20/3/10

Διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις θεολόγων. Τι πρόκειται να γίνει;

Καθημερινά δημοσιεύονται στις εκπαιδευτικές στήλες των εφημερίδων και στις ιστοσελίδες εκπαιδευτικών θεμάτων δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και ερμηνείες των νόμων περί της μείωσης των διορισμών, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο με τις ασαφείς για τα σημαντικά αυτά θέματα δηλώσεις των στελεχών του, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τον ακριβή αριθμό των διορισμών που θα γίνουν για την επόμενη σχολική χρονιά. Σαφέστερη είναι η εικόνα για τις αποσπάσεις (κυρίως σε φορείς), για τις οποίες η Υπουργός Παιδείας έχει εκδηλώσει πρόθεση δραματικής μείωσης.
Όλες οι παραπάνω εξαγγελίες και ασαφείς προοπτικές αφορούν ασφαλώς και τον κλάδο των θεολόγων......
Υπενθυμίζουμε πως αν οι διορισμοί γίνουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα θα διοριστούν (ποσοστό 60%) οι υπόλοιποι (β΄ ομάδα) διοριστέοι του ΑΣΕΠ, 33 θεολόγοι και το αντίστοιχο ποσοστό (40%) από τον Πίνακα. Σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των διορισμών σε όλους τους κλάδους δεν αποκλείεται ο αριθμός των θεολόγων που θα διοριστούν μόνιμοι για την επόμενη σχολική χρονιά να είναι μικρότερος των 50!
Για τις αποσπάσεις, υπενθυμίζουμε πως κάποιοι θεολόγοι εκτός από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης είναι αποσπασμένοι σε ιερές Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή ή τη Σύνοδο. Πιθανότατα όλοι αυτοί θα πρέπει τώρα να θυμηθούν ξανά τη σχολική τάξη, που φαίνεται πως έχουν λησμονήσει κατά τα τελευταία χρόνια. Εκτός κι αν τελικά οι αποσπάσεις κάποιων θεολόγων σε μητροπόλεις, τη Σύνοδο και την Αρχιεπισκοπή είναι ένα από τα ανταλλάγματα που θα δώσει και πάλι η Πολιτεία στον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή τους σε άλλα θέματα. Οψόμεθα.
Τέλος, για τις μεταθέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του μήνα Μαρτίου. Οι αιτήσεις έχουν ήδη γίνει και δεν μένει παρά να δούμε πόσες μετακινήσεις θεολόγων θα γίνουν από νομό σε νομό, με τον κλάδο των θεολόγων να παρουσιάζει πλήρη «ακινησία» και πολύ υψηλή βάση μορίων μετάθεσης σε πολλούς νομούς.
Ο αριθμός των θεολόγων που διορίζει το ελληνικό κράτος είναι ήδη πολύ μικρός με συνεχείς μειώσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Αν τώρα μειωθεί εκ νέου ο αριθμός διοριστέων θεολόγων, τότε η κατάσταση του κλάδου γίνεται πραγματικά δραματική. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες θεολόγους αλλά ασφαλώς και το μέλλον των Θεολογικών Σχολών της χώρας.

3 σχόλια:

  1. πολύ καλός σχολιασμός στο άρθρο σας που θίγει πολλά προβλήματα. Από την πλήρη ακινησία των θεολογικών συλλόγων ανα την Ελλάδα με επιχειρήματα του τύπου "έχει ο Θεός για το μάθημα", την ανυπαρξία λόγου για το θέμα των θεολογικών σχολών εδώ και χρόνια και φύσικά το μέλλον χιλιάδων αποφοίτων τους. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεολόγοι διοριστέοι του ασεπ β' φουρνιάς (για το 2010) πρέπει να αντιδράσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μου στο geolil@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεολόγοι Διοριστέοι Ασεπ για το Σεπτέμβριο του 2010 πρέπει να ακουστούμε. Επικοινωνήστε με το geolil@otenet.gr

    Διοριστέα ΑΣΕΠ 2008 ΠΕ01

    ΑπάντησηΔιαγραφή