του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Δυσοίωνο παρουσιάζεται το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών. Πληροφορίες που διαρρέονται από διάφορες πηγές κάνουν λόγο για γενικευμένη εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του νέου Προγράμματος Σπουδών, που εφαρμόστηκε δύο χρόνια πιλοτικά και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους θεολογικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους λόγω της μετάλλαξης του χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος που γίνεται μέσα από αυτό. Ετοιμάζεται μάλιστα νέα αναμορφωμένη έκδοση του Προγράμματος Σπουδών που υποτίθεται πως βασίζεται στις παρατηρήσεις που έγιναν κατά την πιλοτική του εφαρμογή. Μόνο που και η αναθεωρημένη έκδοση θα φέρει την υπογραφή των ίδιων «εμπειρογνωμόνων» που συνέταξαν και την αρχική εκδοχή του Προγράμματος Σπουδών. Οι «εμπειρογνώμονες» αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγωγής νέων διδακτικών βιβλίων παρά την αρχική τους άποψη ότι η διδασκαλία βάσει του νέου Προγράμματος Σπουδών θα γίνεται χωρίς διδακτικά εγχειρίδια.
Εν τω μεταξύ στον προγραμματισμό για το «νέο ΕΣΠΑ» (2014-2020) στην εκπαίδευση έχει ενταχθεί, μεταξύ άλλων έργων, και η γενικευμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εξάλλου οι «εμπειρογνώμονες» θεολόγοι που εκπόνησαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών δεν χάνουν ευκαιρία να αξιοποιούν τις δύο θετικές για το Πρόγραμμά τους εισηγήσεις των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Μεσσηνίας στην Ιεραρχία ερμηνεύοντάς περίπου ως θετική τη στάση όλων των Ιεραρχών, παρά τις δυναμικές αντιδράσεις αρκετών από αυτούς, τις οποίες ηθελημένα παραβλέπουν. Δυστυχώς με καίρια ευθύνη του «πρώτου», του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η Ιεραρχία σύρθηκε σε μια διαρκή αναβλητικότητα, δεν έλαβε σαφή αρνητική στάση απέναντι στο Πρόγραμμα και παρείχε έτσι την κατάλληλη κάλυψη στο έργο των «εμπειρογνωμόνων».
Διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι θα διαφυλαχθεί ο χριστιανικός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι μόνο υποσχέσεις, απλώς για να καθησυχάζουν όσοι δικαιολογημένα αντιδρούν στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
Ανθρωπίνως οι εξελίξεις γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αποκαρδιωτικές. Ο ορθόδοξος χαρακτήρας του θα αποτελεί παρελθόν από το Σεπτέμβριο εάν τελικά εφαρμοστεί συνολικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Οι σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισαίοι αλλά και οι αρχιερείς και το συνέδριον συμβούλιον λαβόντες αποφάσισαν την καταδίκη του κατηχητικού ορθόδοξου μαθήματος ως δύσχρηστου για τη σύγχρονη παιδεία. Ήδη βάπτεται κάλαμος της αποφάσεως από τον Υπουργό Παιδείας για την πλήρη μετάλλαξή του. Και όλα θα λάβουν τέλος την κατάλληλη στιγμή, άτερ όχλου, χωρίς την παρουσία του λαού, πιθανότατα εντός του θέρους.
ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ; ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφή