Διήμερη κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής – «Ησυχία» στο αντίστοιχο της Ξάνθης
Σε διήμερη κατάληψη προχώρησαν χθες και προχθές, οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, ζητώντας την «ισορροπία μεταξύ ελληνόγλωσσου και τουρκόγλωσσου προγράμματος και άμεση κατάργηση της απόφασης που μειώνει τη διδασκαλία των μαθημάτων στη «μητρική γλώσσα».
Κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, όπου τα πράγματα είναι ήσυχα, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως εξήγησε στην «Θ» ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, ο οποίος μάλιστα μας παρέπεμψε για το θέμα στον πλέον αρμόδιο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη.
ΗΣΥΧΑ ΤΑ «ΠΝΕΥΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «τα πράγματα από όσο γνωρίζω και εγώ, στο Ιεροσπουδαστήριο της Ξάνθης είναι ομαλά. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο μπορείτε να απευθυνθείτε και στον κ. Κεραμάρη, προκειμένου να ενημερωθείτε. Τα πράγματα πάντως είναι ήσυχα εδώ. Ενημερώθηκα για την Κομοτηνή αλλά εδώ στην Ξάνθη δεν έχουμε καμία τέτοια κίνηση, προς το παρόν τουλάχιστον».
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΑ»
Εξηγώντας τι ακριβώς έχει συμβεί, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης εξηγεί αρχικά ότι «πρώτα από όλα οι Ιεροδιδάσκαλοι δεν έχουν καμία σχέση με τα Ιεροσπουδαστήρια. Αυτοί προσλαμβάνονται από τις επιτροπές των Μουφτειών για να ασκήσουν το θρησκευτικό τους έργο στα Τζαμιά και όσοι από αυτούς έχουν και κάποιο πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (εκπαιδευτικό πτυχίο) τους στέλνουμε και σε ορισμένα δημόσια σχολεία προκειμένου να διδάσκουν στο Κοράνι, την ώρα των θρησκευτικών, σε μουσουλμάνους μαθητές. Διατίθενται δηλαδή στις διευθύνσεις της Θράκης για να πηγαίνουν στα σχολεία και να διδάσκουν την μουσουλμανική θρησκεία, την ώρα που παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών τα υπόλοιπα παιδιά».
«ΠΕΡΥΣΙ ΑΥΞΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ – ΔΕΝ «ΕΒΓΑΙΝΕ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Σε ο,τι αφορά τα Ιεροσπουδαστήρια ο κ. Κεραμάρης επισημαίνει ότι «η κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής γίνεται διότι προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος. Αυτό είναι τουλάχιστον το «αίτημα» που λένε. Πρόπερσι το υπουργείο είχε πάρει μια απόφαση μετά από εισήγηση του ΕΣΜΙΘ (Εποπτικό Συμβούλιο Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης) στο οποίο συμμετέχουμε οι τρεις Μουφτήδες, εγώ, οι δύο διευθυντές των σχολείων, η κ. Ζιάκα από την Θεσσαλονίκη ως πανεπιστημιακός. Είχαμε κάνει μια εισήγηση για να αυξηθούν οι ώρες των θρησκευτικών μαθημάτων πειραματικά – πιλοτικά. Αυτό όντως «έτρεξε» την περασμένη χρονιά αλλά ήταν πολύ δύσκολο για τους μαθητές να κάνουν εβδομαδιαία ωράρια με 42-43 ώρες, οπότε επανήλθαμε και λέμε ότι «κακώς κάναμε αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να το διορθώσουμε». Το ΙΕΠ λοιπόν, αφού εξέτασε τα δεδομένα και την δική μας εισήγηση επανέφερε το καθεστώς στην προηγούμενη κατάσταση, μειώνοντας τις ώρες. Αυτή είναι η όλη διαφωνία των μαθητών που κάνουν την κατάληψη. Ότι δεν έπρεπε να μειωθούν οι ώρες. Το πρόγραμμα λειτούργησε μια χρονιά αλλά είδαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο για τους μαθητές. Είχαν φορτωθεί πάρα πολλές ώρες μαθημάτων και στο σχολείο, οπότε πήραμε την απόφαση να εισηγηθούμε προς το ΙΕΠ να αλλάξει αυτό και το ΙΕΠ, αφού έψαξε όλα τα δεδομένα, είπε ότι μειώνονται αυτές οι ώρες. Κάποιες ώρες τουρκικών και κάποιες ώρες θρησκευτικών μαθημάτων δηλαδή. Το αίτημα που έχω από τους μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, είναι ότι θέλουν παραπάνω ώρες τουρκικά και παραπάνω ώρες μαθήματα θρησκευτικών».
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»
«Στην αρχή, όταν προστέθηκαν τα μαθήματα αυτά, είχαμε μια αντίδραση. Τώρα που αφαιρούνται, υπάρχει πάλι αντίδραση» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στην Ξάνθη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία αντίστοιχη κινητοποίηση. Εμείς ενημερώσαμε την ΓΓ Θρησκευμάτων και κατ επέκταση και τον υπουργό και περιμένουμε ότι θα πέσουν οι αντιδράσεις ενώ παράλληλα περιμένουμε και την απάντηση του υπουργείου. Πιστεύουμε ότι την Τρίτη θα λειτουργήσει κανονικά και το σχολείο της Κομοτηνής, καθώς η κατάληψη που ανακοίνωσαν αφορούσε δύο ημέρες».
«ΚΟΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΑ»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «κοιτούμε να συμβαδίζουν τα δύο σχολεία (σ.σ Εκκλησιαστικό και Ιεροσπουδαστήριο). Είναι ίδιας φύσης σχολεία. Για να έχει αξία και το απολυτήριο που παίρνει ο μαθητής, πρέπει να έχει και κάποιες συγκεκριμένες ώρες συγκεκριμένων μαθημάτων. Δεν μπορούμε δηλαδή να μειώσουμε την Γλώσσα για παράδειγμα και τις ώρες των Νέων Ελληνικών. Το απολυτήριο δεν θα έχει αντίκτυπο. Μετά τον πειραματισμό που εφαρμόσαμε πριν από ένα χρόνο με την αύξηση των ωρών που προανέφερα, είδαμε ότι δεν μας «βγήκε». Είχαμε διάθεση να αυξήσουμε τις ώρες μαθημάτων θρησκευτικού περιεχομένου αλλά τελικά δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα όπως θα έπρεπε. Στο τέλος θα εξοντώσουμε τα παιδιά. Βέβαια τα ίδια τα παιδιά αντιδρούν αυτήν την στιγμή. Το υπουργείο έχει ενημερωθεί και περιμένουμε τις εξελίξεις».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
«Η Σχολική Εφορεία από κοινού με τους Γονείς και τους των Μαθητών και των Μαθητριών του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ της Κομοτηνής, είχαμε υποβάλλει εγγράφως, τις προτάσεις και τα αιτήματά μας, όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα του Ιεροσπουδαστηρίου προς τον Πρωθυπουργό, προς τον Υπουργό Παιδείας. Έρευνας και Θρησκευμάτων, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, τα οποία είχαμε κοινοποιήσει και προς τους μειονοτικούς Βουλευτές της περιοχής μας.
Μετά την τελευταία κοινοποίηση του ωρολογίου προγράμματος στις 16/11/2018 στο Σχολείο μας και ύστερα από το Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. με θέμα σχετικά το ωρολόγιο πρόγραμμα των Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης, κατά την τελευταία συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και των Μαθητριών, έχουμε λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δελτίο τύπου, το τελευταίο ωρολόγιο πρόγραμμα για το Σχολείο μας, το θεωρούμε απαράδεκτο και παραμένουμε σταθεροί, στις αρχικές θέσεις και στις αποφάσεις που είχαμε λάβει όσον αφορά αυτό το θέμα.
Κατά τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Ιεροσπουδαστηρίων, ήταν απόλυτα αναγκαίο να διαφυλαχθεί η ισορροπία μεταξύ του ελληνόγλωσσου και του τουρκόγλωσσου προγράμματος. Κατόπιν αυτού, ζητούμε, οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα να διαμορφωθούν σύμφωνα με τα διμερή ισχύοντα Μορφωτικά Πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και τις σχετικές διατάξεις Συνθήκης της Λοζάνης. Ζητούμε να συμπεριληφθεί η διδασκαλία των μαθημάτων των Μαθηματικών, της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Φυσικής Αγωγής και και των Αγγλικών στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα, όπως συνέβαινε μέχρι το 1983.
Ορισμένα μαθήματα που δεν υπάρχουν εντελώς, ή διδάσκονται σε περιορισμένες ώρες στα δημόσια και επαγγελματικά σχολεία της χώρας, παρόλα αυτά προβλέπεται η διδασκαλία τους κατά το ωρολόγιο εβδομαδιαία πρόγραμμα του Ιεροσπουδαστηρίου, περιορίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα μαθήματα του τουρκόγλωσσου προγράμματος. Όπως δεν τίθεται πρόβλημα ισοτιμίας με το ωρολόγιο πρόγραμμα των μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων, έτσι και στο Σχολείο μας δεν πρόκειται να τεθεί πρόβλημα ισοτιμίας λόγω ωρολογίου προγράμματος.
Αναμένουμε πλήρη σεβασμό από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας προς την θρησκευτική ταυτότητα του Ιεροσπουδαστηρίου μας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών ιστορικών μουσουλμανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Βαλκανίων! Πρέπει όλα τα μαθήματα, η γλώσσα διδασκαλίας τους, ζητήματα σχολικών εγχειριδίων και διδασκόντων καθηγητών, να διαμορφωθούν σύμφωνα με τα διμερή Μορφωτικά Πρωτόκολλα Ελλάδος και Τουρκίας και τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.
Επίσης, πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί επίσημα το μειονοτικό και βακουφικό καθεστώς του Ιεροσπουδαστηρίου μας.
Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα σύννομα αιτήματά μας. Δεν θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε κάθε είδους νόμιμη ενέργεια, κατά της προσπάθειας επιβολής αυθαίρετων τετελεσμένων…. »
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΡΙΓΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
«1. Σε αντίθεση με όσα προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών που έχει κοινοποιηθεί στο Ιεροσπουδαστήριό μας, πρέπει να αποτραπεί ο περιορισμός διδασκαλίας των μαθημάτων θρησκευτικής ειδίκευσης και το δικαίωμα διδασκαλίας στην μητρική μας τουρκική γλώσσα.
Το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα μαθημάτων πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί αντίστοιχα, όπως εφαρμόζεται σε όλα τα μειονοτικά σχολεία.
Για τον λόγω αυτό, έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιήσουμε διήμερη σχολική αποχή από τα μαθήματά μας, στις 25 και 26 Νοεμβρίου του 2018, μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου