20/4/20

Γαλλία: Η εφαρμογή παρακολούθησης για τον κορωνοϊό βάζει «φωτιά» στο στρατόπεδο του Μακρόν

Ένα σχέδιο της κυβέρνησης για να καταπολέμηση του κορωνοϊού φαίνεται ότι δημιουργεί εσωκομματικές αλλά και ευρύτερες εντάσεις στο κοινοβούλιο της Γαλλίας, με τον Μακρόν να δέχεται κριτική σχετικά με τις αδιαφανείς επιλογές του.

Οι Γάλλοι βουλευτές θέλουν να ληφθεί υπόψιν η γνώμη τους σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή παρακολούθηση ως μέρος μια στρατηγικής εξόδου από το lockdown της χώρας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη χρήση μιας εφαρμογής ανίχνευσης επαφών σε διαβούλευση στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ των κομμάτων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Cédric O να κληθεί την παρασκευή να υπερασπιστεί αυτή τη στρατηγική.

«Η συζήτηση ξεπερνά τα όρια της πλειοψηφίας εντός του κόμματος του Μακρόν: Ένας στους δύο Γάλλους θα αρνηθεί να εγκαταστήσει μια τέτοια εφαρμογή», δήλωσε η Paula Forteza, πρώην βουλευτής του κόμματος La République En Marche (του κόμματος δηλαδή που βρίσκεται στην κυβέρνηση) η οποία ζήτησε ψηφοφορία, μαζί με βουλευτές του LREM.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το σχέδιο εξόδου του θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση μιας ψηφιακής εφαρμογής ανίχνευσης επαφών που ονομάζεται «StopCovid», η οποία θα χρησιμοποιούσε την τεχνολογία Bluetooth σε smartphone για να δει αν οι άνθρωποι συναντήθηκαν πρόσφατα με κάποιον που είχε μολυνθεί με κορωνοϊό.

Παρόλο που η εφαρμογή δεν είναι ακόμη έτοιμη, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με αυτό το μέτρο στο κοινοβούλιο ξεκαθαρίζοντας ότι «η πανδημία δεν πρέπει να επηρεάσει καμία ελευθερία».

Ωστόσο, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτές οι συζητήσεις δεν θα υποβάλλονταν σε ψηφοφορία, κάτι προκάλεσε οργή μεταξύ των βουλευτών.

«Κατανοώ τη συζήτηση περί ψηφοφορίας, αλλά αν είναι στο τέλος να έχουμε μια εξαιρετικά ισχυρή αποχή γιατί πρόκειται για ένα θέμα τύπου «ναι μεν, αλλά..» νομίζω ότι η ψηφοφορία δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης την Παρασκευή στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα λάβει υπόψη την κριτική που δέχεται.

«Φυσικά διαιρεί την πλειοψηφία, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία», δήλωσε ο Συντηρητικός βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Les Républicains στο κοινοβούλιο Ντάμιεν Άμπαντ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ψηφοφορίας.

Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο καθώς στη Γαλλία η οποία δημιούργησε την αρχή προστασίας δεδομένων CNIL μετά από ένα εθνικό σκάνδαλο, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, αποτελεί θεμελιώδης αξία για την κυβέρνηση.

Αβεβαιότητα
Η συζήτηση για την εφαρμογή παρακολούθησης είναι ένα πρώτο τεστ για την κυβέρνηση Μακρόν με σκοπό να δείξει ότι υπάρχει διαφάνεια και να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος στον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας και ακόμη και για παραμόρφωση των γεγονότων. Κάτι τέτοιο έγινε αντιληπτό για παράδειγμα όταν υποτίμησε τη χρησιμότητα των μασκών και των τεστ κορωνοϊού επειδή γνώριζε ότι η Γαλλία δεν είχε αρκετά αποθέματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλείται το Politico.

Η κυβέρνηση επίσης δεν ήταν σαφής σχετικά με τη χρήση μιας εφαρμογής ανίχνευσης επαφών προς τους πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κρίστοφ Καστάνερ είπε αρχικά ότι ένα τέτοιο εργαλείο «δεν ανήκει στη γαλλική κουλτούρα» πριν ο Μακρόν ανακοινώσει την πιθανή χρήση του σε εθελοντική και ανώνυμη βάση.

Μάλιστα, αυτή η μη διαφανής στρατηγική αντιμετωπίστηκε με κριτική από βουλευτές και εμπειρογνώμονες, κατά τη διάρκεια συζητήσεων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Όλοι αισθάνονται άβολα με αυτό που προτείνεται», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Raphaël Schellenberger, ενώ ο συντηρητικός Philippe Gosselin υπογράμμισε τον κίνδυνο «ανοίγματος ενός κουτιού της Πανδώρας» επιτρέποντας την ευρεία χρήση ανίχνευσης του πληθυσμού, ακόμη και σε εθελοντική βάση, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.

Για να λειτουργήσει, η παρακολούθηση Bluetooth χρειάζεται έναν κρίσιμο αριθμό χρηστών.

Αλλά στη Γαλλία, «τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν διαθέτει τηλέφωνο που μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές», δήλωσε η επικεφαλής του CNIL Marie-Laure Denis. «Είναι μάλλον πιθανό ότι αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στην κατηγορία των πιο ευάλωτων ατόμων» για τον κορωνοϊό, πρόσθεσε.

Ο επιδημιολόγος Simon Cauchemez επεσήμανε σε ακρόαση στο κοινοβούλιο ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο στάδιο 1 ή στο στάδιο 2 της επιδημίας. Αλλά η Γαλλία βρίσκεται ήδη στο στάδιο 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου