14/7/22

Ίδρυση Παραρτήματος Αδιορίστων Θεολόγων εντός της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) ανακοινώνει την ίδρυση Παραρτήματος Αδιόριστων Θεολόγων εντός της ΠΕΘ, με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής Παρουσίας των νέων αδιόριστων Θεολόγων, για τη επιτυχή διεκδίκηση μόνιμων διορισμών Θεολόγων στη Δευτεροβάθμια αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εμπειρία μας μάς διδάσκει ότι, όταν είμαστε οι Θεολόγοι ένας- ένας, απομονωμένοι, δεν μας λαμβάνουν υπόψη οι υπεύθυνοι της πολιτικής ή της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Η Ένωσή μας από το έτος ιδρύσεώς της (1951), έως σήμερα, αγωνίζεται για να κρατηθεί το μάθημα στην Εκπαίδευση, στη συνάφειά του με την εξειδίκευση που έχουμε λάβει, με βάση τις σπουδές μας στις Θεολογικές Σχολές, που ήταν καθαρά σπουδές στην ορθόδοξη Θεολογία της παραδόσεως της Εκκλησίας μας.

Εάν ο χαρακτήρας του μαθήματός μας αλλάξει, προς την κατεύθυνση της θρησκειολογίας, τότε, εκτός από την πνευματική ζημία που θα υποστούν οι μαθητές/τριές μας, το μάθημα θα χάσει το Θεολογικό του περιεχόμενο και σκοπό, με κίνδυνο, κάποιοι άλλοι πτυχιούχοι, άλλων Σχολών, να διεκδικούν τη διδασκαλία του. Υπήρξε ανάγκη, επομένως, η παραιτέρω ξεχωριστή αλλά όχι αποκομμένη οργάνωση των νέων Πτυχιούχων Θεολόγων με στόχο την συλλογική συμμετοχή και δράση τους με τις ιδέες, τις θέσεις, τον ενθουσιασμό και τον δυναμισμό τους τόσο στο ιδρυθέν Παράρτημα Αδιόριστων Θεολόγων που θα λειτουργεί εντός της ΠΕΘ όσο και η άμεση συνεργασία τους με το ΔΣ της ΠΕΘ, που οργανώνει και συντονίζει τα θέματα δράσεώς της.

Έτσι, θα μπορεί να υπάρχει μια πιο δυναμική κινητοποίηση των Θεολόγων, ιδιαίτερα των αδιόριστων, για το θέμα του διορισμού, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η δυναμική του αιτήματος διορισμού στην Εκπαίδευση για την κάλυψη τόσο της Θεολογικής Διδασκαλίας στην ελληνική Παιδεία όσο και στην πλήρωση των πραγματικών κενών Θεολόγων Καθηγητών, που υπάρχουν σε πάρα πολλά σχολεία. Σε αυτή τη δράση, θα προστεθεί η αντιμετώπιση του διαχρονικού κενού που ζούμε τα τελευταία 25-30 χρόνια της έλλειψης ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής αγωγής των μαθητών/τριών στο Δημοτικό σχολείο. Εκτός αυτού, όμως, στόχος του Παραρτήματος Αδιόριστων Θεολόγων εντός της ΠΕΘ είναι να μειωθεί, σταδιακά, η αναγκαστική απασχόληση των πτυχιούχων Θεολόγων σε ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς και εργασίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις σπουδές τους.

Όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, οι πληροφορίες που έχουμε από γονείς, μας βεβαιώνουν για το κοινό μυστικό που κυριαρχεί στα πλείστα Δημοτικά Σχολεία, που δεν είναι άλλο από την αντισυνταγματική περιθωριοποίηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, γεγονός που σημαίνει, αφενός, την πλημμελή τήρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ορίζει, ως αποστολή της Παιδείας, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών  και, αφετέρου, την παραβίαση του ισχύοντος Νόμου 1566 του 1985,  που αφορά στον σκοπό και στα  Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των μαθητών.

Τα παραπάνω κενά θεολογικών γνώσεων, τα επισημαίνουν και μας τα μεταφέρουν συνεχώς, όχι μόνον οι γονείς αλλά και οι Θεολόγοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, που υπηρετούν στα Γυμνάσια, στα οποία βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά στη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών/τριών, αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, με μηδενική θεολογική χριστιανική κατάρτιση. Αυτό σημαίνει ότι, για κάποιους μη παιδαγωγικούς λόγους, δεν λειτουργεί, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η απαιτούμενη ενιαία σπειροειδής μάθηση στο μάθημα των Θρησκευτικών, προκειμένου να λαμβάνουν οι μαθητές/τριες τις αναγκαίες  προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, που θα τους/τις βοηθούν να εντάσσονται ομαλά στα Προγράμματα των Θρησκευτικών του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Εφόσον χρονίζει, επομένως, σε βάρος των μαθητών/τριών της χώρας, η πλημμελής διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και, μάλιστα, σε υψηλό ποσοστό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται και με τη χρόνια έλλειψη ειδικού μαθήματος Θεολογικής και Διδακτικής κατάρτισης των Θεολογικών Μαθημάτων στα Παιδαγωγικά Τμήματα, που να απευθύνεται στους μελλοντικούς δασκάλους, οι Θεολόγοι είναι έτοιμοι, με τις  παιδαγωγικές και διδακτικές γνώσεις, που λαμβάνουν στις Θεολογικές Σχολές, επί (4) έτη, να ζητήσουν από την Πολιτεία, χάριν των μαθητών, να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο, με το διορισμό τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως έχει συμβεί και με άλλες ειδικότητες Εκπαιδευτικών.

Άλλωστε, στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιτρέπεται καν να αιτείται κάποιος εκπαιδευτικός να διδάσκει κάποιο μάθημα στο Σχολείο, εάν δεν έχει αποκτήσει Βεβαίωση εξειδίκευσης, στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής του κατάρτισης και της πρακτικής του άσκησης, που να βεβαιώνει ότι έχει γνωστική πληρότητα και εμπειρία Πρακτικής Άσκησης, για να είναι σε θέση να διδάσκει, επαρκώς, το μάθημα που ζητά να διδάσκει στο σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω, καλούνται όλοι οι αδιόριστοι θεολόγοι να εγγραφούν στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για να λειτουργούν συλλογικά και να πολλαπλασιάζεται η δύναμη των αιτημάτων τους για όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Από το Δ.Σ της ΠΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου