12/4/10

Από τη Χάλκη… στην Αλεξανδρούπολη - Και τρίτη Θεολογική Σχολή στην Ελλάδα;

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε απάντηση του προς Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος έσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει τον Πατριάρχη ότι έχει εξασφαλίσει κτίριο για τη στέγαση της Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, αν τελικά ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Οι προτάσεις και οι σκέψεις αυτές δημιουργούν έντονο προβληματισμό, καθώς όπως φαίνεται δεν είναι απίθανο να βρεθούμε, εντός ολίγου, με τρεις Θεολογικές Σχολές στην Ελλάδα......
Και τούτο απλώς για να ικανοποιηθεί η φιλοδοξία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι πέτυχε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης (έστω και σε άλλο τόπο και άλλη χώρα).
Είναι περιττό να σημειώσουμε πως οι δύο Θεολογικές Σχολές (με τα τέσσερα συνολικά Τμήματα) είναι υπέραρκετές για την κάλυψη των αναγκών της εκπάιδευσης αλλά και της Εκκλησίας, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και πολλών περιοχών του εξωτερικού όπου ζούνε ομογενείς ή και αλλογενείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η ίδρυση μίας τρίτης Θεολογικής Σχολής θα γιγάντωνε το πρόβλημα της αδιοριστίας και ανεργίας των θεολόγων.
Αν υποθέσουμε πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα κατάρτιζε θεολογικά τα στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ανάγκη αυτή μπορούν να καλύψουν άνετα (όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια) οι δύο ήδη υπάρχουσες Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αλλά και το επιχείρημα ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πλησίον του Φαναρίου δεν ευσταθεί. Είναι δηλ. μακριά η Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη; Ή μήπως οι Φαναριώτες ταξιδεύουν ακόμη με γαϊδουράκια;
Τέλος, στην επί τόσα χρόνια συζήτηση για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γίνεται αποσιώπηση μιας μεγάλης αλήθειας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πολλοί από τους φοιτήσαντες στη Σχολή αυτή υπήρξαν και κάποιοι είναι και σήμερα οι πρωτεργάτες της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

Και κάτι τελευταίο. Εάν ο Πατριάρχης θέλει μία Θεολογική Σχολή στην οποία θα προωθούνται οι ιδέες και οι απόψεις του, δεν χρειάζεται να ιδρύσει μία τέτοια ούτε στη Χάλκη, ούτε στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είναι σε όλους γνωστό η μεγάλη πλειονότητα των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης δηλώνουν φιλοπατριαρχικοί, υποκλίνονται βαθέως στην Παναγιότητά του και φροντίζουν διαρκώς για την προώθηση τόσο των απόψεων όσο και των προσώπων του Φαναριώτικου κλίματος.

2 σχόλια:

  1. Πολλοί θεολόγοι θα ήθελαν να είναι πτυχιούχοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά δεν μπορούν!!!
    Όσα δεν φτανει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σχολή της Χάλκης θα ανοίξει σύντομα, όχι στην Αλεξανδρούπολη αλλά στη Γενεύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή