17/5/11

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Διαμάχη για το μάθημα των θρησκευτικών

πηγή: Newpost.gr
Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μουσταφά Τσέριτς, ανήγγειλε «επανάσταση» των πιστών του Ισλάμ στους δρόμους του Σαράγεβο, κατά το πρότυπο των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας στο καντόνι του Σαράγεβο, βάσει της οποίας οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία στο εξής θα αξιολογούνται όχι με αριθμητική, αλλά με περιγραφική βαθμολογία και αυτή δεν θα επηρεάζει τη γενική πρόοδο του μαθητή.
«Αν αγγίξετε το μάθημα των θρησκευτικών, θα έχετε διαδηλώσεις στους δρόμους του Σαράγεβο», τόνισε ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας, σε θρησκευτική εκδήλωση, στο Μόσταρ...
Ο κ. Τσέριτς υποστήριξε ότι με την απόφασή του ο υπουργός Παιδείας του καντονιού του Σαράγεβο, Εμίρ Σούλιαγκιτς, αποδεικνύει ότι «μισεί το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».
Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πλήρως αποκεντρωμένο, στη Σερβική Δημοκρατία εφαρμόζεται ένα σύστημα και σε κάθε ένα από τα δέκα καντόνια της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας υπάρχουν διαφορετικά συστήματα βάσει ξεχωριστών διατάξεων.
Το μάθημα θρησκευτικών είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα όλων των δημόσιων σχολείων, διδάσκεται ως μάθημα επιλογής, αλλά όταν το επιθυμεί ο μαθητής ή οι γονείς του διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα και βαθμολογείται.
Ο κ. Σούλιαγκιτς εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό υφίστανται διακρίσεις οι μαθητές που δεν παρακολουθούν το μάθημα.
Στην απόφαση του υπουργού Παιδείας του καντονιού του Σαράγεβο αντέδρασε και η καθολική αρχιεπισκοπή στη Βοσνία, με το επιχείρημα ότι με θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ της Βοσνίας και της Αγίας Έδρας ορίζεται ότι το κράτος της Βοσνίας αναγνωρίζει τα θρησκευτικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα.
Το διαθρησκειακό συμβούλιο της Βοσνίας εξέφρασε έκπληξη, επειδή ο κ. Σούλιαγκιτς δεν είχε διαβουλεύσεις με καμιά πλευρά, πριν από τη λήψη της απόφασης και σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πλήγμα στα θρησκευτικά, την εκκλησία και τις θρησκευτικές κοινότητες».
Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στη Βοσνία κατηγόρησε τον κ. Σούλιαγκιτς ότι προδίδει εκείνους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο για την υπεράσπιση της Βοσνίας και εκτίμησε ότι η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος αποτελεί πρόλογο προς την κατάργησή του.
Ο κ. Σούλιαγκιτς δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα προσβεβλημένος από τις δηλώσεις του κ. Τσέριτς, επειδή επέζησε από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, όπου γεννήθηκε το 1975, αλλά έχασε 30 μέλη της οικογένειάς του.
Στο πλευρό του κ. Σούλιαγκιτς τάχθηκαν πολλά ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου