Ο μελλοντικός ερευνητής της σημερινής ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν στηριχθεί στα Δελτία Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η όλη της δραστηριότητα εξαντλείται σε υπηρεσιακά ζητήματα. Όπως είναι γνωστό την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου αρχίζει η θητεία της 13μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με μόνιμο πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Για τα 12 εναλλασσόμενα μέλη της ο πρώτος μήνας είναι ενημερωτικός και από τον Οκτώβριο αρχίζει η εργασία τους σε κανονικούς ρυθμούς.
Γενικά διεξάγονται τρεις ή τέσσερις συνεδριάσεις της ΔΙΣ το μήνα. Τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση του ο μελλοντικός ιστορικός ερευνητής από τα Δελτία Τύπου θα τον βάλουν σε σκέψεις…
Στις 12 Οκτωβρίου 2011 το δελτίο Τύπου της ΔΙΣ ανέφερε:
Τα μέλη της ΔΙΣ επικύρωσαν τα Πρακτικά Εξουσιοδοτήσεως.
Ορίστηκαν τα μέλη των Επιτροπών για τη μελέτη των θεμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την Ευρωπαϊκή προβληματική (sic). Αποφασίστηκε να αποσταλούν έγγραφα προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και των άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών για την ενημέρωση τους, σχετικά με το προνοιακό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
( σ.σ. Δύσκολο να αντιληφθεί ο ιστορικός ερευνητής τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία).
Η ΔΙΣ καθόρισε τον τρόπο αναδιαρθρώσεως για την αναβάθμιση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.
(σ.σ. Εδώ είναι που θα αδυνατεί να αντιληφθεί ο ιστορικός ερευνητής τι θέλει να πει ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου. Και θα διερωτηθεί πότε και πού έγινε διαφώτιση από τα μέλη της Επιτροπής; Η απάντηση που θα αποκομίσει θα είναι ποτέ και πουθενά!).
Η ΔΙΣ ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων περί πραγματοποιήσεως του Πανελληνίου Συνεδρίου για τους κληρικούς που διακονούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με κεντρικό θέμα: "Η αποστολή και το έργο των κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις".
(σ.σ. Ο ερευνητής θα διερωτηθεί ασφαλώς αν μετά από δεκαετίες παρουσίας των κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις τώρα συζητείται η αποστολή και το έργο τους!…).
Η ΔΙΣ ενημερώθηκε για την οικονομική προσφορά της Αποστολικής Διακονίας στο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Αφρική και στην Ασία. Συνολικά στις περιοχές αυτές η Α.Δ. έχει διαθέσει το ποσό των 4.000.000 Ευρώ κατά την πενταετία 2006-2011.
(σ.σ. Το πρώτον που θα κάνει ο ερευνητής είναι να μετρήσει με τα δάκτυλα του και να βρει ότι από το 2006 έως το 2011 είναι εξαετία και όχι πενταετία. Το δεύτερο θα απορήσει για το εκκλησιολογικό άτοπο, αφού η Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιτελεί το ιεραποστολικό έργο στην Αφρική και στην Ασία, αλλά υποβοηθεί αυτό των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως αντίστοιχα. Το τρίτο που θα ανακαλύψει είναι πως οι σχετικές αναφορές που υπάρχουν στο περιοδικό της Α.Δ. για την ιεραποστολή "Πάντα τα Έθνη" περιέχουν λάθη. Λ.χ. τα ποσά που αναφέρονται για το δ' τρίμηνο του 2010 δεν είναι μόνο του συγκεκριμένου τριμήνου, αλλά συμπεριλαμβάνει και του τρίτου).
Τέλος η ΔΙΣ συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Στις 13 Οκτωβρίου 2011 το Δελτίου Τύπου ανέφερε:
Η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγούμενης Συνεδρίας.
Απένειμε στον σχολάζοντα Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο τον τίτλο της "πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δωδώνης".
Υπήρξε συνεργασία μεταξύ του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και διευκρινίσθηκαν εκ μέρους του κ. Υπουργού ορισμένα σημεία του Νομοσχεδίου, ακούστηκαν οι απόψεις των Σεβ. Συνοδικών και εδόθη η υπόσχεση να εξετασθεί ξανά η διατύπωση του Νόμου περί της εικαζόμενης συναινέσεως για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.
(σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα απορήσει πώς διευκρινίσθηκαν σημεία του Νομοσχεδίου περί εικαζόμενης συναίνεσης, αφού αυτό ήταν ήδη Νόμος του Κράτους, κάτι που αναγνωρίζεται και στη συνέχεια του κειμένου; Τι αντίφαση είναι αυτή; Και το ζήτημα που εκλήθη από τη ΔΙΣ ο Υπουργός να επανεξετάσει είναι τη διατύπωση και όχι την ουσία του Νόμου; Και ήταν παρών στη συζήτηση αυτή ο Σεβ. Μεσογαίας και δέχθηκε αδιαμαρτύρητα είτε τα λεχθέντα, είτε τα γραφέντα για την λεηλασία των ανθρωπίνων οργάνων;).
Τέλος η ΔΙΣ συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Στις 14 Οκτωβρίου 2011 και για την τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ για τον συγκεκριμένο μήνα το Δελτίο Τύπου ανέφερε:
Η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγούμενης Συνεδρίας.
Ο Μακ. Πρόεδρος και οι Σεβ. Συνοδικοί συναντήθηκαν με τον κ. Πάνο Καρβούνη, Διευθυντή της Αντιπροσωπείας του Γραφείου της Ευρ. Επιτροπής στην Αθήνα, όπου του παρέδωσαν έγγραφο της Ιεράς Συνόδου, απευθυνόμενο στους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπέϊ και Μπούζεκ. Σ' αυτό αναφέρονται οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως και τονίζεται η ανάγκη του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. (σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα διερωτηθεί ασφαλώς αν αξιοποιήθηκε για το έγγραφο το Γραφείο της Εκκλ. της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και τι έννοια έχουν κοινότοπα κείμενα χωρίς να περιέχεται κάτι που μπορεί να συζητηθεί ευρύτερα).
Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
(σ.σ. Για λόγους διαφάνειας ο ιστορικός ερευνητής θα ήθελε να γνωρίζει πόσοι είναι οι κληρικοί που είναι αποσπασμένοι σε ενορίες του εξωτερικού και πώς πληρώνονται).
Την 1η Νοεμβρίου 2011 το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ ανέφερε:
Προ της έναρξης των εργασιών της ΔΙΣ έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχιγραμματέως ( σ.σ. και όχι ως Αρχιγραμματεύς που έγράφη στο Δελτίο Τύπου) ο Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Κατά τη Συνεδρία η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ο Μακ. Πρόεδρος ενημέρωσε τους Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτες για το πρόσφατο ταξίδι του στο Κρατίδιο του Κατάρ. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του εμίρη του Κατάρ, για να συζητηθεί πρόταση για αξιοποίηση συγκεκριμένης εκτάσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ακολούθησε συζήτηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό την ωφέλεια της Χώρας και της Εκκλησίας.
(σ.σ. Ο ερευνητής θα αναρωτηθεί αν ο Αρχεπίσκοπος είχε ενημερώσει τους Συνοδικούς Μητροπολίτες και είχε την έγκριση τους για το ταξίδι του στο μουσουλμανικό Κατάρ. Αν το ψάξει θα βρει ότι οι Συνοδικοί Αρχιερείς δεν το γνώριζαν καν. Επίσης με την έρευνα του θα διαπιστώσει ότι η έκταση μπορεί να είναι μέσα στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής, αλλά την ευθύνη της διαχείρισης της έχει η Κεντρική Υπηρεσία των Οικονομικών).
Στη δεύτερη συνεδρίαση για τον μήνα Νοέμβριο (2/11) το Δελτίο Τύπου ανέφερε μόνο ότι:
"Κατά τη σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγούμενης Συνεδρίας και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
(σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι επί τέσσερις τουλάχιστον ώρες οι Συνοδικοί συζητούσαν για τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. Αν πάλι συζήτησαν και άλλα θέματα θα διερωτηθεί το πώς οι Συνοδικοί Μητροπολίτες δέχονταν να βγαίνουν τόσο πτωχά σε ενημέρωση Δελτία Τύπου).
Στις 3 Νοεμβρίου διεξήχθη η τρίτη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Λακωνικό πάλι το Δελτίο Τύπου:
" Κατά τη σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγούμενης Συνεδρίας. Επίσης ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα".
(σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα σκεφθεί ασφαλώς πως για να συζητούνται συνεχώς και επί ώρες οι αποσπάσεις κληρικών στο εξωτερικό ή είναι πάρα πολλές, ή υπάρχουν πολλά και ακανθώδη ζητήματα γι' αυτές…).
Οι συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου άρχισαν στις 7/12.
Το σχετικό Δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ολόκληρη την ημέρα οι Συνοδικοί απασχολήθηκαν με την επικύρωση των Πρακτικών εξουσιοδοτήσεως και με τον ορισμό των εκκλησιαστικών προσώπων που θα συνοδεύσουν τον Αρχιεπίσκοπο στο ταξίδι του στην Κύπρο, από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου ε.ε.
( σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα ψάξει ασφαλώς χωρίς όμως να βρει τη λύση του αινίγματος γιατί υπήρχε τόση δυστοκία και τόσο χρονοβόρα διαδικασία για τον ορισμό πέντε προσώπων που συνόδεψαν τον Αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο…).
Στις 8 Δεκεμβρίου ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της ΔΙΣ για τον
μήνα Δεκέμβριο. Την ημέρα αυτή το Δελτίο Τύπου ανέφερε:
Την επικύρωση των Πρακτικών
Την επίσκεψη στη Σύνοδο του κ. Πάνου Καρβούνη, διευθυντού της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Καρβούνης μετέφερε (sic) την απαντητική επιστολή του κ. Μπαρόζο. Μαζί του έγινε συζήτηση για διάφορα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και τη σχέση της με την Ευρ. Ένωση. Τέλος η ΔΙΣ ζήτησε από τον κ. Καρβούνη να μεταφέρει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ την επιθυμία της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να υπάρξει θεσμική σχέση Εκκλησίας και ΕΕ ( σ.σ.: ;;;), να τονισθεί η δυσκολία υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να αναπτυχθούν τα προγράμματα της μεταναστευτικής πολιτικής για την ωφέλεια των μεταναστών και των πολιτών των Κρατών-μελών. Επίσης η Ι.Σ. εξέφρασε την επιθυμία της οι επισκέπτες εκπρόσωποι της ΕΕ, πέραν των άλλων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας να επισκέπτονται και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
(σ.σ. Ο ιστορικός ερευνητής θα απορήσει για την αναφερόμενη θεσμική σχέση Εκκλησίας και ΕΕ, και θα του προκαλέσει αίσθηση ότι αντί συζητήσεων επί πνευματικών - πολιτισμικών ζητημάτων η συζήτηση ήταν για οικονομικά ζητήματα - ΕΣΠΑ και μεταναστευτικά προγράμματα).
Η τελευταία συνεδρίαση για τον Δεκέμβριο και για το 2011 ήταν στις 9 του μηνός. Το Δελτίο Τύπου ανέφερε μόνο την επικύρωση των Πρακτικών, πάλι αποσπάσεις κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και τα απαραίτητα " Τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα"…
Τα δελτία Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν γράφουν ουσιαστικά τίποτε για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, κλήρος και λαός, ούτε για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Δηλαδή γίνονται δαπάνες για την έλευση των Μητροπολιτών από τις έδρες τους στην Αθήνα, χάνονται τόσες ανθρωποώρες σε συνεδρίες, αφήνουν οι Μητροπολίτες τις εργασίες στις Μητροπόλεις τους, όλα αυτά για να δίδεται η εικόνα ότι δεν συζητούν τίποτε, παρά μόνο υπηρεσιακά ζητήματα και αποσπάσεις κληρικών; Είναι λειτουργία αυτή του Συνοδικού Συστήματος; Μητροπολίτης όταν τον ερώτησα για το θέμα, μου απάντησε ότι στη ΔΙΣ συζητούνται θέματα και μάλιστα σοβαρά. "Και καλά Δεσπότη μου, γιατί δεν ενημερώνετε γι' αυτά τους άλλους Ιεράρχες, τον κλήρο και το λαό;" τον ερώτησα. "Ο Αρχιεπίσκοπος έτσι θέλει να εκδίδονται τα Δελτία Τύπου", μου απάντησε, "να μην λένε τίποτε ουσιαστικό, αλλά να φαίνεται ότι συνεδριάζουμε". " Και εσείς το δέχεσθε;" Τον ξαναρώτησα και δεν πήρα απάντηση. Στον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, που του έθεσα επίσης το ζήτημα, μου είπε ότι έχω δίκιο και ότι θα το θέσει στην ΔΙΣ. Από τα πράγματα φάνηκε ότι δεν το έθεσε ή, αν το έθεσε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ήταν υπέρ της διαφάνειας στις συνεδριάσεις της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας. Στην εισήγηση του ενώπιον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 12η Οκτωβρίου 2009, με θέμα "Η λειτουργία του συνοδικού πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος" είχε τονίσει ότι οι δια των δελτίων Τύπου ανακοινώσεις των αποφάσεων της Διαρκούς Συνόδου αποτελούν στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του συνοδικού συστήματος ((βλ.σχ. σελ. 17 εισηγήσεως) και μάλιστα είχε ζητήσει να υπάρχει πεπειραμένο μέλος της Συνόδου που να αναλαμβάνει να δίνει διευκρινίσεις, "για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης". Με βάση τα λεχθέντα από τον Σεβ. Ναυπάκτου ή επί χρόνια δεν υπάρχουν αποφάσεις της ΔΙΣ, ή δεν ανακοινώνονται, οπότε δεν χρειάζονται και οι διευκρινίσεις. Αλλά τότε δεν λειτουργεί σωστά το συνοδικό πολίτευμα, κατά την άποψη του Σεβ. Ναυπάκτου, ο οποίος πάντως, τουλάχιστον δημοσίως, δεν έχει εκφράσει την αντίθεση του για την απαράδεκτη κατάσταση, ως προς την ενημέρωση του λογικού ποιμνίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Προφανώς η ΔΙΣ έχει περιχαρακωθεί στα τείχη που έχει υψώσει και ούτε ενδιαφέρεται για την ενημέρωση του λαού, ούτε θεωρεί ότι χρειάζεται να συμμετέχει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ποιμαίνουσα Εκκλησία και να γίνει κοινωνός τους. Φτάνει που τα ξέρουν οι δεκατρείς Συνοδικοί Αρχιερείς. Ο λαός δεν αξίζει κάποιας προσοχής, εκτός κι αν χρειάζεται να του ζητηθούν χρήματα, όπως τις ημέρες αυτές, με τον έρανο της αγάπης.
Ευ γε στον κ. Παπαθανασόπουλο για την ευαισθησία του και τις εύστοχες παρατηρήσεις του. Θα ήταν πάντως ευχής έργο να είχε γίνει λίγο πιο επικριτικός και επί Αρχιεπισκοπικής θητείας του μακαριστού Χριστοδούλου, όταν η Ιεραρχία -αντιθέτως από σημέρα -είχε μετατραπεί σε άφωνον ακροατήριον του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος παρέλαβε Ελληνορθοδοξία ακαινοτόμητη και μάς την παρέδωσε νεόκοπη - με "κουσούρια". Εν πάση περιπτώσει ούτε και η "υγιής συνοδικότης" αποτελεί πανάκεια, ἐν ὀσω αφίσταται της διαχρονικής Παραδόσεως, διότι "η των δογμάτων ορθότης κρίνει τας Συνόδους", κατά τον Μέγα Μάξιμο τον Ομολογητή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μη στενοχωρούμεθα, νομίζω ότι είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, ώστε δεν θα καν υπάρξει "ιστορικός του μέλλοντος", ώστε να κρίνει τα παρόντα χάλια.
Νεμέσιος