φωτό αρχείου |
Μέτα τη συμφωνία των Πρεσπών και το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, ένα νέο μέτωπο αυτήν την φορά με την εκκλησία, ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, το προσχέδιο νόμου, για τις σχέσεις εκκλησίας –πολιτείας,
που θα περιλαμβάνει το μισθολογικό των κληρικών αλλά και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσω εταιρείας.
Με αυτή την κίνηση το Μαξίμου σχεδιάζει να ενισχύσει το αριστερό του προφίλ, αλλά αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδας.
Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει ειδική επιτροπή από αρχιερείς για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Βαρθολομαίος, κατ’ ουσία παρέκαμψε τον αρμόδιο υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, χρεώνοντας του την αργοπορημένη άφιξη του στο Φανάρι για την εκ των υστέρων ενημέρωση του για τη συμφωνία Τσίπρα –Ιερώνυμου, στο μισθολογικό των ιερέων και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πλέον όπως έχει γίνει και στο παρελθόν η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καλέσει τον αρμόδιο υπουργό παιδείας.
Η ατζέντα Φαναρίου με τον Πρωθυπουργό, αναμένεται να συμπεριλαμβάνει θέματα όπως η υπόθεση των αλλαγών στην μισθολογική κατάσταση των κληρικών αλλά και αυτό της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το σκεπτικό του Πατριαρχείου η εμπλοκή του στις εξελίξεις δεν επιβάλλεται μόνο εξαιτίας των δικαιοδοσιών του σε Κρήτη και Δωδεκάνησα αλλά και από τη δικαιοδοσία του στις περιοχές των λεγόμενων Νέων Χωρών.
Επιπρόσθετα το Πατριαρχείο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά και στις σχετικές αναφορές στα ζητήματα της οικογένειας.
Στο Φανάρι έχουν ενοχληθεί καθώς είχαν λάβει τις διαβεβαιώσει Γαβρόγλου, ότι πριν δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενου του νομοσχεδίου, θα είχαν ενημέρωση κάτι που δεν συνέβη.
Στην ατζέντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή, εκτός από τα ζητήματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας, που η ΔΙΣ παρέπεμψε στη ιεραρχία ακολουθώντας την κανονική διαδικασία, αλλά και οι σχέσεις των δύο εκκλησιών που έχουν διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα.
Τα πρόσωπα της επιτροπή του Φαναρίου
Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου το Φαναρίου τα μέλη της επιτροπή που θα έρθουν για τις συναντήσεις στην Αθήνα είναι:
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ασχολείται κυρίως με τα θέματα βαριάς εξωτερικής πολιτικής του Πατριαρχείου, έφερε πρόσφατα εις πέρας και την αποστολή της Ενωτικής Συνόδου για την εξέλιξη της χορήγησης τόμου στην εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, εκ μέρους των ιεραρχών της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, ήπιων τόνων, αλλά ήσυχη δύναμη και γνώστης των θεμάτων σχέσεων Εκκλησίας Κράτους.
Ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος γνώστης των θεμάτων «Νέων Χωρών».
και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Αθήνα.
Η έλευση της πατριαρχική αποστολής, θα οριστεί όταν κλειδώσουν οι ημερομηνίες των συναντήσεων σε Μαξίμου και Αρχιεπισκοπή.
Σε θέση μάχης και η Ιεραρχία
Πάντως και στην εκκλησία της Ελλάδος, έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πολλοί ιεράρχες, είναι σε εγρήγορση και έτοι μοι να υποβάλλουν άιτημα για έκτακτη συγκληση της ιεραρχία, εάν η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση, που θα μεταφέρει εκτός δημοσίου την μισθοδοσία του κλήρου.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδίστακτοι. Θα προσπαθήσουν επι παντί τρόπω να περάσουν ό,τι αντι-εθνικότερο, αντι-θρησκευτικότερο και αντι-κοινωνικότερο πρεσβεύουν, κι όσο προλαβαίνουν, χρονικά, ακόμη. Εάν δεν αναγκαστούν να φύγουν, τα χειρότερα έπονται.
ΑπάντησηΔιαγραφή