2/10/12

Πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε σήμερα Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Μακαριώτατος είπε τα εξής:
« Χάριτι Θεού συνέρχεται σήμερα η Τακτική Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας. Και τούτο γίνεται σε μια εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων και ακανθωδών προβλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέλεξε ως κεντρικό θέμα ενασχολήσεώς μας τις ημέρες αυτές: "Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως".

Μεγάλη η ευθύνη μας, μεγάλο το βάρος της διακονίας, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας.

Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική.
Τό πρόβλημα της ταυτότητος του Νεοέλληνα, που συνθλίβεται στον μύλο της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου υλισμού, γίνεται τραγικό και έχουμε την εκκλησιαστική επαλήθευση ότι, όταν αρχίσουμε να προσκυνούμε το είδωλο, οι δοκιμασίες θα ενσκήψουν ταχύτατα και οι ψυχές θα σκοτεινιάσουν.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας.

Θά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει.

Νά η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμμιά υλική βοήθεια αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητος, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα. Ὅραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη Χώρα μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η σύναξίς μας έχει μεγάλη σημασία και αξία. Δι αὐτό οι οφθαλμοί πάντων εις ημάς ελπίζουν. Η προσοχή όλων είναι εστραμμένη εις ημάς και η προσδοκία αυτών είναι να ακούσουν λόγον παρακλήσεως, να γνωρίσουν οδόν σωτηρίας, να αποκτήσουν άγκυραν ελπίδος, να βεβαιωθούν ότι ο πατήρ ημών οίδε ότι χρήζομεν τούτων απάντων. Και η εκλογή του θέματος και η δομή των εισηγήσεων και η συζήτησις θα εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό, ώστε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, εν Αγίω Πνεύματι συνδιασκεψαμένη, να εκθέσει και να εξαγγείλει όρον θεοδίδακτον, που θα δικαιώση την προσδοκίαν, θα στηρίξη στην ελπίδα και θα εξασφαλίση και διατηρήση την εμπιστοσύνη προς τον Θεόν και την Εκκλησίαν Αυτού»

Κατόπιν οι Σεβασμιώτατοι Πρόεδροι των Συνοδικών Επιτροπών ενημέρωσαν περί των πεπραγμένων της παρελθούσης Συνοδικής Περιόδου (Αύγουστος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012) και ακολούθησε συζήτηση.
Στην συνέχεια άρχισε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως». Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας την εποχή των μνημονίων», προκαλέσας δια της εμπεριστατωμένης και εναγωνίου παρουσιάσεως του θέματός του, συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ύδρας κ. Εφραίμ, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Την συζήτηση έκλεισε ο Μακαριώτατος με την επί του θέματος τοποθέτησή του, επισημαίνοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην γενομένη συζήτηση.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

1 σχόλιο:

  1. Θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης διά της καταργήσεως του αναχρονιστικού νόμου 5383/32, η αλλαγή του τρόπου εκλογής μητροπολιτών για την οποία άλλοτε εκόπτετο ο νυν αρχιεπίσκοπος, η αναγνώριση ως Η' και Θ' οικουμενικών των εν Κωνσταντινουπόλει συνόδων και η συνοδική καταδίκη της παναιρέσεως του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού οικουμενισμού, οι νεονικολαιτικές ετεροδιδασκαλίες που νοθεύουν το ορθόδοξο ήθος και οδηγούν ψυχές υπέρ ων Χριστός απέθανεν στην απώλεια, η ανανέωση των περί τεκνογονίας εγκυκλίων του 1937 και 1978 όπως και εκείνης περί μασσωνισμού, η ενασχόληση με το ακανθώδες θέμα της κάρτας του πολίτη που εκκρεμεί, η δριμεία καταδίκη της επαίσχυντης, στραγγαλιστικής για την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου εικαζόμενης συναίνεσης, η αποδοκιμασία της λεγόμενης μεταπατερικής γράφε αντιπατερικής και συναφειακής θεολογίας, η ανάληψη ουσιαστικής αντίδρασης και αντίστασης ενάντια στην επιχειρούμενη από σκοτεινά νεοταξίτικα κέντρα αποορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, η καλλιέργεια του θείου κηρύγματος που ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΑΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ,η κατάργηση των δεσποτικών φεστιβάλ που τόσο σκανδαλίζουν θρησκευόμενους και μη, η πληγή της πολύπτυχης και πολυεπίπεδης εκκοσμίκευσης κλήρου και λαού και τόσα άλλα ουσιώδη ζητήματα πήραν προφανώς...εξαφανιζόλ ή στην καλύτερη περίπτωση μετατέθηκαν στο προσεχές μέλλον! Αντ αυτού απ ότι διαφαίνεται, ο γράφων εύχεται ΟΛΟΨΥΧΩΣ να διαψευσθεί, θα κυριαρχήσει ο ακαδημαισμός με τις συνακόλουθες ανούσιες και βαθυστόχαστες αναλύσεις που όμως είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν στην παραγωγή απτού και ουσιαστικού έργου. Αναφορικά τέλος με τις εκλογές μητροπολιτών ας ελπίσουμε ότι οι συγκροτούντες τη γενική συνέλευση της Ιεραρχίας αυτήν τη φορά θα αφουγκρασθούν την κραυγή και θα υλοποιήσουν τη θέληση και επιθυμία του ποιμνίου που ειδικά για την περίπτωση της μητροπόλεως Κασσανδρείας επιθυμεί σύσσωμο την επισκοποποίηση του εκλεκτού κληρικού π.Χρυσοστόμου Μαιδώνη που διακονεί από ετών κατά τρόπο αποδοτικό και θεάρεστο το πλήρωμα της εν λόγω επαρχίας και γι αυτόν το λόγο αγαπήθηκε απ τους πιστούς της.
    Λ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή