14/2/15

Έρχεται το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων

Σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που ισχύει για το σύμφωνο συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια προωθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και για τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τακτοποιήσουν νόμιμα τις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις.

Η ρύθμιση για επέκταση των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αποτελεί άμεση προτεραιότητά του, καθώς πρόκειται για διάταξη που είναι έτοιμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατατεθεί στη Βουλή.

Η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, άλλωστε, αποτελεί μια από τις ανεκπλήρωτες έως σήμερα υποχρεώσεις της χώρας μας, η οποία έχει ήδη υποστεί την καταδίκη του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν σε βάρος της και άλλες προσφυγές.

Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δίδει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες (ετερόφυλους προς το παρόν) που δεν επιθυμούν τον γάμο, αλλά θέλουν να συνδεθούν με νόμιμο τύπο ρυθμίζοντας κρίσιμα θέματα της ιδιωτικής τους ζωής.

Η αυξανόμενη διάδοση του νέου θεσμού, κυρίως σε ζευγάρια νεαρής ηλικίας, κατέδειξε την επιτυχία του, καθώς τα στατιστικά δεδομένα μιλούν από μόνα τους.

Μόνον το 2014 υπογράφηκαν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ τους πρώτους κιόλας μήνες του 2015 τα σύμφωνα που έχουν υπογραφεί ξεπερνούν ήδη τα 260.

Να σημειωθεί ότι το 2009, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμού, συνολικά συνήφθησαν 161 σύμφωνα συμβίωσης.

Η επέκταση του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες ρύθμισης προσωπικών σχέσεων σε πολίτες που δεν μπορούν λόγω των σεξουαλικών τους επιλογών να επιλέξουν τον γάμο.

Το σύμφωνο συμβίωσης που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μακρόχρονη πορεία εφαρμογής και ευρεία διάδοση. Αλλωστε, η χώρα μας είναι η μόνη, μαζί με τη Λιθουανία, σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες και συζητήσεις που έγιναν επί του θέματος.
Η πρόσφατη προσπάθεια να περιληφθεί η σχετική ρύθμιση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από πολλές συζητήσεις και νομοθετικές προσεγγίσεις, τελικά ναυάγησε.

Λύσεις σε βασικά θέματα

Το σύμφωνο συμβίωσης, που επιλέγεται όλο και πιο συχνά τελευταία από νεαρά ζευγάρια, προσφέρει λύσεις σε ουσιαστικά θέματα ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους αλλά δεν επιλέγουν τον γάμο. Αναγνωρίζεται με το σύμφωνο συμβίωσης κληρονομικό δικαίωμα σε όσους το έχουν υπογράψει, που ορίζεται στο ένα έκτο της κοινής περιουσίας (ενώ για τα ζευγάρια που είναι σε έγγαμη σχέση, το ποσοστό αυτό είναι στο ένα τέταρτο). Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξομοιωμένα με τα παιδιά που γεννιούνται σε γάμο, ενώ το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται εύκολα χωρίς δικαστήρια και χρονοτριβές, καθώς απαιτείται για τη λύση του μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

Με συμβολαιογραφικό έγγραφο, άλλωστε, συνάπτεται το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε αυτούς που το επιλέγουν, ενώ δεν αλλάζει το επώνυμο των συμβαλλομένων και τα παιδιά παίρνουν το επώνυμο που οι γονείς συμφωνούν. Η δήλωση για το επώνυμο των παιδιών δεν αλλάζει σε περίπτωση που το σύμφωνο διαλυθεί και προβλέπεται αμετάκλητη.

2 σχόλια:

  1. Γάμος διαζυγιο,ψεκαστε σκουπιστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο αυτό το βλέπω σαν μια διαφήμιση του ΣΣ που είναι σίγουρα αντισυνταγματικό όταν αφορα ομοφυλόφιλους.Δεν μας λέτε πόσος κόσμος επιμένει να παντρεύεται με την ευχή του θεού και όχι νεοταξικων δημαρχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή