3/8/16

Οικολόγοι Πράσινοι: Προαιρετικό μάθημα Θρησκευτικών - Αναχρονιστικός ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων

Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις μαθητικές παρελάσεις, το μάθημα των Θρησκευτικών και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρώντας την Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κομβικής σημασίας
στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και την έξοδο από την κρίση, συμμετέχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τις απόψεις τους στα επί μέρους ζητήματα της Παιδείας.
Πεποίθησή τους είναι, ότι η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με αναδίπλωση σε συντηρητικές αντιλήψεις, αλλά αντίθετα με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Θεμελιώδη αρχή της Πολιτικής Οικολογίας αποτελεί ο πλήρης σεβασμός της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης κάθε παιδιού.
Για την διασφάλιση αυτών των αρχών και αξιών απαραίτητη είναι η αναπροσαρμογή του περιεχομένου μαθημάτων και δράσεων της σχολικής κοινότητας, που έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί από τις σημερινές συνθήκες και εμπεδωθεί από την ελληνική κοινωνία.
Η εμφάνιση φαινομένων εκφοβισμού μέσα στα σχολεία, αλλά και ρατσιστικής - ξενοφοβικής ρητορικής στη χώρα και πανευρωπαϊκά δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε. Το περιεχόμενο σπουδών θα πρέπει να προάγει την επιείκεια στο διαφορετικό, την κριτική σκέψη, την συνεργατικότητα, τονσυνταγματικό πατριωτισμό.
Στο πνεύμα αυτό, ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αναχρονιστικός, εφόσον δεν συνάδει με τις αρχές μιας ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας, αν θυμηθούμε παλαιότερα διχαστικά γεγονότα με αλλοεθνείς σημαιοφόρους μαθητές σε ελληνικά σχολεία. Ο εορτασμός των εθνικών επετείων αποκτά νόημα, όταν πραγματοποιείται μέσα από ουσιαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν δημιουργικά οι μαθητές με απεύθυνση σε όλη την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, περνώντας το μήνυμα της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συμβίωσης.
Στο πλαίσιο μίας πολυπολιτισμικής δημοκρατικής κοινωνίας με κοσμικό προσανατολισμό που θεωρεί την θρησκευτική πίστη ιδιωτική υπόθεση, τόσο το μάθημα το Θρησκευτικών, όσο και η πρωινή προσευχή δεν συνάδουν με τις αρχές της. Η άνοδος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και του ρατσισμού δίνει την ευκαιρία στο μάθημα των θρησκευτικών, να γίνει βήμα διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Συνεπώς, θα πρέπει να έχει προαιρετικό χαρακτήρα και να αποτελεί πεδίο μελέτης του θρησκευτικού φαινομένου μέσα από μία φιλοσοφική, ιστορική και κοινωνιολογική και όχι «ομολογιακή» προσέγγιση.
Αναφορικά με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανόηση των αρχαίων κειμένων των Ελλήνων συγγραφέων και φιλοσόφων στη Νέα Ελληνική γλώσσα σε ό,τι αφορά τις γυμνασιακές τάξεις, ενώ η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής (Γραμματική, Συντακτικό) θα πρέπει να γίνεται μέσα από περισσότερες επιλογές συγγραφέων στις λυκειακές τάξεις κυρίως της κλασικής κατεύθυνσης.
Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

2 σχόλια:

  1. OΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΝΜΠΕΝΤΙΤ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόκειται περί κρημνιστών και κατεδαφιστών των πάντων! Η πολιτική τους ύπαρξη αποτελεί σύμπτωμα βαθείας εθνκής, πολιτικής και κοινωνικής παρακμής!
    Λ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή