31/5/11

Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Πανάρετος vs Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

Πανάρετος vs Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
Γράφει ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής
Καλά το λέει ο λαός: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Αποφάσισε ξαφνικά ο υφυπουργός Παιδείας να μην εισαχθούν φέτος φοιτητές στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πρόκειται για μια άδικη, αυθαίρετη και αυταρχική απόφαση, σύνηθες δείγμα γραφής του Υπουργείου Παιδείας, τον τελευταίο καιρό.
Εκεί όμως που είναι να γελάει κανείς (και εφαρμόζεται και η παραπάνω λαϊκή ρήση) είναι στη «θεμελίωση» της απόφασης αυτής...Εξαναγκάστηκε – λέει – ο κύριος Πανάρετος να πάρει αυτή την απόφαση εξαιτίας σκανδάλων και φαινομένων οικογενειοκρατίας που παρουσιάστηκαν στο τμήμα.

Σε ένα κόμμα και σε ένα σάπιο πολιτικό σκηνικό που όζει από σκάνδαλα τεραστίου μεγέθους μιλούν για σκάνδαλα στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά δεν είναι ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από αυτά που συναντάς σε άλλες σχολές, οι οποίες θα δεχθούν κανονικά εισακτέους φέτος. Και ηθικοί αυτουργοί είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί που έφτασαν εκεί την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την μεταπολίτευση. Αυτοί εισήγαγαν την απουσία ελέγχου και ώθησαν και καλλιέργησαν την κομματοκρατία που λύνει και δένει. Μήπως να μην πάρει εισακτέους και η Βουλή λόγω των σκανδάλων που την ταλανίζουν; Για να είστε δίκαιος, κύριε Πανάρετε, δεν το προτείνετε; Έτσι, για να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά του λαού. Εσάς δεν σας ακουμπάει, αφού δεν είστε κοινοβουλευτικός.

Σε ένα κόμμα όπου ο Γεώργιος έβαλε τον Αντρέα και αυτός το Γιωργάκη, σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο Κωνσταντίνος έβαλε τη Ντόρα και τον Κυριάκο και ο θείος Κωνσταντίνος έβαλε τον ανιψιό Κώστα, μιλάνε για οικογενειοκρατία. Οϊμέ, οϊμέ…. Γιατί τώρα, σε όσους έχουμε περάσει από τα Πανεπιστήμια και ακούμε τη λέξη «οικογενειοκρατία» πάει το μυαλό μας πρωτίστως στις Ιατρικές σχολές; Εκεί, κύριε Πανάρετε και άλλοι κήρυκες της ηθικής, θα πέσει μαχαίρι και έλεγχος; Εάν κρίνουμε από το ποσοστό των βουλευτών, πολιτευτών και κομματικών δορυφόρων που προέρχονται από τις σχολές αυτές, είναι μάλλον απίθανο να ακούσουμε τον παραμικρό υπαινιγμό. Υπάρχει κι άλλη λαϊκή ρήση εκτός από το γάιδαρο και τον πετεινό. Αυτή που λέει για τους κόρακες. Ακόμη κι ένας μη κοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας δεν θα ψελλίσει τίποτε, γιατί βασίζεται στο κομματικό καταστημένο και αναδεικνύεται από αυτό.

Κακόμοιρε πετεινέ, πόσα θα ακούσεις ακόμη; Όταν αρχίσεις να τσιμπάς, να δούμε πού θα κρυφτούν κάποιοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου