την προσωπική μας δυσαρέσκεια και τον δικό μας προβληματισμό για την απόφαση της ΔΙΣ να εγκρίνει τα εμβόλια που παρασκευαστηκαν από κύτταρα εμβρύων που έχουν υποστεί έκτρωση όπως μας πληροφόρησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων!

Ανώνυμος είπε...

Άσε ανθρωπέ μου με την ηθικολογία σου! Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου; Ο χαβάς του ζηλωτισμού σου δεν υποφέρεται. Ποιός νομίζεις πως είσαι, αυτός που θα σώσει την Ορθοδοξία και την Πίστη μας; Τι παριστάνεις πιά και γράφεις αυτά τα φληναφήματά σου; Τον Ορθόδοξο Χριστιανό; Κάνε το Σταυρό σου κι ασκήσου με το Κομποσκοίνι σου που, ελπίζω να έχεις, για να λυτρωθούμε απ' αυτή τη δοκιμασία που μας έστειλε ο Θεός. Έλεος πια.

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για την ίδια Σύνοδο που μας είπε ότι η Ψευδο - Σύνοδος της Κρήτης είναι "Αγία και Μεγαλη" , είναι η ίδια Σύνοδος που μας είπε ότι οι Αυτοχειροτονητοι της Ουκρανίας είναι κανονικοί επίσκοποι και πρέπει να τους αποδοθεί το Αυτοκεφαλο, είναι η ίδια σύνοδος που δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ξεπούλημα της Μακεδονίας , είναι η ίδια σύνοδος που δεν ασχολήθηκε πότε με τα άνομα και ανήθικα ψηφίσματα του κράτους για την ανηθικότητα της ομοφυλοφιλίας και τώρα είναι η ίδια σύνοδος που μας λέει να κάνουμε τα εμβόλια παρόλο που παρασκευαστηκαν από κύτταρα εμβρύων που έχουν υποστεί έκτρωση. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Πιθανόν τον σχολιαστή δεν τον ενδιαφέρουν οι εκτρώσεις, αλλά είναι τόσο ασκητής που δεν αφήνει το κοσμποσκοινι από το χέρι του.
Δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να αλληλοβριζομαστε και να χαρακτηρίζουμε ως ζηλωτη και ακραίο κάποιον που ασχολείται με τις εκτρώσεις...
300.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα κα εμείς να μην ασχολούμαστε ...
Τόσο "ζηλωτης" ο ιστολόγος όσο αδιάφορος εσύ...

Ανώνυμος είπε...

Μόλις καταλάβαμε τα πρώτα συμπτώματα του εμβολίου. Ο παραπάνω σχολιαστής εμβολιαστηκε και έπαθε τρικυμία εν κρανιω

Ανώνυμος είπε...

Εθελοτυφλεί ο εκσυγχρονιστής ανώνυμος 8:09 μ.μ. και ζητάει να εθελοτυφλούν και οι άλλοι και να μην αναζητούν την αλήθεια! Είναι αξιολύπητος ο κακόμοιρος!

ΕΛΛΗΝ

Ανώνυμος είπε...

Ε τώρα, και εσείς!
Γιατί τους βάζετε δύσκολα και τους ντροπιάζετε;
Ολόκληροι Μητροπολίτες είναι...

Ανώνυμος είπε...

Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, βλέπουμε.

Βλέπουμε μίσος για Τον Χριστό.

Βλέπουμε "πιστούς" να υπακούουν αυτούς που μισούν Τον Χριστό.

Βλέπουμε φοβισμένα ανθρωπάκια μπροστά σε μία τηλεόραση.

Βλέπουμε απατεώνες να μιλούν για υπευθυνότητα.

Βλέπουμε λουκέτα στους Ναούς.

Βλέπουμε παιδιά αγράμματα.

Βλέπουμε άνεργους.

Βλέπουμε εγκλήματα.

Βλέπουμε αυτοκτονίες.

Βλέπουμε εκμετάλλευση.

Βλέπουμε νοσοκομεία άδεια
(Σε προκαλώ να πας σε ένα να δείς, σε οποιοδήποτε,άσε γιά λίγο τηλεκόλαση)

Βλέπουμε ασθενοφόρα να πηγαίνουν νεκρούς στα νεκροτομεία από το σπίτι τους, γιατί δεν τους δέχονταν τα νοσοκομεία.

Βλέπουμε ότι κανείς δεν πεθαίνει από άλλες αρρώστιες. Εξαφανίστηκαν.

Βλέπουμε το ψέμα να κυριαρχεί παντού.

Βλέπουμε το ψέμα να τρώγεται και από εκλεκτούς.

Βλέπουμε παντού θλίψη.

Βλέπουμε την παγκόσμια δικτατορία.

Βλέπουμε αντίχριστους νόμους.

Βλέπουμε δειλούς "Χριστιανούς".

Βλέπουμε να χλευάζουν Την Εκκλησία.

Βλέπουμε να μας απειλούν αν δεν κάνουμε υπακοή.

Βλέπουμε "Χριστιανούς" να γονατίζουν μπροστά σε Μάγους.

Βλέπουμε "Δεσποτάδες" να μας παραπλανούν.

Βλέπουμε, και τι δεν βλέπουμε, απλά άνοιξε τα μάτια σου.

Υγεία πάνω από όλα, έτσι φίλε;
Ολα τα άλλα, μαϊντανός να γίνουν! Υγεία, μόνο υγεία!







Ανώνυμος είπε...

Καλέ άνθρωπε, μάλλον δεν διάβασες καλά το σχόλιό μου, γι' αυτό και η ρητορικό σου παραλήρημα "βλέπουμε, βλέπουμε..." Ομσφυοκάμπτης στον ζηλωτισμό σου, τον οποίο κάποτε αυτή η ταλαίπωρη Εκκλησία οφείλει να τον δει ως αίρεση. Λυπάμαι, μα ειλικρινά λυπάμαι για τον "ιδιωτικό χριστιανισμό σου".

Πανταζής Ιωάννης είπε...

Η επιτροπή βιοηθικής τής ΔΙΣ, προεδρεύει ο Μεσογαίας Νικόλαος και ανάμεσα στα άλλα μέλη, ξεχωρίζει και ο... Σωτήρης Τσιοδρας....
Οπότε τι άλλο να έλεγε η επιτροπή?

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/bioethics/bioethics.htm

Διαφωτιστής είπε...

Παραλήρημα έχει ο αναιδέστατος και αιρετικός ανώνυμος 11:37 πμ και όχι οι σχολιαστές που βρίζει χωρίς καμία ντροπή! Λύπηση χρειάζεται ο ίδιος και για τον "ιδιωτικό χριστιανισμό" του που δεν είναι καν Χριστιανισμός!

Ιωάννης είπε...

Ο Θεός έστειλε αυτή τη δοκιμασία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι χλιαροί, ολιγόπιστοι, κρύοι χριστιανοί απο τους ζεστούς, αγωνιστές, ομολογητές χριστιανούς. Καλό το κομποσχοίνι και το σταυροκόπημα αν όμως δεν συνοδεύονται με Αγάπη προς τον Κύριο και έργα γεμάτα Πίστη στην Παντοδυναμία Του είναι απλή τυπολατρεία δηλαδή υποκριτική και νεκρή λατρεία.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)