4/5/20

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ορθόδοξοι κληρικοί θύματα του κορoνοϊού

Ορθόδοξοι κληρικοί θύματα του κορoνοϊού
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νεκροί Ορθόδοξοι κληρικοί, θύματα του κορoνοϊού Covid – 19. Στη Ρωσία ο Πατριάρχης Κύριλλος, τη Δευτέρα 27 Απριλίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως για τους Κοιμηθέντας Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Ιερά Μονή Αγίου Αλεξάνδρου Νέβας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πρώτων τεσσάρων Ρώσων Ορθοδόξων κληρικών, οι οποίοι ασθένησαν από τον κορονοϊό και απεβίωσαν. Πρόκειται για τους Επίσκοπο Ζελενογκόρσκ και Λοβότσκι Βενιαμίν, πρωτοπρεσβύτερο Βλαντιμίρ Βένγκι, εκ των κληρικών του καθεδρικού Ναού των Επιφανίων στη Μόσχα, πρωτοπρεσβύτερο Αλεξάντερ Αγκεΐκιν  και αρχιδιάκονο Γεβγένι Τροφίμοφ. (Σημ. Τα στοιχεία προέρχονται από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας και την ιστοσελίδα «Parlons dOrthodoxie». Δημοσιεύθηκαν στις 28/4/2020).
          Επίσης στέλεχος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας  ασθενεί βαρέως από τον κορονοϊό. Πρόκειται για τον πρωτοπρεσβύτερο Νικολάϊ Μπαλασόφ, αντιπρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ). ( «Parlons dOrthodoxie», 26/4/2020). 
Στη Λευκορωσία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του προσεβλήθη από τον κορονοϊό της τρέχουσας πανδημίας και απεβίωσε στις 29 Απριλίου 2020 ο π. Γενάντι Μπούτκο, εφημέριος του Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Ως γνωστόν η Εκκλησία της Λευκορωσίας είναι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας.  Ο π. Γενάντι ήταν 57 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Στη Λευκορωσία επίσης και στο Μοναστήρι της Αγίας Ελισάβετ η εκεί γυναικεία μοναστική αδελφότητα κτυπήθηκε από τον κορονοϊό. Στην ξύλινη Εκκλησία της Μονής , στην οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, εγένετο σχετική δέηση και οι ασθενείς αδελφές έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Εξάλλου και η Ορθόδοξη Λαύρα του Ποτσάγιεφ, στη Δυτική Ουκρανία, ετέθη σε καραντίνα, όπως και ολόκληρη η πόλη Ποτσάγιεφ, λόγω των ευρεθέντων στη Μονή και σε άλλα σημεία της πόλης κρουσμάτων  από τον κορονοϊό. («Parlons dOrthodoxie», 30/4/2020).
Σε καραντίνα ετέθη και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Ντιβλέεβο. Στο μοναστήρι αυτό αδελφές ασθενούν από τον κορονοϊό και έχουν απομονωθεί σε ξεχωριστά δωμάτια στο ιατρικό κέντρο, που διαθέτει το μοναστήρι και βρίσκονται υπό την θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση των εκεί ιατρών. 
Ο κορονοϊός κτύπησε με τραγικό τρόπο και το Ρωμαιοκαθολικό Μοναστήρι Καπουτσίνων, που βρίσκεται στην πόλη Κρεστ, της κοιλάδας του ποταμού Ντρομ, 213 χλ.. βορείως της Μασσαλίας. Ο κορονοϊός μόλυνε μοναχούς, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το πώς και από τους έντεκα που εκεί διαβίωναν, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι,  απεβίωσαν από τον κορονοϊό οι πέντε. Σήμερα είναι κλειστές οι πύλες της Μονής και οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία των επιζώντων έξι μοναχών, οι οποίοι δεν δέχονται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι τους.
Ως προς τα μέτρα σε βάρος των χριστιανών προηγείται η Γαλλία και έπεται κατά πόδας η Ελλάδα. Στις 19 Απριλίου τρεις ένοπλοι αστυνομικοί παραβίασαν τις πύλες του Ναού του «Αγίου Ανδρέου της Ευρώπης», στο 8ο Δημοτικό Διαμέρισμα στο Παρίσι, και απαίτησαν να διακοπεί η τελούμενη Θεία Λειτουργία. Την αποτρόπαιη πράξη είδαν πολυάριθμοι Γάλλοι, γιατί η Λειτουργία μεταδιδόταν απ’ ευθείας δια μέσου του You Tube. Ο τελών τη Θεία Λειτουργία, προϊστάμενος του Ναού Φιλίπ ντε Μεστρ είπε σε δημοσιογράφο της Ρωμαιοκαθολικής ιστοσελίδας «Αλήθεια» ότι δεν παραβίασε καμία διαταγή της κυβέρνησης Μακρόν και εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα που τους υποδείχθηκαν: «Επτά πρόσωπα είμασταν εντός του Ναού: ο οργανίστας, ο υπηρετών τον Ναό, ένας ψάλτης, τρεις εφημέριοι, που χειρίζονταν τις κάμερες, και εγώ». Παρά τα όσα είδαν οι αστυνομικοί διέταξαν να αποχωρήσουν του ναού οι τρεις ιερείς και στην άρνησή τους επιχείρησαν να διακόψουν την τελούμενη Θεία Λειτουργία. Ο π. Φιλίπ την  συνέχισε ατάραχος, σα να μην ήσαν παρόντες οι αστυνομικοί. Μάλιστα κήρυξε κιόλας στα κενά καθίσματα, αλλά και σε όσους τον παρακολουθούσαν από την κάμερα στο You Tube. «Τελικά οι αστυνομικοί αποχώρησαν αφού συζήτησαν με τον υπηρετούντα στο Ιερό Βήμα, ο οποίος είναι επίσης αστυνομικός» είπε ο προϊστάμενος του Ναού.
Ο π. Φιλίπ εξέφρασε την λύπη του για την ενέργεια των αστυνομικών , διότι, όπως είπε, η ενέργειά τους να εισέλθουν ένοπλοι στο Ναό και να επιχειρήσουν να διακόψουν τη Λειτουργία απαγορεύεται από το Νόμο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Notre Dame στις 22 Απριλίου 2020 για το συγκεκριμένο θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Παρισίων Μισέλ Οπετί είπε: «Οι αστυνομικοί εισήλθαν ένοπλοι στην Εκκλησία, ενώ υπάρχει κατηγορηματική απαγόρευση οι αστυνομικοί να εισέρχονται ένοπλοι στην Εκκλησία. Δεν υπάρχουν τρομοκράτες στις Εκκλησίες! Πρέπει να λογικευθούμε και να σταματήσει αυτό το τσίρκο. Αλλιώς θα αρχίσω να μιλάω και να γαυγίζω πολύ δυνατά!».
Ο ηγούμενος του Ναού σημείωσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  ότι γείτονας άκουσε το όργανο και τηλεφώνησε στην αστυνομία, ότι τελείται μυστικά λειτουργία και ήρθαν οι ένοπλοι αστυνομικοί. Στην ερώτηση αν θα υποβάλει μήνυση για διατάραξη της λατρείας και για την παράνομη είσοδο ένοπλων αστυνομικών ο π. Φιλίπ απάντησε αρνητικά, αφού, όπως είπε, ο διευθυντής της αστυνομίας των Παρισίων του ζήτησε επισήμως συγγνώμη για το συμβάν...-      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου