Χριστούγεννα χωρίς βιβλία!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Ερχονται τα Χριστούγεννα, αλλά σχεδόν το 35% των σχολικών βιβλίων λείπει από τα δημοτικά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Καλύτερη εικόνα εμφανίζεται στα γυμνάσια και λύκεια, όπου σήμερα και αύριο αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των μαθητών και άλλοι τίτλοι. Μετά τις τελευταίες παραλαβές, στα λύκεια του νομού θα βρίσκεται πλέον το 98% των εγχειριδίων και στα γυμνάσια το 80% - 85%, σύμφωνα με στελέχη της εκπαίδευσης.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά το πρώτο κουδούνι και, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας για αποστολή των βιβλίων μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία της χώρας. Από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα πήραν... φωτιά και οι τσάντες των μαθητών γέμισαν με φωτοτυπίες. Το αμόκ των πρώτων ημερών, που οδήγησε πολλούς γονείς στα βιβλιοπωλεία, ξεπεράστηκε, ενώ στις αποθήκες των διευθύνσεων εκπαίδευσης άρχισαν να φτάνουν σταδιακά «παρτίδες» βιβλίων στα μέσα του φθινοπώρου...
«Το μάθημα εξακολουθεί να γίνεται με τον ''καινοτόμο'' τρόπο των φωτοτυπιών σε ορισμένα μαθήματα», δήλωσε στον «Α» ο ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Νίκος Φασφαλής, και πρόσθεσε: «Το ψηφιακό σχολείο μετεξελίχθηκε σε φωτοαντιγραφικό σχολείο, λόγω της έλλειψης υποδομών».
Εν αναμονή τίτλων
Στα δημοτικά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει φτάσει μέχρι στιγμής το 66% των σχολικών εγχειριδίων, ενώ λείπουν, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της εκπαίδευσης, τα Β' και Γ' τεύχη των Μαθηματικών σχεδόν σε όλες τις τάξεις, τετράδια εργασιών, η Μελέτη Περιβάλλοντος της Γ' τάξης, το β΄ τεύχος της Γλώσσας της Ε΄ τάξης, το τετράδιο εργασιών της Ιστορίας της Ε' τάξης, το τετράδιο εργασιών της Γεωγραφίας της Ε', το τετράδιο εργασιών των Αγγλικών της Ε΄ και η Ιστορία της ΣΤ΄ τάξης. Το ποσοστό των βιβλίων που έχουν διανεμηθεί στα δημοτικά του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης φτάνει το 65%.
«Μέχρι πρότινος είχαμε το 25% των τίτλων και πριν από μερικές μέρες παραλάβαμε αρκετά βιβλία, αλλά ακόμη λείπει το 38%. Σε ορισμένα μαθήματα χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες, σε άλλα η διδασκαλία γίνεται με παλαιά βιβλία ή με υλικό που επιλέγει ο εκπαιδευτικός», επισήμανε ο Θανάσης Αγαπητός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Β΄ Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών του νομού Θεσσαλονίκης «Μ. Αλέξανδρος» και συνέχισε: «Ολα τα φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν χαλάσει. Σε κάθε δημοτικό έχουν αναπαραχθεί πάνω από 80.000 φωτοτυπίες, αλλά ακόμη δεν έχει σταλεί η έκτακτη επιχορήγηση».
Επικρατεί αλαλούμ καθώς έστειλαν τα τρίτα τεύχη αντί για τα δεύτερα σε ορισμένα μαθήματα, όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης. «Ελπίζουμε ότι θα λυθεί οριστικά το ζήτημα των βιβλίων στα τέλη Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης θα διανεμηθούν αύριο η Τεχνολογία της Α' γυμνασίου, η Πληροφορική των τριών τάξεων του γυμνασίου, τα Αγγλικά Αρχαρίων της Γ', τα Αγγλικά για προχωρημένους, η Αλγεβρα της Β' λυκείου και οι λύσεις. Σήμερα αναμένεται να γίνουν διανομές σε σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τις εν λόγω παραλαβές, θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των λυκείων του νομού σε ποσοστό 98%. Στα γυμνάσια έχει φτάσει το 80%-85% και στα επαγγελματικά λύκεια το 92%, σύμφωνα με στελέχη της εκπαίδευσης.
«Στα δημοτικά μπορεί να βρίσκεται το 65% του συνόλου, αλλά ουσιαστικά είναι το 75% - 80% των λειτουργικών βιβλίων», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, εξηγώντας ότι λείπουν τεύχη και εγχειρίδια που θα διδαχθούν το τελευταίο δίμηνο και δε χρησιμοποιούνται τώρα από τους μαθητές. Εκτός των παραπάνω, όπως είπε ο κ. Καρτσιώτης, υπήρχαν και επιστροφές βιβλίων, που αγγίζουν το 10%
μα είναι δυνατόν;
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλαδή τι πρέπει να γίνει για να φτάνουν τα βιβλία στην ώρα τους; μήπως πρέπει να τα ζητάμε για μειονότητες; ίσως τότε η κυβέρνηση δείξει ευαισθησία!