8/5/20

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον εμβολιασμό, την υποχρεωτικότητα και την αποτελεσματικότητα του

Κατά την ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα
στις 7/5/2020, δόθηκε από τον Σωτήρη Τσιόδρα αναλυτική απάντηση σε ερώτημα για τον εμβολιασμό, την υποχρεωτικότητά του και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Μεταφέρουμε την απάντηση με υπογραμμίσεις του ιστολογίου μας σε καίρια σημεία.


Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κύριε Καθηγητά, έχετε υπογραμμίσει σε προηγούμενες ενημερώσεις σας την αξία του εμβολιασμού. Ενόψει ενός πιθανού κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο και με δεδομένη την κυκλοφορία των ιών της γρίπης, εξετάζετε να εισηγηθείτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών εργαζομένων για τη γρίπη, ώστε να παραμένουν κατά το δυνατόν υγιείς και να θωρακιστεί έτσι και το σύστημα υγείας;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, αγγίζει πολύ ευαίσθητα θέματα η δημοσιογράφος. Το πρώτο θέμα λέει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ λεπτό θέμα και φυσικά έχει μέσα την προσωπική ελευθερία του ατόμου, την επιλογή του ατόμου, συνταγματικά δικαιώματα, ένα θέμα υποχρεωτικότητας πάντα συνοδεύεται και από ένα θέμα ποινής για αυτή την υποχρεωτικότητα.

Θεωρώ ότι είναι θέμα ευθύνης το να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί για γρίπη, είναι στις κατηγορίες των επαγγελματιών οι οποίοι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, συστήνεται και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Και φυσικά, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του ιού τον επόμενο χειμώνα, γιατί θα περιορίσει κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία ενός ιού εξίσου επικίνδυνου, όπως ο ιός της γρίπης, ο οποίος αφορά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και δη ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Κάτι άλλο που ενδεχομένως προκύπτει σαν παρακλάδι της ερώτησης της δημοσιογράφου, είναι ότι η γρίπη αυτή καθ’ εαυτή είναι μια νόσος για την οποία δεν προβλέπεται συνολικός εμβολιασμός πληθυσμού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Και είναι μια νόσος για την οποία δεν εμβολιάζεται το 100% του πληθυσμού και δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλο τον πληθυσμό και αυτή είναι μια στρατηγική που θα περιμένουμε να δούμε πώς θα τοποθετηθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο. Η μόνη χώρα στον κόσμο η οποία έχει στα κριτήρια του εμβολιασμού όλο τον πληθυσμό, δηλαδή όποιον θέλει να εμβολιαστεί, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι από τις λίγες χώρες.

Θα δούμε αν θα αλλάξει η στρατηγική προσέγγιση στο επόμενο έτος σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Ένα εμβόλιο, που πρέπει να σας θυμίσω και εδώ, ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι γλιτώνει χιλιάδες ζωές στον κόσμο στις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται. Στην Ελλάδα εκατοντάδες, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπολογιστεί 6000 με 8000 ζωές το χρόνο, για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε.

Δηλαδή πάντα στην Δημόσια Υγεία υπάρχει και αυτό που δεν φαίνεται, «το όφελος που δεν είδες» που έλεγε ο αείμνηστος Καθηγητής μας και Καθηγητής μου ο Δημήτρης ο Τριχόπουλος. Ότι δηλαδή βλέπεις τους θανάτους που είχες, οι οποίοι είναι τραγικοί και σε σοκάρουν και σε λυγίζουν, δεν βλέπεις όμως τις ζωές που κέρδισες. Και αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος σε αυτή την πανδημία στην Πατρίδα μας, που δεν το έχουμε δει και δεν το αναγνωρίζουμε. Και μάλιστα, όταν βλέπεις μια τέτοια πορεία θανάτων τόσο γρήγορα και τόσο μαζικά, παρ’ όλα τα μέτρα, αυτό είναι κάτι άλλο το οποίο είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε.

Έτσι γίνεται και με τη γρίπη. Κάνεις έναν εμβολιασμό ο οποίος δεν είναι 100% αποτελεσματικός και αυτό που μας μένει, είναι αυτός εμβολιάστηκε και πέθανε. Είναι λάθος. Μακάρι να ήταν εμβολιασμένοι όσοι είχαν πεθάνει, γιατί το όφελος θα ήταν ασυγκρίτως περισσότερο. Δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος αυτό και το θεωρεί αποτυχία.

Το εμβόλιο σαν μαζικό μέτρο προστασίας Δημόσιας Υγείας αναδεικνύεται όχι μόνο λόγω γρίπης, αλλά και λόγω άλλων λοιμωδών νοσημάτων τα οποία προλαμβάνει. Μόνο για την ιλαρά, υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί δεκάδες εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 20 χρόνια. Μια ιλαρά η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει σε χώρες της Αφρικής, και μάλιστα έγινε και μια ανακοίνωση, επ’ ευκαιρία της ερωτήσεως, αυτήν την βδομάδα ή τέλος της προηγούμενης, από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια, ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής, σε υποομάδες του πληθυσμού, επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες και ευαίσθητες και αφορούν βασικά εμβόλια, όπως τα εμβόλια της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, κάτι για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και σαν Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου